Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Svatava Zacharová: Další rady ohledně jídla a pití během dovolené plus recept na proteinové kuličky

Léto je dlouho očekávaným ročním obdobím pro všechny, kteří mají rádi teplé a slunečné počasí. Cestujeme k moři, do hor nebo jen tak k vodě.

A samozřejmě také jíme a pijeme…

Pokud trávíte dovolenou v hotelovém komplexu, nemusíte se trápit s přípravou jídel a k ruce máte obvykle i dostatek tekutin. Ne všem ale hotelový all inclusive servis vyhovuje.

Má sice své výhody, pokud cestujete s dětmi nebo se chystáte trávit dovolenou lenošením na pláži, dobrodružnější povahy však raději zvolí vlastní stravování a pobyt si zpříjemní návštěvou místních restaurací a poznáváním tradičních pokrmů dané lokality.

jídlo na dovolené

Dnes už snad není problém se stravováním ani v českém prostředí. I malý vesnický obchůdek vám nabídne alespoň základní druhy ovoce a zeleniny, neperlivá voda je také samozřejmostí.

Plánujte dopředu

Pamatuji si, když jsem jezdívala jako dítě s rodiči stanovat a každý večer jsme na plynovém vařiči „vařili“ polévku z pytlíku. Gulášová, kuřecí a hrášková byly top, resp. jiné snad ani v té době v obchodě k dispozici nebyly…

I když nemáte problémy s nadváhou nebo s civilizačními chorobami, které se stravováním docela úzce souvisí, je vhodné si před dovolenou promyslet jídelníček a podle toho si pořídit dostatečné zásoby kvalitních potravin.  A to obzvláště v případě, kdy se chystáte ubytovat pod stanem nebo chcete prožít dovolenou poznáváním neobydlených lokalit.

Spoléhat na to, že třeba někde cestou do horor narazíte na stánek s občerstvením se totiž nemusí vyplatit.

Pijte teplý čaj

Taky pokud jedete na poznávací zájezd autobusem, je vhodné vzít si na cestu aspoň nějaké proteinové tyčinky a láhev čisté vody nebo ještě lépe termoláhev s nějakým neutrálním teplým ovocným nebo bylinným čajem.

Ten nás totiž v parném dni dokáže osvěžit víc než voda, která nám cestou nejspíš nechutně zteplá.

čaj dokáže osvěžit

Teplý čaj přinutí tělo se ochlazovat a nakonec se cítíte více svěží než po sklenici ledové vody! Obzvláště pokud cestujete na dovolenou autem a nemáte při ruce lednici nebo termo tašku, byste měli zvolit raději teplý čaj.

Co se týká svačiny na cesty, tak jablko, pomeranč nebo hroznové víno vás osvěží a můžete si být jisti, že i zasytí. Meloun sice poskytne dostatečné množství tekutiny, ale nezapomeňte, že je diuretický. Zastavovat cestou každou chvíli s tím, že se potřebujete vymočit není moc komfortní, co říkáte?

Recept na domácí proteinové kuličky

Pokud vám nechutnají proteinové tyčinky, můžete si na cestu připravit vlastní proteinové kuličky. Jejich výroba není nijak časově náročná a ve svačinové krabičce vám vydrží i během delší cesty, tedy pokud je nesníte ještě před tím, než vyrazíte!

proteinové kuličky

Vyrobit je můžete z mletých mandlí, kokosu, máku nebo třeba loupaného sezamu. Jako pojivo lze použít agávový sirup, med nebo javorový sirup. Pokud do směsi přidáte ještě prášek z macy nebo acai, ještě jejich proteinovou hodnotu zvýšíte a chuťově je zvýrazníte.

proteinové kuličky

Nicméně nezapomínejte na to, že uvedené suroviny mají také svou kalorickou hodnotu a čtyři  takové kuličky vás kvalitně zasytí na celé 3 – 4 hodiny.

Ať už se chystáte trávit dovolenou jakkoli a kdekoli, hezky si i užijte a načerpejte energii do zásoby…

Z archivu aneb přečtěte si také:

Lékárnička na cesty aneb co přibalit do kufru, když vyrážíme za hranice všedních dní

Svatava Zacharová
svatavazacharova.com

Výživové poradenství v oblasti zdravého životního stylu a detoxikace organismu

Autorka vlastních webových stránek plných báječných a zdravých receptů

15.8.2016 Články, Recepty a výživa

Související články

Velikonoce – nejlepší recepty

Velikonoce – nejlepší recepty

Jídlo je radost, ne starost.

A to samozřejmě platí i během svátků. Připomeňme si, jak si užít velikonoční čas – a to včetně tradičních i nových pochoutek. A nezbytných vajec.

Celý článek 28.3.2024

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

Masála: Směsi indického koření a jak se v nich vyznat

S rostoucí popularitou indických restaurací začínáme i víc používat indické názvy jídel.

Asi není problém zapamatovat si, že slovo „aloo“ znamená brambory, „palak“ špenát, „chana“ že je cizrna, „dhál“ čočka, „rajma“ fazole, „mattar“ hrášek, „paneer“ je sýr, „raita“ jogurt, „gobhi“ květák „malai kofta“ opečené noky z bramborového těsta.

Celý článek 24.3.2024