Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jak využít podzim pro svou očistu a změnu k lepšímu. Rady i pro úplné lenochy od Svatavy Zacharové

Podzimu jsme se na blogu kaloricketabulky.cz věnovali již víckrát, ale protože v posledních dnech kolem sebe vidím spoustu lidí „postižených“ nenávistí k tomuto ročnímu období, řekla jsem si, že neuškodí se zkusit na něj příjemně naladit a z jeho darů se radovat.

Dnes to bude opravdu polehounku, takřka nenápadně, jak už titulek napověděl – i pro ty z nás, kteří stále ještě nenašli svou cestu změny k lepšímu jídelníčku a staví se jim do jejich cílů subjektivní překážky.

Opět si budeme po delší době povídat o jídle a možná se i trochu opakovat, ale jak s oblibou říkám – opakování, matka moudrosti. A hlavně jednou třeba přijde prozření: Život je úžasně pestrý, chutě se mění. A podzim je krásný, ne?

Podzim

A i když máme změny spojené buď s novoročními předsevzetími, o kterých víme, že se většinou moc nedaří, nebo s jarem, kdy jde všechno lépe, nebudeme marnit čas a pustíme se do malých úprav svého jídelníčku hned.

Nevím, jak u vás, ale přechodem na zimní čas přechází moje mysl do úsporného režimu, kdy ji víceméně spousta věcí obtěžuje, a jakmile padne soumrak, dává mi za pár minut znamení, že čas je jít spát… Což samozřejmě v běžném životě nejde, protože chodit na kutě kolem šesté hodiny večerní se zkrátka dnes nenosí.

A tak odhodlaně bojuji s únavou a občas reptám, více než je zdrávo, protože kde chybí energie, není daleko k různým drobným bolístkám duše i těla. Nezní vám to povědomě? Jak si v těchto věcech můžeme pomoci změnou stravy, jsem se ptala Svatavy Zacharové, kterou z našeho blogu také už znáte.

  • Setkaly jsme se nad polévkou ve vietnamské restauraci a povídaly si o tom, jak opravdu nenásilně – krůček po krůčku mohou i ti lenivci (omlouvám se za to slovo, ale mohu si ho dovolit, protože k nim asi také tak trochu nyní patřím) změnit svůj jídelníček a životní styl.

Ostatně i Svatava se nějaký čas hledala… A i když dnes provozuje svůj úspěšný blog o vaření, do svých jednadvaceti let prý prakticky nevařila, protože její maminka byla skvělá kuchařka, která ji ke sporáku ani nepustila, neboť si prý toho ještě užije dost. A měla pravdu. Po samostatném raném období, které probíhalo ve znamení obložených chlebíčků a majonézových salátů, vařila denně podle chuťových buněk svého muže: vepřo-knedlo-zelo, uzené kolínko a podobné lahůdky.

Zlom v jejím životě pak nastal, když začala mít vážné zdravotní problémy způsobené stresem a tím nevhodným jídlem (vražedná kombinace). „Nastoupilo tvrdé období detoxikace s přechodem na zdravou stravu a s ní nové chuťové zážitky, příliv pozitivní energie a hlavně zkušenost, že změna stravy ovlivní nejen tělo, ale i duši,“ vysvětluje Svatava, která se nyní věnuje výživovému poradenství a své zkušenosti předává svým klientům, lidem, kteří se ocitnou v podobné situaci jako ona, nebo se v ní naopak ocitnout nechtějí, a tak zavčas chtějí změnit svoje špatné zvyky.

Ovoce na podzim? Ano!

Co tedy dělat, abychom se kapku pročistili a cítili se na podzim lépe? „Doporučuji zařadit do jídelníčku dostatečné množství vitaminu C – hlavně citrusy jako je grapefruit a citrónová šťáva, ale dobré je z ovoce zkusit i papáju, mango, avokádo a ananas,“ vyjmenovává Svatava a dodává, že důležité ovšem je ovoce jíst vždy mimo příjem masa a zásadně nekombinovat se zeleninou, aby pak v žaludku nekvasilo.

V článku Jak si udržet zdraví v sychravém podzimu jsem kdysi doporučovala po ránu pití vlažné vody s citronem, které praktikuji až na malé pauzy již mnoho let. Potěšilo mě, že Svatava, jež tvrdí, že naše strava nás ovlivňuje, ať už pozitivně nebo negativně, a to nejen po fyzické stránce, je rovněž zastánkyní tohoto rituálu.

Na snídani si pak klidně dejte míchaná vajíčka nebo chléb s tvarohovou pomazánkou nebo pomazánkou z avokáda. Chléb buď žitný, nebo třeba bezlepkový,“ doporučuje odbornice na výživu.

Cibulová polévka a zimní kroupová polévka s houbami
Cibulová polévka a zimní kroupová polévka s houbami

Umění používat koření

Podstatnou roli hraje také ochucování. „K dochucení pokrmů používejte na podzim hlavně česnek, cibuli, kurkumu, římský kmín, kajenský pepř, ale také čerstvé bylinky – kopr, pažitku, petržel, koriandr, bazalku,“ vybírá své oblíbené kamarády žena, která se i přes počáteční absenci v kuchyni začala intenzivně zajímat o gastronomii, vyučila jsem se kuchařkou a tvrdí, že by naučila vařit i mě! A to je co říct, protože já opravdu žádná extra hospodyně nejsem (ačkoliv hrozně ráda jím), ale třeba také přijde v tomto směru můj čas. Teď už například díky Svatavě vím, že s kurkumou se musí opatrně, jen na špičku nože. „Pokud jí dáte moc, tak je jídlo nepříjemně hořké,“ říká kuchařka, která vaří s láskou a zřejmě se dozvěděla o tom, co se mi s kurkumou nedávno podařilo napáchat.

Jak zahnat hlad

Nikoho také asi nepřekvapí, že zvlášť teď – v chladném počasí – je dobré jíst polévky z kořenové zeleniny – s červenou řepou, mrkví, celerem a petrželí. „Výtečná je i polévka s kysaného zelí, či cibulačka,“ naznačuje svoji lásku k tradičním jídlům našich předků Svatava a dodává, že máme hlavně využít sezonu dýní a cuket. Stačí prý podusit, upéct nebo uvařit. „A polévka z dýně je super záležitost,“ směje se.

Připomeňme si, že do podzimního jídelníčku – nejlépe na oběd – je dobré zařadit quinou, bulgur, celozrnnou rýži, červenou nebo černou neloupanou čočku, mungo, fazole adzuki. Taky je dobré a prý i snadné uvařit si obilno-luštěninovou hrstkovou polévku! Na oběd skvělá a dělá v těle divy!

Z živočišných proteinů Svatava doporučuje ryby, sýry kozí nebo ovčí, jogurty buď kozí, nebo kravské, ale s nižším procentem tuku. Tak do tří procent. „A určitě ne jogurty s 0% tuku, to už vlastně ani nejsou jogurty,“ dodává, což jsme si již říkali v článku o bílkovinách.

A teď to bude možná některé z vás bolet. „Snažte se teď úplně vyřadit z jídelníčku bílé pečivo,“ poradila mi Svatava, když jsem jí vylíčila své podzimní splíny. „Pokud by vám chybělo, zkuste rozpečené bezlepkové ciabatty, které se dají koupit jak v supermarketech, tak v obchodech se zdravou výživou. Jsou sice poměrně drahé, ale je dobré střeva na podzim trochu ODLEPKOVAT,“ uzavírá pomalu téma jídla můj dnešní host a dodává, že moje chuť na pečivo určitě pramení z nedostatku vlákniny v jídelníčku. Mám si koupit třeba špaldové otruby za cca 25 korun a dát si třeba na snídani nebo svačinu jednu vrchovatou lžíci až dvě do jogurtu (klidně s ovocem).

Čočka na sladkokyselo a podzimní hubník z černé quinoi s parmazánovou čepičkou
Čočka na sladkokyselo a podzimní hubník z černé quinoi s parmazánovou čepičkou

Co pít, aby bylo tělo na podzim fit?

Určitě je dobré pít spíš vlažné nebo teplé nápoje – aspoň 1,5 litru denně,“ radí odbornice na výživu. A ještě jedna důležitá věc: „Napijte se raději před jídlem a pak až půl hodiny po jídle, abyste nenarušily proces trávení.“

  • Po osmé večer už jen hrneček čaje, aby si odpočinuly ledviny. Pokud patříte mezi ty, kteří mají roztěkanou mysl a tendenci v noci místo spánku rekapitulovat své úspěchy a pády, zkuste před spaním na radu Svatavy meduňkový nebo levandulový čaj.

Vypadá to v pohodě, ne? Jen posledním tvrzením ohledně pitného režimu mě paní Svatava lehce zarmoutila, neboť pravila, že bych měla aspoň na pár týdnů vynechat víno a kávu, místo toho zkusit například jasmínový zelený čaj.

Zásady zdravého stolování na konec

Ať už jíme cokoliv, měli bychom prý dbát na zásady zdravého stravování. „Základem je všechna jídla vždy v klidu a důkladně kousat. Dvacet až třicetkrát – na kašičku,“ radí Svatava, jež dodává, že je to opravdu hodně důležité, protože tím usnadníte žaludku trávení a zároveň je to vlastně i zdravý způsob relaxace při jídle. Sbohem, závodní jídelno, že?

Mezi jídly je podle Svatavy vhodné dodržovat časové rozmezí 2,5 – 3 hodiny, aby mělo tělo čas vše dobře strávit.

Pěkný a chutný podzim všem!Svatava Zacharová

Kontakt na hosta:

Svatava Zacharová

  • výživový poradce
  • kuchařka, jež vaří s láskou

www.svatavazacharova.cz

  • poznámka redakce: Svatava je i autorkou receptů a fotografií jídel v článku

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. a také působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu www.aerobic.cz. Vedle teorie se věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.

Některé postřehy z oblasti fitness sepsala v roce 2001 do knihy Aerobik (Grada). Jako editorka se podílela také na knize Kalorické Tabulky – nejlepší recepty (Nakladatelství Jota). Od roku 2011 připravuje blog Kalorických Tabulek a je jedním ze správců týmu KT na Facebooku.

3.11.2014 Ing. Macáková Marcela Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Z archivu

Káva – nejznámější třešeň

Kdybyste se procházeli kávovou plantáží, neuvidíte – jak si mnozí představují – keříky jako ve vinicích, ani vysoké rostliny jako kukuřice, ale budete procházet spíše jakýmsi třešňovým sadem.

Kávová zrna totiž vznikají v podstatě z pecek těchto třešní. Tzv. maso se jedním z tří možných způsobů odstraní, dokud nejde „pecky“, tedy kávová zrna, sesbírat samostatně.

Celý článek 23.9.2013

Související články

Ines Střítecká: Redukce hmotnosti a psychická pohoda

Ke zdravé a úspěšné redukci patří mimo jiné i psychická pohoda, která by se s kvalitním spánkem a vyváženým stravováním měla řadit na přední příčky priorit našeho života.

K napsání tohoto článku mě inspirovaly dotazy ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami, kde se jako výživová poradkyně zapojuji do diskusí. A také moje vlastní zkušenost.

Celý článek 5.12.2024

Na čem si pochutnává o Vánocích výživová poradkyně, máma od rodiny?

Vánoce jsou svátky radosti, pohody a – přiznejme si to – také jídla.

Jako výživová poradkyně si užívám všechny tradiční dobroty, ale s rozumem a vědomím, že klíč ke spokojenému tělu není schovaný ve striktních pravidlech, ale v celoročním balancu.

Celý článek 2.12.2024

Jídlo s sebou do krabičky: Efektivní cesta k lepším stravovacím návykům

Neporušovat nově nastavený stravovací režim a nedělat v něm chyby, mít dostatek pohybu a zároveň zvládat hektické dny plné pracovních a rodinných povinností… To zní jako obrovská výzva.

Pravdou ale je, že ani v jídelníčku není potřeba docílit dokonalosti. Skutečným klíčem k úspěchu je totiž odhodlání, trpělivost a přijetí toho, že změna nepřijde přes noc.

Celý článek 29.11.2024

Jak snížit hladinu cholesterolu stravou

Strava hraje důležitou roli při snižování hladiny cholesterolu a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Zvýšená hladina cholesterolu, zejména LDL („špatného“ cholesterolu), může vést k tvorbě aterosklerotických plátů, které zvyšují riziko srdečních onemocnění. Správně zvolená strava může přispět k jeho snížení.

Celý článek 23.11.2024

Zimní superpotraviny: Jaké potraviny vám dodají energii a podpoří zdraví

V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.

Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…

Celý článek 19.11.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner