Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Skákání přes gumu je stále IN! Video: Naučte se základní skoky I.

Co vše může rozvíjet naše retro skákací guma?

Jedná se víceméně o plyometrické cvičení, kde rozvíjíte převážně výbušnou sílu dolních končetin. Trénujete pružnost kotníků a nezanedbatelnou součástí je zdokonalování koordinace a celkové obratnosti.

Výhodou gumy je, že si díky její modifikaci nastavení výšky, popřípadě šířky můžete upravit úroveň intenzity. A to nemluvím o skvělé cenové dostupnosti.

V 1.dílu jsme pro vás připravili výběr pár základních skokových variací, které jsme dělali v našem dětství. Každá skoková sestava začíná bokem ke gumě. Dle našich vzpomínek končí mírným zaháknutím nohy jako závěr.

A takhle si to pamatujeme my…

Rozbor jednotlivých částí skokových sestav

Pekař peče housky

Zde je název inspirován jednoduchou říkankou. Přeskok je z jedné gumy na druhou v systému:  Pekař-peče hous-sky,  uždi-buje kou-sky, pekař-ka mu pomá-há, uždi-bují oba dva = 16x skok (vpravo-vlevo) + poslední šestnáctý skok obě nohy ven do stoje rozkročného (guma je zevnitř)

Skákací klasika

Systém skoč: vpravo – vlevo – doprostřed – ven (obě nohy do stoje rozkročného, guma zevnitř)

New Jack cross swing

Toto je více náročné skákací cvičení na odraz a zároveň orientaci v prostoru. Ze stoje mírně rozkročného následuje výskokem obrat čelem vzad, kde dochází k překřížení gumy. Cílem je následným výskokem dostat se z vytvořené smyčky a dopadnou snožmo uprostřed gumy (guma je vně).

New Jack swing

Název je inspirován tanečním stylem New Jack swig nebo někomu může připomínat prvky z atletické abecedy. Opět se jedná o více obratnostní cvičení, kde jedna noha zkřižmo vzad přes gumu střída dovnitř a ven. Přední noha (švihová) jde ostrým kolenem vzhůru.

Skipping low&high

Tady je atletický způsob přeskoku s vysokými koleny, kde si hrajete s timingem v systému pomalu na jednu stranu a rychle zpět.

Crossing 180‘

Zde se zapojuje více obratnosti. V podstatě kotníkem přetáhnete jednu stranu gumy křížem na druhou stranu, kde následuje půlobrat a puštění gumy. To celé se opakuje na druhou stranu.

Jelikož jsi nejsem jista, jestli vám názvosloví moc nezamotalo hlavu, doporučuji určitě kouknout na video, kde je vše jednoduše vidět.

Nemusíte mít obavy, je to jen naše dětství (smích).

Eliška Růžičková

V dalších dílech se můžete těšit i na jiné možnosti využití skákací gumy. Zaměříme se i na dolní a horní polovinu těla a též trochu něco málo využití v týmovém duchu celé skupiny (4 a více). Buďte IN!

Kamera: David Frýbert

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak zacházet s jednoduchými cukry

Eliška Růžičková
www.eliska-fitness.cz

Absolventka VŠ University Karlovy v Praze obor Tělesná výchova a biologie

Crossfit masters athlete, fitness instruktor, aerobik instruktor

Zaměření: Intervalové tréninky, funkční tréninky, plavání, tanec (street dance, latino), zdravotní a kompenzační cvičení

8.9.2016 Články, Fitness a wellness, Jak zhubnout

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023