RNDr. Lucie Svobodová: Co jíst na podzim, abychom prospěli svému zdraví? Navíc recept na vynikající polévku z dýně
Tak jako na podzim měníme svůj šatník, je na čase změnit i svůj jídelníček. Dejme sbohem lehkým zeleninovým salátům, džusům, studeným nápojům s citrónem, zmrzlinám atd.
S příchodem chladnějších dnů naše tělo potřebuje více zahřát.
Jsme zvyklí na potraviny pohlížet hlavně z hlediska chutě, složení a počtu kalorií. Zkusme se na ně podívat i z jiného úhlu, a to pohledem tradiční čínské medicíny či ajurvédy. Tyto směry uznávají další vlastnosti potravin a to třeba jejich schopnost organismus zahřát či ochladit, vysušit či zvlhčit.
Potraviny, které nás prohřejí zevnitř
Na podzim, kdy se dny zkracují a ochlazují, se stahujeme více do našich obydlí, máme tím více času na vaření. Využijte toho a připravte si pokrmy, které vás vnitřně zahřejí a doplní potřebné živiny.
V tomto období jsou velmi vhodné obilné kaše.
Ty nemusí být jen z ovesných vloček, jak je nejběžnější, ale třeba z jáhel, špaldy, rýže, bulguru, pohanky,quinoy. Jsou ideálním ranním pokrmem, který zasytí, zahřeje a doplní spoustu živin. Stejně lze upéci i dezert z jáhel nebo nákyp z některé ze jmenovaných obilovin. Doplnit je můžete semínky, ořechy a dosladit medem.
Do podzimního jídelníčku patří též kulatá zelenina.
Dýně, červená řepa, zelí, cibule, kapusta, celer, stejně tak ale i třeba mrkev. Zeleninu je nyní lepší péci, vařit, restovat, syrovou zeleninu nemusíme zcela zavrhnout, ale mělo by jí být určitě méně než v létě.
Ovoce vybírejte raději sezónní.
Jablka, švestky, hrozny. Je také vhodná doba připravit si domácí sušené ovoce, to má též velkou prohřívací schopnost.
Zapomenout nesmíme ani na luštěniny.
Taková pomazánka z cizrny nebo hrachová polévka bude určitě skvělou volbou.
Pokrmy můžeme vylepšit kořením.
Například skořice, zázvor, pepř, garam masala, česnek i křen, všeho ale s mírou.
V tuto roční dobu si můžeme dopřát i více tuků,
Samozřejmě při výběru tuku stále myslíme na zásady správné výživy.
Co nyní vynechat?
Výrazně omezte mléčné výrobky, odlehčíte tím plicím a tlustému střevu, které jsou v tomto období nejvíce namáhanými orgány.
Stejně tak citrusové plody, banány, okurky, hlávkové a ledové saláty jezte pouze okrajově.
Nápoje
Přirozeně teď budete mít chuť spíš na teplý čaj než na džus nebo chlazenou vodu s citrónem. Tím nám organismus říká, co potřebuje. Právě čaje (kromě zeleného, ten naopak chladí) jsou v chladných dnech ideální.
- Vhodné jsou i čaje ochucené zázvorem, kardamonem, skořicí, pijte je spíš v opravdu chladných dnech a ne ve velkém množství, mohli byste se naopak přehřát!
Pokud poslechnete přirozené potřeby vašeho těla a dopřejete si takovéto potraviny, budete na podzim vitálnější a odolnější nemocem. Také zabráníte přibíraní na váze a návalům chutí na sladké.
Polévka z dýně hokkaido
Ingredience (4 porce)
- 600g dýně Hokkaido (malá oranžová)
- cibule
- čerstvý zázvor
- tymián
- 1-2 lžíce řepkového oleje
- sůl, pepř, koření garam masala nebo kurkuma
- cca 1 litr zeleninového vývaru
- čerstvý koriandr
- dýňový olej
Postup
- Na řepkovém oleji orestujeme cibulku.
- Dýni omyjeme, tento typ neloupeme a nakrájíme na větší kostky. Přidáme ji k cibulce, chvíli opékáme, poté osolíme a ochutíme kořením.
- Zalijeme vývarem a vaříme doměkka.
- Polévku rozmixujeme, nakonec přidáme kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru.
- Na talíři posypeme dýňovými semínky a zakapeme kvalitním olejem, olivovým nebo třeba dýňovým, ten chuť polévky skvěle doplní. Ozdobíme čerstvým koriandrem.
RNDr. Svobodová Lucie
odbornice na výživu a zdravý životní styl
poradce pro sportovní výživu
absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, obor biochemie
člen Aliance výživových poradců ČR
9.10.2014
RNDr. Svobodová Lucie
Články, Recepty a výživa