Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Není kalorie jako kalorie aneb jen sčítat kalorie nestačí

V přírodě platí jeden z mnoha zákonů, který já ve své nutriční praxi hojně využívám.

Tím zákonem je rovnováha příjmu a výdeje energie v organismu.

Znamená to například, že na docílení toho, abychom jako lidé každý den efektivně fungovali, potřebujeme mimo jiné určitou dávku energie, která se udává v kilojoulech (kJ) či kilokaloriích (kcal).

Není kalorie jako kalorie aneb jen sčítat kalorie nestačí

Tuto dávku přijímáme ve formě jídla a nápojů a tělo si z živin v potravě (bílkovin, tuků, sacharidů) energii vytvoří. Princip hubnutí pak spočívá v tom, že výdej energie organismu je větší než příjem energie, kterou tělu poskytneme právě z přijaté potravy.

  • U výdeje energie mám na mysli energii vydanou nejen pohybem a dalšími aktivitami, ale i vlastním provozem těla, tzv. „bazální potřebou energie“ neboli jak se mezi lidmi říká „bazálním metabolismem“.

Pokud tedy jíme v rovnováze příjmu a výdeje energie, měli bychom si snáze udržovat stabilní hmotnost. Ale pozor, není to tak jednoduché. Ještě nám do té rovnováhy příjmu a výdeje energie zasahuje hormonální řízení, metabolické procesy, různá onemocnění, vliv léků, stresová zátěž organismu, ale také například „kvalita“ kalorií, tedy nejen ta jejich kvantita. O tom ale až dále.

V zásadě – pokud si přeje člověk hubnout, měl by jeho příjem energie být menší než jeho celkový energetický výdej. Ale zase ne extrémně nízký, protože to pak naopak může vést u určité skupiny lidí k tomu, že si tělo z velkého a dlouhodobého nedostatku energie a živin začne vytvářet energetické zásoby tím, že si tuto energii schová do tukové zásoby z přijatého jídla ve formě dalšího tělesného tuku.

A pak je tady opačný případ – princip přibírání na tělesné hmotnosti. Pokud svou potřebu energie přejídáme a náš celkový energetický výdej těla (s „bazálním metabolismem“ + denními aktivitami a pohybem) je menší než příjem energie z jídla, pak obvykle dochází k přibírání na tělesné hmotnosti.

Celý princip udržování si hmotnosti na základě rovnováhy energetického příjmu a výdeje však není tak jednoduchý. Když si například chceme hmotnost udržovat, tak nestačí pouze sledování příjmu a výdeje energie. Pouhé počítání kalorií nemusí totiž fungovat, protože ještě záleží na tom, jaké kalorie člověk přijímá, neboť každé jídlo, které obsahuje energetickou hodnotu,  vyvolá v těle jinou hormonální a metabolickou odezvu, což je při udržování si tělesné hmotnosti (nebo hubnutí/přibírání) taktéž stěžejní záležitostí.

Můžete sníst stejné množství energie, ale díky hormonům a metabolickým procesům se každé jídlo bude chovat v těle jinak. Pro příklad:
250 kcal (= 1050 kJ) můžete sníst v jedné koblize s marmeládou, ale také v plátku žitného chleba (50 g), namazaného 20 g žervé, obloženého plátkem sýra s tučností kolem 40% tuku v sušině a s přidáním 100 g zeleniny (například ředkviček a cherry rajčat).

Kobliha rapidně zvedne hladinu krevního cukru a vyplaví se velké množství inzulínu. Inzulín je mimo jiné ukládací hormon – tuk a nadbytečné cukry z koblihy, které nebudou jakýmkoliv pro tělo dostupným způsobem využity, pomůže právě tento hormon uložit do tukových zásob.

Kdežto po kváskovém žitném chlebu s bílkovinnou potravinou (sýrem) a zeleninou bude růst hladina krevního cukru pozvolněji, tudíž se nevyplaví takové množství inzulínu najednou.

Při používání aplikace www.kaloricketabulky.cz to tedy není jen o tom zapisovat kalorie z důvodu, aby tělo nežilo v nedostatku, či nadbytku. Je důležité zaměřit se nejen na kvantitu, ale i kvalitu stravy. Bílé rohlíky vyměnit třeba za žitný chléb, sladkosti se snažit co nejvíce snižovat, eliminovat sladké nápoje, slané zobání, pivo, uzeniny, vysoce průmyslově zpracované potraviny a další. A naopak přidat zeleninu. Knedlíky a omáčky vyměnit za vyvážená jídla například na bázi celozrnné přílohy, brambor, batát, zeleniny, kousku masa, luštěnin či ryb.

Každá taková drobná změna může přispět k pozvolnějšímu vyplavování inzulínu, což je pro tělo velice výhodné.

Uvědomění na závěr: Pokud chcete nějakým způsobem hlídat, jestli je váš příjem a výdej energie v rovnováze, tak často nestačí jen koukat na čísla energetické hodnoty potravin. A pouze je sčítat. Ale velmi záleží na kvalitě jednotlivých živin (bílkovin, tuků, sacharidů), na kvalitě samotných potravin, výběru potravin a pokrmů, rozloženosti chodů během dne, množství vlákniny, glykemickém indexu (na tom, jak reaguje slinivka břišní na registraci cukrů ve stravě) a mnohých dalších aspektech, které jsou nadřazené kalorické hodnotě jídel. Pokud potřebujete v těchto ohledech poradit, kontaktujte někoho, kdo se v těchto aspektech dobře orientuje, například nutričního specialistu.

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.

www.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku
8.6.2020 Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS. Články, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Z archivu

Andy z FITFAB Strong: Nikdo naše tělo nezná tak dobře jako my sami

Vystudovala právo a tím se také živí. Před lety začala psát blog Fit & Fabulous a dnes je autorkou a hlavní tváří populárního projektu FITFAB Strong.

Jde o unikátní fitness program, který je výjimečný nejen tím, že je zdarma, ale že se na něj nabalují rozličné aktivity, výzvy, kniha, diář a nyní také pracovní sešit. Žít život podle Andy a jejího týmu je teď zkrátka IN.

Celý článek 14.5.2020

Související články

Zajeďte si na dovolenou do místní restaurace 2 – tentokrát do pákistánské, senegalské a čínské

Jak jsme tu již psali, není vždy nutné jezdit za exotickými jídly do zahraničí. Najdete je totiž i v České republice.

Minule jsme se podívali do indických, ukrajinských a bulharských restaurací. Dnes doporučení, co si dát v pákistánské, senegalské či čínské.

Celý článek 11.7.2025

Ing. Ladislava Dokoupilová: Jak minimalizovat potenciální intoxikaci mikroplasty a z čeho jsou nejvíce uvolňované

Zajisté už každý z nás slyšel minimálně jednou pojem mikroplasty, většinou ve spojení s tím, že se našly už i v lidském těle. Jak se však mikroplasty definují a odkud se nám do těla mohou dostat?

A jak minimalizovat potenciální intoxikaci?

Celý článek 4.7.2025

Nutriční terapeut o jídelníčku: Jsou bílkoviny vážně tak důležité?

V posledních pár letech se o bílkovinách a bílkovinných potravinách mluví mnohem víc než kdy dřív.

Stojí za to se o ně tak moc zajímat? A opravdu je vhodné produkty označené jako „proteinové“ (High Protein) zařazovat do jídelníčku? Pojďme se na to společně podívat.

Celý článek 30.6.2025

Aplikace Kalorické Tabulky: Solidní a cenově dostupní odborníci, kteří vám pomohou změnit životní styl k lepšímu

Ačkoliv je naší prioritou vývoj aplikace Kalorické Tabulky, začali jsme před časem zcela spontánně sbírat tipy na věrohodné odborníky v oblasti výživy a fitness.

Důvod byl prostý…

Celý článek 28.6.2025

Veronika Mayová: Srovnáváš se s ostatními? Možná si podkopáváš vlastní snahu!

Srovnávání. Děje se to rychle, automaticky – díváme se na ostatní, na to, jak žijí, jak jedí, jak hubnou, cvičí, co zvládají…

A podvědomě porovnáváme jejich život s tím naším.

Celý článek 26.6.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner