Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Skákání přes gumu je stále IN! Video: Naučte se základní skoky I.

Co vše může rozvíjet naše retro skákací guma?

Jedná se víceméně o plyometrické cvičení, kde rozvíjíte převážně výbušnou sílu dolních končetin. Trénujete pružnost kotníků a nezanedbatelnou součástí je zdokonalování koordinace a celkové obratnosti.

Výhodou gumy je, že si díky její modifikaci nastavení výšky, popřípadě šířky můžete upravit úroveň intenzity. A to nemluvím o skvělé cenové dostupnosti.

V 1.dílu jsme pro vás připravili výběr pár základních skokových variací, které jsme dělali v našem dětství. Každá skoková sestava začíná bokem ke gumě. Dle našich vzpomínek končí mírným zaháknutím nohy jako závěr.

A takhle si to pamatujeme my…

Rozbor jednotlivých částí skokových sestav

Pekař peče housky

Zde je název inspirován jednoduchou říkankou. Přeskok je z jedné gumy na druhou v systému:  Pekař-peče hous-sky,  uždi-buje kou-sky, pekař-ka mu pomá-há, uždi-bují oba dva = 16x skok (vpravo-vlevo) + poslední šestnáctý skok obě nohy ven do stoje rozkročného (guma je zevnitř)

Skákací klasika

Systém skoč: vpravo – vlevo – doprostřed – ven (obě nohy do stoje rozkročného, guma zevnitř)

New Jack cross swing

Toto je více náročné skákací cvičení na odraz a zároveň orientaci v prostoru. Ze stoje mírně rozkročného následuje výskokem obrat čelem vzad, kde dochází k překřížení gumy. Cílem je následným výskokem dostat se z vytvořené smyčky a dopadnou snožmo uprostřed gumy (guma je vně).

New Jack swing

Název je inspirován tanečním stylem New Jack swig nebo někomu může připomínat prvky z atletické abecedy. Opět se jedná o více obratnostní cvičení, kde jedna noha zkřižmo vzad přes gumu střída dovnitř a ven. Přední noha (švihová) jde ostrým kolenem vzhůru.

Skipping low&high

Tady je atletický způsob přeskoku s vysokými koleny, kde si hrajete s timingem v systému pomalu na jednu stranu a rychle zpět.

Crossing 180‘

Zde se zapojuje více obratnosti. V podstatě kotníkem přetáhnete jednu stranu gumy křížem na druhou stranu, kde následuje půlobrat a puštění gumy. To celé se opakuje na druhou stranu.

Jelikož jsi nejsem jista, jestli vám názvosloví moc nezamotalo hlavu, doporučuji určitě kouknout na video, kde je vše jednoduše vidět.

Nemusíte mít obavy, je to jen naše dětství (smích).

Eliška Růžičková

V dalších dílech se můžete těšit i na jiné možnosti využití skákací gumy. Zaměříme se i na dolní a horní polovinu těla a též trochu něco málo využití v týmovém duchu celé skupiny (4 a více). Buďte IN!

Kamera: David Frýbert

Eliška Růžičková

ww.eliska-fitness.cz

Absolventka VŠ University Karlovy v Praze obor Tělesná výchova a biologie

Crossfit masters athlete, fitness instruktor, aerobik instruktor

Zaměření: Intervalové tréninky, funkční tréninky, plavání, tanec (street dance, latino), zdravotní a kompenzační cvičení

8.9.2016 Eliška Růžičková Články, Fitness a wellness, Jak zhubnout

Z archivu

Vyrazte v zimě na hory a udělejte něco pro své zdraví: Co tam jíst a pít radí Michaela Bebová!

Zima je často stavěna do pozice toho „špatného“ ročního období, ze kterého je potřeba se otřepat.

Přitom stačí chtít a zima bude mít tak úžasný potenciál, kterého lze využít!

Celý článek 21.1.2018

Související články

Ing. Barbora Karásková, výživový specialista a technolog potravin: Hubnutí začíná v obchodě

Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté –  váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.

Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.

Celý článek 21.10.2024

Romana (minus 38 kg): Císařovna tančící v dešti

Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.

Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.

Celý článek 19.10.2024

Jak do jídelníčku jednoduše zařadit zeleninu

Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.

Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.

Celý článek 17.10.2024

Přílohy k jídlům mohou být pestré a kaloricky i výživově velmi rozdílné

Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.

Přitom existuje daleko více možností příloh.

Celý článek 14.10.2024

RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D.: Jak nastavit biorytmus a být fit?

Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.

Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.

Celý článek 12.10.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner