Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Pět osvědčených tipů, které vám pomohou letos konečně zhubnout

Pokud jste se zařadili (pokolikáté už?) mezi zástupy těch, kdo s 1. lednem nebo prvním pondělím v lednu začínají hubnout, zkuste na to jít tentokrát trošku jinak.

Tady je pět jednoduchých tipů, které by vám mohly pomoci:

1. Ujasněte si, PROČ chcete zhubnout

Zcela konkrétně si řekněte, že se chcete vejít do šatů takové a takové velikosti nebo doběhnout dítě na hřišti, případně  mít krevní tlak v takové a makové výši.

Jak snadno zhubnout

  • Nestačí si jen říkat, že chcete být štíhlí, fit a zdraví.

Potřebujete konkrétní důvod, který vás donutí vstát ráno z postele, abyste si zacvičili, nebo vás navleče do cvičebního po návratu z práce,  důvod, který vás přivede do kuchyně, abyste si připravili jídlo na druhý den, nakoupili si zdravé potraviny, nezaháněli odpolední chutě laciným nekvalitním koláčem nebo bagetou.

Najděte si tedy ten svůj naprosto konkrétní, změřitelný důvod, proč chcete letos hubnout.

2. Soustřeďte se na to, co VYLEPŠUJETE

Neříkejte si, co všechno si musíte odepřít, co už nikdy nesmíte, co je pro vás „tabu“. Žádná tabu nejsou – pokud není ve hře těžká potravinová alergie nebo závažná nemoc.

Proto se raději rozhlížejte po tom, co můžete přidat. Přidáváte zajímavou novou zeleninu a zkoušíte nové druhy, které jste třeba dřív běžně nekupovali. Přidáváte chutné zdroje bílkovin, nové druhy ryb nebo mas a zkoušíte s nimi vařit nová lehčí jídla. Přidáváte si neslazené tekutiny, takže najednou už nejste tak unavení, vylepšila se vám pleť a možná i zmizely oteklé kotníky.

Přidávejte to dobré, a tím na to méně vhodné zůstane míň místa.

3. Postupujte KROK ZA KROKEM

Nesnažte se všechno měnit ze dne na den.

Neříkejte si, že od pondělí už budete navždy vzorní. Zavádějte změny postupně, tak mají větší šanci se udržet. Začněte tím, že si budete připravovat dobrou snídani. Pak svačiny do práce nebo do školy. Potom přidáte vyvážené obědy. A nakonec i večeře.

  • Soustřeďte se na to, abyste měli dobrý zdroj bílkoviny u hlavních jídel. Potom u snídaně. U jedné svačiny. U druhé svačiny. Až máte bílkovinu u každého jídla a zvykáte si na to postupně. Klidně na jedné věci pracujte týden, než si ji zautomatizujete a přidáte další.

Postupné kroky vedou k cíli, protože jste se je všechny stačili naučit.

4. Buďte AKTIVNÍ

Nechtějte od prvního týdne trhat rekordy a strávit sportem dvě hodiny denně.

Je vhodné využít prvního odhodlání a odcvičit si týdně vysněnou hodinu třeba na kurzu, který jste si vybrali. Ale stejně jako u zavádění zdravějšího jídla na to jděte postupně. Jeden kurz a k tomu postupně navyšovat aktivitu.

Jak nejlépe zhubnout

Pokud jste zvyklí trávit den vsedě, začněte víc chodit. Vstaňte každou hodinu a protáhněte se. Choďte pěšky. Choďte do schodů.

  • Jsou to notoricky známé maličkosti, ale věřte, že se nasčítají. A jakmile si zvyknete být v pohybu, přidáte si další hodinu sportu, do kterého se nebudete nutit s tím, že chcete hubnout.

Vy se totiž už hýbat chcete, protože jste v sobě nastartovali ten pomyslný motor, který vás udržuje v pohybu. Tak se hýbejte, kde můžete.

5. NEPOMĚŘUJTE se s ostatními

V téhle hře hrajete sólo. Nesnažte se dosáhnout míry jako modelky nebo jako sousedka.

Snažte se dosáhnout zdravého a fit těla, které vám bylo dáno. Usilujte být každý den o něco lepší, než jste byli včera. Můžete postupovat pomaličku, ale postupujte stále vpřed. Jen tak se dostanete do cíle.

Šťastný nový rok!

Alexandra Fraisová

www.rohlikovka.cz

Výživová poradkyně, osobní trenérka a trenérka tanečních sportů, která se specializuje na práci s klienty s obezitou a nadváhou. Po letech působení v mezinárodních obezitologických uskupeních při EASO pracuje opět s českými klienty. Potkat ji můžete například ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami nebo samozřejmě na jejích stránkách.

5.1.2017 Alexandra Fraisová Články, Jak zhubnout

Z archivu

Není kalorie jako kalorie aneb jen sčítat kalorie nestačí

V přírodě platí jeden z mnoha zákonů, který já ve své nutriční praxi hojně využívám.

Tím zákonem je rovnováha příjmu a výdeje energie v organismu.

Celý článek 8.6.2020

Související články

Ing. Barbora Karásková, výživový specialista a technolog potravin: Hubnutí začíná v obchodě

Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté –  váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.

Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.

Celý článek 21.10.2024

Romana (minus 38 kg): Císařovna tančící v dešti

Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.

Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.

Celý článek 19.10.2024

Jak do jídelníčku jednoduše zařadit zeleninu

Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.

Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.

Celý článek 17.10.2024

Přílohy k jídlům mohou být pestré a kaloricky i výživově velmi rozdílné

Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.

Přitom existuje daleko více možností příloh.

Celý článek 14.10.2024

RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D.: Jak nastavit biorytmus a být fit?

Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.

Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.

Celý článek 12.10.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner