Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Obezita z pohledu psychosomatiky: Jak vzniká a jak se jí mohu zbavit?

Byla jsem požádána redakcí, zda bych mohla napsat pár řádků o obezitě z pohledu psychosomatiky.

Proč? Protože důvodů, proč trpíme nadměrnou hmotností je mnoho, a právě psychosomatické příčiny jsou jejich velkou součástí.

Ráda bych využila tento prostor spíše k zamyšlení nad možnými příčinami a důsledky nadměrné tělesné hmotnosti nejen v našem osobním životě, ale i v tom společenském –  jak ovlivní obezita naše myšlení, postoje, rozhodování a činy.

hubnutí

Článků, na které narazíme při pouhém googlování klíčových slov typu “psychosomatika”, “příčiny” a  “obezita”, je na tisíce.

  • Ale zamysleli jsme se někdy nad tím, jak ovlivní to, co jíme, naši psychiku a tím celý náš život?

Pokud se budeme nyní zabývat symbolickými psychosomatickými příčinami obezity, všimneme si   kolikrát odlišností v názorech různých odborníků. Obecně si myslím, že uváděná symbolika pro obezitu či nadměrnou hmotnost je velmi silně zjednodušená a nedá se brát jako jediný stěžejní předpoklad pro práci s lidmi.

Za stěžejní je třeba považovat jen a jen klientovo vlastní vnitřní nastavení mysli, které může být zcela odlišné od popisovaných. Symbolika nás samozřejmě na mnohé upozornit může a samotného klienta mnohdy umí “navést” k možné příčině jeho boje s nadváhou.

Pro zajímavost uvádím některou z nich:

Lidé s nadměrnou hmotností podvědomě (nevědomě):

  • bojují s vlastní vahou (důležitostí)
  • používají tuk jako ochrannou vrstvu proti okolí, ve kterém není láska, tj. izolují se ve vlastním hradě (těle), neboť nic neizoluje tak dobře jako tuk. Ten ovšem nepouští žádné “teplo” ani dovnitř ani ven.
  • “hrají hru na schovávanou“ – vyhýbají se realitě, prchají před svým vlastním JÁ, nežijí v souladu se svojí sexualitou, “ustrnují” v dětském “sádle”.
  • cítí se být nechránění – jsou to často velmi citliví lidé, používají tuk jako “nárazník”, nemohou zvládnout své city, tuk jim pomáhá otupit nevhodné emoce a zážitky.
  • nejsou se sebou spokojeni, tělu “nadávají”, to se následně brání…

Všechny uvedené důvody a mnohé další mohou být bezesporu mentální příčinou obezity. A pokud se ukáže, že ano, a klient chce na sobě pracovat, pak je na místě podpořit daného člověka v jejich odstraňování, nejlépe s profesionálem.

Co ale možné důsledky? Jaký společenský dopad může mít nadměrná tělesná hmotnost na lidi v okolí, na pojímání sebe samých nebo dokonce na společnost jako takovou? Je to, že jsem “tlustý”, opravdu jen moje věc? Samozřejmě že do jisté míry ano.

Znám plno nádherných milujících spokojených lidí, kteří svoji figuru neřeší a nezdá se, že by jejich kila ovlivňovala jejich náladu ani v nejmenším. Ale taky znám takových, a je jich daleko více, kteří šťastní nejsou – necítí se dobře, nemohou otěhotnět, mají výkyvy nálad a navštěvují nejen moji praxi.

  • Proč se tedy domnívám, že je tak důležité si uvědomit, že věnovat pozornost životosprávě svojí a našich dětí je v našich životech klíčové a nejde jen o “moderní trend” doby? Protože jsem přesvědčena, že jsme lidé společenští a že to, jak se cítíme, ovlivňuje chtě nechtě lidi v mém okolí. Následující spirála nám to vysvětluje naprosto jasně.

Zamysleme se nad ní společně, vždyť přeci člověk, který…

  • má v základě lepší informace o výživě (ví, které potraviny mu škodí, a které jsou kvalitní) dělá posléze lepší rozhodnutí (co sní, a co naopak ne), což se projeví v jeho lepších životních postojích
  • dělá lepší rozhodnutí a má lepší postoje – lépe nastaví svoji mysl
  • má lepší nastavení mysli – má lepší vztah ke zdraví
  • má lepší vztah ke zdraví – má více energie
  • má více energie – vydá více energie (jak fyzické, tak intelektuální)
  • vydá více energie – stoupá mu výkonnost a rychleji dosahuje svých cílů
  • má vyšší výkonnost a dosahuje cílů – má vyšší sebevědomí a hledá další výzvy
  • má vyšší sebevědomí – rychleji se osobnostně rozvíjí
  • rychleji se rozvíjí – má více možností a zkušeností
  • má více možností a zkušeností – lépe se rozhoduje, je bystřejší a má kvalitnější úsudek
  • má lepší rozhodování a úsudek – žije kvalitně svůj život

Myslím, že opačnou (negativní spirálu) si dokážeme všichni lehce představit.

Je tedy obezita opravdu jen moje věc?

Ať si již odpoví ve skrytu duše každý sám za sebe jakkoliv, jedno je potřeba zdůraznit. Spoléhejme se jen na vnitřní zdroje, ne na divotvorné léky. Pokud spoléháme na pomoc chemických či jiných prostředků, odmítáme svoji vnitřní sílu. Proces získání ideální váhy je především práce na sobě, té vnitřní i vnější. Vnitřní znamená nastavení svých myšlenek a podvědomých záměrů do rovnováhy. Vnější je očištění organismu, změna látkové výměny, správné stravování, správná fyzická zátěž a udržování fyzické kondice.

zdroje a inspirace: www.vladozlatos.com,  V. Sinelnikov: Dohoda s Nemocí, R.Dahlke: Nemoc jako řeč duše

Z archivu aneb přečtěte si také:

V listopadu jezte bíle a pamatujte, že správné dýchání pomáhá procesu spalování

Radka Doležalová
www.dolezalova-fyzioterapie.cz

fyzioterapeut a NLP practitioner zabývající se psychosomatickou léčbou ve své soukromé praxi

15.10.2015 Články, Jak zhubnout

Související články

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024