Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Chcete zhubnout? Pozor na oblíbenou výmluvu, že pohyb je drahý!

Máme tu první dny nového roku a mnozí z nás  v rámci novoročních předsevzetí nakupují permanentky do fitcenter v dobré víře, že jim tento počin usnadní dodržení nového režimu.

A pak je tu druhá skupina lidí, která skřípe zuby a dle slov Jitky Kaiglové Václavíkové, mého dnešního hosta, se vymlouvá, že pohyb je drahý…

Jak to tedy je?

Poslední dobou jsem se začala setkávat se zajímavou výmluvou proč se nehýbat,“ říká instruktorka a odbornice na výživu, s kterou jste se již mohli seznámit v článku o zdravých svačinkách. Ta výmluva prý zní: Pohyb je drahý!

Upřímně jsem těmito slovy zaskočena. Vždyť pohyb je nejzákladnější lidská potřeba. Je spíše otázkou, co si pod pojmem drahý různí lidé představují,“ uvažuje nahlas sympatická dívka, která vede své pravidelné lekce na západě Čech.

  • Pokud hovoříme o finanční stránce, pojďme si s Jitkou rozebrat otázku „drahoty“ blíže.

Pohyb

Zdarma

Jako úplně nejlepší se samozřejmě nabízí možnost ZDARMA. „Nejpřirozenější lidský pohyb je chůze, případně běh. Jediné co vás bude tento pohyb  stát, je odvaha vyjít před dveře a uvést se do pohybu,“ směje se kouzelné jednoduchosti lektorka, jež miluje klasický citát: Nejvíce nás omezují hranice, které si sami stanovujeme.

Že se u chůze nehubne a běhat nemůžete? Výmluvy, výmluvy…  „Začněte nejdříve rychlejší chůzí, například mimo dokonalé městské chodníky, chůzí do kopce, později střídejte chvilku chůze a krátký běh,“ radí zkušená instruktorka.

Už jsme si zde říkali, že kolikrát se člověku nechce samotnému. Spolehlivý sparingpartner se možná nenachází snadno, ale za pokus to stojí.  „Zkuste poprosit kamarádku a navzájem se podpořit. Pes dokáže být též skvělým parťákem, který vás vytáhne ven a nebude říkat, že se mu nechce. Jedinou finanční investicí mohou být tedy v tomto případě pohodlné kvalitní boty a vhodné prodyšné oblečení,“ uzavírá téma chůze a běhu v přírodě Jitka Kaiglová Václavíková.

Do kategorie ZADARMO  můžeme též zařadit cvičení doma dle DVD, internetu či knížek. Upřímně se jedná  o psychicky nejnáročnější trénink. Vždy se dá dělat něco důležitějšího než cvičit, a tak se v těchto případech jedná o skutečnou zkoušku vaší vůle,“ přichází s další možností Jitka, která kromě aerobiku a posilovacích forem cvičení vede také lekce Zumba fitness.

Nevýhodu v domácím cvičení vidím ve správném provádění cviků a v motivaci,“ potvrzuje odbornice slova, která zde na blogu již několikrát v této souvislosti zazněla, a dodává, že ještě horší je to v případě, že videoprogram není v češtině a vy pak jen odezíráte a snažíte se zopakovat předváděné cviky.

Naštěstí je doba, kdy jsme si kazety se cvičením vozili ze zahraničí za námi. Dnes jsou k dostání kvalitní DVD programy v českém jazyce, takže stačí zabrouzdat na internetu a za velmi příznivý peníz si příslušný titul zakoupit.

  • Velmi kvalitní programy má například Olga Šípková (aerobik a posilování) a Vašek Krejčík (různé druhy jógy). Inspiraci najdete také na youtube (tam je to tedy úplně zadarmo, smířit se však musíte s vkládanou reklamou a většinou také cizím jazykem).

Levnější varianty

Bazén

Pamatuji dobu, kdy chodilo plavat hodně lidí. Dnes mám pocit, že jich ubývá. Přitom plavání je báječná věc. Dokonce princezna Diana, když navštívila Prahu, nevynechala svou pravidelnou dávku plavání a pro tuto příležitost vyhledala bazén v pražském Podolí. „Příjemný pohyb ve vodě, kde vás voda pomáhá nadnášet. Je spousta způsobů „jak“ plavat a které svaly zapojit. Nepamatujete si techniku plavání ze školy? V každém větším městě jsou většinou pořádány kurzy plavání pro všechny věkové kategorie i  zdatnosti,“ říká Jitka.

Skupinové lekce

S nabídkou skupinových lekcí vás zde pravidelně seznamujeme. Věřím, že to své cvičení může dříve či později objevit každý. „Najděte si aktivitu, která vás bude bavit. Nebojte se vyzkoušet i lekce s „cizími“ názvy. Ptejte se, informujte se o průběhu lekce a vyzkoušejte různé instruktory. Určitě vás bude motivovat lektor/ka, který vám „sedí“,  další spoluúčastníci lekce či vás bude nabíjet energie cvičení,“ vyjmenovává výhody oblíbeného cvičení instruktorka.

Jitka Kaigl Vaclávíková (vlevo)

Jitka Kaigl Vaclávíková (vlevo)

Fitness centrum – posilovna

Sama jsem tento druh cvičení objevila až poměrně v pozdějším věku. Důvod byl prostý. Nedokázala jsem ve svém nepravidelném životním tempu najít čas tak, abych mohla navštěvovat skupinové lekce a nemusela se každou chvíli omlouvat (a následně pak tápat v naučených choreografiích). „Posilovna je opět trochu  individuální záležitost. Zkuste si najít sparing partnera, který vám bude oporou a zároveň rádcem. Pokud se teprve začínáte seznamovat s prostředím posilovny, vyplatí se investovat do pár hodin s osobním trenérem (odkaz), který vás seznámí s prostředím posilovny, správnou technikou cviků a nabídne vám v případě zájmu spoustu dalších možností. Aneb „fitko“ není jen o zvedání železa,“ uzavírá kapitolu posilovny můj host.

Dražší varianty cvičení

Na některých věcech se vyplatí nešetřit. A osobně si myslím, že zdraví je jednou z nich. Máte pocit, že děláte něco špatně a vaše pohybového aktivity nepřinášejí to, co jste očekávali?

Pak je čas na individuální, nebo chcete-li soukromé lekce.

Taková lekce s osobním trenérem patří jednoznačně mezi finančně nejnáročnější formu pohybu, ale za to za nejúčinnější. Trenér se bude věnovat jen vám. Naučí vás správnou techniku cviku, pomůže vám napravit svalové dysbalance a bude vás hlídat, abyste si neublížili. Trenéři se přizpůsobí vaším časovým možnostem, někteří dokonce nabízejí službu trenér do domu,“ uzavírá dnešní rozbor pohybových možností Jitka, které děkujeme za přínosné a věřím, že motivující informace.

Pár tipů  jak „ušetřit“ za vstupy (sestavila na základě svých zkušeností Jitka Kaiglová Václavíková)

  • Příspěvky pojišťoven – některé pojišťovny přispívají (proplácejí) na vstupné. Zeptejte se na pobočce své pojišťovny, podívejte se na webové stránky pojišťoven. Např. VZP v rámci Klubu zdraví řispívala v roce 2014 500,- Kč ( u dárců krve 1.000,- Kč) na masáže či rehabilitační cvičení.
  • Příspěvek zaměstnavatele – zajímejte se zda váš zaměstnavatel nabízí bonus v podobě volných vstupenek nebo šeků na sportovní aktivity. Nenabízí? Zkuste to navrhnout.
  • Využívejte slevy nabízené fitness centry či samotnými instruktory – vyplatí se sledovat akce slevové vouchery nabízené na internetu – aspoň vyzkoušíte lekce, které byste jindy nenavštívila nebo se podíváte do jiného zajímavého fitness centra
  • Permanentka jako dárek – zní to fádně, ale pokud patříte mezi sportovní nadšence, nebo opravdu toužíte zhubnout, permanentka vás možná potěší více než nečekaný dárek. Dárce bude za inspiraci určitě rád, pokud mu na vás skutečně záleží, a vy dárek užijete naplno.

Doufáme, že výmluva „pohyb je drahý“ již neplatí. Vše záleží jen a pouze na Vás! Takže pohybu zdar!

Vizitka hosta

Jitka Kaiglová Václavíková: jitkavaclavikova.wgz.cz

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jednoduché recepty, díky kterým vytvoříte vánoční pohodu pro sebe, rodinu i návštěvy

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

5.1.2015 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023