RNDr. Lucie Svobodová: Nízkosacharidová dieta není správnou volbou

Lidé s touhou po štíhlé postavě zkoušejí spoustu více či méně drastických diet a právě jednou z nich je dieta založená na nízkém příjmu sacharidů.

Proč není pro naše tělo vhodná?

Sacharidy jsou pro nás hlavním (primárním) zdrojem energie. V jídelníčku dospělého člověka by měly tvořit 50-60% denního energetického příjmu. Množství potřebných sacharidů se odvíjí od fyzické aktivity i psychického stavu člověka.

Sacharidy jsou potravou pro svaly, tkáně a také hlavně pro mozek a nervy.  Ani v období redukce váhy bychom neměli množství komplexních sacharidů výrazně snižovat!  Lidské tělo samozřejmě dokáže jako zdroj energie využívat jiných živin – a to tuků a bílkovin. Na tom je mimochodem dieta založena.  Je to však energeticky nevýhodné a z dlouhodobého hlediska i značně nezdravé.

NÍZKOSACHARIDOVÁ DIETA – NENÍ SPRÁVNOU VOLBOU

Atkinsonova dieta

Pokud budeme mluvit o nízkosacharidové dietě v pravém slova smyslu je při ní povolen příjem vysokého (neomezeného) množství tuků (často až 70% denního příjmu) a bílkovin. To vede k zcela nechtěnému zvýšení LDL cholesterolu a s tím ruku v ruce i k rizikům kardiovaskulárních onemocnění, k velké zátěži jater a ledvin a díky zvýšené hladině močoviny v krvi (vzniká při nadbytečném příjmu bílkovin) také k problémům s klouby.

Takto složená strava postrádá důležité vitamíny, minerály a hlavně vlákninu. Výsledkem je dále zácpa, zhoršení pleti a nehtů, únava, menší výkonnost, špatná nálada, větší chuť na sladké.

Co nízkosacharidová dieta způsobí v našem těle?

V těle se po několikadenním sacharidovém půstu jako meziprodukt štěpení tuků začnou tvořit ketonové látky. Ty se v organismu ve zvýšené míře objevují také při metabolických poruchách, diabetu, při stravě s velkým množstvím tuků atd.

Přebytečné ketolátky jsou vylučovány močí a potem, aceton je odstraňován dýcháním – za určitého stavu však produkce ketolátek převyšuje možnosti tkání je zpracovat. Při vysoké koncentraci v krvi mohou narušit acidobazickou rovnováhu v organismu.

Někdy bývá tato dieta upravena tak, že lidé dodržují zásady správné výživy z hlediska bílkovin a tuků, pouze vynechávají sacharidy (přílohy, pečivo, sladkosti). Jedí tedy libové maso, nekonzumují tučné sýry ani jiné tučné mléčné výrobky, máslo, majonézy, jako je to běžné u Atkinsonovy diety.

Přesto nemohu tento způsob redukce doporučit. Energetický příjem je při této dietě velmi nízký. Sacharidy totiž tvoří v normální porci jídla ½ až 2/3 kalorií. Pokud je tedy vynecháme, nastává problém.  I při redukci váhy je běžná energetická hodnota oběda ženy 1800-2000kJ, pokud si nedáme přílohu, jíme najednou pouze 800-1000kJ. To je velice málo.

Nezáleží na počtu shozených kil, ale na tom, jaká kila to byla

Lidé mají tyto diety v oblibě, protože při nich dochází k rychlému úbytku kilogramů. Měli bychom si ale konečně uvědomit, že nezáleží pouze na počtu shozených kil, ale hlavně jaká kila to byla.

Při rychlém hubnutí neodchází z těla pouze tuk, ale velkou část tvoří též voda a co je horší i svalovina. Pokud ztratíme nějaké množství svalové tkáně, velmi si uškodíme, neboť náš metabolismus se velmi zpomalí, postava ochabne, procentuální poměr mezi tukem a svalovinou se ještě zhorší.

Po návratu k běžné stravě na sebe jojo efekt nenechá dlouho čekat. Výsledkem je většinou ještě horší tělesná konstituce než před dietou, protože nazpět nabereme hlavně tuk, takže máme více tuku a méně svaloviny než začátku redukce.

Zapomeňte tedy na diety, které výrazně omezují některé ze základních přirozených složek potravy a změňte raději celý přístup ke stravování a životnímu stylu. To je totiž z dlouhodobého hlediska jediný způsob, jak dosáhnout vysněné postavy i zdraví.

RNDr. Svobodová Lucie www.svoboda-hubnuti.cz

odbornice na výživu a zdravý životní styl
poradce pro sportovní výživu
absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, obor biochemie
člen Aliance výživových poradců ČR

Komentáře

1

Jan hájek
13.11.2014 9.53

Nejsem žádný odborník na stravu, ale v únoru jsem po dobu čtyř týdnů držel tuto dietu a od té doby nejím přílohy, chleba, rohlíky. Případe výšce 183 cm jsem z váhy 98 Kg zhubnul do července 15 Kg . Čtyřikrát týdně jsem šlapal hodinu na rotopedu při tepové frekvenci 125 tepů/ minuta. Můj věk je 53
To, o kolik se nyní cítím lépe se vůbec nedá srovnávat – najednou me nic neboli, a jsem daleko pohyblivější. Prostě jsem si na tu stravu zvyknul a jen nejím tučné maso a váha se drží na 85 Kg

2

makovec
13.11.2014 10.36

Dobrý den paní doktorko, při čtení Vašeho článku mě napadlo, jestli je určen lidem, kteří chtějí zhubnout, chtějí hubnout nebo si udržet hmotnost a přijde mi trochu matoucí. Chybí mi v něm další důležité skutečnosti, které jsou pro „hubnoucího“ mnohem zásadnější, že strašení nízkým příjmem sacharidů.
Nechci se pouštět do obhajoby přechodu ze smíšeného na ketometabolizmus (u kterého nevím o žádné studii, která by seriózně demonstrovala jeho škodlivost a který je založení na minimalizaci sacharidů), jenom se zamyslet nad sacharidy ve jídelníčku u lidí, kteří se snaží snížit svoji hmotnost (nota bene, pokud je příjem snížený jenom přechodně).
Dle mých zkušeností, téměř každá dieta vede ke zhubnutí, ale žádná k udržení váhy a je úplně jedno, jestli je nízkosacharidová nebo jiná. K trvalému snížení váhy vede jenom trvalá úprava stravy s tím, že první fáze, kterou je intenzivnější úbytek tuku, je nutný větší energetický deficit, než ve fázi udržovací. Promiňte, ale dle posledních výzkumů není nutné, aby sacharidy tvořily 50-60% denního příjmu na úkor tuků nebo bílkovin. Úplně postačí max 40-45%, pokud doplňkem jsou zdravé tuky a široké spektrum bílkovin. Nemohu se ubránit dojmu, že strašíte tuky úplně zbytečně. Naopak, problém s cholesterolem a kys. močovou má větší korelaci s příjmem fruktózy, než s příjmem tuků. Také nesouhlasím s tím, že zvýšený příjem bílkovin může u běžné populace vyvolat problém s klouby a už vůbec ne u ženské populace, která má nižší predispozici ke dně. Toto je opět letitý mýtus, který vychází z toho, že konzumace bílkovin zvyšuje objem produkce kyseliny močové nad zdravou hranici. Není to pravda… Naopak, hlavním zdrojem problému je fruktóza a bílá mouka.
Pokud ve fáze intenzivního snižování hmotnosti nebude zvýšený příjem bílkovin, svalová hmota bude ubývat. A to přímo úměrně energetickému deficitu a objemu tělesných aktivit. U mužské populace, přiměřeně sportující, stačí k ochraně valové hmoty příjem bílkovin kolem 1 – 1,2g na kg netukové hmotnosti, co tvoří kolem 20% denního energetického přijmu. 40% by měly tvořit sacharidy, zbytek tuky. Prosím, přestaňte už z tuků dělat strašáka tím, že se jejich negativní dopad bude zmiňovat s souvislosti s extrémy typu Atkinsové diety. Mnohem záslužnější by bylo poukázat na negativní vliv neúměrné spotřeby jednoduchých cukrů.
Vysokosacharidovou dietu, nebo jinak, posedlost nízkým objemem tuků. tady máme od 70 let a máte dojem/fakta, že obezita, srdeční choroby a cukrovka druhého typu klesá? Podle posledních statistik nikoli.

3

Makoň
14.11.2014 6.47

Povídání o zdravém životním stylu-stravování má v podmínkách dnešní reklamní masáže ze všech stran stejný účinek jako přesvědčování důchodců aby nechodili na předváděčky šmejdů.

4

Lucie Svobodová
14.11.2014 22.06

Dobrý den, pane Hájek, velice Vám přeji radost z dosažených kg a hlavně přeji, aby se Vám je dařilo trvale udržet. Nebudu Vám Váš způsob vymlouvat, moje přístupy k trvalé změně váhy jsou však trochu jiné, což mělo vyznít i z tohoto článku. Z mé praxe jsem si naprosto jistá, že jde úspěšně redukovat váhu bez výrazného omezení energetického příjmu a bez vyloučení sacharidové složky. Samozřejmě velice záleží na skladbě a správném rozložení sacharidů během dne. Nejsem rozhodně pro celodenní pojídání pečiva, ale na druhou stranu ty správné = komplexní sacharidy těžko nahradíme ve stravě něčím jiným.
Vždy, když člověk shodí pčebytečné kg, cítí se úžasně lehce. Nemůžu však posoudit, zda celých těch 15kg bylo z tukové tkáně, což je celkem podstatné.
Každopádně Vám přeji pevné zdraví a dlouhodobou spokojenost.

5

Lucie Svobodová
14.11.2014 23.31

Dobrý den, tento článek je určen všem lidem, kteří se chtějí stravovat zdravěji, ať právě hubnou nebo si svoji váhu udržují. Musím s Vámi souhlasit s tím, že neexistuje dieta, která by se nějakou dobu dodržovala a shozené kg by se už nikdy nevrátily. To bychom to zde vůbec nemuseli řešit 🙂 Já jsem proto ve své praxi výrazným odpůrcem všech klasických diet a naopak učím lidi správně jíst a hlavně jídla upravovat tak, aby se nemuseli navždy vzdát všech svých oblíbených pokrmů. Stačí k tomu přidat přirozený pohyb a změna životního stylu je tady. Není tak důvod se k tomu, co bylo předtím, vracet a změna váhy je pak trvalá.
V mé praxi výrazně neomezuji celkový příjem sacharidů cca 50%, mimochodem mé doporučení se témeř neliší od Vašeho názoru (40-50%)???(Samozřejmě, jak bylo zmíněno v článku, příjem se odvíjí od fyzické aktivity jedince.) Místo toho učím své klienty vyřazovat „zbytečné“ jednoduché cukry a nahradit je kvalitním zdrojem komplexních sacharidů (celozrnné produkty, kvalitní rýže, špalda, jáhly, pohanka, luštěniny…), umět je správně připravit, zařadit ve správnou denní dobu a také správně kombinovat s jinými složkami stravy.
Chtěla bych oponovat, že v článku se nikde nepíše, že jsem odpůrce tuků! Je tomu stejně jako u sacharidů, mí klienti ví, jaké tuky mají konzumovat a jakým se raději vyhýbat, pak nemusí být tuková složka v jídelníčku hubnoucího člověka výrazně snížená oproti běžné stravě (30%). Rozhodně si nemyslím, že je správné jíst všechno nízkotučné a hlídat si přehnaně každý gram tuku, na druhou stranu si ale musíme uvědomit, že v 1g tuku je zhruba 2x více energie (kalorií) než v 1g bílkoviny nebo sacharidu! Takže všeho s mírou. Doporučený příjem tuků je také velice individuální, vzhledem k pohybu, věku atd.
Pokud správně počítám, zbývá nám 20% na bílkoviny. To je myslím dostatečné množství pro to, aby při redukci neubývala svalová hmota.
Ono stejně v běžném životě, pokud je strava různorodá, těžko dodržíme přesné procentuální složení stravy. Spíš bychom se neměli často a výrazně odchylovat od doporučených gramáží.
Že fruktoza a bílá mouka je ideálním zdrojem sacharidů, také nebyla v článku řeč!?
Nevím, v čem byly pro Vás informace v článku matoucí, snad jsem to tedy aspoň zde trochu objasnila.

6

Lucie Svobodová
14.11.2014 23.45

Nemyslím si, že blog o zdravém životním stylu je zbytečný. Naopak je velice důležité uvádět některé informace na pravou míru. Je pravda, že v dnešním „mumraji“ informací se některé správné a pro zdraví důležité informace někdy ztrácí, což je veliká škoda. O to víc mi ale přijde tento blog potřebný. Děkuji KT 🙂

7

Hana
15.11.2014 11.01

Chtěla bych paní doktorce i všem ostatním doporučit knihu Život bez pšenice od preventivního kardiologa Williama Davise. Myslím, že po přečtení nejeden zastánce sacharidů ve formě „zdravé celozrnné potraviny“ změní svůj životní styl. Já jsem byla přesvědčená o správné skladbě svého jídelníčku, ale můj cholesterol byl stále kolem 7,2. Po vynechání pšenice jsem samovolně zhubla 10kg a cholesterol se mi ustálil na 3,9. A to si opravdu dávám sýry typu gouda, hermelín a pod. Sacharidy stačí ze zeleniny, brambor a rýže. Mám podstatně víc energie a cítím se mnohem líp. Zkuste život bez pšenice a uvidíte tu úlevu 🙂

8

Katy
16.11.2014 23.27

Tak já jsem se v červnu letošního roku nechala navést do sacharidových vln. UŽ NIKDY V ŽIVOTĚ do ničeho takového nejdu! Po 14 dnech mi bylo zle jak nikdy v životě. Vyvážený jídelníček je klíčem všeho a nemusíte vylučovat ani sacharidy, když budete mít v jídelníčku ty spravné (tedy celozrnné výrobky apod a ne sladké limonády a tyčinky.)

9

Harpie
19.11.2014 23.12

Tak nevím – zastávám teorii „všeho s mírou“. Ale… pochopila jsem správně, že fruktóza (ovoce), není vhodná potravina? Nebo jsem se ukvapila v závěrech? Miluji sladké a ovoce je pro mě alternativa, jak uspokojit mlsnou a zároveň neskončit s čokoládou pod polštářem, protože vysoký GI vyvolá touhu po dalších sladkostech a pak mi pomáhej pán Bůh! U ovoce se mi to nestává. Navíc vitamíny, nějaká ta vlákninka… nebo se jen balamutím?

10

Ivana
20.11.2014 13.21

Po 3 měsících, kdy jsem pozvolna přecházela na stravu označovanou ve článku jako nízkosacharidovou, jsem najela na přísný 30ti denní stravovací program podle knihy Hartwigových Jídlo na prvním místě. Nebylo to nic strašného, protože jsem se už předtím naučila vařit doporučená jídla, z doporučených surovin – tzn. bílkoviny, zdravé tuky (včetně démonizovaného kokosového), zelenina, ovoce. Jde o jednoduchou, díky zelenině a ovoci krásně barevnou stravu. Před i po jsem si nechala změřit množství svaloviny, tuků, vody a viscerálního tuku. Svaly zůstaly, tuk se snížil – viscerální na normální hodnotu (dříve hraniční), ten viditelný, kterého jsem se léta nemohla zbavit (břicho, trup) zmizel, na váze mám o 5 kg méně, vážím 56 Kg při výšce 170 cm. Ale hlavně je skvělý pocit vyrovnané energie po celý den. Postupně zařazuji mléčné výrobky, zkouším brambory, pohanku, rýži, ale v mnohem menší míře než dříve, k pečivu se už vracet nechci. Co se týká pleti, únavy a dalších uvedených negativ, nic takového se nekonalo. Podobné kladné ohlasy slyším i od přátel, kteří přešli na tento stravovací program. Ale stále narážím na články, kde je doporučováno celozrnné pečivo, sacharidové přílohy, kde je strašeno tuky, ale i bílkovinami. Moje osobní zkušenost s tímto typem stravování je jednoznačně pozitivní.

11

Atlaua
20.11.2014 13.30

Pani doktorka, vaša prax mi nie je známa, publikovali ste aj nejakú relevantnú štúdiu?
Ja napríklad neviem totiž o inom spôsobe ako chudnúť, než je výrazné obmedzenie kalorického príjmu. Ak človek trpí nadváhou alebo obezitou, tak to znamená, že má neprimerane vysoký kalorický príjem. Jediným riešením je teda ten kalorický príjem obmedziť pod úroveň vydanej energie. Pokiaľ väčšina nadbytočnej prijatej energie pochádza zo sacharidov, tak je na mieste ich príjem upraviť.
Vaša prax nie je relevantným argumentom. Počet ľudí, ktorí prešli vašou praxou by bolo len zanedbateľné množstvo tých, ktorí sa zúčastnili relevantných štúdií.
Vo svojom článku ste označila tuky a bielkoviny ako „energeticky nevýhodné a z dlouhodobého hlediska i značně nezdravé“, ako si má človek teda vyložiť vaše tvrdenie, že nie ste odporcom tuku? Ja by som povedala, že ste nie len odporcom tuku, ale aj bielkovín.
Vhodné množstvo bielkovín sa v žiadnom prípade neráta na percento v strave. Správny príjem bielkovín sa odvodzuje od telesnej váhy, výšky, objemu svalstva a telesnej aktivity. Takže v prvom rade pri zostavovaní jedálnička si prepočítame množstvo bielkovín, ktoré by sme mali prijať a od neho odvodzujeme sacharidy a tuky. Pričom v odbornej literatúre sa hovorí o 1 až 2 gramoch bielkovín na kilo váhy človeka.
Pri redukcii váhy vždy ubúda aj svalová hmota, dokonca aj pri správnom príjme bielkovín. Nedostatočný príjem ubúdanie svalstva zhoršuje. Takže ako sama hovoríte, záleží od toho, aj aké kilá človek zhodí. Ideálne by človek nemal zhadzovať kilá zo svalstva. Rýchlosť chudnutia nemá na úbytok svaloviny nijak extra veľký vplyv, pokiaľ človek cvičí silové cvičenie a konzumuje vhodný príjem bielkovín. Práve kulturisti najčastejšie držia rôzne typy nízkosacharidových diét v období rýsovania. Ak by to viedlo k väčším úbytkom svalstva ako vynechanie tukov či bielkovín, asi by to nerobili.
Ďalšia vec je, že zjavne nemáte ani len šajn, čo všetko sú nízkosacharidové diéty. Vy ste si vybrala zrovna takú, kde príjem ide z 70% tukov. Bolo by vhodné, keby že aj presne pomenujete, čo je to za diéta (atkinsová? osobne pochybujem, že by aj tam bolo také nepomerné zloženie). Lebo ja som sa stretla hlavne s nízkosacharidovýmmi diétami, kde prevládal hlavne príjem z bielkovín ako Dukanová diéta, paleo či ketogenná diéta. Pri Dukanovej je dokonca príjem tukov veľmi nízky.
Vami popísané negatívne účinky tukov a bielkovín sú mýty, ktoré boli vedou dávno vyvrátené, alebo ide skôr o príjem pri nadmernej konzumácii, ktorá by ale zas na druhej strane nebola diétou zameranou na úbytok tuku.
A z mojej skúsenosti, ak má niečo skutočne efekt, tak je obmedzenie sacharidov, v prvom rade pečiva, pričom najviac sacharidov treba prijímať zo zeleniny, konzumácia tukov musí byť obmedzená len na toľko, aby neprevyšovala žiadaný kalorický príjem, a zásadný je príjem bielkovín. A celé to musí dotvárať správny pohyb.

12

denisa
21.11.2014 8.16

Pani Hano, verim, ze pani doktorka tuto knihu zajiste cetla. Asi jste cely vyklad spatne pochopila, vynechani sacharidu nerovna se vynechání psenice. V dnesni dobe se jiz predpoklada, ze vsichni vedi, jak je to s psenici. Takze pabi doktorka tu psala o tom, ze neni dobre se zbavovat komplexnich sacharidu jako jsou vlocky, breambory, ryze atd..

13

Hattori Hanzo
23.11.2014 0.57

Ach, zas to strašenie Atkinsonom :-/ Kompexné sacharidy sú fajn a sú potrebné, ak potrebujete rýchlo regenerovať po ťažkej fyzickej námahe a doplniť glykogén. Bodka.

Príjem sacharidov v tak obrovskom množstve ako je bežne doporučované a ako uvádza autorka je, úplne ZBYTOČNÝ. Ľudia ktorí nešportujú, môžu sacharidy znížiť kľudne na 20% energetického príjmu. Strašenie cholesterolom je tiež úplne mimo. Množstvo klinických štúdií a meta-analýz jasne preukázalo, že low-carb nesúvisí s hladinou LDL cholesterolu, ani so zvýšeným rizikom kardio-vaskulárnych chorôb, naopak zaznamenali mnohé zlepšenia ukazovateľov ako: systolický a diastolický tlak, hodnoty triglyceridov v krvi, glykémia v krvi na lačno, hladina glykovaného hemoglobínu, zvýšenie HDL cholesterolu (toho dobrého) a mnohé ďalšie.

14

Lucie Svobodová
23.11.2014 22.45

Pro Hana a Denisa:
Děkuji Vám Deniso za Váš komentář, napsala jste přesně to, co bych odpověděla Haně já. Nikde v článku není psáno, že doporučuji pšenici a že si myslím, že její konzumace je nezbytná. Pojem komplexní sacharidy je samozřejmě mnohem širší (brambory, oves, žito, rýže, amarant, pohanka, jáhly, quinoa, špalda, bulgur…). Také nemůžu zcela souhlasit s myšlenkou, že stačí vynechat pšenici a jíst klidně velké množství tučných sýrů. Mléčný tuk je vysoce prozánětlivý, tedy vliv na cévy není zrovna prospěšný! Myslím, že změna cholesterolu nesouvisí pouze s vyloučením pšenice, na hladinu cholesterolu má hlavně vliv, jaké tuky konzumujeme! Jaké sacharidy jíme, je trochu jiná stránka. Já sama doporučuji nahradit bílou pšeničnou mouku ve stravě kvalitnějším zdrojem komplexních sacharidů (viz výčet výše), na druhou stranu si myslím, že panická hrůza z pšenice a lepku je přehnaná. Jsem přesvědčená, že je důležité se nad stravou zamyslet komplexněji. Problém spíš je v množství pšeničné mouky (pečiva), které dnes konzumujeme a v celkové skladbě jídelníčku.

15

Lucie Svobodová
23.11.2014 22.48

Katy, nevím, co bych dodala, děkuji:-)

16

Lucie Svobodová
23.11.2014 23.22

Pro Harpie:
Ovoce není určitě špatné, zejména pokud jste se naučila jím nahrazovat sladkosti. Obsahuje vitamíny, tělu prospěšnou vlákninu…to vše je v pořádku. Pozor však na množství, které za den sníte a hlavně kdy! I po ovoci se dá přibrat, obsahuje poměrně velké množství cukrů, tedy i kalorií. Poměr zeleniny a ovoce by měl být cca 5:2, tedy mnohem více zeleniny (ovoce má ve 100g cca 4x více cukru než zelenina). Navíc nadměrná konzumace ovoce fruktózy (ovocný cukr) může vést ke ztučnění jater.
Pokud Vás ale trápí chutě na sladké, určitě je někde problém ve Vašem celodenním jídelníčku. Může to být špatnou volbou sacharidů nebo jejich úpravou, velkými pauzami mezi jednotlivými jídly nebo i nízkým denním kalorickým příjmem. Pokud se správně nastaví jídelníček, chutě na sladké by měly odeznít.

17

Lucie Svobodová
23.11.2014 23.54

Ráda bych odpověděla všem, kteří mi ve svých komentářích vytýkají, že straším bílkovinami a tuky. Je mi líto, že jste vůbec nepochopili smysl a obsah článku. Abych uzavřela tuto otázku: Velmi záleží na zdroji tuků a bílkovin, stejně tak jako sacharidů. Pokud zvolíme správné varianty jednotlivých živin, správné zařazení během dne a vhodnou úpravu stravy, není potřeba výrazně omezovat některou ze základních živin! O tom jsem naprosto přesvědčená. Mám spíš poslední dobou pocit, že mnoho výživových poradců nezná jiné možnosti, jak redukovat váhu, něž doporučit dietu bez „příloh“, která samozřejmě funguje a klienti hubnou, protože vyřazením (nebo výrazným snížením) sacharidů se energetický příjem rapidně sníží. Není to podle mě ale přirozené (to by metabolické cesty nebyly v těle nastaveny tak, jak jsou), ochuzujeme se tak o spoustu látek a navíc, kdo vydrží po celý zbytek života nejíst přílohy, pouze zeleninu??? Přeci znáte pořekadlo, že zakázané ovoce nejvíce chutná. Já jdu ve své praxi méně drastickou metodou, která naprosto a hlavně dlouhodobě funguje. Chápu ale, že někdo upřednostňuje jiné směry a dokonce někteří lidé potřebují mít pocit diety (hladovění). To již nechávám na každém:-)

18

Šárka
25.11.2014 20.02

I já jsem minulý rok držela Atkinsonovu dietu,vydržela jsem to asi 5 měsíců a zhubla jsem kolem 10Kg… ale přesně jak píše paní doktorka,měla jsem šílené chutě na sladké a přišly Vánoce a bylo po dietě a pomalinku jsem vše nabrala zpět a nehledě na to,že mi začaly bolet klouby,žaludek,žlučník… Takže já vyzkoušela a článek úplně chápu… Ted‘ jsem začala chodit přímo k jedný paní doktorce,co se zabývá obezitologií… napsala mi jídelníček a jsem překvapená,kolik toho můžu sníst i večer a hlavně nemám skoro žádné chutě,tak snad tentokrát vydržím a kg už nazpátek nenaberu 🙂

19

Lucie Svobodová
26.11.2014 23.55

Zdravím Vás Šárko, děkuji, že jste se podělila o své zkušenostmi s hubnutím. Bohužel takto vypadá cesta většiny lidí, že se nedříve spálí, než najdou ten správný směr. Ať se Vám daří 🙂

20

Lucie Svobodová
27.11.2014 0.31

Pro Atlaua:
Vážená dámo, ani Vaše praxe mi není známá. To, že neznáte moji práci a přístupy ke klientům, Vás myslím neopravňuje k tomu, abyste takto negativně reagovala a označovala moje argumenty za nerelevantní. Jaké studie jsou více relevantní než stovky lidí, kteří prošli mojí poradnou?
Bohužel mnoho lidí, stejně jako píšete Vy, nezná stále jiný způsob hubnutí, než výrazné snížení kalorického příjmu a zvýšení pohybové aktivity. To je také velký důvod, proč stále tolik lidí trpí obezitou, neboť dietu a dril v tělocvičně nikdo celý život nevydrží. Je naprosto mylné si myslet, že obezita je vždy výsledkem nadměrného kalorického příjmu. Většina lidí, kteří navštěvují moji praxi, mají opačný důvod obezity. Naopak faktem je, že jedí výrazně méně oproti správnému kalorickému příjmu. Pokud byste se chtěla dozvědět více, kontaktujte mě, ráda se Vám budu osobně věnovat.

21

Viktor
24.12.2014 7.40

Dobrý den,
tak pro mne byla, je a bude nízkosacharidová dieta tou správnou volbou. Pokud vás zajímají detaily, pak zkuste třeba získat více informací v publikaci Principia Ketogenica: Compendium Of Science Literature On The Benefits Of Low Carbohydrate And Ketogenic Diets nebo se podívejte jaké výsledky mají lidé s nízkosacharidovou stravou na serveru reddit.com/r/keto/

Všem kdo bojují s obezitou přeji pěkné Vánoce a vše nej v novém roce

22

Marian Kechlibar
21.2.2015 11.32

„Sacharidy jsou pro nás hlavním (primárním) zdrojem energie.“

V současnosti ano, ale je otázka, zda je to dobře. Je to velmi vážně řešená otázka a zabývají se jí špičkoví vědci. Je možné, že během 5 let bude toto doporučení změněno.

Dále: po 99% času existence lidského rodu tomu tak nebylo, sacharidy se živíme teprve od vynálezu zemědělství. Zeptejte se fyzických antropologů, jak se dá poznat na pravěkých kostrách, jestli ten člověk byl zemědělec nebo lovec. Dost dobře. Zemědělci byli zjevně hůře živení a měli mnohem více nemocí.

Také pozor na to, že do „sacharidů“ spadá i rafinovaný cukr, který absolutně není esenciálním nutrientem a dá se žít zcela bez něj.

„V jídelníčku dospělého člověka by měly tvořit 50-60% denního energetického příjmu.“

Toto doporučení má extrémně vachrlaté vědecké kořeny. Když začnete zkoumat, na základě čeho vzniklo, tak v zásadě visí ve vzduchu.

Já jsem na „vyváženou stravu“ se spoustou sacharidů věřil až do svých 36 let. Jenže jsem vzděláním vědec a viděl jsem, že mému tělu výrazně nekonvenuje. Tak jsem jednoho dne ořezal sacharidy na minimum (jen ovoce a zelenina) a od té doby nenápadně hubnu, nemám hlad, upravila se mi řada drobných zdravotních potíží, biochemické výsledky jsou vzorné a ještě mám lepší náladu.

A co se týče sacharidů coby zdrojů energie – jako vytrvalostní sportovec mohu říci, že tuky jsou v tomto směru citelně lepší než sacharidy. Sacharidy vám dají energii na hodinu až dvě, pak následuje citelný „pád na držku“, prostě to má takový sinusovitý průběh podle toho, jak vám kolísá hladina cukrů v krvi. U 10-12 hodin trvajícího pochodu to velmi cítíte a na konci jste smrtelně unavení.

Ten samý pochod je při příjmu majority energie z tuků výrazně příjemnější a k žádnému kolísání sil nedochází. Limitujícím prvkem se stane bolest šlach a puchýře, ne únava. Jakmile si tělo zvykle pálit především tuky, bude umět snáze pálit i vlastní tukovou tkáň. A i štíhlý člověk si s sebou nese aspoň 150 000 kJ v zásobním tuku, což žádnou sportovní aktivitou nespálíte (možná tak ultramaratonem).

Zkrátka, já už bych se k sacharidovému stravování nevracel…

23

Aleš
29.4.2015 14.15

Vážená paní doktorko. U většiny výživových poradců se dozvídám to stejné, co se dozvídám i ve Vašem článku. A to cituji: Sacharidy jsou pro nás hlavním (primárním) zdrojem energie. V jídelníčku dospělého člověka by měly tvořit 50-60% denního energetického příjmu.
Můžete prosím vysvětlit PROČ? Zatím jsem se nesetkal s rozumným, respektive s žádným vysvětlením, proč jsou pro nás primárním zdrojem energie, a proč by jím hlavně měly být. Tuky jsou také zdrojem energie, dokonce pokud vím mnohem efektivnějším (za předpokladu, že tuto energii dokážu spotřebovat pohybem a jedná se o „dobré“ tuky). Navíc vezmu-li v potaz to, že tělo zpracovává sacharidy tak, že si je ukládá do jater a svalů v podobě glykogenu a po naplnění s nimi neumí udělat nic jiného, než si přebytek střádat do tukové zásoby, tak mi připadá mnohem rozumnější využívat cukry pouze za účelem doplnění nedostatku energie. Nebo to tak není? Podotýkám, že nejsem zastáncem keto-cokoliv, ale příjem cukrů jsem snížil do takového rozložení, kdy přijímám 1,5 až 2g bílkovin na kilo váhy, další energii držím na úrovni 30-35% z tuků a teprve potřebný zbytek doplňuji z cukrů. A samozřejmě pravidelně cvičím a hodně chodím. Vysvětlete mi prosím, PROČ bych při skladbě stravy měl primárně čerpat energii z cukrů a to až v 50-60% celkového příjmu energie na úkor potřebných bílkovin a tuků. Nenašel jsem pro to dostatečně smysluplné a opodstatněné vysvětlení kromě „Je to doporučené.“. Ale proč je to doporučené už jsem nenašel – a přečetl jsem toho hodně… A poznámka na konec – když vidím ty tuny reklam v televizi, které do nás chtějí cpát cukry horem spodem (třeba sušenky, co mají prokázané postupné uvolňování cukrů), tak se mi dělá nevolno. 🙂 Díky. Aleš

24

Jan
11.8.2015 0.46

Nízkosacharidová dieta nejenže vede k hubnutí, ale zaároveň odstraňuje všechny problémy o kterých píšete. Tahle věta je naprostá nepravda – To vede k zcela nechtěnému zvýšení LDL cholesterolu a s tím ruku v ruce i k rizikům kardiovaskulárních onemocnění, k velké zátěži jater a ledvin a díky zvýšené hladině močoviny v krvi (vzniká při nadbytečném příjmu bílkovin) také k problémům s klouby. Doporučuji knihu od kardiologa Arthura Agatstona, který nízkosacharidovou dietou zachraňuje své pacienty!!! Nebo knihu od Roberta Lustiga – lékaře endokrinologa, který jednoznačně prokázal, že cukr je jed! Nebo zde nádherné video (české titulky) s doktorem, který se vydal cestou nízkosacharidové stravy, z důvodů metabolického syndromu. Peter Attia.
http://www.ted.com/talks/peter_attia_what_if_we_re_wrong_about_diabetes#t-123848
Vaše názory jsou velmi nebezpečné a hlavně nepravdivé.

25

Lucie
19.8.2015 13.46

Naprosto souhlasím s článkem. Do stravy patří všechny živiny – sacharidy, tuky, bílkoviny v určitém poměru – samozřejmě individuálně podle každého člověka (dnes už jsou k dispozici i kvalitní genetické testy, které tento poměr živin určí přesně. Samozřejmě jsou sacharidy kvalitní a nekvalitní, tuky kvalitní a nekvalitní a stejně rak bílkoviny kvalitní s nekvalitní. Taky je někdy dobrý zeptat se třeba svojí prababičky, co by člověk měl jíst, aby byl zdravý a určitě bude vědět. Dnešní doba je ale plná informací, ve kterých mají lidí síle něj zmatek..

26

Tiežodborník
29.2.2016 10.39

Stravujem sa oproti „štandardu“ nízkosacharidovo už 1 a ½ roka. Dal som dole cca. 23kg tuku. Voda v absolútnych čísla ostáva, takže v pomere k hmotnosti tela sa dostala do normálu. Svalová hmota jemne pribúda. Mal som 33% tuku, teraz mám pod 15%.
Pár poznámok k textu:
„To vede k zcela nechtěnému zvýšení LDL cholesterolu“ . Mne sa LDL znížil
„Výsledkem je dále zácpa, zhoršení pleti a nehtů, únava, menší výkonnost, špatná nálada, větší chuť na sladké.“ Zácpu poznám iba zo spomienok, pleť mám rovnakú, alebo lepšiu ako som mal, výkon o hodne vyžšie ( i keď to je aj vďaka tréningu), duševne som vyrovnanejší a na sladké mám chuť asi tak 1x za 2 týždne a to mi stačí jedem pomaranč, alebo kúsok kvalitnej čokolády a pod.
„Po návratu k běžné stravě na sebe jojo efekt nenechá dlouho čekat. „ Môžete mať diétu akúkoľvek, ale keď sa potom vrátim k „normálnej strave“ čiže k tej čo Vás dostala tam kde ste nechcel byť, tak je logické, že sa vrátim tam kde ste nechcel byť.

Mohol by som pani doktorku poprosiť o vysvetlenie. Prečo fungujem inak? Som iný živočíšny druh?

27

Lucie
19.5.2016 21.27

Pani doktorko,

uvadite nespravne informace pramenici z vseobecneho mylneho povedomi populace zivene medii jiz nekolik desitek let. V kostce: zaprve – omezeni prijmu sacharidu ve prospech KVALITNICH (!!!) tuku a bilkovin neni dietou, ale zivotospravou. Zadruhe – do teto zivotospravy je NUTNE zapojit pohybove aktivity – nejlepe silovy a vysokointenzivni trenink. Prechod na tuto zivotospravu lidem tzv. skodi, protoze jejich tela funguji na sacharidovem metabolismu – kratkodoba energie, kterou musi telo neustale doplnovat. Proto ty chute na sladke, naladovost, podrazdenost a nekontrolovatelny hlad, kdyz prijem sacharidu klesne, je to totiz zavislost na sacharidech. Dulezitou roli hraje inzulin – pri transportu a regulaci glukozy v krvi vlivem prijmu sacharidu. Nespotrebovanou glukozu premenuje na tuky a uklada do zasob – TO JE PRAVOU PRICINOU NADVAHY, ne tuky!!! Telo je od praveku stavene na zpracovani tuku a aktivni pohyb. Prijmem kvalitnich tuku se telo nauci je vyuzivat jako hlavni, kvalitni a dlouhodoby zdroj energie a neuklada je do zasob. Prijem kvalitnich tuku ma nulovou inzulinovou odezvu! V nizkosacharidovem stravovani je krome masa (tucneho a jakehokoli, krome prumyslove zpracovanych uzenin, ty jsou chemickym jedem!), dalsich zivocisnych tuku (vejce, maslo, sadlo, kvalitni syry, tvaroh, jogurty s vysokym obsahem tuku apod.), rostlinnych tuku (pozor – pouze olivovy a kokosovy olej; ostatni rostlinne oleje (zejmena prumyslove zpracovane) pokladane za zdrave maji nevhodnou kombinaci mastnych kyselin), konzumovana hojne take zelenina, nejlepe cerstva tepelne neupravena. Zelenina, tucne primarni mlecne produkty (pozor – ne mekke syry, pomazankova masla a jine chemicke nahrazky) obsahuji sacharidy, ale komplexni a pro telo vhodne, tyto sacharidy bohate pokryji sacharidovou potrebu organismu. Tato strava je bohata na kvalitni tuky, vitaminy, mineraly, bilkoviny a vlakninu. Pri vyse uvedene zivotosprave se ji max 2x denne a cas bez prijmu potravy umoznuje vylucovat dulezite hormony jako testosteron a rustovy hormon, ktere pozitivne ovlivnuji zdravi, imunitu, kondici a odolnost, rust svalove hmoty, nervovou soustavu, mozkove funkce, spalovani tuku atd. Inzulin (nasledkem prijmu sacharidu) produkci techto hormonu potlacuje! Prechod na takovou zivotospravu neni lehky a zpocatku se – vlivem vysazeni sacharidu – objevuji psychicka labilita, naladovost, nezrizene chuti na sladke. To muze hodne lidi odradit, proste to vzdaji. Nez se telo prenastavi do noveho rezimu vlivem desetileti spatneho stravovani a sacharidove zavislosti. Pote se dostavuji efekty jako ubytek nadbytecnych tuku, zpevnovani postavy, narust sily, vykonu, koncentrace, psychicka stabilita, vyrovnanost, zdravi. Svuj tukove a vyzivove bohaty „obed“ snim navecer, druhy den podavam v praci dobry vykon bez poklesu koncentrace a vykonnosti, nemam potrebu premyslet, co kde kdy snim, protoze mam neukojitelny hlad ci uporne nutkani, odpoledne prijdu domu a jdu intenzivne cvicit – posledni jidlo bylo pred 20 hodinami pripominam – bez jakychkoli problemu, slabosti, mrakot a potreby do sebe dostat cukr na doplneni energie, cvici se mi bajecne. Telo totiz cerpa energii z tuku! Tak to doopravdy funguje!!!

28

D
29.7.2016 0.00

Dobrý den paní doktorko, přeji pevné nervy s některými přispěvovateli tady 🙂 I když nejsem moc zastáncem tvrzení „To vede k zcela nechtěnému zvýšení LDL cholesterolu“, na druhou stranu určitě se nepovažuji za osobu v tomhle ohledu nějak zvlášť erudovanou … No, nakonec se uvidí 🙂
Co si jinak myslíte o tomto článku?

https://www.theguardian.com/society/2016/apr/07/the-sugar-conspiracy-robert-lustig-john-yudkin

Děkuji za odpověď

29

David
12.10.2016 16.35

Dobry den, pani doktorko,
dokud budou “doktori” radit lidem, aby omezili tuky namisto sacharidu, tak kolem nas budou chodit obezni a nezdravi lide jako nyni. V 70-tych letech byla celosvetova propaganda zalozena na tom, ze tuky zposobuji obezitu. Toto melo za nasledek to, co vidime dnes, prudky narust obezity, protoze lide zacali omezovat tuky a zvysil se prijem sacharidu. Nejnovejsi studie z poslednich let toto ovsem vyvraci a davaji za pravdu lidem, co celou dobu prosazovali zdrave tuky a odsuzovali sacharidy. Prukopnickou zemi se v tomto ohledu stalo Svedsko.
To, ze rikate, ze sacharidy lide potrebuji a ze telo pracuje lepe, pokud funguje na sacharidy, to take neni pravda. Bylo dokazano, ze telo funguje mnohem efektivneji pri spalovani tuku, tedy v ketoze. I pri nizkosacharidove diete lide stale prijimaji sacharidy ve strave, vetsinou ze zeleniny. A co se vitaminu a mineral tyce, jidelnicek lidi na low carb je casto mnohem pestrejsi nez u “normalni”, nebot lide casto nahrazuji pecivo, brambory atd. mnohem zdravejsimi variantami, jako je brokolice, spenat, kvetak, fazolky a spousta jine zeleniny.
Neberte to pouze jako druh diety, ale spise zivotni styl. Moje zkusenost je takova, ze kdyz jsem zacal, cca pred pul rokem, rikal jsem si, ze to proste vyzkousim, byt jen na par tydnu, protoze muj jidelnicek nebyl zrovna idealni (spousta sacharidu). Po pul roce mam jen slova chvaly. Nejen ze jsem shodil prebytecna kila, se kteryma jsem mel dlouha leta problem, byt pomerne dosti sportuji, ale jak se clovek citi, to je k neporovnani. Velke mnozstvi energie, kterou ma clovek na rozdavani jiz od probuzeni, v podstate zadny pocit hladu, prebytecna kila dole, nyni jen stihla sportovni postava(konecne), uplne vymizely takove ty nahodne bolesti hlavy, ktery asi kazdy z nas ma (a pricita napr. pocasi  ), zadne bolesti bricha, nadymani, paleni zahy, vysoka imunita a spousta dalsich vyhod.
Samozrejme bych se nehrnul do neceho tak zasadniho, kdyz bych si myslel, ze je to nejak nebezpecne. Za posledni mesice jsem si precetl desitky novych studii z nejprestyznejsich svetovych institutu and univerzit, jako treba Harward a ani jedna tato studie neprokazala nejake zdravi skodlive ucinky, spise naopak. Prokazaly se velmi pozitivni ucinky na kardiovaskularni system, obezitu, cholesterol, a velmi pozitivni ucinky napr. i pro diabetiky. Samozrejme jsou vsechno tyto studie v anglictine, tak chapu, ze v cesku jsou lide velmi casto misinformovani, jako treba ve vasem clanku. Takze jeste jednou, low carb hight fat (LCHF) neni nic, ceho by se lide meli bat, bat by se lide meli sacharidu.

30

Lukáš
6.1.2017 11.14

Davide, zcela s Tebou souhlasim 😉 Low carb jedu uz asi rok a citim se skvele. Jasne, obcas mi to ujelo a dal jsem si nejake sacharidy, ale citil jsem se po nich nafoukly a unaveny – zajimave, ze tento stav mi pred rokem prisel uplne normalni. Vtipne je, ze kazdy, kdo mluvi o nizkosacharidove diete, tak poukazuje na vysoky prijem bilkovin a mozne selhani ledvin. A to proc? Prijimam maximalne 2g bilkovin na kilogram CISTE svalove hmoty. To je stejne mnozstvi, jako prijima vetsina aktivnich lidi, kteri se stravuji sacharidy. Lide si pravdepodobne pletou keto dietu s PSMF (Protein sparing modified fast), kdy clovek prijima zvysene mnozstvi bilkovin (cca 3-4g na kg ciste hmoty) a minimum sacharidu/tuku. Toto je vsak extremni verze nizkosacharidove diety a pouziva se k rapidnimu hubnuti na par tydnu. Rozhodne se neda drzet dlouhodobe. A pro pani doktorku: prectete si prosim nejake studie, ktere srovnavaji hubnuti pomoci SAD (Standard american diet, tj. vysokosacharidova) a LCHF (nizkosacharidova). Doctete se, ze pri stejnem mnozstvi prijimanych bilkovin ma druha skupina daleko mensi, ne-li nulovy ubytek svalove hmoty. Pokud clovek pri hubnuti take cvici a zakomponuje IF (intermittent fasting/prerusovane hladoveni – navzdory vsem zabehlym stravovacim „standardum“, tato metoda chrani svalovou hmotu), tak bude ubytek svalove hmoty minimalni, ve velke casti pripadu dokonce dojde k ubytku TUKOVE tkane a narustu SVALOVE tkane.

Samozrejme, neni to cele jen o svalech, ale o celkovem zdravi. Nejim zpracovane potraviny, takze se mi vycistila plet, uz zadne problemy s pupinky, suchou pokozkou v zime, snizenou imunitou, unavou po jidle, lepsi regenerace po treninku. Nemusim se bat, kdyz zrovna nestihnu obed, vim, ze vydrzim klidne dalsich par hodin bez jidla a neprijdu o zadnou svalovou hmotu.

Spousta lidi se take boji jist tuky kvuli cholesterolu. Studie vsak ukazaly, ze cholesterol prijimany v potrave nema zadny vliv na cholesterol v tele a co je zajimavejsi – cholesterol je zivotne dulezity pro spravnou funkci mozku. Vubec nejde o hladinu LDL nebo HDL cholesterolu, jde o mnozstvi triglyceridu v krvi. Pokud je vysoke, dochazi k srdecnim onemocnenim atp. Stravovanim nizkosacharidove a pojidanim tuku vsak „paradoxne“ klesa mnozstvi techto latek.

Priste bych poprosil clanek o vlivu sacharidu a lepku na lidske telo. Co se deje v lidskem tele po prijmu sacharidu, vliv lepku na mozek atd.

Lide se boji zmeny a budou si obhajovat sacharidy jeste dlouho. Protoze kdo by se chtel vzdat toho vonaveho chleba nebo dobre ryze, ze jo? Doporucuji pohledat na internetu lidi ve veku 70-100 let, kteri se stravuji pomoci nizkosacharidove diety. Jak vypadaji, co delaji atd. Budete prekvapeni 🙂

31

ZDENEK
31.7.2017 16.32

Lidsky organismnus potrebuje esencialni bilkoviny (aminokyseliny) a esencialni tuky. Neexistuje ANI JEDEN esencialni sacharid. Clovek muze, po potrebne adjustaci metabolismu, zit a prospivat s minimalnim mnozstvim sacharidu (predevsim z listove zeleniny). Zadne negativni efekty se nekonaji, pokud je cloivek jinak zdravy a neji prehnane mnozstvi bilkovin.

32

Erigoš
22.9.2017 18.09

To pěkná pitomost,.jím takto a k tomu mám přerušovaný půst,.zdravotně jsem si polepšila a zhubla,.mám víc než 25let Crohna ,.ale až s tímto stravováním jsem takřka bez příznaků,přestaly mě trápit silné migrény a bolesti kloubů,..je 59let a cítím se max na 40…a navíc toto stravování není dieta,ale životní styl

33

Daniela
20.10.2017 14.20

Dobrý den, neřekla bych ze zrovna držím dietu, ale léta nejim pečivo, přestala jsem jist i přílohy a místo brambor, pečiva, ryze či těstovin si dávám zeleniny ať už vařené nebo syrové, ale taky avokado, olivy, vajíčka i se žloutkem a všemožně oříšky … jim pravidelně cely den … a když potrebuju víc energie – sahám po fazolich, čočce a pod. (Samo sebou jim maso, ryby a spol.). Chodím cvičit docela pravidelně, taky běhání a začínám i závodně… unavena nejsem – prave naopak….. cítím se skvěle … je to můj životní syl… tam co je špatně? Btw: jednou týdne si dopřávám cheating day … dam si co mi šmakuje, i tu čokoládu nebo rohlík (hlavně den před zavodama) a úplně na pohodu … dokonce mi odeznely i nějaké alergie ….

Asi je to o vůli a přemýšlení, co člověk 80% času opravdu ji ……..

34

Lucie
13.11.2017 17.06

Dobrý paní Svobodová,
bylo by dobré dohledat si odborné studie, zabývající se touto stravou. Na tuto stravu jsem přešla před několika měsíci a nikdy mi nebylo lépe. V žádné případě není navýšen příjem bílkovin to si pletete s jinou stravou. A už vůbec není snížen energetický příjem!!! Všechny dostupné studie jsou bohužel pouze v aj a tak pro mnohé nedostupné. Co se týká pleti je na tom mnohem lépe teď a i lupénka se mi velmi zlepšila. Zácpou netrpím a až bude zase ke shlédnutí, doporučila bych vám shlédnou film That sugar. Jen tak mimochodem naše tělo nikdy nebylo stavěné na takový příjem sacharidů.. to je až posledních cca 400let. Je šílené jak jsou lidé slepí a vůbec neumí poslouchat své tělo. Já vím že mému tělu vyhovuje příjem sacharidů 50-60g denně.. Moje velmi výrazné výkyvy nálad též s touto stravou zmizely. Pořád jste přesvědčená že LCHF je špatně? Byla bych ráda za vaší odpověd. Nebo aspoň za odkazy na kvalitní studie, které mi potvrdí, že máte pravdu. Děkuji

35

Lucie
13.11.2017 17.15

Ještě jedna věc přílohy mi ani trochu nechybí a chutě mě absolutně přešly.. nemám vůbec potřebu cokoliv mlsat. Teď koukám ze kdy tento článek je, snad jste svůj názor trochu přehodnotila po tak dlouhé době.

36

Ing. Macáková Marcela
13.11.2017 20.51

pro Lucie: Dobrý den, myslím, že paní doktorka už po tak dlouhé době reagovat nebude. Pokud ji chcete zkusit napsat, použijte prosím kontakty na stránkách, které jsou uvedené ve vizitce pod článkem. Děkujeme za pochopení. Hezké dny, editorka blogu.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články