Jídla z konzerv sardinek
V nedávném článku „Jak dostat ryby do jídelníčku levně a chutně“ jsme se letmo zmínili, že lze uvařit kaloricky hodnotná jídla i z konzerv sardinek.
A že utratíme jen pár korun…
Na Vánoce se těšíme, ale na druhou stranu se jich i obáváme, zvlášť když nás trápí nějaké to kilo navíc.
Pečení cukroví, štědrovečerní večeře, návštěvy příbuzných… a všude tolik jídla.
Neklesejte na mysli a přečtěte si pár rad od našich spolupracovníků. Snad díky nim budete mít letošní Vánoce skutečně šťastné a veselé…
Vánoce, Vánoce přicházejí. A troufnu si tvrdit, že 90 procent čtenářů se trápí, aby tím, co budou jíst o Vánocích a mezi Vánocemi a Novým rokem, nepřibrali, místo toho, aby přemýšleli o tom, co jedí mezi Novým rokem a Vánocemi. Na tuto časovou osu přibývá ještě jeden důležitý milník. Dovolená a plavky. A tak to jde pořád dokola, rok za rokem. A přitom by to tak být nemuselo. Uvědomte si, že za rok průměrně sníme 1100 – 1900 jídel, nepočítám uzobávání. Opravdu jsou Vánoce tou největší stravovací hrozbou?
V první řadě je třeba si na misky vah položit, o čem Vánoce jsou. Jídlo nebo radost? Pokud se miska vah nachýlila tak, že někde nahoře se klepe radost, pak místo toho, abyste se připravovali na následky požitkářství a přejídání, přijměte předběžná stravovací opatření a plánujte už při nákupech. Lepší je se jednou zamyslet, než se potom zbytečně cpát. Naštěstí bude v obchodech zavřeno.
DOPŘEJTE SI!
V množství větším než obvyklém:
V množství menším než obvyklém:
V množství svátkům přiměřeném:
Nezapomeňte:
Hezké svátky, Mgr. Jaroslava Matoušková – www.fitalita.cz.
Tvar i vitalita těla vždy souvisí s rovnováhou třech faktorů: strava, pohyb a psychosomatika (emoce, podvědomé vzorce a myšlení). V tomto se shoduje velká řada odborníků, specialistů na výživu i lékařů. Pokud nechceme o vánočních svátcích zažívat obrovské nárůsty centimetrů našich obvodů těla, pak je vhodné se zaměřovat na všechny tyto tři faktory.
Doporučuji naučit se skládat talíř tak, že si vždy pomyslně rozdělím talíř na čtvrtiny:
Nezapomínejte na podporu udržování střevní mikroflóry a konzumujte typickou potravinu pro období zimy a tím je kvašená (chcete-li fermentovaná) zelenina jako je kysané zelí, mrkev, cibule, česnek apod. Pokud se řídím těmito principy z hlediska stravy, pozitivně se to projeví na snížené chuti a nebudou nastávat velké výkyvy energie a v neposlední řadě ani váš obvod pasu.
Víte, že i organizace NASA ve svých studiích potvrzuje, že lidé, kteří každou půlhodinu vstávají, projdou se nebo udělajíně kolik dřepů velmi razantně ovlivňují metabolismus tuků směrem k lepšímu využívání tuku jako zdroje energie? V neposlední řadě pohyb ráno na lačno (udělat si několik dřepů ráno na lačno, projít se, nebo i klidně běh po zasněžené krajině) velmi podporuje efektivnější využívání tuků jako hlavního zdroje energie.
Za léta praxe poslouchám mnoho lidí i klientů, kteří říkají, že nedovedou zvládat výčitky, když – jak oni říkají – „o Vánocích hřeší“. Faktem je, že když jíte pokrm, o kterým víte nebo si to myslíte, že vám může ublížit (např. bude vám těžko nebo po něm budete přibírat), pak je to nejhorší. Možná jste slyšeli, že jste tím, na co myslíte nebo také že myšlenky přitahují realitu. A tento druh doslova „zhoubného“ myšlení postihuje velké množství lidí. Čím více na své prohřešky myslí, tím to má větší negativní dopad. Jak na tloustnutí, nedostatku energie a výkyvům nálad. Když už chci „hřešit“, musím při tom myslet na to, že mé tělo je silné, mám skvělé trávení, všechny tuky organismus využije a budu se cítit báječně.
O Vánocích se dá užít skvělá atmosféra – plná pohody, rodinného zázemí, štěstí, ale i zdravého a chutného jídla a pití, aniž bych musel mít 1. ledna o 5 kg více. Stačí pracovat na oblasti stravy, pohybu a práce se svým myšlením a emocemi. Pochopitelně bych mohl poukázat na dalších 30 věcí, které je potřeba mít odladěné. Ale toto je základní pohled. Jako spoluzakladatel unikátního programu v ČR pod názvem Emoční hubnutí (www.emocnihubnuti.cz) to za roky praxe vnímám jako klíčové.
Celý rok se za něčím ženeme – abychom vše stihli, splnili, abychom přišli včas, abychom měli uklizeno, o děti postaráno, prostě abychom vše zvládali. Celý ten shon završíme ke konci roku, kdy blázníme s vánočním úklidem, pečením a nakupováním. Proto bych nám všem ráda popřála, aby se nám alespoň na Vánoce podařilo na chvilku se zastavit a užívat si klidnou a rodinnou vánoční atmosféru.
Vánoce nejsou o tom, kdo stihl umýt okna, a kdo ne. Nejsou o tom, kdo napekl dvacet druhů cukroví, a kdo ne. Vánoce jsou svátky klidu, míru, pohody a lásky. Proto si je užívejme plnými doušky, relaxujme s rodinou u vánočního stromečku a zapomeňme – alespoň na chvíli – na všechny starosti.
Chcete-li si dát zdravější verzi bramborového salátu, dejte si ji. Těšíte-li se na klasický nezdravý kalorický bramborový salát, dopřejte si ho. Jednou za rok má nárok každý, důležité je, co děláme a jak se stravujeme ostatní dny v roce. Krásné a pohodové Vánoce přeje Zdenka Vlasáková – www.doboje.blogspot.cz.
O Vánocích máme minimálně dvě možnosti, jak se stresovat. První možnost je používat Kalorické tabulky k výpočtu našeho kalorického příjmu a ta druhá je je nepoužívat a stresovat se tím, co všechno jsme snědli a vypili.
Máme také dvě možnosti, jak se o Vánocích nestresovat. První možnost je používat Kalorické tabulky k výpočtu našeho kalorického příjmu, zasmát se tomu a naplánovat si, jak do toho v novém roce zase kopneme. Anebo je během těch sváteční dní nepoužívat a nestresovat se tím, co jsme všechno snědli a vypili. Věřím, že vyberete druhou variantu a prožijete krásné vánoční svátky bez stresu v kruhu své rodiny. A v novém roce opět s radostí začneme… David Slevinský – www.natur-sport.cz.
Vánoce jsou jedním z nejkrásnějších období v roce. Milují je velcí i malí – pro ty kouzelné okamžiky s rodinou, pro tu lahodnou vůni, která se line z kuchyně a navozuje nám nezapomenutelné vzpomínky na krásné dětství. A také pro všechny ty krásné tradice, které si neseme po generace. Jednou z nich je pečení cukroví, vánočky a dalších kalorických dobrot.
Ale co s nabranými kilogramy po Vánocích? A co kdybyste je vůbec nenabrali? Vyzkoušejte stejně výborné a zároveň mnohem zdravější recepty a nebudete muset řešit problém číslo jedna, který trápí mnohé po vánočních svátcích – a to zimní kila navíc, kterých se jen těžko zbavujeme.
Vybrala jsem pro vás svou oblíbenou kokosovou vánočku. A pokud se vám bude líbit, tak se určitě podívejte i na ostatní recepty ne mém www.krabickujeme.cz/blog.
Z vlažného mléka, kvasnic a cukru připravíme kvásek. Smícháme mouku, sůl, sójový nápoj, fruktózu, citronovou kůru a kokos. Do důlku uprostřed vlijeme kvásek, pomalu zapracováváme do těsta a přiléváme zbytek mléka, citrónovou šťávu a rozinky. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme kynout přibližně 30 minut.
Následně již postupujeme klasicky. Pleteme vánočku, klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C přibližně 20 minut. Průběžně kontrolujeme, případně provádíme test špejlí. Hotovou vánočku sypeme sušeným sójovým nápojem a kokosem.
19.12.2016 Ing. Macáková Marcela Články, Recepty a výživaV nedávném článku „Jak dostat ryby do jídelníčku levně a chutně“ jsme se letmo zmínili, že lze uvařit kaloricky hodnotná jídla i z konzerv sardinek.
A že utratíme jen pár korun…
Celý článek 3.10.2022
Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.
Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.
Celý článek 22.7.2024
V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.
S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.
Celý článek 19.7.2024
Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.
A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.
Celý článek 16.7.2024
Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.
Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.
Celý článek 14.7.2024
Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…
Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.
Celý článek 12.7.2024