Radka Neubertová – cvičení s malým míčem (Overballem, S-ballem)
V dalším díle cvičení bychom vás chtěli inspirovat, jak můžete využít malý míč ke cvičení doma. S Overballem nemusíte jen sedět v kanceláří za zády.
Z každé strany slyším detox! Osobně se detoxikačních kúr a všemožných módních rádobypůstů bojím.
Co to vlastně je? Móda, nebo nutnost?
Proč bychom měli podnikat na jaře něco speciálního, aby se naše tělo vyčistilo? Vždyť tělo musí detoxikovat každou vteřinu! Když vyjdete ven a nadechnete se vzduchu, kde jezdí auta, tělo musí detoxikovat zplodiny z výfuků, při trávení probíhají detoxikační procesy, nebo když pijeme alkohol, kouříme cigarety, bereme léky, antikoncepční pilulky, ale i při nemoci, či stresu…
Tato životně důležitá funkce je absolutně závislá na živinách, které přijímáme stravou, obzvlášť nekalorických (vitaminy/minerály). To, co sníme, by současně mělo obsahovat živiny pro detoxikaci.
Takže ano, můžeme tělu s detoxikací pomoci, když mu budeme dodávat dostatek kvalitní stravy, nikoliv mu ji odepírat. Místo detoxikační kúry, která vás bude třeba stresovat, začněte přemýšlet o svém jídelníčku z dlouhodobého hlediska.
Kořenová zelenina má vysoké hodnoty detoxikačních živin (antioxidantů). Když máme nedostatek těchto živin, detoxikace pokulhává a časem se to může projevit třeba častějšími infekcemi, únavou, kruhy pod očima, špatnou pletí atd. Čím víc tělo zatěžujeme, tím víc živin potřebujeme. Předčasné stárnutí je výsledkem velké zátěže a nedostatku živin.
Pokud chceme být odolní a co nejvíce detoxikačně schopní, musíme tělu denně dodávat potřebné vitaminy a minerály a u živin kalorických (sacharidy, bílkoviny, tuky) je moudré si hlídat poměry. Maso například obsahuje hodně béček a dalších látek, které hrají klíčovou roli v detoxikaci, ale příliš bílkovin je pro tělo zatěžující, protože při jejich trávení vzniká odpad náročný na odbourávání.
Ideální je cca 15 % bílkovin s každým jídlem. Ať už je celková porce jídla jakkoliv veliká, tu největší část na talíři by mělo tvořit ovoce, či zelenina, druhou – menší – část příloha (luštěniny, celozrnná rýže, brambory, tmavé pečivo) a třetí – nejmenší – kvalitní bílkoviny.
Skutečně to nejlepší, co pro sebe a své děti můžeme udělat, je vyhýbat se polotovarům, které výrobou ztratily většinu vitaminů a minerálů, a vařit dobrá jídla z čistých surovin a plodů. Když si navíc člověk trochu hlídá zmíněné poměry, dlouhodobě si udrží ideální váhu.
Větší miska do dvou třetin plná ovoce (mix pomeranč/jablko, v sezóně doplňuji o jahody, meloun, meruňky atd.), 4 lžíce obyčejných vloček, hrstka rozmixovaných ořechů a semen, které mám připravené na týden dopředu a udržuji v chladu. Vše zaliju trochou rostlinného mléka (když není, tak kravským). Pokud vím, že nebudu mít možnost si dát za dvě hodiny svačinu, tak si k tomu dám tmavý chléb s vajíčkem, nebo jen se sýrem, či fazolky.
Menší krajíc tmavého chleba s čedarem apod.
Pokud mohu vařit, pak téměř vždy na pánvi připravím velký mix zeleniny (cibule, česnek, květák, brokolice, mrkev, špenát…), k tomu většinou červenou čočku, která je téměř do pěti minut uvěřená a přidám tak šest malých kousků masa nebo sóji, či vajíčko.
Odpoledne svačinu často nestíhám, ale stačí jablko s ořechy nebo tvarohem, či avokádo s malým krajícem tmavého chleba nebo větší blok čedaru s paprikou apod.
Opět vycházím ze zeleninového mixu, je to základ každého hlavního jídla kromě snídaně, kde je to ovoce. Mám ráda vaření v páře, třeba losos je takto úžasný a zeleninu není třeba solit, jídlo si uchovává přirozenou chuť. Musela jsem si pořídit i troubu s možností vaření v páře. Několikrát týdně do velké zapékací misky připravím mix zeleniny (červená řepa, mrkev, pastyňák, hrášek, brokolice…), k tomu přidám malé porce ryby nebo kuřecího masa a připravím rýži, hrách nebo opékané brambory.
A pravidelně si dopřeju trochu sladkého, třeba čokoládu nebo různé ovocné pyré s kokosovým mlékem a občas zhřeším zcela, když babička přiveze makové buchty. Takto se stravuji léta, nepřiberu ani deko a cítím se skvěle. Nemusíte změnit vše od základů, je lepší postupovat malými krůčky. K těm lepším věcem si člověk cestu najde… Důležité je nějak začít.
Takže za mě detoxikační kúry by měly představovat výlet do čistých hor na 10 dní, nulový stres a pravidelný příjem pravého jídla bohatého na živiny!
31.3.2016 Zdeňka Kovářová Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživaV dalším díle cvičení bychom vás chtěli inspirovat, jak můžete využít malý míč ke cvičení doma. S Overballem nemusíte jen sedět v kanceláří za zády.
Celý článek 6.10.2014
O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.
Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.
Celý článek 28.5.2025
Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.
Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.
Celý článek 25.5.2025
Když se mluví o hubnutí, většina lidí si automaticky představí hezčí postavu a lepší zdravotní stav. A to je samozřejmě pravda.
Jenže tahle změna s sebou přináší mnohem víc – benefity, které si často ani neuvědomujeme, a přitom mají zásadní vliv na náš každodenní život.
Celý článek 22.5.2025
Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.
Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.
Celý článek 19.5.2025
Aplikaci Kalorické Tabulky jsem si poprvé stáhla do svého mobilu v roce 2012, když můj přítel /nynější manžel odcestoval služebně do Švédska a já jsem se rozhodla pro trvalou změnu svého „tělesného já“.
Ale pojďme hezky od začátku.
Celý článek 17.5.2025