Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Pět osvědčených tipů, které vám pomohou letos konečně zhubnout

Pokud jste se zařadili (pokolikáté už?) mezi zástupy těch, kdo s 1. lednem nebo prvním pondělím v lednu začínají hubnout, zkuste na to jít tentokrát trošku jinak.

Tady je pět jednoduchých tipů, které by vám mohly pomoci:

1. Ujasněte si, PROČ chcete zhubnout

Zcela konkrétně si řekněte, že se chcete vejít do šatů takové a takové velikosti nebo doběhnout dítě na hřišti, případně  mít krevní tlak v takové a makové výši.

Jak snadno zhubnout

  • Nestačí si jen říkat, že chcete být štíhlí, fit a zdraví.

Potřebujete konkrétní důvod, který vás donutí vstát ráno z postele, abyste si zacvičili, nebo vás navleče do cvičebního po návratu z práce,  důvod, který vás přivede do kuchyně, abyste si připravili jídlo na druhý den, nakoupili si zdravé potraviny, nezaháněli odpolední chutě laciným nekvalitním koláčem nebo bagetou.

Najděte si tedy ten svůj naprosto konkrétní, změřitelný důvod, proč chcete letos hubnout.

2. Soustřeďte se na to, co VYLEPŠUJETE

Neříkejte si, co všechno si musíte odepřít, co už nikdy nesmíte, co je pro vás „tabu“. Žádná tabu nejsou – pokud není ve hře těžká potravinová alergie nebo závažná nemoc.

Proto se raději rozhlížejte po tom, co můžete přidat. Přidáváte zajímavou novou zeleninu a zkoušíte nové druhy, které jste třeba dřív běžně nekupovali. Přidáváte chutné zdroje bílkovin, nové druhy ryb nebo mas a zkoušíte s nimi vařit nová lehčí jídla. Přidáváte si neslazené tekutiny, takže najednou už nejste tak unavení, vylepšila se vám pleť a možná i zmizely oteklé kotníky.

Přidávejte to dobré, a tím na to méně vhodné zůstane míň místa.

3. Postupujte KROK ZA KROKEM

Nesnažte se všechno měnit ze dne na den.

Neříkejte si, že od pondělí už budete navždy vzorní. Zavádějte změny postupně, tak mají větší šanci se udržet. Začněte tím, že si budete připravovat dobrou snídani. Pak svačiny do práce nebo do školy. Potom přidáte vyvážené obědy. A nakonec i večeře.

  • Soustřeďte se na to, abyste měli dobrý zdroj bílkoviny u hlavních jídel. Potom u snídaně. U jedné svačiny. U druhé svačiny. Až máte bílkovinu u každého jídla a zvykáte si na to postupně. Klidně na jedné věci pracujte týden, než si ji zautomatizujete a přidáte další.

Postupné kroky vedou k cíli, protože jste se je všechny stačili naučit.

4. Buďte AKTIVNÍ

Nechtějte od prvního týdne trhat rekordy a strávit sportem dvě hodiny denně.

Je vhodné využít prvního odhodlání a odcvičit si týdně vysněnou hodinu třeba na kurzu, který jste si vybrali. Ale stejně jako u zavádění zdravějšího jídla na to jděte postupně. Jeden kurz a k tomu postupně navyšovat aktivitu.

Jak nejlépe zhubnout

Pokud jste zvyklí trávit den vsedě, začněte víc chodit. Vstaňte každou hodinu a protáhněte se. Choďte pěšky. Choďte do schodů.

  • Jsou to notoricky známé maličkosti, ale věřte, že se nasčítají. A jakmile si zvyknete být v pohybu, přidáte si další hodinu sportu, do kterého se nebudete nutit s tím, že chcete hubnout.

Vy se totiž už hýbat chcete, protože jste v sobě nastartovali ten pomyslný motor, který vás udržuje v pohybu. Tak se hýbejte, kde můžete.

5. NEPOMĚŘUJTE se s ostatními

V téhle hře hrajete sólo. Nesnažte se dosáhnout míry jako modelky nebo jako sousedka.

Snažte se dosáhnout zdravého a fit těla, které vám bylo dáno. Usilujte být každý den o něco lepší, než jste byli včera. Můžete postupovat pomaličku, ale postupujte stále vpřed. Jen tak se dostanete do cíle.

Šťastný nový rok!

Z archivu aneb přečtěte si také:

Do kterých potravin chemie nesmí?

Alexandra Fraisová
https://www.rohlikovka.cz

Výživová poradkyně, osobní trenérka a trenérka tanečních sportů, která se specializuje na práci s klienty s obezitou a nadváhou. Po letech působení v mezinárodních obezitologických uskupeních při EASO pracuje opět s českými klienty. Potkat ji můžete například ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami nebo samozřejmě na jejích stránkách.

5.1.2017 Články, Jak zhubnout

Související články

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Bravo! Jíťa vážila 170 kg a nevěděla o zdravém jídle vůbec nic, nyní má 71 kg a bude si dělat kurz fitness trenéra

Když jsme na naší facebookové stránce Kalorické Tabulky zveřejnili proměnu paní Bohunky, která se objevila i v médiích jako Blesk či Aha!, začali se v komentářích ozývat uživatelé naší aplikace, jež dosáhli také vysněné postavy.

Mezi nimi byla i sympatická Jíťa, která na naši žádost sepsala pár slov o své cestě. Tady jsou…

Celý článek 18.4.2024

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Jeden z nejčastějších dotazů, s kterými se setkáváme na technické podpoře a v našich uzavřených skupinách na Facebooku, je více než logický: Jak nastavit aplikaci Kalorické Tabulky?

Shromáždili jsme pro vás na jedno místo několik návodných článků, díky kterým to půjde jako po másle.

Celý článek 16.4.2024