Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Eliška Růžičková: Pohyb a strava jdou ruku v ruce

Změna stravování a pohybového režimu nám s manželem změnila postavu a pohled na život.

O stravě jsem se podrobně rozepsala v prvním díle, který najdete zde.

Dnes se podíváme blíže na pohybový režim.

Pohyb před

Vyrůstala jsem jako dcera tělocvikářky, takže pohyb a vztah k pohybu a sportu je více než pozitivní. Vždycky jsem chtěla sportovat jako moje maminka. Mám základní gymnastickou a taneční průpravu. Dělala jsem dost dlouho akrobatický rock´n´roll. Vlastně si nepamatuji, že bych měla období nicnedělání.

Eliška Růžičková, foto: Feel Joy!

Eliška Růžičková, foto: Feel Joy!

Od šestnácti let jsem se začala věnovat více street dance a pak převážně aerobiku. Od osmnácti jsem už byla papírový instruktor aerobiku a vleče se to se mnou do teď. Týdně jsem měla minimálně tři hodiny někdy i deset hodin. V podstatě mě od cvičení odstavila jen má dvě těhotenství, ale opravdu jen na chvíli.
Pohybu mám až příliš a stále jsem se divila, proč mám neustále takové „kejty“ a nejsem vůbec vyrýsovaná.

  • Taťka vždycky říkal, že jsem dobře prorostlá.

Na fakultě jsem začala dělat více druhů sportu. Začala jsem více kondičně plavat. Svalíky se samozřejmě objevily, ale stále nic extra. Podepsalo se na mě mnoho kvalitních trenérů, jak po stránce různých metodik a technik, tak samozřejmě po té didaktické stránce.

Pro mě to jsou doteď čtyři základní pilíře pohybu: gymnastika, plavání, atletika, sportovní hry. Některým dnešním pseudotrenérům unikají souvislosti a kladou důraz na svou specializaci, a to je ohromná škoda, už jen kvůli klientům. Člověk se má rozvíjet všestranně.

Samozřejmě vše se odvíjí od vytyčeného cíle. Ale jen dřepovat a dělat výpady prostě nestačí. A sem tam zvednout něco těžšího také ne. Tělo se musí brát komplexně. Akorát je to větší „kumšt“ takový trénink připravit.

Takže abych to shrnula. Sportovních aktivit jsem měla a mám nad hlavu. Ale stále žádná veliká změna na celkovém vzhledu mé figury. Proč? Možná je odpověď v tom stravování, které jsme probírali minule, nebo bylo něco špatně v pohybovém režimu?

Pohyb nyní

Jsem neustále v pohybu. Ale jak nastal ten zlom? Někdy člověku trvá přijít na to, jak na sebe. Celý život jedu hlavně klasický aerobik a jeho různé odnože.  Objíždím dost školení s neustálým přílivem nových nebo „staronových“ druhů jen v novém atraktivnějším kabátě.

Po druhém dítěti jsem se s manželem přihlásila na první náročnější závod, kde se hodně běhá a jedou se silové věci. Dala jsem si to jako motivaci shodit přebytečná kila a nabrat kondici. Tím začala naše cesta po překážkových a běžeckých závodech. Tomu jsme uzpůsobili celý náš trénink.

Eliška Růžičková

Stále cvičím klasické komerční hodiny ve fitku, ale do hodin se snažím zakomponovat stále více jiných stylů pohybu. Beru dost z pilatesu, power jóga, intervalových silových tréninků, gymnastiky. Snažím se neustále udržovat tělo ve střehu a zároveň ho rozvíjet.

Samozřejmě na sobě pracuji i mimo tělocvičnu. Hodně běhám, cvičím na hrazdě s vlastní vahou. Veliký svalový benefit mi poskytlo cvičení na TRX. Překopala jsem celý můj systém cvičení.

Moc mi pomáhá manžel, který, když vidí, že mi něco začne jít, hned mi to změní a naloží něco nového nebo obdobu pohybu. Stále se snažím jet na hranici svých možností a posouvat se. Najednou jsem zjistila, jak se dá propojit stravování s pohybem a výsledek je na světě. Hned se mi trénuje lehčeji. Nemám zasekaný žaludek těžko stravitelným jídlem.

  • Je nám takhle dobře a myslím, že je to na nás vidět. Není to náš životní styl, ale životní cesta.

Pokud něco dělám, chci za sebou vidět výsledky, jinak mě to ihned přestává bavit a ztrácím motivaci. Spousty lidí chodí na různé druhy tréninků a cvičení. Někomu to k životu stačí a neřeší, jestli je to opravdu efektivní kvalitní trénink. Většinou lidé chodí za lidmi, kteří jsou jim nějakým způsobem blízcí, nebo tu hraje roli určitá sympatie. Důležité je, jak nároční jste lidé a co je vaším cílem.

  • Cítíte, že váš aktuální pohybový režim je to pravé? A to, co jíte, vám opravdu vyhovuje? Chcete vážně nějakou změnu, nebo vám to takto prostě stačí? U toho bych asi začala.

Není to o tom, jestli máte sport od malinka. Pokud chcete nějakou změnu, vždy pro to musíte něco udělat. Někdo je spokojený sám se sebou více, někdo méně. Nezdržujte se tím, proč něco nedělat z těch a těch důvodů, ale prostě to udělejte a nejlépe s radostí.

Eliška Růžičková, foto: Martin Kozák

Eliška Růžičková, foto: Martin Kozák

Nebudu tu tvrdit, že je to jen jídlem, nebo jen pohybem, ale něco na tom bude. Nechám na vás, kterou  variantu zvolíte. Jen vás chci navézt k zamyšlení nad svými pohybovými a stravovacími návyky.

Samozřejmě mi můžete oponovat, s tím já počítám, ale nikdo mi nevezme, že pohyb a strava jdou ruku v ruce. Záleží jen na vás, jak se tomu postavíte. Vše je jen o hlavě a přístupu. Pokud tedy samozřejmě zdraví dá. Pro každého existuje sport. Ono všechno si nás najde ve správný čas.

  • Poznámka redakce: Eliška pořádá se svým manželem atraktivní akce pro veřejnost, například HOUMR RUN – běh tatínků, mužů i žen.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Martina Korejčková: Jak moje klientka zhubla nepříznivé situaci navzdory

Eliška Růžičková
www.eliska-fitness.cz

Absolventka VŠ University Karlovy v Praze obor Tělesná výchova a biologie

Crossfit masters athlete, fitness instruktor, aerobik instruktor

Zaměření: Intervalové tréninky, funkční tréninky, plavání, tanec (street dance, latino), zdravotní a kompenzační cvičení

25.6.2015 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024