Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

RNDr. Lucie Svobodová: Nízkosacharidová dieta není správnou volbou

Lidé s touhou po štíhlé postavě zkoušejí spoustu více či méně drastických diet a právě jednou z nich je dieta založená na nízkém příjmu sacharidů.

Proč není pro naše tělo vhodná?

Sacharidy jsou pro nás hlavním (primárním) zdrojem energie. V jídelníčku dospělého člověka by měly tvořit 50-60% denního energetického příjmu. Množství potřebných sacharidů se odvíjí od fyzické aktivity i psychického stavu člověka.

Sacharidy jsou potravou pro svaly, tkáně a také hlavně pro mozek a nervy.  Ani v období redukce váhy bychom neměli množství komplexních sacharidů výrazně snižovat!  Lidské tělo samozřejmě dokáže jako zdroj energie využívat jiných živin – a to tuků a bílkovin. Na tom je mimochodem dieta založena.  Je to však energeticky nevýhodné a z dlouhodobého hlediska i značně nezdravé.

NÍZKOSACHARIDOVÁ DIETA – NENÍ SPRÁVNOU VOLBOU

Atkinsonova dieta

Pokud budeme mluvit o nízkosacharidové dietě v pravém slova smyslu je při ní povolen příjem vysokého (neomezeného) množství tuků (často až 70% denního příjmu) a bílkovin. To vede k zcela nechtěnému zvýšení LDL cholesterolu a s tím ruku v ruce i k rizikům kardiovaskulárních onemocnění, k velké zátěži jater a ledvin a díky zvýšené hladině močoviny v krvi (vzniká při nadbytečném příjmu bílkovin) také k problémům s klouby.

Takto složená strava postrádá důležité vitamíny, minerály a hlavně vlákninu. Výsledkem je dále zácpa, zhoršení pleti a nehtů, únava, menší výkonnost, špatná nálada, větší chuť na sladké.

Co nízkosacharidová dieta způsobí v našem těle?

V těle se po několikadenním sacharidovém půstu jako meziprodukt štěpení tuků začnou tvořit ketonové látky. Ty se v organismu ve zvýšené míře objevují také při metabolických poruchách, diabetu, při stravě s velkým množstvím tuků atd.

Přebytečné ketolátky jsou vylučovány močí a potem, aceton je odstraňován dýcháním – za určitého stavu však produkce ketolátek převyšuje možnosti tkání je zpracovat. Při vysoké koncentraci v krvi mohou narušit acidobazickou rovnováhu v organismu.

Někdy bývá tato dieta upravena tak, že lidé dodržují zásady správné výživy z hlediska bílkovin a tuků, pouze vynechávají sacharidy (přílohy, pečivo, sladkosti). Jedí tedy libové maso, nekonzumují tučné sýry ani jiné tučné mléčné výrobky, máslo, majonézy, jako je to běžné u Atkinsonovy diety.

Přesto nemohu tento způsob redukce doporučit. Energetický příjem je při této dietě velmi nízký. Sacharidy totiž tvoří v normální porci jídla ½ až 2/3 kalorií. Pokud je tedy vynecháme, nastává problém.  I při redukci váhy je běžná energetická hodnota oběda ženy 1800-2000kJ, pokud si nedáme přílohu, jíme najednou pouze 800-1000kJ. To je velice málo.

Nezáleží na počtu shozených kil, ale na tom, jaká kila to byla

Lidé mají tyto diety v oblibě, protože při nich dochází k rychlému úbytku kilogramů. Měli bychom si ale konečně uvědomit, že nezáleží pouze na počtu shozených kil, ale hlavně jaká kila to byla.

Při rychlém hubnutí neodchází z těla pouze tuk, ale velkou část tvoří též voda a co je horší i svalovina. Pokud ztratíme nějaké množství svalové tkáně, velmi si uškodíme, neboť náš metabolismus se velmi zpomalí, postava ochabne, procentuální poměr mezi tukem a svalovinou se ještě zhorší.

Po návratu k běžné stravě na sebe jojo efekt nenechá dlouho čekat. Výsledkem je většinou ještě horší tělesná konstituce než před dietou, protože nazpět nabereme hlavně tuk, takže máme více tuku a méně svaloviny než začátku redukce.

Zapomeňte tedy na diety, které výrazně omezují některé ze základních přirozených složek potravy a změňte raději celý přístup ke stravování a životnímu stylu. To je totiž z dlouhodobého hlediska jediný způsob, jak dosáhnout vysněné postavy i zdraví.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Chcete letos u cvičení vydržet a zhubnout? Pak si vyberte takové, které odpovídá vašim potřebám a bude vás i bavit!

RNDr. Svobodová Lucie
www.svoboda-hubnuti.cz

odbornice na výživu a zdravý životní styl
poradce pro sportovní výživu
absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, obor biochemie
člen Aliance výživových poradců ČR

13.11.2014 Články, Recepty a výživa

Související články