Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Je radost vidět, že se někomu daří díky mým radám, říká Dalibor Strakoš, výživový poradce ve skupině Kalorických Tabulek

Na blogu Kalorických tabulek zveřejňujeme obvykle rady výživových poradců a proměny úspěšných uživatelů aplikace.

Tentokrát jsme dali prostor členovi naší uzavřené skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami, která je – jak plyne z názvu – určena všem, kteří si hlídají jídelníček s www.kaloricketabulky.cz.

Sympatický Dalibor Strakoš je jejím členem od samého začátku a poradil za tu dobu zcela nezištně velkému množství lidí. My si toho samozřejmě ceníme a tímto velmi děkujeme. A teď už jeho slova:

Ahoj skvělá skupino z Kalorických tabulek a všichni, kdo se chcete začít více věnovat zdravému životnímu stylu, dostal jsem příležitost napsat o sobě článek, a tak zkusím přiblížit svou osobu a hlavně proč dělám, co dělám.

Do skupiny Kalorické tabulky jsem se dostal náhodou, zřejmě i díky dobrému pomocníkovi aplikaci www.kaloricketabulky.cz. Klasicky mě k ní dovedla potřeba změny, „zhubnout“, cítit se lépe a být zdravý.

Je radost vidět, že se někomu daří díky mým radám, říká Dalibor Strakoš, výživový poradce ve skupině Kalorických Tabulek
Dalibor Strakoš se svými nejbližšími

Cvičím od čtrnácti let, ale až v pozdějším věku mi to dávalo nějaký smysl. Na internetu se objevovaly více a více informace ohledně fitness, jídle, psychice, atd. A já díky tomu zjišťoval, že vlastně nic nevím, a jedu si vlastně takovou cestou pokus omyl. Následovala chuť konečně dělat správné kroky a jít si za zvoleným cílem, což by měla být cesta většiny. Naučit se poslouchat svoje tělo, odstraňovat špatné zlozvyky, poučit se z chyb a být lepším člověkem. Naštěstí jsem nepotřeboval hubnout přemíru kg, celoživotně jsem totiž vedený ke sportu a pohybu. Jednalo se redukci cca 10 kg tuku.

  • Kalorické Tabulky mi krásně posloužily v úvodu mého počínání, kde si člověk docela jednoduše zjistí kalorický příjem a dle výsledku může upravovat jídelníček.

Samozřejmě i já ze začátku bojoval s chutěmi a informacemi o vhodné celistvé přirozené stravě. Jedl jsem převážně stanovené množství kalorií. Výsledky sice přišly, ale nebylo to stále ideální. Proto jsem se více zajímal o informace ohledně stravy a suplementace. K tomu mi pomohla i nynější kamarádka Eva Hanzalová, která se věnuje výživě delší čas a poradila tedy v začátcích.

Eva se věnuje i různým výživovým trendům jako  whole30, paleo, low carb atd. Díky ní jsem zjistil, že každý člověk je individuální a má jiné životní možnosti a podmínky. Každopádně všechny kvalitní směry spojuje celistvá přirozená strava a kvalitní nastavení makro a mikroživin. A samozřejmě aktivní život. Velkou součástí je i psychika a dnes tolik skloňovaný stres – důkazem jsou modré zóny dlouhověkosti. To mě přivedlo na myšlenku časem studovat psychologii a moderní výživu.

Zatím získávám informace převážně díky samostudiu a absolvování kurzu výživy. Odmalička mám tendenci pomáhat druhým –  a když něco vím, rád odpovím. Dnes je všude spousta nabídek na výživové poradenství a je kolikrát těžké si někoho vhodně vybrat. Proto zastávám postupné šíření osobní značky a doporučení mezi lidmi. Přece jenom nekvalitní přistup nebude mít kvalitní výsledky.

  • Když si vzpomenu na svoje začátky a mohl se vrátit zpět, asi bych si dnes taky vyhledal někoho zkušeného a nechal si poradit, abych neztrácel zbytečně čas nevhodnou cestou. Ale i samostudium z kvalitních zdrojů bude mít lepší výsledky, než se o nic nepokusit.

Nejdřív chtělo poradit pár mých známých, pak se ten můj poradenský koloběh rozběhl díky super skupině Kalorických Tabulek.

Byla radost pozorovat, že se někomu daří díky mým radám a změní si tak život, sebevědomí, odstraní alergie, nadváhu atd. Ve skupině si pamatuji, že jsem radil hodně s Makytou. I ta mě hodně inspirovala rozvíjet své znalosti a utvrzovala v tom, že to má všechno smysl.

Nesnažím se radit za každou cenu. Když něčemu nerozumím, nakopne mě to k dalšímu studiu. Bohužel moje zkušenost je taková, že řada lidí dostane špatné rady dokonce od autorit zdravotního odvětví – drží  razantní dietu, polykají léky. Takoví lidé nejvíce potřebují poradit a podpořit.

  • Osobně vysvětluji stále dokola mýty ohledně nastavení UDRŽITELNÉHO VÝŽIVOVÉHO směru a pohybu. Nejde o to zhubnout úspěšně mnoho kil za pár dní, když si tělo huntujeme x let. Vše musí mít pozvolný průběh bez jojo efektu.

Jak už jsem zmiňoval, vše je individuální a bude rozdíl radit aktivnímu muži s pár kg nadváhy a starší ženě s vyšší nadváhou a rozhozenými hormony, v horším případě s chronickou nemocí alergiemi atd. Každopádně dle reálných výsledků jde skoro vše zvrátit a tělo je chytré. Jen mu musíme pomoci k opravě… Ono je totiž naše tělo chytřejší než my a vnitřní mikrobiom nejde opravit z minuty na minutu.

Je radost vidět, že se někomu daří díky mým radám, říká Dalibor Strakoš, výživový poradce ve skupině Kalorických Tabulek
Dalibor Strakoš

Jsem rád součástí Kalorických tabulek a jejich skupiny. A když můžu, rád pomůžu. Nějaké zkušenosti jsem už nabyl a věřím, že další přibudou. Moje motto je: Dělej, co tě baví s lidmi, co tě baví… A je fajn vědět že rozhoduje, co dělám většinu času během roku. A že si člověk může „užít“ občasné oslavy, svátky, dovolenou pokud zrovna není v závodní přípravě.

Poznámka redakce Kalorické Tabulky:

Dalibora najdete na stránce FITNESS PORADENSTVÍ a facebookové stránce. Zabývá se problematikou výživy (redukce tuku, nárůst svalové hmoty, nastavení Kalorických Tabulek, suplementace, atd.)

10.8.2020 redakce Články, Jak zhubnout

Z archivu

Rozhovor s Michaelou Weissovou o výživě pro zdraví, očistných kúrách a hledání slunečného života

Půvabnou lektorku jógy a odbornici na zdravou výživu Michaelu znáte z našich stránek díky několika příspěvkům, které nám poskytla.

Dnes si s ní budeme povídat o osvědčených receptech, díky kterým si můžeme vylepšit zdraví přírodními prostředky.

Celý článek 23.3.2017

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner