Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jídla z konzerv sardinek

V nedávném článku „Jak dostat ryby do jídelníčku levně a chutně“ jsme se letmo zmínili, že lze uvařit kaloricky hodnotná jídla i z konzerv sardinek.

A že utratíme jen pár korun…

Rychlé opáčko: ryby bychom měli jit alespoň dvakrát, nejlépe třikrát týdně, a to pro jejich významné zdravotní účinky pro naše tělo. Sardinky v konzervě jsou vhodné ve chvíli, kdy se vám nechce utrácet peníze za drahého lososa nebo pstruha, jedna konzerva se dá sehnat kolem dvaceti, třiceti korun. Připomněli jsme, že je pro tuto možnost lepší kupovat sardinky ve vlastním oleji, který je zdravější než rostlinné oleje. A že se dají sardinky použít i pro vaření větších jídel.

Jak dostat ryby do jídelníčku levně a chutně

V tomto článku nabízím pár receptů, které ze sardinek v konzervě dělám doma já. Čímž netvrdím, že jde o jediná možná jídla, jediné možné postupy, a v případné diskuzi ocením další návrhy nebo recepty.

Koření

Na ryby používám v podstatě čtyři směsi koření. První z nich kupuji v jednom řeckém obchodě, jde o směs koření na ryby s názvem Matinaki, ale existují samozřejmě i jiné značky. Řecké koření většinou obsahuje oregano, tymián a sůl, doplněné tu koriandrem, jindy petrželí či rozmarýnem, a ondy chilli nebo pepřem.

Druhou směsí je taková ta česká bylinková klasika s tymiánem, bazalkou, rozmarýnem, koprem, saturejkou, majoránkou, petrželkou, jalovcem, oreganem a dalšími, podle chuti a podle druhu ryby. Vhodný je i pepř nebo stroužky česneku. Zbývajícím dvěma říkám indická a mexická směs. Indická sestává z česneku, garam masaly, římského kmínu a případně kurkumy, která barví jídlo do žluta, či koriandr, jenž je příbuzný anýzu, kopru a kmínu. Mexická směs sestává především z chili, zázvoru a římského kmínu.

Recepty

Rybí pomazánka

Neklasičtější klasika ze sardinek. Vezmete si misku, do ní hodíte obsah konzervy, máslo, pomazánkové máslo či tvaroh (možno kombinovat i s Lučinou, taveným sýrem…), sůl, sladkou papriku, lžičku hořčice, nadrobno nakrájenou cibuli, a pak vše hňahňáte vidličkou (když nespěcháte) či pomelete v mixéru (pokud spěcháte). Je možné přidat i vejce vařené natvrdo, zvláště pokud děláte pomazánku z tuňáka v konzervě.

Rybí pomazánka

Rybí rizoto

Dělám vše v jednom hrnci, ale samozřejmě je možné připravit si ryby zvlášť, a rýži rovněž zvlášť. Budeme potřebovat cibuli, česnek, rajče, rýži dle počtu strávníků, masox a konzervu sardinek. Na oleji z konzervy zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme dva tři stroužky česneku (drcené, krájené, podle libosti), směs koření (viz výše), necháme provonět, přidáme nakrájené rajče nebo rajčata, necháme je trochu pustit šťávu, zasypeme vše rýží, kterou necháme na chvíli oprahnout, přidáme rybu (rozdrobenou na kousky), a nakonec zalijeme dvojnásobným množstvím vody, než je rýže – do vody je možné předem rozpustit krapet masoxu pro chuť, pak není potřeba tolik solit. Osolíme. Na nejmenším plameni necháme patnáct až dvacet minut pomalu vařit, vypneme, odstavíme, necháme deset minut dojít.

Falešné grundle

Grundle obecně jsou malé rybičky, většinou mřenky, obalené v mouce a usmažené celé tak, jak jsou. Podobně ale lze použít sardinky v konzervě. Olej z konzervy necháme odkapat na pánvičku. Sardinky jsou v konzervě většinou celé, takže je osušíme a obalíme v mouce a zprudka osmažíme na pánvi v jejich vlastním oleji. Před podáváním pokapeme citrónem, nebo citrón přidáme na talíř, aby si každý posoužil dle chuti. Jako přílohu podáváme chleba nebo brambory. Místo na pánvi lze v mouce obalené a olejem pokapané ryby péct v troubě vyhřáté na 200-220 °C tak 20-30 minut, dokud nezezlátnou, neotáčíme je.

Rybí polévka

Připravíme si klasickou jíšku z mouky a másla. Rovněž na másle osmažíme cibulku, na drobno nakrájenou kořenovou zeleninu a sardinky, přidáme předpřipravenou jíšku. Zalijeme vývarem nebo vodou s masoxem, případně s rybí omáčkou, dokořeníme podle chuti (polévka se dá zakápnout i citrónem), osolíme, vaříme na pomalém plameni do změknutí zeleniny, na závěr můžeme přilít smetanu nebo přidat vajíčko.

Pizza

Doma dělám rychlou pizzu, kterou mě naučila maminka, ale receptů na rychlou pizzu je samozřejmě daleko víc. Potřebujeme kelímek jogurtu, kelímek od jogurtu plný polohrubé mouky, prášek do pečiva, sůl, jedno vajíčko, na pomazání těsta potom kečup nebo rajský protlak, koření, cibuli a samozřejmě sardinky. V misce smícháme jogurt, mouku, prášek do pečiva, přidáme vajíčko a sůl a vytvoříme těsto, které pak zpracujeme na plechu do kuličky a tu rozválíme do podoby kulaté pizzy. Těsto pomažeme kečupem nebo rajským protlakem (případně vlastní rajskou omáčkou), poklademe rybičkami, okořeníme, mírně osolíme, posypeme kroužky cibule, můžeme přidat i plátky česneku, případně vejce či plátky sýra, a dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C na 10-15 minut.

Zapečený sendvič (panini)

Tento recept jde použít i ve chvíli, kdy vám začínají tvrdnout rohlíky. Stačí vám jeden sendvičovač, ve kterém jinak děláte toasty, pokud k němu (či rovnou v něm) máte rovnou, nedělenou plotýnku. Sendvič / rohlík rozkrojíme, potřeme jednu půlku trochou hořčice, přidáme kroužky cibule, poklademe rybičkami, trochu osolíme, okořeníme (stačí třeba jen česnek jako koření či sladká paprika), poklademe kolečky vajíčka natvrdo a dáme do sendvičovač zapéct.

Těstovinový salát

Opět jednoduchý a rychlý recept. Uvaříme těstoviny (vrtulky, kolínka…) podle počtu strávníků a mezitím na pánvi narychlo osmažíme cibulku, přidáme zmrzlou směs kukuřice, hrášku, případně mrkve, a k tomu nakonec na drobné kousky pokrájené sardinky. Okořeníme, osolíme. Celou směs z pánve promícháme s těstovinami. Celou míchaninu lze posléze i zapéct v troubě, ale salát se dá jíst i bez toho.

Sardinky v bramborovém těstíčku

Nedávno jsem objevil zajímavou novinku, kterou jsem ale ještě nezkoušel. Připravíme si klasické bramborové těsto z brambor uvařených ve slupce, mouky, vejce a soli. Z těsta pak tvoříme kapsičky, do nichž vložíme kousky sardinek, předsmaženou cibulku a koření podle chuti. Kapsičky „zavřeme“ a buď je opečeme na pánvi do zlatova, nebo zapečeme v troubě, či je můžeme podobně jako pelmeně dát do vařící vody a počkat, až vyplavou na povrch.

Směs na toasty

Další ještě nevyzkoušenou novinkou je sardinková směs na toasty, ke které potřebujeme plechovku sardinek, půl hrnku mléka, polévkovou lžíci mouky, strouhaný sýr, 1 vejce, čajovou lžičku oleje, sůl, pepř a samozřejmě ty toasty. V rendlíku ohřejme mléko, přidáme sýr a mouku a prošleháme, přidáme sardinky a olej, vlijeme vajíčko rozkvedlané se solí a pepřem, dobře promícháme a odstavíme z ohně. Necháme směs zchladnout a poté s ní natřeme toasty, které již dáme klasicky zapéct.

foto: cz.depositphotos.com

Tip redakce Kalorické Tabulky

Vyzkoušejte naši databázi receptů (včetně nutričních hodnot)

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

3.10.2022 Jan Lipšanský Články, Recepty a výživa

Z archivu

Jak dostat ryby do jídelníčku levně a chutně: Zavináče, pečenáče, očka a sardinky…

Podle nutričních doporučení bychom měli jíst ryby aspoň dvakrát týdně. Ale ne každý má na lososa…

Přitom existuje možnost dodržet tuto radu a utratit jen pár korun.

Celý článek 18.6.2022

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner