Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jak využít podzim pro svou očistu a změnu k lepšímu. Rady i pro úplné lenochy od Svatavy Zacharové

Podzimu jsme se na blogu kaloricketabulky.cz věnovali již víckrát, ale protože v posledních dnech kolem sebe vidím spoustu lidí „postižených“ nenávistí k tomuto ročnímu období, řekla jsem si, že neuškodí se zkusit na něj příjemně naladit a z jeho darů se radovat.

Dnes to bude opravdu polehounku, takřka nenápadně, jak už titulek napověděl – i pro ty z nás, kteří stále ještě nenašli svou cestu změny k lepšímu jídelníčku a staví se jim do jejich cílů subjektivní překážky.

Opět si budeme po delší době povídat o jídle a možná se i trochu opakovat, ale jak s oblibou říkám – opakování, matka moudrosti. A hlavně jednou třeba přijde prozření: Život je úžasně pestrý, chutě se mění. A podzim je krásný, ne?

Podzim

A i když máme změny spojené buď s novoročními předsevzetími, o kterých víme, že se většinou moc nedaří, nebo s jarem, kdy jde všechno lépe, nebudeme marnit čas a pustíme se do malých úprav svého jídelníčku hned.

Nevím, jak u vás, ale přechodem na zimní čas přechází moje mysl do úsporného režimu, kdy ji víceméně spousta věcí obtěžuje, a jakmile padne soumrak, dává mi za pár minut znamení, že čas je jít spát… Což samozřejmě v běžném životě nejde, protože chodit na kutě kolem šesté hodiny večerní se zkrátka dnes nenosí.

A tak odhodlaně bojuji s únavou a občas reptám, více než je zdrávo, protože kde chybí energie, není daleko k různým drobným bolístkám duše i těla. Nezní vám to povědomě? Jak si v těchto věcech můžeme pomoci změnou stravy, jsem se ptala Svatavy Zacharové, kterou z našeho blogu také už znáte.

  • Setkaly jsme se nad polévkou ve vietnamské restauraci a povídaly si o tom, jak opravdu nenásilně – krůček po krůčku mohou i ti lenivci (omlouvám se za to slovo, ale mohu si ho dovolit, protože k nim asi také tak trochu nyní patřím) změnit svůj jídelníček a životní styl.

Ostatně i Svatava se nějaký čas hledala… A i když dnes provozuje svůj úspěšný blog o vaření, do svých jednadvaceti let prý prakticky nevařila, protože její maminka byla skvělá kuchařka, která ji ke sporáku ani nepustila, neboť si prý toho ještě užije dost. A měla pravdu. Po samostatném raném období, které probíhalo ve znamení obložených chlebíčků a majonézových salátů, vařila denně podle chuťových buněk svého muže: vepřo-knedlo-zelo, uzené kolínko a podobné lahůdky.

Zlom v jejím životě pak nastal, když začala mít vážné zdravotní problémy způsobené stresem a tím nevhodným jídlem (vražedná kombinace). „Nastoupilo tvrdé období detoxikace s přechodem na zdravou stravu a s ní nové chuťové zážitky, příliv pozitivní energie a hlavně zkušenost, že změna stravy ovlivní nejen tělo, ale i duši,“ vysvětluje Svatava, která se nyní věnuje výživovému poradenství a své zkušenosti předává svým klientům, lidem, kteří se ocitnou v podobné situaci jako ona, nebo se v ní naopak ocitnout nechtějí, a tak zavčas chtějí změnit svoje špatné zvyky.

Ovoce na podzim? Ano!

Co tedy dělat, abychom se kapku pročistili a cítili se na podzim lépe? „Doporučuji zařadit do jídelníčku dostatečné množství vitaminu C – hlavně citrusy jako je grapefruit a citrónová šťáva, ale dobré je z ovoce zkusit i papáju, mango, avokádo a ananas,“ vyjmenovává Svatava a dodává, že důležité ovšem je ovoce jíst vždy mimo příjem masa a zásadně nekombinovat se zeleninou, aby pak v žaludku nekvasilo.

V článku Jak si udržet zdraví v sychravém podzimu jsem kdysi doporučovala po ránu pití vlažné vody s citronem, které praktikuji až na malé pauzy již mnoho let. Potěšilo mě, že Svatava, jež tvrdí, že naše strava nás ovlivňuje, ať už pozitivně nebo negativně, a to nejen po fyzické stránce, je rovněž zastánkyní tohoto rituálu.

Na snídani si pak klidně dejte míchaná vajíčka nebo chléb s tvarohovou pomazánkou nebo pomazánkou z avokáda. Chléb buď žitný, nebo třeba bezlepkový,“ doporučuje odbornice na výživu.

Cibulová polévka a zimní kroupová polévka s houbami
Cibulová polévka a zimní kroupová polévka s houbami

Umění používat koření

Podstatnou roli hraje také ochucování. „K dochucení pokrmů používejte na podzim hlavně česnek, cibuli, kurkumu, římský kmín, kajenský pepř, ale také čerstvé bylinky – kopr, pažitku, petržel, koriandr, bazalku,“ vybírá své oblíbené kamarády žena, která se i přes počáteční absenci v kuchyni začala intenzivně zajímat o gastronomii, vyučila jsem se kuchařkou a tvrdí, že by naučila vařit i mě! A to je co říct, protože já opravdu žádná extra hospodyně nejsem (ačkoliv hrozně ráda jím), ale třeba také přijde v tomto směru můj čas. Teď už například díky Svatavě vím, že s kurkumou se musí opatrně, jen na špičku nože. „Pokud jí dáte moc, tak je jídlo nepříjemně hořké,“ říká kuchařka, která vaří s láskou a zřejmě se dozvěděla o tom, co se mi s kurkumou nedávno podařilo napáchat.

Jak zahnat hlad

Nikoho také asi nepřekvapí, že zvlášť teď – v chladném počasí – je dobré jíst polévky z kořenové zeleniny – s červenou řepou, mrkví, celerem a petrželí. „Výtečná je i polévka s kysaného zelí, či cibulačka,“ naznačuje svoji lásku k tradičním jídlům našich předků Svatava a dodává, že máme hlavně využít sezonu dýní a cuket. Stačí prý podusit, upéct nebo uvařit. „A polévka z dýně je super záležitost,“ směje se.

Připomeňme si, že do podzimního jídelníčku – nejlépe na oběd – je dobré zařadit quinou, bulgur, celozrnnou rýži, červenou nebo černou neloupanou čočku, mungo, fazole adzuki. Taky je dobré a prý i snadné uvařit si obilno-luštěninovou hrstkovou polévku! Na oběd skvělá a dělá v těle divy!

Z živočišných proteinů Svatava doporučuje ryby, sýry kozí nebo ovčí, jogurty buď kozí, nebo kravské, ale s nižším procentem tuku. Tak do tří procent. „A určitě ne jogurty s 0% tuku, to už vlastně ani nejsou jogurty,“ dodává, což jsme si již říkali v článku o bílkovinách.

A teď to bude možná některé z vás bolet. „Snažte se teď úplně vyřadit z jídelníčku bílé pečivo,“ poradila mi Svatava, když jsem jí vylíčila své podzimní splíny. „Pokud by vám chybělo, zkuste rozpečené bezlepkové ciabatty, které se dají koupit jak v supermarketech, tak v obchodech se zdravou výživou. Jsou sice poměrně drahé, ale je dobré střeva na podzim trochu ODLEPKOVAT,“ uzavírá pomalu téma jídla můj dnešní host a dodává, že moje chuť na pečivo určitě pramení z nedostatku vlákniny v jídelníčku. Mám si koupit třeba špaldové otruby za cca 25 korun a dát si třeba na snídani nebo svačinu jednu vrchovatou lžíci až dvě do jogurtu (klidně s ovocem).

Čočka na sladkokyselo a podzimní hubník z černé quinoi s parmazánovou čepičkou
Čočka na sladkokyselo a podzimní hubník z černé quinoi s parmazánovou čepičkou

Co pít, aby bylo tělo na podzim fit?

Určitě je dobré pít spíš vlažné nebo teplé nápoje – aspoň 1,5 litru denně,“ radí odbornice na výživu. A ještě jedna důležitá věc: „Napijte se raději před jídlem a pak až půl hodiny po jídle, abyste nenarušily proces trávení.“

  • Po osmé večer už jen hrneček čaje, aby si odpočinuly ledviny. Pokud patříte mezi ty, kteří mají roztěkanou mysl a tendenci v noci místo spánku rekapitulovat své úspěchy a pády, zkuste před spaním na radu Svatavy meduňkový nebo levandulový čaj.

Vypadá to v pohodě, ne? Jen posledním tvrzením ohledně pitného režimu mě paní Svatava lehce zarmoutila, neboť pravila, že bych měla aspoň na pár týdnů vynechat víno a kávu, místo toho zkusit například jasmínový zelený čaj.

Zásady zdravého stolování na konec

Ať už jíme cokoliv, měli bychom prý dbát na zásady zdravého stravování. „Základem je všechna jídla vždy v klidu a důkladně kousat. Dvacet až třicetkrát – na kašičku,“ radí Svatava, jež dodává, že je to opravdu hodně důležité, protože tím usnadníte žaludku trávení a zároveň je to vlastně i zdravý způsob relaxace při jídle. Sbohem, závodní jídelno, že?

Mezi jídly je podle Svatavy vhodné dodržovat časové rozmezí 2,5 – 3 hodiny, aby mělo tělo čas vše dobře strávit.

Pěkný a chutný podzim všem!Svatava Zacharová

Kontakt na hosta:

Svatava Zacharová

  • výživový poradce
  • kuchařka, jež vaří s láskou

www.svatavazacharova.cz

  • poznámka redakce: Svatava je i autorkou receptů a fotografií jídel v článku

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

3.11.2014 Ing. Macáková Marcela Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Z archivu

Stmelujte svoji rodinu! Nechte podle nové kuchařky vařit své děti

Máme pro vás recept, jak stmelit rodinu! Nechte své děti vařit a pomáhejte jim přitom. Stačí si pořídit na každé prodejně Penny kuchařku Vaříme a hrajeme si s maminkou, tatínkem, babičkou, dědečkem a kamarády.

Více podrobnosti najdete uvnitř článku.

Celý článek 1.10.2015

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner