Chutné a zdravé denní menu, které vám pomůže zhubnout, od výživové poradkyně Lucie Tvrdoňové
Při své poradenské činnosti jsem si uvědomila, že lidé často v podstatě teoreticky vědí, co a jak by měli jíst, aby zhubli, ale dělá jim problém své znalosti převést v praxi.
Z toho důvodu již řadu let přidávám ke svým jídelníčkům konkrétní recepty, podle kterých si klienti mohou vařit a nalézat tak inspiraci pro své další úsilí. Těm z nejbližšího okolí navíc nabízím krabičky denního menu až do domu.
Dobře sestavený jídelníček je podle mě základem úspěchu. Ano, pohyb je skvělá věc, která udržuje tělo v kondici a přináší mysli radost. Ale jelikož mám i klienty, kteří ze zdravotních důvodů cvičit nemohou, vidím díky nim, jak velkou roli hraje právě skladba jednotlivých jídel. A že díky dobře sestavenému jídelníčku mohou zhubnout i ti, kteří se pohybu nevěnují.
Pro Kaloricketabulky.cz, které ve své praxi využívám, jsem si připravila ukázku jednoho dne, během kterého si pochutnáte a zároveň dopřejete svému tělu to, co potřebuje, aby dobře fungovalo.
Snídaně – Jogurtový sen
Porce pro 1 osobu
150g bílého jogurtu (3% tuku)
1 hruška (nebo jablko)
10g vlašských ořechů
10g chia semínek
5g hrozinek
50g ananasu
3g kokosu
Máta na ozdobení
Postup:
Hrušku (jablko) nakrájíme na kostičky. Jogurt smícháme s chia semínky a necháme chvíli odstát. Do skleničky vrstvíme jogurt, ovoce, jogurt a posypeme hrozinkami, ořechy a zdobíme mátou.
Svačina – Ovesné sušenky
Porce pro 8 osob
280 g ovesných vloček
140 g celozrnné pšeničné mouky
1/2 kávové lžičky kypř.prášku
100 g sušeného ovoce (rozinky, brusinky, jablka…)
50 g ořechů 60 g semínek ( sezamová, dýňová, lněná….)
170 g másla
50 g třtinového cukru
50 g javorového sirupu nebo medu
2-4 lžíce mléka
Postup:
Uděláme směs ze všech ingrediencí a tvarujeme placičky.
Pečeme na 160°C asi 20- 30 minut, záleží na tloušťce placiček.
Oběd – Kurečí plátek s fazolemi a brambory
Porce pro 1 osobu
120g kuřecího prsa
1 střední brambora
6 fazolových lusků (čerstvých)
Trochu másla
Česnek
Pepř, sůl, country koření
Postup:
Maso okořeníme a zprudka opečeme 3 minuty z každé strany, Bramboru oloupeme, nakrájíme a uvaříme. Fazolové lusky uvaříme v páře. Na pánvičce rozpustíme máslo a na něm podusíme plátky česneku, přidáme změklé lusky, osolíme a promícháme. A můžeme podávat.
Svačina – Ořechová pomazánka:
Porce pro 5 osob:
2 lučiny
2 lžíce bílého jogurtu
2 lžíce vlašských ořechů
1 lžička lněného semínka
2 lžíce nastrouhaného sýra
Postup:
Lučinu utřeme s jogurtem, přidáme nastrouhaný sýr, najemno nasekané ořechy a lněné semínko a promícháme. Mažeme na tmavé pečivo.
Večeře – Cuketové placky
Porce pro 4 osoby
0,5 kg očištěné cukety
8 lžic ovesných vloček
3 lžíce celozrnné mouky
1 vejce
Sůl, pepř, majoránka, česnek
Postup:
Cuketu nahrubo nastrouháme, osolíme, opepříme a vmícháme ovesné vločky, aby se do nich vsákla většina vody z cukety. Ochutíme majoránkou, česnekem a přidáme vejce. Pokud je těsto příliš řídké, zaprášíme celozrnnou moukou. Z hotového těsta tvoříme placky, které pečeme v troubě na pečícím papíře na 180 stupňů dozlatova.
Lucie Tvrdoňová
- Výživová poradkyně a lektorka Zumba fitness
- Poradenství v oblasti výživy, sestavení jídelníčku na míru a změny životního stylu, včetně plánu na dálku
24.11.2016
Lucie Tvrdoňová
Články, Recepty a výživa