Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Jak využít podzim pro svou očistu a změnu k lepšímu. Rady i pro úplné lenochy od Svatavy Zacharové

Podzimu jsme se na blogu kaloricketabulky.cz věnovali již víckrát, ale protože v posledních dnech kolem sebe vidím spoustu lidí „postižených“ nenávistí k tomuto ročnímu období, řekla jsem si, že neuškodí se zkusit na něj příjemně naladit a z jeho darů se radovat.

Dnes to bude opravdu polehounku, takřka nenápadně, jak už titulek napověděl – i pro ty z nás, kteří stále ještě nenašli svou cestu změny k lepšímu jídelníčku a staví se jim do jejich cílů subjektivní překážky.

Opět si budeme po delší době povídat o jídle a možná se i trochu opakovat, ale jak s oblibou říkám – opakování, matka moudrosti. A hlavně jednou třeba přijde prozření: Život je úžasně pestrý, chutě se mění. A podzim je krásný, ne?

Podzim

A i když máme změny spojené buď s novoročními předsevzetími, o kterých víme, že se většinou moc nedaří, nebo s jarem, kdy jde všechno lépe, nebudeme marnit čas a pustíme se do malých úprav svého jídelníčku hned.

Nevím, jak u vás, ale přechodem na zimní čas přechází moje mysl do úsporného režimu, kdy ji víceméně spousta věcí obtěžuje, a jakmile padne soumrak, dává mi za pár minut znamení, že čas je jít spát… Což samozřejmě v běžném životě nejde, protože chodit na kutě kolem šesté hodiny večerní se zkrátka dnes nenosí.

A tak odhodlaně bojuji s únavou a občas reptám, více než je zdrávo, protože kde chybí energie, není daleko k různým drobným bolístkám duše i těla. Nezní vám to povědomě? Jak si v těchto věcech můžeme pomoci změnou stravy, jsem se ptala Svatavy Zacharové, kterou z našeho blogu také už znáte.

  • Setkaly jsme se nad polévkou ve vietnamské restauraci a povídaly si o tom, jak opravdu nenásilně – krůček po krůčku mohou i ti lenivci (omlouvám se za to slovo, ale mohu si ho dovolit, protože k nim asi také tak trochu nyní patřím) změnit svůj jídelníček a životní styl.

Ostatně i Svatava se nějaký čas hledala… A i když dnes provozuje svůj úspěšný blog o vaření, do svých jednadvaceti let prý prakticky nevařila, protože její maminka byla skvělá kuchařka, která ji ke sporáku ani nepustila, neboť si prý toho ještě užije dost. A měla pravdu. Po samostatném raném období, které probíhalo ve znamení obložených chlebíčků a majonézových salátů, vařila denně podle chuťových buněk svého muže: vepřo-knedlo-zelo, uzené kolínko a podobné lahůdky.

Zlom v jejím životě pak nastal, když začala mít vážné zdravotní problémy způsobené stresem a tím nevhodným jídlem (vražedná kombinace). „Nastoupilo tvrdé období detoxikace s přechodem na zdravou stravu a s ní nové chuťové zážitky, příliv pozitivní energie a hlavně zkušenost, že změna stravy ovlivní nejen tělo, ale i duši,“ vysvětluje Svatava, která se nyní věnuje výživovému poradenství a své zkušenosti předává svým klientům, lidem, kteří se ocitnou v podobné situaci jako ona, nebo se v ní naopak ocitnout nechtějí, a tak zavčas chtějí změnit svoje špatné zvyky.

Ovoce na podzim? Ano!

Co tedy dělat, abychom se kapku pročistili a cítili se na podzim lépe? „Doporučuji zařadit do jídelníčku dostatečné množství vitaminu C – hlavně citrusy jako je grapefruit a citrónová šťáva, ale dobré je z ovoce zkusit i papáju, mango, avokádo a ananas,“ vyjmenovává Svatava a dodává, že důležité ovšem je ovoce jíst vždy mimo příjem masa a zásadně nekombinovat se zeleninou, aby pak v žaludku nekvasilo.

V článku Jak si udržet zdraví v sychravém podzimu jsem kdysi doporučovala po ránu pití vlažné vody s citronem, které praktikuji až na malé pauzy již mnoho let. Potěšilo mě, že Svatava, jež tvrdí, že naše strava nás ovlivňuje, ať už pozitivně nebo negativně, a to nejen po fyzické stránce, je rovněž zastánkyní tohoto rituálu.

Na snídani si pak klidně dejte míchaná vajíčka nebo chléb s tvarohovou pomazánkou nebo pomazánkou z avokáda. Chléb buď žitný, nebo třeba bezlepkový,“ doporučuje odbornice na výživu.

Cibulová polévka a zimní kroupová polévka s houbami

Cibulová polévka a zimní kroupová polévka s houbami

Umění používat koření

Podstatnou roli hraje také ochucování. „K dochucení pokrmů používejte na podzim hlavně česnek, cibuli, kurkumu, římský kmín, kajenský pepř, ale také čerstvé bylinky – kopr, pažitku, petržel, koriandr, bazalku,“ vybírá své oblíbené kamarády žena, která se i přes počáteční absenci v kuchyni začala intenzivně zajímat o gastronomii, vyučila jsem se kuchařkou a tvrdí, že by naučila vařit i mě! A to je co říct, protože já opravdu žádná extra hospodyně nejsem (ačkoliv hrozně ráda jím), ale třeba také přijde v tomto směru můj čas. Teď už například díky Svatavě vím, že s kurkumou se musí opatrně, jen na špičku nože. „Pokud jí dáte moc, tak je jídlo nepříjemně hořké,“ říká kuchařka, která vaří s láskou a zřejmě se dozvěděla o tom, co se mi s kurkumou nedávno podařilo napáchat.

Jak zahnat hlad

Nikoho také asi nepřekvapí, že zvlášť teď – v chladném počasí – je dobré jíst polévky z kořenové zeleniny – s červenou řepou, mrkví, celerem a petrželí. „Výtečná je i polévka s kysaného zelí, či cibulačka,“ naznačuje svoji lásku k tradičním jídlům našich předků Svatava a dodává, že máme hlavně využít sezonu dýní a cuket. Stačí prý podusit, upéct nebo uvařit. „A polévka z dýně je super záležitost,“ směje se.

Připomeňme si, že do podzimního jídelníčku – nejlépe na oběd – je dobré zařadit quinou, bulgur, celozrnnou rýži, červenou nebo černou neloupanou čočku, mungo, fazole adzuki. Taky je dobré a prý i snadné uvařit si obilno-luštěninovou hrstkovou polévku! Na oběd skvělá a dělá v těle divy!

Z živočišných proteinů Svatava doporučuje ryby, sýry kozí nebo ovčí, jogurty buď kozí, nebo kravské, ale s nižším procentem tuku. Tak do tří procent. „A určitě ne jogurty s 0% tuku, to už vlastně ani nejsou jogurty,“ dodává, což jsme si již říkali v článku o bílkovinách.

A teď to bude možná některé z vás bolet. „Snažte se teď úplně vyřadit z jídelníčku bílé pečivo,“ poradila mi Svatava, když jsem jí vylíčila své podzimní splíny. „Pokud by vám chybělo, zkuste rozpečené bezlepkové ciabatty, které se dají koupit jak v supermarketech, tak v obchodech se zdravou výživou. Jsou sice poměrně drahé, ale je dobré střeva na podzim trochu ODLEPKOVAT,“ uzavírá pomalu téma jídla můj dnešní host a dodává, že moje chuť na pečivo určitě pramení z nedostatku vlákniny v jídelníčku. Mám si koupit třeba špaldové otruby za cca 25 korun a dát si třeba na snídani nebo svačinu jednu vrchovatou lžíci až dvě do jogurtu (klidně s ovocem).

Čočka na sladkokyselo a podzimní hubník z černé quinoi s parmazánovou čepičkou

Čočka na sladkokyselo a podzimní hubník z černé quinoi s parmazánovou čepičkou

Co pít, aby bylo tělo na podzim fit?

Určitě je dobré pít spíš vlažné nebo teplé nápoje – aspoň 1,5 litru denně,“ radí odbornice na výživu. A ještě jedna důležitá věc: „Napijte se raději před jídlem a pak až půl hodiny po jídle, abyste nenarušily proces trávení.“

  • Po osmé večer už jen hrneček čaje, aby si odpočinuly ledviny. Pokud patříte mezi ty, kteří mají roztěkanou mysl a tendenci v noci místo spánku rekapitulovat své úspěchy a pády, zkuste před spaním na radu Svatavy meduňkový nebo levandulový čaj.

Vypadá to v pohodě, ne? Jen posledním tvrzením ohledně pitného režimu mě paní Svatava lehce zarmoutila, neboť pravila, že bych měla aspoň na pár týdnů vynechat víno a kávu, místo toho zkusit například jasmínový zelený čaj.

Zásady zdravého stolování na konec

Ať už jíme cokoliv, měli bychom prý dbát na zásady zdravého stravování. „Základem je všechna jídla vždy v klidu a důkladně kousat. Dvacet až třicetkrát – na kašičku,“ radí Svatava, jež dodává, že je to opravdu hodně důležité, protože tím usnadníte žaludku trávení a zároveň je to vlastně i zdravý způsob relaxace při jídle. Sbohem, závodní jídelno, že?

Mezi jídly je podle Svatavy vhodné dodržovat časové rozmezí 2,5 – 3 hodiny, aby mělo tělo čas vše dobře strávit.

Pěkný a chutný podzim všem!Svatava Zacharová

Kontakt na hosta:

Svatava Zacharová

  • výživový poradce
  • kuchařka, jež vaří s láskou

www.svatavazacharova.cz

  • poznámka redakce: Svatava je i autorkou receptů a fotografií jídel v článku

Z archivu aneb přečtěte si také:

Recepty na přírodní spalovače tuků představuje výživová poradkyně Jarka Matoušková

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

3.11.2014 Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Související články

Nejčastější omyly ve snaze o zdravý životní styl

Nejčastější omyly ve snaze o zdravý životní styl

Ve své ordinaci se setkávám s různými nešvary – některé jsou nešvary v pravém slova smyslu, kdy člověk na svou tělesnou schránku vůbec nedbá – nehýbe se, kouří, jí potraviny, které mu rozhodně nesvědčí.

A potom tu máme další nešvary – ty, o kterých si člověk myslí, že jsou to zvyky dobré, dokonce žádoucí, a provozuje v upřímné snaze udělat něco pro své zdraví.

Celý článek 23.11.2022 0

Veronika Žilková: Neobětujte své tělo péči o ostatní

Veronika Žilková: Neobětujte své tělo péči o ostatní

V souvislosti s uvedením komorního snímku Spolu do kin přinášíme krátký rozhovor s oblíbenou a výjimečně všestrannou herečkou Veronikou Žilkovou, která v něm exceluje v roli matky autistického syna (Štěpán Kozub).

Zajímalo nás, kde tato vitální žena bere energii, jak se stravuje a zda vůbec někdy odpočívá.

Celý článek 23.11.2022 0

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky pro těhotné ženy

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky pro těhotné ženy

Těhotenství je kouzelné období, kdy se v bříšku nastávající miminky stane neuvěřitelný zázrak, díky kterému se za 9 měsíců objeví na světě nový člověk.

To nejdůležitější, co můžete pro toho malého človíčka udělat, je to, že se nebudete stresovat a budete řešit stravování selským rozumem.

Celý článek 19.11.2022 0