Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Co jsou to vlastně redukční diety

Redukční diety se v Evropě používají pro snižování a udržování váhy více než tři desetiletí. K nejznámějším patří  Bimanán,  Cambridge Diet, Guareta, Modifast, Multabene, Tonny Fergusson, Weight Care.

V některých evropských zemích si lidé jejich používání velmi dobře osvojili, neboť jsou tam snadno dostupné. V České republice je zatím v lékárnách bohužel většinou nenajdeme a jsou spíše k dispozici ve specializovaných centrech.

Většina lidí, kteří se o výživu nijak zvlášť nezajímají, si pod tímto pojmem zřejmě představí pouze nápoj v podobě koktejlu, ale jen těžko se jim vybaví nějaké konkrétní údaje o obsahu výživných látek, či energie.  Redukční diety jsou potravinami s velmi přísnými požadavky na složení a výživovou hodnotu. Současnou legislativou (vyhláška č. 54/2004Sb.) jsou zařazovány mezi potraviny určené pro zvláštní výživu a patří do kategorie potravin pro nízkoenergetickou výživu určenou ke snižování tělesné hmotnosti. Rozdělují se do dvou skupin podle toho, zda jsou určeny pro spotřebitele k úplné náhradě stravy, či slouží k náhradě jednoho či více hlavních jídel v rámci celodenní stravy.

redukční dieta

Výživové složení těchto skupin pak musí respektovat hlavní požadavky uvedené v tabulce č.1.

Tabulka č.1

Redukční diety jsou potravinami s velmi přísnými požadavky na složení a výživovou hodnotu.

Slouží-li redukční dieta k úplné náhradě celodenní stravy, pak obsah vitamínů, minerálních látek a stopových prvků v celodenním jídelníčku musí dosahovat 100% hodnot uvedených v tabulce č.2. Pokud redukční dieta slouží k náhradě pouze jednoho či více hlavních jídel v rámci celodenní stravy, pak musí obsah těchto látek v jednom pokrmu představovat nejméně 30% hodnoty uvedené v tabulce č.2.

Tabulka č. 2

Redukční dietyRedukční diety, přestože mají snížený energetický obsah, jsou velmi výživově hodnotné. Z redukčních diet a dalších přípravků (například potravin patřících do kategorie potravin pro zvláštní lékařské účely) lze individuálně sestavit i jiný přísný jídelníček s nižším obsahem energie a rozdílným obsahem výživných látek.  V tomto případě je zcela nezbytné, aby byl pacient pod kontrolou lékaře či farmaceuta, nebo i jiné kvalifikované osoby v oblasti výživy lidí.

Banner_640_400_KTab

Hlavní výhody používání redukčních diet u obézních lidí a lidí s nadváhou oproti jídelníčku složeného z běžných potravin:

1. Redukční diety snižují riziko vědomých i nevědomých dietních chyb v porovnání s dietním režimem, který zahrnuje pouze běžné potraviny a zvyšují výrazně úspěšnost.

  • Ukazuje se, že lidé podstatně méně selhávají, pokud je celodenní jídelníček přesně stanoven, má přesně určenu velikost jednotlivých porcí i počet pokrmů za den. K nezbytné motivaci přispívají pozitivní zkušenosti někoho z blízkého okolí, pravidelné kontroly v lékařské ordinaci či jiného specializovaného pracoviště. Jídelníček sestavený z běžných potravin, na základě obecných doporučení, vede u obézních k zaručenému neúspěchu a ztrátě sebedůvěry. Nezbytný je přesný popis jednotlivých pokrmů včetně kuchyňské úpravy. Časová náročnost a potřeba edukace je pak vysoká jak pro pacienta, tak pro lékaře a v praxi nereálná.

2. Pomáhají dosáhnout  rychleji prvního váhového úbytku a tím motivují pokračovat v redukčním režimu.

  • První významný váhový pokles způsobený skromným, ale dostatečně výživným jídelníčkem s nezbytným množstvím všech důležitých látek je velmi motivující a posiluje vůli dietní režim dále dodržovat a dosáhnout konečného úspěchu.

3. Postupná náhrada jednotlivých pokrmů za běžnou stravu vede k důslednějšímu  sledování výživové hodnoty jednotlivých pokrmů a  lepšímu osvojení si nového jídelníčku

  • U obézních lidí je zpočátku většinou lepší úplně nahradit celodenní jídelníček redukční dietou po dobu 10-14 dní. Tím se eliminuje riziko nevědomých dietních chyb a váhový pokles je zaručen. Díky postupné náhradě jednotlivých pokrmů redukční diety pestrou stravou pak máme dostatek času, abychom si běžný pokrm promysleli a osvojili si jeho přípravu. Zpravidla měníme jeden denní pokrm v rámci jednoho týdne. U disciplinovaných pacientů dochází k úplnému přechodu na nový běžný jídelníček asi za měsíc.

4. Pomáhají změnit špatné stravovací návyky a nezdravý životní styl a ulehčit přechod ke zdravějšímu způsobu stravování.

  • Kompletní náhrada jídla skromnými, ale přesně odměřenými pokrmy, nás vede k lepšímu rozvržení jídelníčku, i když jsme dříve pravidelnost ve stravování zanedbávali. Postupná náhrada jednotlivých jídel za nové pokrmy s vhodnějšími poměry základních látek má často za následek, že změníme svůj původní jídelníček a chuťové preference dlouhodobě, či již navždy.

5. Zařazováním výrobků redukčních diet do jídelníčku mezi běžné pokrmy se snáze udržuje stanovená tělesná hmotnost.

  • Ať už se podaří snížit váhu a jakékoliv množství kilogramů, tělo má přirozenou tendenci k návratu k původní váze. Je to fyziologický mechanismus, který se vytvářel po staletí a pomáhal lidem přežít období nedostatku. Váha se snáze udržuje až asi po roce. Pravidelné vážení a případná úprava jídelníčku v následujícím týdnu musí být samozřejmostí a musí to být aktivita celoživotní. V týdnu, před kterým váha vzrostla o více než o 2 kilogramy od optimální či cílové váhy, je vhodné zařadit 1-2 pokrmy redukční diety za den a tím snížit příjem sacharidů a tuků, bez významnějšího omezení příjmu jiných výživných látek. Váhu tak můžeme snáze vrátit na původní hodnotu.

Možné nežádoucí účinky nízkoenergetického jídelníčku a redukčních diet

Zdravotní komplikace při používání redukčních diet, pokud se používají tak, jak je povinně uvedeno na obalech výrobků redukční diety, nejsou časté ani závažné. Nejčastěji se objevují poruchy pravidelnosti vyprazdňování. Strava je totiž často bezezbytková, a proto je vhodné zároveň konzumovat přípravky obsahující čistou, neprebiotickou vlákninu. Dostatečný příjem vody musí být samozřejmostí. Právě nedostatečný příjem vody, který nekryje její ztráty a vyšší potřebu, je častou příčinou zácpy, nevolnosti a bolestí hlavy.

Zejména v  prvním týdnu diety se při nedostatečném pitném režimu častěji objevují bolesti hlavy u žen, které jimi běžně trpí. Poruchy menstruačního cyklu jsou většinou krátkodobé a jsou spojeny s vyšším váhovým úbytkem. Krátkodobou nevolnost, která může být způsobena dočasných snížením hladiny krevního cukru u lidí s poruchou látkové výměny sacharidů, řešíme konzumací malého množství pokrmu redukční diety. Proti zápachu z úst, který je způsoben tvorbou acetonu, nebo také organických sloučenin síry, je vhodné použít deodorační pastilky bez cukru. Existují i účinné kapsle k vnitřnímu užití. Žvýkačky mohou, díky zvýšené tvorbě slin, navozovat u někoho pocit hladu.

Nežádoucím jevem u redukčních režimů zejména u nízkotlakých pacientů může být únava. V tomto případě je nutné zajistit tělu více pasivního odpočinku i aktivního (procházky, jízda na kole po rovném terénu, plavání ve vyhřátém bazénu přiměřenou dobu, běžné domácí práce, práce na zahradě). Nízkoenergetickému jídelníčku musí být také přizpůsobeny fyzické aktivity. Tělesnou zátěž je možné u řady lidí pozvolna zvyšovat.

Nízkoenergetický jídelníček a současné užívání léčiv

Léčíte-li se například tabletkami na snížení hladiny krevního cukru, vysokého tlaku, či užíváte zároveň léky s močopudným účinkem, je třeba včas dávkování léčiv upravit. Někdy je možné vysadit léčiva již na počátku dietního režimu, někdy je nutné snížit dávku po ztrátě několika či více kilogramů. I z tohoto důvodu je dobré snižovat váhu pod kontrolou lékaře či lékárníka a vyvarovat se tak zbytečných zdravotních komplikací. Dosažení normální váhy (BMI 18,5-24,9) zpravidla zcela minimalizuje nutnost užívání těchto léků.

MUDr. Taťána Staňková    Centrum pro poruchy metabolismu a výživy
Centrum pro poruchy metabolismu a výživy
Karolíny Světlé 8
110 00 Praha 1
Tel/fax: 2 24 23 81 02
guareta@drstanek.cz
www.drstanek.cz

(komerční prezentace)

Z archivu aneb přečtěte si také:

Začněte na sebe myslete ještě dnes! Ozdravte si jídelníček jako Michaela, která úspěšně hubne a hodlá v tom pokračovat

redakce
www.kaloricketabulky.cz

19.2.2015 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024