Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Marcela Janischová: Proč si myslíme, že budeme zdraví, krásní, štíhlí a ve formě bez práce?

Jedu ráno tramvají do práce a tu na zastávce na poslední chvíli přiskočí rudý gentleman, který dobíhal, aby dopravní spoj stihl. Evidentně je v horší kondici, než by si po pár lekcích tréninku přál…

Nebo možná vůbec cvičit nechodí a diví se, že mu dech nestačí…

Lidi někdy uvažují zvláštně. Každou chvíli třeba ve svém okolí slyším, jak někoho bolí záda. Ale cvičit samozřejmě nepůjde, to raději polyká prášky a diví se, že já jsem v pohodě. Podobné je to v poledne: „Prosím, já si dám svíčkovou,“ objednávám si jednou za čas. „Ty jíš svíčkovou? Taková sportovkyně? Ještě si dej k tomu pivo,“ slyším na svou adresu ironické komentáře. Dobrý nápad, pomyslím si. A objednám si jedno malé pivečko. „Tvůj metabolismus bych chtěla mít,“ letí ke mně další poznámka a v duchu si říkám: „Však já si také nedávám svíčkovou denně a hlavně  pravidelně cvičím!“

  • Nahlas to neříkám, protože vím, že tohle slyšet dotyčné dámy nechtějí… A co tedy děláme často ještě špatně? Možná to bude zajímat vás!

Marcela Janischová
Trendem dnešní doby je zdraví, ale …

Pročítáme magazíny zvučných světových jmen, kde nám radí zaručeně dobré recepty jak být fit. Ve svých představách o tomto sníme a vysníme si, že budeme vypadat jako ty slečny na fotografiích.

  • Dneska máme sice ještě odpočinkový den, ale zítra určitě začneme. Také tomu věříte?

Proč si raději stěžujeme, jak nemáme čas utratit čtyři procenta našeho dne (hodina cvičení) pro sebe? Proč chceme vše bez většího úsilí a nenajdeme si to dobré v tom, že pro sebe něco uděláme a budeme mít ze sebe dobrý pocit? Je tak krásné sledovat své úspěchy a radovat se z nich! Stačí jen chtít.

Chvála pohybu

Kdybychom stěžování si a hledání důvodů, proč to nejde, vyměnili za tu jednu hodinu denně, kterou využijeme jen a jen pro sebe, pak bychom lépe chytili dech při dobíhaní tramvaje, záda by nás nebolela a oběd bychom si mohli dopřát občas i naši milovanou svíčkovou. A to úplně bez výčitek!

  • Bylo by nám lépe, hodně věcí by přestalo být pro naše tělo nemožných, stíhali bychom našim dětem na odrážedlech…  A to vše díky kondici a porci endorfinů!

Cvičení vyvolává vyšší sekreci antistresových hormonů. Opakované rytmické pohyby – například při aerobiku, tanci, plavání, cyklistice a dalších sportovních aktivitách – uvádějí do stavu odpočinku levou hemisféru (ta je odpovědná za logickou rozumovou činnost) a naopak povzbuzují k činnosti pravou mozkovou hemisféru, centra kreativních a abstraktních činností. Odpočinete si tak tedy od problémů, které právě v hlavě nosíte, a ještě si zlepšíte kondici.

Ten neviditelný tam vzadu

Podivným úkazem v českých tělocvičnách, na skupinových lekcích, který dlouhodobě sleduji, je strategie  “poslední řady a slepého lektora”. Tady ten sloup a tamten tmavý kout vypadá skvěle – tam mě lektor neuvidí, tak zřejmě uvažují lidé, kteří se vrhají co nejdál od člověka, který vede lekci a měl by je případně i opravovat, aby si neublížili.

Otázkou je, proč platíme takové vstupné za lekci, kde nechceme být vidět a mít možnost „růst“.  Vždyť opravením chyby a naučením se správné techniky cvičení se posuneme blíže k našemu cíli! To je to, za co si přece platíme!

  • Pro uklidnění je dobré se podívat i kolem sebe – nikdo vás opravdu nesleduje, protože každý má co dělat sám se sebou.

Buďte hrdí na to, že chcete na sobě pracovat a že vám na svém těle a pohodě záleží. Tmavé kouty nechte neobsazené! Jděte k lektorovi nejblíže, jak se dá. Ta třímetrová mezera mezi lektorem a prvními odvážnými klienty, kterou často na lekcích vídám, je naprosto zbytečná….

Špatnou strategií je i věrný sparing partner

Jsem tady na hodině nová, chci se pustit do změny a chci opravdu chodit pravidelně cvičit! Jen najít nějakou kámošku jako sparing partnera, protože sama to nedokážu. Na tohle vážně zapomeňte! Proč věříte tomu, že kamarádka vás “dokope” chodit pravidelně cvičit, když si v první řadě nevěříte sami, že to zvládnete?

Co když kamarádka onemocní? Přestanete chodit cvičit? Nesmysl. Navíc na každé skupinové lekci – ať už aerobiku, bodystylingu, pilates, power jogy, Port de Bras nebo čehokoliv jiného, na vás čeká dalších x sparing partnerů, se kterými si můžeme popovídat a možná tak nalezneme i nové přátele.

Další výmluva: Cvičit mě nebaví

Skupinových lekcí je dnes mnoho druhů a můžeme si zvolit opravdu to, co nás bude bavit a co vám bude sedět. Vybrat si můžete z aerobních posilovacích hodin (Bodystyling, Bodyforming, FatBurner), choreografických hodin (Dance Aerobic, Step Aerobic, House Moves…), pomalých hodin Body&Mind (Pilates, Power joga, Strečink, Port de Bras, AY FLY Training, BOSU Slow, BOSU Core…) nebo intenzivních tréninků (kruhové tréninky, Total Body Workout, Tabata Training, HIIT…) a je toho mnohem více.  Není možné, aby vás aspoň něco z toho nebavilo.

Nezvládnu to

Pro začátek si zkuste zajít do blízkého cvičebního studia a zjistěte si, jak je to s obtížnostmi na lekcích. Zvolte si lekci pro začátečníky, pokročilá lekce by vás akorát odradila. Nebojte se na recepci nebo lektora zeptat na cokoliv, co vás zajímá.

  • Nikoho tím neobtěžujete, ti lidi jsou tam pro Vás!

Jako motivaci si rovnou vyřiďte registraci na vámi vybranou hodinu a informujte se, co vše budete na ni potřebovat mít s sebou,  jaké oblečení je nejvhodnější, jaká obuv (jestli vůbec) apod.

Dneska by to (ne)šlo

Nedívejte se na předpověď počasí. Ve většině případů je ve studiu příjemně  – v létě se schováte na hodinu před sluníčkem, v zimě se ohřejete a při lijácích na hodinu vyjdete z těch promočených věcí a možná vám na topení i proschnou. A třeba také do hodiny přestane pršet (smích). Na vámi vybranou lekci jděte v jakémkoliv počasí!

Marcela Janischová
Žádný učený z nebe nespadl

Na lekci se nebojte s lektorem komunikovat a pokud nevíte jak cvik provést, zeptejte se ho při pauze na pití, když vás přijde opravit nebo po skončení lekce. Profesionální lektor vám velmi rád poradí a všichni chápou, že začátky jsou těžké u všeho – taky začínali.

Malé lsti proti lenosti

  • Kupte si permanentku s omezenou dobou platnosti, která vás bude motivovat k tomu ji vyčerpat. A  po každé hodině se objednejte rovnou na další hodinu. Neodkládejte to na potom!
  • Kombinujte dynamické cvičební lekce a klidnější lekce Body&Mind (Pilates, joga, Port de Bras, AY FLY Training), které vám poskytnou potřebnou kompenzaci.
  • Pokud chcete snížit svou váhu, přestaňte s dietami z oněch zmiňovaných magazínů a sjednejte si schůzku s kvalifikovaným výživovým poradcem, který vám správně poradí.

Přestaňme se litovat a hledat důvody proč to nejde. Po pár lekcích  už na sobě poznáte, že to byl dobrý krok a dobrá investice do vlastního zdraví.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Proč jíst rané brambory a k tomu pár tipů na jejich konzumaci, při kterých se vám budou sbíhat sliny

Marcela Janischová
www.aerobicstudioostrava.cz

Lektor, trenér, provozní a tajemník klubu

13.8.2015 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024