Nejlepší svačiny na cestu na dovolenou a jeden báječný recept k tomu
Začalo léto a my se dáváme do pohybu. Přesunujeme se za svou dovolenou na jih, na sever, případně na druhou stranu zeměkoule.
A jedno máme všichni společné. Při všech těch cestách musíme jíst. A nejlépe relativně zdravě.
Abyste na vymýšlení vhodných svačin nebyli sami, oslovili jsme naše odborníky, které znáte z blogu Kaloricketabulky.cz, aby nám prozradili, jak jídlo na cestách řeší oni.
Tady je první „dávka“ jejich rad.
Hana Málková
Vždy záleží na tom, kam a jak zrovna cestuji. V zahraničí ráda ochutnávám místní speciality a nejsem proto typ, který má nabalené řízky na celý týden. Pokud cestujeme autem a vím, že bude po cestě možnost někde zastavit, ať už v nějaké restauraci nebo klidně i v supermarketu, raději si něco koupím cestou. A jen pro jistotu si s sebou zabalím nějakou trvanlivou zásobu, která mi většinou zůstane na příště, nejčastěji to je knäckebrot, sušené maso a nějaké sušenky.
Pokud ale většinu dne strávíme v autě na dálnici a tuším, že jediné, co bude po cestě, je benzinka nebo McDonald, raději si připravím na cestu vlastní svačinu. Většinou se jedná o nějaký sendvič, ať už s masem nebo jen se šunkou nebo sýrem.
Na co ale nikdy nezapomenu, je krabička se zeleninou (tu si většinou beru i do letadla), nejpraktičtější jsou na cestování cherry rajčátka, ředkvičky nebo si předem nakrájím i další druhy zeleniny, třeba papriku nebo listy salátu.
- Lidé mají většinou tendenci nudu na cestách řešit jídlem, ideální je se tento návyk postupně odnaučovat, ale pokud už tomu tak je, tak je zelenina tou nejlepší variantou.
Kromě sendvičů se mi na cesty také velmi osvědčil kuskusový nebo těstovinový salát, které se dají jíst i nastudeno. A výhodou je i to, že se dají připravit téměř z čehokoli a aspoň se tak před odjezdem zbavím zásob v lednici.
Článek od Hany Málkové na našem blogu:
Radka Doležalová
Každý se v životě dostává do situací, kdy si musí obstarat jídlo na cesty, ale zároveň nechce navštívit typické dálniční fastfoody. I když si můžete říct, že pro jednou to neuškodí, výživová hodnota je velmi nízká a budete brzy opět hladoví a určitě i unavení.
- Důležitou úlohou je doba, po kterou si musíte s jídlem poradit z vlastních zdrojů. Vždy by mělo ale platit, že si na něj uděláte čas a opravdu v klidu sníte.
I na cesty můžeme připravit jídlo velmi pestré. Svačinky mohou být obdobné jak jste zvyklí, tzn. ovoce, ideálně jablka, různé formy křehkých chlebů, výtečné jsou knuspi, tyčinky. Dobrou volbou pro „hlavní jídlo“ je suchý maso-zeleninový salát doplněný kvalitní sacharidovou složkou.
Pozor, použijte „tvrdou zeleninu“ jako je paprika či okurek. Použití čerstvých rajčat raději vynechejte. Sušená rajčata jsou ale dobrou volbou. Ideální je např. těstovinový salát s kuřecím masem, velmi dobrý je cizrnový nebo čočkový salát. Určitě můžete použít ořechy či parmezán. A typické řízky také nejsou vůbec špatnou volbou (úsměv).
Co ale nepodceňovat – a na cestách obzvlášť, je pitný režim! Ideální je neperlivá voda. Já osobně mám ráda i domácí čaje, např. mátový nebo zázvorový do PET láhve. Sycených vod pijte maximálně půl litru za den.
Článek od Radky Doležalové na našem blogu:
Michaela Weissová
Jsem typ ženy, který musí mít kdykoli po ruce zdravou svačinu, ať jsem kdekoli. Nejraději mám na svačinu při cestování ovoce, domácí sendviče nebo domácí tyčinky.
Podělím se s vámi o velmi jednoduchý, rychlý, zdravý, přizpůsobivý a moc dobrý recept na přípravu brusinkovo-jablečných kešu tyčinek.
Ingredience:
- 1 šálek vypeckovaných datlí nebo fíků
- ½ šálku nasekaných kešu oříšků
- ½ šálku kešu másla (viz recept)
- ¾ šálku sušených brusinek
- ½ šálku nastrouhaného jablka
Postup:
Rozmixujeme dobře všechny ingredience v mixéru. Ze vzniklé směsi vytvarujeme tyčinky, které dáme na tác a necháme je přes noc v lednici. Druhý den jsou krásně ztvrdlé a přímo určené ke konzumaci.
Je to univerzální recept, který si můžete jednoduše přizpůsobit svým chutím, potřebám vašeho těla i ročnímu období. Místo brusinek můžete použít jiné sušené ovoce, které máte rádi. Místo kešu oříšků i másla z nich jakékoli jiné oříšky a z nich vyrobené máslo, které najdete na stejné stránce. Pak stačí jen zabalit, hodit do tašky a je to.
Tuhle svačinu určitě oceníte nejen vy, ale také vaše děti
Ing. Macáková Marcela
Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. a také působila jako šéfredaktorka na několika webech, včetně vlastního úzce specializovaného projektu www.aerobic.cz. Vedle teorie se věnovala i praxi – vedla lekce cvičení a byla lektorkou ve STOBu.
Některé postřehy z oblasti fitness sepsala v roce 2001 do knihy Aerobik (Grada). Jako editorka se podílela také na knize Kalorické Tabulky – nejlepší recepty (Nakladatelství Jota). Od roku 2011 připravuje blog Kalorických Tabulek a je jedním ze správců týmu KT na Facebooku.
27.6.2016
Ing. Macáková Marcela
Články, Recepty a výživa