
Bílkoviny: Jak v jídelníčku dosáhnout doporučované hodnoty?
Často se nás v našich skupinách na Facebooku ptáte na to, jak zajistit denní příjem bílkovin.
A k čemu jsou vlastně bílkoviny potřeba.
Celý článek 28.1.2023 0
I když se to nezdá, při vaření v kuchyni jste fyzikem.
Toto oddechové zamyšlení vzniklo poté, co jsme měli doma odbornou a veledůležitou debatu na téma, na jak velké kousky nakrájet brambory, aby se uvařily rychleji. Jedni byli zastánci velkých kusů, jiní menších.
A nakonec rozhodla právě fyzika a poučka: Těleso o nižší hmotnosti se zahřívá rychleji než těleso s hmotností vyšší. Tedy v našem případě, menší kousky brambor jsou uvařené dřív, než velké. A tak mi to nedalo a sesbíral jsem si pár dalších fyzikálních zajímavostí a o pár střípků bez ladu a skladu se s vámi podělím. (Omlouvám se, pokud bude občas má terminologie nepřesná. Fyzik oborem nejsem a článek je míněn spíše pro pobavení.) Nejde mi zde ani o vyloženě jasné fyzikální procesy typu jak funguje Papinův hrnec nebo mikrovlnka a proč se do ní nesmějí dávat kovové věci, to si koneckonců můžete sami dohledat. Ale spíše o takové ty každodenní drobnosti.
Například jsem nechápal, proč someliéři nechávají před podáváním červeného vína láhev stát na stole. Je to proto, že červené víno se má podávat při pokojové teplotě. Čímž jsem objevil další fyzikální zákon o vyrovnávání teplot. Zkrátka, když vyndáte cokoliv z ledničky a položíte na linku, třeba ono víno, jeho teplota poroste, aby se vyrovnala teplotě v místnosti. Nejdřív rychle, pak pomaleji. A obráceně – když si uděláte kávu a zapomenete na ni, můžete si být jistí, že původně vařící voda se během doby vyrovná teplotě v místnosti a káva bude vlažná.
Ale platí to i naopak, takže vnější teplota se nedostane přes vnější nádobu a meziprostoru do vnitřní nádoby. Pokud má termoska lesklé vnější stěny, pak se zvyšuje odrazivost a snižuje přenos tepla infračerveným zářením. Přesto, i když pomalu, pomaličku, nápoj v termosce chladne. To je zase dané tím, že všechna tělesa s teplotou vyšší než absolutní nula (–273,15 °C) vyzařují elektromagnetické vlny. Ty přenášejí energii a šíří se i vakuem, v našem případě i tím v termosce.
Když už jsme mluvili o víně, tak drobná poznámka – otevíráním lahví (nejen vína, ale i piva), uplatňujete další fyzikální jev – páku. Ta funguje na principu pevného bodu s osou otáčení a rozloženého působení síly, kdy se vaše vynaložená síla následně ztrojnásobí v místě otevírání. Na principu rovnoramenné páky a vyrovnávání hmotnosti fungují mimochodem také jazýčkové váhy.
Při vaření se uplatňuje první zákon termodynamiky. Když zapneme oheň pod hrncem s vodou, začneme vodě dodávat vnitřní energii. Projeví se to zvýšením její teploty, a to maximálně k bodu varu.
Přebytek energie, pokud i po varu vodu stále zahříváme, se projevuje tvorbou páry. Jestliže přiklopíme vodu pokličkou, tak se kapalina a jídlo v ní dále zahřívají. Vzniká tak ale tlak. Proto poklička nadskakuje, pokud v ní není otvor pro únik páry, proto voda občas vyteče, jelikož ji vypudil vzniklý tlak. Pokud bychom hrnec při vaření vody vzduchotěsně uzavřeli, nakonec by vznikl takový tlak, až by vybuchl. Proto i papiňák má ventil a proto i u něho musíte počkat, než se poklice zchladí, abyste jej otevřeli.
K tomu opět jedna upřesňující poznámka: Jestliže vaříte v přírodě nebo v kuchyni zrovna větráte, bude proudící vzduch nádobu, v níž se voda vaří, průběžně ochlazovat, a vaření tak potrvá déle.
A jeden pokus. Poklici, kterou jste měli delší dobu na hrnci s vroucí vodou, položte na hladkou a rovnou podložku a chvíli počkejte. Zkuste pokličku zvednout. Nepůjde to. Opět fyzika a podtlak, který se vytvořil.
Na podobném principu funguje i ten známý trik s vajíčkem na hniličku, které se „vcucne“ do láhve poté, co jste do ní hodili zapálenou sirku a hrdlo rychle přikryli oním vejcem, špičkou dolů. Hořící zápalka ohřeje vzduch v láhvi, vznikne vodní pára (a oxid uhličitý) a když sirka dohoří, ochladí se vzduch v láhvi a vznikne podtlak. Ten pak vejce vcucne do láhve.
Překvapivě právě proto také propichujete knedlíky, když je vyndáte z vařené vody. Při vaření se bubliny oxidu uhličitého zvětší, po vytažení knedlíku ven ochladí a zmenší se. Propíchnutím vpustíme díky podtlaku do bublin vzduch, a knedlík se tak nescvrkne.
Tím jsem si vybavil další problém, který mne trápil už dlouhou dobu. Jak to, že když venku panují čtyřicítky vedra, že se mi vejce na balkóně neuvaří natvrdo? Vskutku závažný problém, no uznejte. Odpověď souvisí s hustotou vzduchu. Ta je totiž téměř tisíckrát menší než hustota vody, a tím je daleko nižší i tepelná výměna. Proto bych vajíčko na rozpáleném balkónu „vařil“ několik hodin.
Když jsme u vajíček, asi znáte způsoby, jak odlišit vařené vejce od syrového nebo zjistit stáří vajíčka, ale jen pro jistotu je zopakuji – opět v tom hraje roli fyzika. Vařené vejce od syrového poznáme tak, že je postavíme třeba na lince na špičku a roztočíme. Vařené vejce se roztočí, protože všechny jeho součásti jsou v pevném stavu, syrové roztočit nejde, neboť tomu zabraňují neustále se přelévající tekutiny ve vejci.
Stáří vejce pak zjistíme vložením do vody. Čerstvá budou ležet vodorovně, čím starší vejce, tím více bude ve vodě „stát“. Pokud stojí úplně rovně, je tak měsíc a něco staré.
Zkuste si zapisovat jídelníček do aplikace www.kaloricketabulky.cz. Je pro změnu to tak trochu matematika, ale počítat nemusíte vůbec nic. Vše za vás udělá naše aplikace. Mrkněte na videonávod.
30.4.2020 Články, O kaloriích nevážně
Často se nás v našich skupinách na Facebooku ptáte na to, jak zajistit denní příjem bílkovin.
A k čemu jsou vlastně bílkoviny potřeba.
Celý článek 28.1.2023 0
Na internetu – a rovněž jako mobilní aplikace – je již řadu let dostupná aplikace Kalorické Tabulky. Řada uživatelů se díky hlídání jídelníčku pomocí této aplikace zbavila léků a je zajímavé, že ji využívají ve svých ordinacích i praktičtí a odborní lékaři.
V čem může pomoci vám, podobně jako pomohla již tisícům lidí?
Celý článek 16.1.2023 0
Kolik se dá udělat nálevů? Jak dlouho při kterém nálevu nechat lístky louhovat? Je možné nechat čaj přes noc?
A co je to kompletní kolečko čaje?
Celý článek 14.1.2023 0