Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Není kalorie jako kalorie aneb jen sčítat kalorie nestačí

V přírodě platí jeden z mnoha zákonů, který já ve své nutriční praxi hojně využívám.

Tím zákonem je rovnováha příjmu a výdeje energie v organismu.

Znamená to například, že na docílení toho, abychom jako lidé každý den efektivně fungovali, potřebujeme mimo jiné určitou dávku energie, která se udává v kilojoulech (kJ) či kilokaloriích (kcal).

Není kalorie jako kalorie aneb jen sčítat kalorie nestačí

Tuto dávku přijímáme ve formě jídla a nápojů a tělo si z živin v potravě (bílkovin, tuků, sacharidů) energii vytvoří. Princip hubnutí pak spočívá v tom, že výdej energie organismu je větší než příjem energie, kterou tělu poskytneme právě z přijaté potravy.

  • U výdeje energie mám na mysli energii vydanou nejen pohybem a dalšími aktivitami, ale i vlastním provozem těla, tzv. „bazální potřebou energie“ neboli jak se mezi lidmi říká „bazálním metabolismem“.

Pokud tedy jíme v rovnováze příjmu a výdeje energie, měli bychom si snáze udržovat stabilní hmotnost. Ale pozor, není to tak jednoduché. Ještě nám do té rovnováhy příjmu a výdeje energie zasahuje hormonální řízení, metabolické procesy, různá onemocnění, vliv léků, stresová zátěž organismu, ale také například „kvalita“ kalorií, tedy nejen ta jejich kvantita. O tom ale až dále.

V zásadě – pokud si přeje člověk hubnout, měl by jeho příjem energie být menší než jeho celkový energetický výdej. Ale zase ne extrémně nízký, protože to pak naopak může vést u určité skupiny lidí k tomu, že si tělo z velkého a dlouhodobého nedostatku energie a živin začne vytvářet energetické zásoby tím, že si tuto energii schová do tukové zásoby z přijatého jídla ve formě dalšího tělesného tuku.

A pak je tady opačný případ – princip přibírání na tělesné hmotnosti. Pokud svou potřebu energie přejídáme a náš celkový energetický výdej těla (s „bazálním metabolismem“ + denními aktivitami a pohybem) je menší než příjem energie z jídla, pak obvykle dochází k přibírání na tělesné hmotnosti.

Celý princip udržování si hmotnosti na základě rovnováhy energetického příjmu a výdeje však není tak jednoduchý. Když si například chceme hmotnost udržovat, tak nestačí pouze sledování příjmu a výdeje energie. Pouhé počítání kalorií nemusí totiž fungovat, protože ještě záleží na tom, jaké kalorie člověk přijímá, neboť každé jídlo, které obsahuje energetickou hodnotu,  vyvolá v těle jinou hormonální a metabolickou odezvu, což je při udržování si tělesné hmotnosti (nebo hubnutí/přibírání) taktéž stěžejní záležitostí.

Můžete sníst stejné množství energie, ale díky hormonům a metabolickým procesům se každé jídlo bude chovat v těle jinak. Pro příklad:
250 kcal (= 1050 kJ) můžete sníst v jedné koblize s marmeládou, ale také v plátku žitného chleba (50 g), namazaného 20 g žervé, obloženého plátkem sýra s tučností kolem 40% tuku v sušině a s přidáním 100 g zeleniny (například ředkviček a cherry rajčat).

Kobliha rapidně zvedne hladinu krevního cukru a vyplaví se velké množství inzulínu. Inzulín je mimo jiné ukládací hormon – tuk a nadbytečné cukry z koblihy, které nebudou jakýmkoliv pro tělo dostupným způsobem využity, pomůže právě tento hormon uložit do tukových zásob.

Kdežto po kváskovém žitném chlebu s bílkovinnou potravinou (sýrem) a zeleninou bude růst hladina krevního cukru pozvolněji, tudíž se nevyplaví takové množství inzulínu najednou.

Při používání aplikace www.kaloricketabulky.cz to tedy není jen o tom zapisovat kalorie z důvodu, aby tělo nežilo v nedostatku, či nadbytku. Je důležité zaměřit se nejen na kvantitu, ale i kvalitu stravy. Bílé rohlíky vyměnit třeba za žitný chléb, sladkosti se snažit co nejvíce snižovat, eliminovat sladké nápoje, slané zobání, pivo, uzeniny, vysoce průmyslově zpracované potraviny a další. A naopak přidat zeleninu. Knedlíky a omáčky vyměnit za vyvážená jídla například na bázi celozrnné přílohy, brambor, batát, zeleniny, kousku masa, luštěnin či ryb.

Každá taková drobná změna může přispět k pozvolnějšímu vyplavování inzulínu, což je pro tělo velice výhodné.

Uvědomění na závěr: Pokud chcete nějakým způsobem hlídat, jestli je váš příjem a výdej energie v rovnováze, tak často nestačí jen koukat na čísla energetické hodnoty potravin. A pouze je sčítat. Ale velmi záleží na kvalitě jednotlivých živin (bílkovin, tuků, sacharidů), na kvalitě samotných potravin, výběru potravin a pokrmů, rozloženosti chodů během dne, množství vlákniny, glykemickém indexu (na tom, jak reaguje slinivka břišní na registraci cukrů ve stravě) a mnohých dalších aspektech, které jsou nadřazené kalorické hodnotě jídel. Pokud potřebujete v těchto ohledech poradit, kontaktujte někoho, kdo se v těchto aspektech dobře orientuje, například nutričního specialistu.

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.

ww.martinakorejckova.cz

  • Nutriční terapeutka a výživová poradkyně
  • Poskytuje individuální jídelníčky na míru, stravovací programy, on-line jídelníčky a celkové poradenství v oblasti životního stylu
  • S radostí píše články na svůj blog i webové portály
  • Působila i jako výživová poradkyně pro finalistky České Miss
  • Stravování s radostí na Facebooku
8.6.2020 Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS. Články, Jak zhubnout, Recepty a výživa

Z archivu

Andy z FITFAB Strong: Nikdo naše tělo nezná tak dobře jako my sami

Vystudovala právo a tím se také živí. Před lety začala psát blog Fit & Fabulous a dnes je autorkou a hlavní tváří populárního projektu FITFAB Strong.

Jde o unikátní fitness program, který je výjimečný nejen tím, že je zdarma, ale že se na něj nabalují rozličné aktivity, výzvy, kniha, diář a nyní také pracovní sešit. Žít život podle Andy a jejího týmu je teď zkrátka IN.

Celý článek 14.5.2020

Související články

Ing. Barbora Karásková, výživový specialista a technolog potravin: Hubnutí začíná v obchodě

Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté –  váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.

Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.

Celý článek 21.10.2024

Romana (minus 38 kg): Císařovna tančící v dešti

Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.

Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.

Celý článek 19.10.2024

Jak do jídelníčku jednoduše zařadit zeleninu

Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.

Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.

Celý článek 17.10.2024

Přílohy k jídlům mohou být pestré a kaloricky i výživově velmi rozdílné

Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.

Přitom existuje daleko více možností příloh.

Celý článek 14.10.2024

RNDr. Ing. Eva Andrlíková, Ph.D.: Jak nastavit biorytmus a být fit?

Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.

Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.

Celý článek 12.10.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner