Sympatický Dalibor Strakoš je jejím členem od samého začátku a poradil za tu dobu zcela nezištně velkému množství lidí. My si toho samozřejmě ceníme a tímto velmi děkujeme. A teď už jeho slova:
Ahoj skvělá skupino z Kalorických tabulek a všichni, kdo se chcete začít více věnovat zdravému životnímu stylu, dostal jsem příležitost napsat o sobě článek, a tak zkusím přiblížit svou osobu a hlavně proč dělám, co dělám.
Do skupiny Kalorické tabulky jsem se dostal náhodou, zřejmě i díky dobrému pomocníkovi aplikaci www.kaloricketabulky.cz. Klasicky mě k ní dovedla potřeba změny, „zhubnout“, cítit se lépe a být zdravý.
archiv
Cvičím od čtrnácti let, ale až v pozdějším věku mi to dávalo nějaký smysl. Na internetu se objevovaly více a více informace ohledně fitness, jídle, psychice, atd. A já díky tomu zjišťoval, že vlastně nic nevím, a jedu si vlastně takovou cestou pokus omyl. Následovala chuť konečně dělat správné kroky a jít si za zvoleným cílem, což by měla být cesta většiny. Naučit se poslouchat svoje tělo, odstraňovat špatné zlozvyky, poučit se z chyb a být lepším člověkem. Naštěstí jsem nepotřeboval hubnout přemíru kg, celoživotně jsem totiž vedený ke sportu a pohybu. Jednalo se redukci cca 10 kg tuku.
Kalorické Tabulky mi krásně posloužily v úvodu mého počínání, kde si člověk docela jednoduše zjistí kalorický příjem a dle výsledku může upravovat jídelníček.
Samozřejmě i já ze začátku bojoval s chutěmi a informacemi o vhodné celistvé přirozené stravě. Jedl jsem převážně stanovené množství kalorií. Výsledky sice přišly, ale nebylo to stále ideální. Proto jsem se více zajímal o informace ohledně stravy a suplementace. K tomu mi pomohla i nynější kamarádka Eva Hanzalová, která se věnuje výživě delší čas a poradila tedy v začátcích.
Eva se věnuje i různým výživovým trendům jako whole30, paleo, low carb atd. Díky ní jsem zjistil, že každý člověk je individuální a má jiné životní možnosti a podmínky. Každopádně všechny kvalitní směry spojuje celistvá přirozená strava a kvalitní nastavení makro a mikroživin. A samozřejmě aktivní život. Velkou součástí je i psychika a dnes tolik skloňovaný stres – důkazem jsou modré zóny dlouhověkosti. To mě přivedlo na myšlenku časem studovat psychologii a moderní výživu.
Zatím získávám informace převážně díky samostudiu a absolvování kurzu výživy. Odmalička mám tendenci pomáhat druhým – a když něco vím, rád odpovím. Dnes je všude spousta nabídek na výživové poradenství a je kolikrát těžké si někoho vhodně vybrat. Proto zastávám postupné šíření osobní značky a doporučení mezi lidmi. Přece jenom nekvalitní přistup nebude mít kvalitní výsledky.
Když si vzpomenu na svoje začátky a mohl se vrátit zpět, asi bych si dnes taky vyhledal někoho zkušeného a nechal si poradit, abych neztrácel zbytečně čas nevhodnou cestou. Ale i samostudium z kvalitních zdrojů bude mít lepší výsledky, než se o nic nepokusit.
Byla radost pozorovat, že se někomu daří díky mým radám a změní si tak život, sebevědomí, odstraní alergie, nadváhu atd. Ve skupině si pamatuji, že jsem radil hodně s Makytou. I ta mě hodně inspirovala rozvíjet své znalosti a utvrzovala v tom, že to má všechno smysl.
Nesnažím se radit za každou cenu. Když něčemu nerozumím, nakopne mě to k dalšímu studiu. Bohužel moje zkušenost je taková, že řada lidí dostane špatné rady dokonce od autorit zdravotního odvětví – drží razantní dietu, polykají léky. Takoví lidé nejvíce potřebují poradit a podpořit.
Osobně vysvětluji stále dokola mýty ohledně nastavení UDRŽITELNÉHO VÝŽIVOVÉHO směru a pohybu. Nejde o to zhubnout úspěšně mnoho kil za pár dní, když si tělo huntujeme x let. Vše musí mít pozvolný průběh bez jojo efektu.
Jak už jsem zmiňoval, vše je individuální a bude rozdíl radit aktivnímu muži s pár kg nadváhy a starší ženě s vyšší nadváhou a rozhozenými hormony, v horším případě s chronickou nemocí alergiemi atd. Každopádně dle reálných výsledků jde skoro vše zvrátit a tělo je chytré. Jen mu musíme pomoci k opravě… Ono je totiž naše tělo chytřejší než my a vnitřní mikrobiom nejde opravit z minuty na minutu.
archiv
Jsem rád součástí Kalorických tabulek a jejich skupiny. A když můžu, rád pomůžu. Nějaké zkušenosti jsem už nabyl a věřím, že další přibudou. Moje motto je: Dělej, co tě baví s lidmi, co tě baví… A je fajn vědět že rozhoduje, co dělám většinu času během roku. A že si člověk může „užít“ občasné oslavy, svátky, dovolenou pokud zrovna není v závodní přípravě.
Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.
Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.
Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.
V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.
Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.
Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.
Tak trochu jako slepý k houslím jsem se dostal ke studijnímu výletu na pár dní do jednoho z řeckých monastýrů, kde jsem zjistil, že existují jídla jako patatopita, spanakopita, skordalia, koulourakia, koliva, bougatsa, tyrokafteri nebo arakas latheros.