Deset důvodů, proč by ryby neměly chybět v jídelníčku
Češi si často na rybách nepochutnávají, protože je prostě neumí správně připravit.
Ryba neznamená jen kapra na Vánoce nebo rybí filé, i když i tyto varianty se dají připravit kvalitně a chutně.
Jídlo si umím plně vychutnat a nepopírám, že některé pokrmy patří k mým denním rituálům.
To se týká zejména snídaně…
Již odmalička jsem zvyklá na sladkou snídani. A to mi vydrželo až do dospělosti. Momentálně nejraději snídám bílý jogurt s ovocem. Buď je to ananas, na jehož sladké chuti jsem vysloveně závislá, nebo různé drobné a bobulovité ovoce – doplněné celozrnnými vločkami.
K tomu většinou popíjím bylinkový čaj. Mám ráda citronovou trávu a Padající vločku od Oxalisu. Pochutnávám si také na Ayurveda Spice Chai.
Snídani si náležitě vychutnám. Jak jsem již řekla, patří k neoddělitelným součástem mého dne.
Jako dopolední svačinu většinou opět volím ovoce – banán, jablko nebo oboje.
O co více si dávám záležet na snídani, o to méně času mi zůstane na oběd. Pokud tedy nepopadnu pečivo a nezaliji jej kefírem, pak mi postačí i obyčejná rýže s máslem, okořeněná trochou sojovky od Kikkomana.
Záleží na míře energie v ten který den, ale obvykle zakončím svůj „oběd“ sladkostí. Ze všech sladkostí zůstávám již léta věrná tyčince Milky way… ačkoliv mám ráda pokrok, v určitých věcech jsem prostě konzervativní.
Nutno dodat, že Karolína i po letech tohoto hřešení vypadá stále jako éterická víla)
Karolína Racková
Odpolední svačina se opět skládá z pár kousků ovoce nebo ořechové směsi.
Dalším mým oblíbeným jídelním rituálem je večeře, kterou mám nejraději v okruhu svých nejbližších. Ne každý den se sejdeme všichni včas doma a vzhledem k náročnému zaměstnání mého muže večeříme dost často odděleně.
Jsou ale dny, kdy se spolu usadíme a z tohoto společného jídla se stává sdílená radost. A co nejčastěji máme? Večeře bývá bohatá. Většinou máme polévku, křupavé pečivo, pečené brambory, můj milovaný ledový salát připravený mým mužem (na tisíc originálních a zcela delikátních způsobů). A k tomu skleničku suchého červeného vína.
600 g dýně hokkaido
2-3 jablka
1 cibule
1 stroužek česneku
20 g přepuštěného másla
1,5 lžičky kari koření
1,5 lžičky zázvoru
1 l zeleninového vývaru (nebo bujón)
panenský dýňový olej na ozdobení
čerstvé bylinky na ozdobení
sůl
Dýni nakrájíme na kostky, jablka zbavíme slupky a nakrájíme na kostky. Na nízkém ohni rozehřejeme máslo a přidáme cibuli a česnek. Osmahneme tak, aby cibule zesklovatěla, ale nezhnědla. Po pár minutách přidáme kari a zázvor. Za stálého míchání krátce osmahneme. Přidáme dýni a jablka, osolíme. Zvolna vaříme v zeleninovém vývaru do změknutí dýně (35 – 40 minut). Ručním mixérem zpracujeme do hladka. Podáváme ozdobené kapkami dýňového oleje a bylinkami.
hlávka čerstvého ledového salátu
pár stroužků česneku
100 ml extra panenského olivového oleje
parmazán
100g sušených rajčat
šťáva z půlky citrónu
sůl
pepř
Salát očistíme a ručně natrháme na menší kousky. Česnek a rajčata nakrájíme na plátky. Parmazán nastrouháme nahrubo. Přidáme šťávu z citronu. Dochutíme solí a čerstvým pepřem. Zalijeme olejem. Těsně před podáváním vše důkladně promícháme. Podáváme s jasmínovou rýží nebo s čerstvou bagetou.
Podívejte se na ukázky jógy v podání Karoliny:
28.8.2017 Karolina Racková Články, Recepty a výživa
Češi si často na rybách nepochutnávají, protože je prostě neumí správně připravit.
Ryba neznamená jen kapra na Vánoce nebo rybí filé, i když i tyto varianty se dají připravit kvalitně a chutně.
Celý článek 12.10.2017
Zajisté už každý z nás slyšel minimálně jednou pojem mikroplasty, většinou ve spojení s tím, že se našly už i v lidském těle. Jak se však mikroplasty definují a odkud se nám do těla mohou dostat?
A jak minimalizovat potenciální intoxikaci?
Celý článek 4.7.2025
V posledních pár letech se o bílkovinách a bílkovinných potravinách mluví mnohem víc než kdy dřív.
Stojí za to se o ně tak moc zajímat? A opravdu je vhodné produkty označené jako „proteinové“ (High Protein) zařazovat do jídelníčku? Pojďme se na to společně podívat.
Celý článek 30.6.2025
Ačkoliv je naší prioritou vývoj aplikace Kalorické Tabulky, začali jsme před časem zcela spontánně sbírat tipy na věrohodné odborníky v oblasti výživy a fitness.
Důvod byl prostý…
Celý článek 28.6.2025
Srovnávání. Děje se to rychle, automaticky – díváme se na ostatní, na to, jak žijí, jak jedí, jak hubnou, cvičí, co zvládají…
A podvědomě porovnáváme jejich život s tím naším.
Celý článek 26.6.2025
S různými „zaručenými“ dietami jako by se roztrhl pytel.
A tak není divu, že se na internetu objevují články, které odhalují slabiny různých módních diet, nebo rovnou parodie na diety.
Celý článek 22.6.2025