Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jídla, která způsobují zlé sny, a potraviny, jež zařídí příjemné snění?

Jistě jste již slyšeli či četli, že se má jíst naposledy nejvýše dvě hodiny před spaním, aby žaludek měl čas jídlo zpracovat, a vy pak v noci klidně spali a tělo se soustředilo výhradně na odpočinek.

Existují však jídla, která nám podle vědců mohou způsobit zlé sny. A naopak jídla, jež pomohou dokonce vyvolat lucidní snění.

Má jídlo vliv na zlé sny?

Australská studie publikovaná v International Journal of Psychophysiology v září 1992 prokázala, že dobrovolníkům, kteří si těsně před spaním dali jídlo s tabascem nebo hořčicí, trvalo déle, než usnuli, a také se jim ani potom nespalo moc dobře.

V roce 2005 si zaplatilo britské kolegium sýrařů (British Cheese Board) výzkum, jenž měl potvrdit nebo vyvrátit utkvělou představu, že dát si před spaním sýr znamená zlé sny. Na druhou stranu mléko obsahuje melatonin, jenž má prý zajistit dobré sny a klidný spánek.

Spánek

Dotazník se zaměřoval i na celkovou životosprávu a spánek jednotlivých účastníků pokusu, kterých bylo celkem 396, všichni z kanadské univerzity a v průměrném věku 21,5 let. (Celá studie Nielsen, Tore & Powell, Russell A.: Dreams of the rarebit fiend: Food and diet as instigators of bizarre and disturbing dreams vyšla v 6. čísle časopisu Frontiers in Psychology, 2005).

Výsledky studie zjistily, že u 68 lidí z 382 (17,8 %) mělo vliv na jejich sny určité jídlo nebo skutečnost, že jedli pozdě v noci. Jak rušivé (44 %), tak bizarní (39 %) sny přišly po mléčných výrobcích včetně sýru, mléka samotného nebo zmrzliny. Nejhůře dopadly modré sýry s plísní.

Na dalším místě se umístila kořeněná jídla – rušivé sny mělo 19 % účastníků. Třetí příčku obsadily sladkosti se 13 % rušivých snů a dokonce 27 % bizarních. Samotná skutečnost, že účastníci jedli pozdě v noci, měla vliv na vznik nočních můr (47,2 %) nebo bizarních snů (22,2 %).

  • Z těchto výsledků se dá vyvodit, že pokud byste si chtěli zajistit vážně seriózní těžkou noční můru, měli byste si pozdě v noci dát kořeněný sýr, tato kombinace by zaručeně fungovala.

Přímé a nepřímé vlivy na kvalitu spánku

Kvalitu našeho spánku a snění samozřejmě jídlo ovlivňuje. Přímo samotnými živinami, jež jídlo obsahuje, které i během dne ovlivňují náladu nebo čilost, takže není důvod, aby neovlivnily i kvalitu spánku v noci. Jestliže vám kajenský pepř zvedne tlak během dne, proč by neměl i v noci?

Nepřímo je pak spánek ovlivněn poruchami metabolismu, obecnými zažívacími problémy, těhotenstvím, zlé nebo až příliš bohaté sny překvapivě mohou způsobit i antidepresiva (Prozac, Zoloft), které díky serotoninu mají vliv na REM fázi spánku.

  • Vliv na sny má i zanechání nějakého zlozvyku, třeba když člověk přestane kouřit – až 63 % těch, kteří s kouřením přestali, mají ještě rok poté sny o cigaretách, tabáku a kouření.

Problémy pak přináší i spaní na břiše, kdy je žaludek tlačen, a tato nepříjemná skutečnost se přenáší i do snů. A podobně, když pijeme před spaním a chce se nám jít v noci na malou – i tato skutečnost ovlivní sny a spánek.

Alkohol má sedativní účinky a nutí nás spát. Problém je, že alkohol brání správnému chodu REM fáze spánku, působí jako depresor a zabraňuje správnému fungování klíčové aminokyseliny glutamátu, kriticky důležité pro fungování mozku. Studie z roku 1998 tokijského metropolitního neurovědeckého institutu naznačuje, že nejlépe se uvolňuje glutamát právě během REM fáze spánku.

Naše tělo je také naprogramováno, aby v noci mělo nižší teplotu, při níž se spotřebovává méně energie a tělo lépe odpočívá. Pokud si dáme nějaké kořeněné nebo těžké masité jídlo, teplotu těla to naopak zvýší (je nutné zpracovat více kalorií) a v noci se tak častěji budíme.

Jediné, kde se vědci neshodnou, je vliv čokolády na kvalitu spánku. Čokoláda obsahuje množství látek a chemikálií, z nichž některé působí příznivě, jiné nepříznivě.

  • Zase na druhou stranu není dobré ani jít spát zcela hladoví. Nízká hladina cukru má na kvalitu spánku velký vliv, může vás probouzet, a samozřejmě se vám potom hodně zdá o jídle (někteří ze spaní i slintají, považte!).

Jaká jídla zařídí hezké sny?

Profesoři kupodivu mají i opačné problémy, jež zkoumají. Např. profesor psychiatrie Tore Nielsen z montrealské univerzity a laboratoře pro výzkum snů a nočních můr zkoumá vztahy mezi jídlem a obsahem snů. Pro fanoušky snů, kteří si je zapisují, je nejvyšším možným stupněm tzv. lucidní sen, v němž si člověk uvědomuje, že sní, a může sen vědomě ovládat.

Existují jídla, která podobné snové „nirváně“ mohou dopomoci, říká se jim lucidní potrava. Rozmanité a propletené sny mohou údajně zajistit ovocné džusy, popcorn, nakládaná zelenina nebo ryby. Podle Edwarda W. Kellogga III. ze sonomské státní univerzity nejvíce na kvalitní sny působí jídla s vysokým obsahem vitamínu B6, jež sníme těsně před spaním – stačí takových 100 – 250 mg.

Dobře by působit měla jídla se sacharidy, protože mozek pracuje i v noci a má velkou spotřebu cukru. Dr. Gary Wenk, profesor psychologie a neurovědy na státní univerzitě v Ohiu, doporučuje před spaním sníst burákové máslo nebo sladké želé. Snící mozek je podle něho hladový.

Podle studie z roku 2007 měli diabetici typu 1 léčící se inzulínem živé noční můry, což byl výsledek jejich nízké hladiny cukru.

Jídla bohatá na tryptofan rovněž mají zajistit bohaté a skvělé sny. Pamatujte však, že doporučená denní dávka tryptofanu je 392 mg pro muže a 322 mg pro ženy.

  • Jídly, která obsahují vitamín B6 nebo tryptofan, jsou kuřecí maso, sojové boby, krocan, tuňák, zvěřina (srnčí nebo jelení), jehně, losos, platýs, krevety nebo tresky.
  • Vegetariáni mohou zvolit červené fazole, semínka slunečnice, tofu, sýr nebo sojovou omáčku. Nejlépe je dát si tato jídla s večeří nebo jako večeři, pár hodin před tím, než půjdete do postele.

Důležité je však se před spaním nepřejídat a volit spíše menší dávky jídla.

V čem se nakonec vědci shodnou, je skutečnost, že každé lidské tělo může reagovat jinak – každý má tělo jinak stavěné, má jiné zvyky a návyky. Například někoho káva před spaním spolehlivě nabudí tak, že neusne, pro jiného šálek espressa znamená klidný spánek. Spolehlivý a jednoznačný recept na klidný spánek tedy neexistuje, a nedá se ani říct, že jídlo X způsobí sny typu Y.

A pak se v tom vyznejte. :–)

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

8.6.2015 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Jak zvládnout vedro v relativní pohodě a bez újmy na zdraví: Praktické tipy k sportovním aktivitám a varování lékaře

Vlna veder, která čím dál častěji zasahuje i naši českou kotlinu, začíná mít velmi omezující vliv na naše (nejen aktivní) životy.

Jak se s danou situací vypořádat? Na co si dát pozor, když se i tak chceme trochu hýbat nebo jen prostě normálně žít?

Celý článek 26.7.2019

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner