Mléko – z farmy, nebo pasterované?
Podobné dilema řeší hodně lidí. Mně to bylo donedávna jedno.
V krámě jsem sáhl po tom, co bylo, a když k nám ještě zajíždělo Mléko z farmy, ze zvědavosti jsem občas koupil mléko od nich.
Častá odpověď mých klientů na otázku, proč jim v jídelníčku chybí zelenina je, že nebyl čas na přípravu.
Možná i vám se pod pojmem zeleninové jídlo vybaví jen představa, kolik času jeho příprava zabere – nákup, škrábání, loupání, mytí, krájení, strouhání, případně i vaření, dušení…
Ve výsledku to celé ovšem může zabrat řádově maximálně desítky minut včetně vaření, je to tedy vždy především o stanovení priorit a pokud člověk bude chtít, tak si těch pár minut na přípravu určitě najde.
Nicméně i tak někdy nastanou situace, kdy opravdu není času nazbyt a ne vždy má člověk čas či možnost připravit si čerstvý zeleninový salát nebo jiné zeleninové jídlo. Občas se zase stane, že nestihnete zajít na nákup a nevlastníte zahrádku, kde by bylo vše po ruce. Proto se vyplatí, abyste byli i tak připraveni a svůj jídelníček v těchto situacích o zeleninu neochuzovali.
A jak na to?
Pro začátek si kupte v obchodě hotový zeleninový salát či předpřipravenou krájenou zeleninu. Zejména ve větších městech už je dnes nabídka poměrně široká, můžete sehnat různé druhy listových salátů, mrkev, či rovnou celou zeleninovou směs.
Až vám saláty zachutnají, tak třeba časem zjistíte, že ani nakrájet si vlastní zeleninu nedá tolik práce a zabere to maximálně deset minut.
Využijte mrazák i spíž a vybavte si je trvanlivými zeleninovými zásobami, po kterých můžete sáhnout opravdu kdykoli, pokud zrovna nemáte k dispozici čerstvou zeleninu nebo nemáte čas na její přípravu. A i kdybyste ji měli, tak se někdy vyplatí si jídelníček zpestřit, nežli jíst stále dokola jen stejný salát z rajčat, papriky a okurky. A navíc kvalitní mražená i sterilovaná zelenina může leckdy kvalitou a obsahem prospěšných látek dokonce předčit zeleninu čerstvou.
Ptáte se, jak je to možné? Zelenina pro následné zamrazení či konzervování se sklízí ve své nejvyšší zralosti, kdy obsahuje i nejvyšší podíl většiny vitaminů a dalších příznivých látek. Následně se šetrně zpracovává, a to způsobem, při kterém dochází jen k minimálním ztrátám prospěšných látek. Ve výsledku se vám tedy může dostat na stůl mražená či sterilovaná zelenina, která na tom bude s obsahem prospěšných látek mnohem lépe než zelenina „čerstvá“, která byla sklizena v době, kdy ještě nebyla zralá, procestovala půl světa, poté ležela nějakou tu dobu v regálech supermarketu a poté ještě několik dní u vás v lednici.
Využití mražené zeleniny je opravdu všestranné a můžete ji použít téměř jakkoli – jako samostatnou přílohu k masu, do těstovinových jídel, zapečených brambor či rizota, hodí se také na přípravu polévek či pomazánek.
Pokud máte vlastní zásoby ze zahrádky, které nestihnete za čerstva zpracovat, zamrazte si zeleninu sami. Ale když byste kupovali běžnou zeleninu v supermarketu, kterou byste následně předvářeli a mrazili, tak uděláte lépe, pokud toto zpracování necháte na profesionálech a sáhnete rovnou po mražené zelenině od ověřeného výrobce.
U sterilované zeleniny se většinou obejdete bez vaření a jídlo máte hotové opravdu během pár minut. Pokud vám například zbyla uvařená příloha z předešlého dne, tak máte během chvilky na stole rizoto či směs s těstovinami nebo bramborami. Ideálně přidejte ještě nějaký zdroj bílkovin, aby vás jídlo i zasytilo a dodalo všechny potřebné živiny. A pokud zrovna nemáte uvařenou přílohu, tak sáhněte po kuskusu, který stačí jen zalít vodou. Přidáte například tuňáka, šunku či sýr, libovolnou sterilovanou zeleninu (výborná je například kombinace hrášku s mrkví) a jídlo je hotové do pěti minut. Tímto způsobem si můžete připravit i oběd s sebou do krabičky.
Výhodné jsou výrobky, ve kterých je kombinace více druhů zeleniny.
Stejně tak můžete sterilovanou zeleninu skvěle využít třeba na cestách nebo při kempování, jen si s sebou nezapomeňte přibalit lžičku.
Velmi praktické je také využití sušené zeleniny. K dostání je třeba sušená na kostičky nakrájená mrkev, celer či petržel, nebo rovnou jejich směsi, které se výborně hodí do polévek nebo omáček. Opět ušetříte čas mytím, očišťováním a krájením a máte zeleninu k dispozici, kdykoli ji potřebujete. Sušenou zeleninu si také můžete připravit doma z vlastních zásob, čas sice neušetříte, ale peníze určitě ano.
Jestli máte rádi teplou variantu zeleniny, parní hrnec je vhodným pomocníkem. Vaření na páře je velmi šetrné a pomáhá zachovat co nejvíce vitamínů. Ideální jsou parní hrnce s několika patry, do jednoho dáte např. rýži, do druhého maso nebo vejce, do třetího zeleninu a jídlo na celý den je hotovo.
Připravte si na svačinu krabičku se zeleninou. Můžete ji pak po celý den uzobávat či si ji přidat k jinému jídlu. Nejpraktičtější jsou cherry rajčátka, ředkvičky nebo si předem nakrájejte i další druhy zeleniny, třeba papriku nebo listy salátu. Uvidíte, že těch pár minut navíc, které ráno strávíte v kuchyni, během dne uvítáte. Případně si můžete koupit vaničku cherry rajčátek cestou do práce a pak už je jen omýt.
13.7.2017 Ing. Málková Hana Články, Recepty a výživaPodobné dilema řeší hodně lidí. Mně to bylo donedávna jedno.
V krámě jsem sáhl po tom, co bylo, a když k nám ještě zajíždělo Mléko z farmy, ze zvědavosti jsem občas koupil mléko od nich.
Celý článek 24.2.2020
V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.
Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…
Celý článek 19.11.2024
Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.
K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.
Celý článek 17.11.2024
Světlo. Co si představíte, když se řekne světlo? Někdo si vybaví křišťálový lustr, někdo žárovku, jiný Slunce.
Právě prožíváme období roku, kdy je nedostatek přirozeného světla. A přitom denní nebo chcete-li sluneční světlo je nepostradatelné pro udržení lidského zdraví, má antidepresivní účinky, ovlivňuje kognitivní i fyzický výkon a řídí cirkadiánní rytmus – tedy navozuje přirozené střídání aktivní bdělosti a spánku.
Celý článek 13.11.2024
Dnes si povídáme s uživatelkou aplikace Kalorické Tabulky, která dlouhodobě žije ve Švédsku. Sympatická Eliška je součástí původní komunity Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami na Facebooku, jež se k naší radosti stále rozrůstá.
Jak se tedy žije a hlavně stravuje ve Švédsku?
Celý článek 10.11.2024
V současné době se hodně lidí zajímá o své zdraví a o to, jakým způsobem cvičit a jak se správně stravovat.
Tento pozitivní trend napomáhá tomu, aby lidstvo tolik netrpělo nemocemi způsobenými obezitou a abychom také věděli, co jíme. Podporují jej mnohé knihy, internetové stránky a aplikace.
Celý článek 6.11.2024