Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Lektorka jógy Karolina Racková: Jak vypadá můj jídelníček a oblíbené recepty

Jídlo si umím plně vychutnat a nepopírám, že některé pokrmy patří k mým denním rituálům.

To se týká zejména snídaně…

Již odmalička jsem zvyklá na sladkou snídani. A to mi vydrželo až do dospělosti. Momentálně nejraději snídám bílý jogurt s ovocem. Buď je to ananas, na jehož sladké chuti jsem vysloveně závislá, nebo různé drobné a bobulovité ovoce – doplněné celozrnnými vločkami.

Lektorka jógy Karolina Racková: Jak vypadá můj jídelníček a oblíbené recepty

K tomu většinou popíjím bylinkový čaj. Mám ráda citronovou trávu a Padající vločku od Oxalisu. Pochutnávám si také na Ayurveda Spice Chai.

Snídani si náležitě vychutnám. Jak jsem již řekla, patří k neoddělitelným součástem mého dne.

  • O nějaký ten okamžik později doplním svou snídani o kávu. S mlékem – nebo bez něj. O tom nechávám rozhodnout své momentální chutě.

Jako dopolední svačinu většinou opět volím ovoce – banán, jablko nebo oboje.

O co více si dávám záležet na snídani, o to méně času mi zůstane na oběd. Pokud tedy nepopadnu pečivo a nezaliji jej kefírem, pak mi postačí i obyčejná rýže s máslem, okořeněná trochou sojovky od Kikkomana.

Záleží na míře energie v ten který den, ale obvykle zakončím svůj „oběd“ sladkostí. Ze všech sladkostí zůstávám již léta věrná tyčince Milky way… ačkoliv mám ráda pokrok, v určitých věcech jsem prostě konzervativní.

Poznámka redakce č. 1

Nutno dodat, že Karolína i po letech tohoto hřešení vypadá stále jako éterická víla)

Karolína Racková

Karolína Racková

Odpolední svačina se opět skládá z pár kousků ovoce nebo ořechové směsi.

Dalším mým oblíbeným jídelním rituálem je večeře, kterou mám nejraději v okruhu svých nejbližších. Ne každý den se sejdeme všichni včas doma a vzhledem k náročnému zaměstnání mého muže večeříme dost často odděleně.

Jsou ale dny, kdy se spolu usadíme a z tohoto společného jídla se stává sdílená radost. A co nejčastěji máme? Večeře bývá bohatá. Většinou máme polévku, křupavé pečivo, pečené brambory, můj milovaný ledový salát připravený mým mužem (na tisíc originálních a zcela delikátních způsobů). A k tomu skleničku suchého červeného vína.

Lektorka jógy Karolina Racková: Jak vypadá můj jídelníček a oblíbené recepty

Recept na dýňovou polévku

600 g dýně hokkaido
2-3 jablka
1 cibule
1 stroužek česneku
20 g přepuštěného másla
1,5 lžičky kari koření
1,5 lžičky zázvoru
1 l zeleninového vývaru (nebo bujón)
panenský dýňový olej na ozdobení
čerstvé bylinky na ozdobení
sůl

Dýni nakrájíme na kostky, jablka zbavíme slupky a nakrájíme na kostky. Na nízkém ohni rozehřejeme máslo a přidáme cibuli a česnek. Osmahneme tak, aby cibule zesklovatěla, ale nezhnědla. Po pár minutách přidáme kari a zázvor. Za stálého míchání krátce osmahneme. Přidáme dýni a jablka, osolíme. Zvolna vaříme v zeleninovém vývaru do změknutí dýně (35 – 40 minut). Ručním mixérem zpracujeme do hladka. Podáváme ozdobené kapkami dýňového oleje a bylinkami.

Recept na lehký ledový salát

hlávka čerstvého ledového salátu
pár stroužků česneku
100 ml extra panenského olivového oleje
parmazán
100g sušených rajčat
šťáva z půlky citrónu
sůl
pepř

Salát očistíme a ručně natrháme na menší kousky. Česnek a rajčata nakrájíme na plátky. Parmazán nastrouháme nahrubo. Přidáme šťávu z citronu. Dochutíme solí a čerstvým pepřem. Zalijeme olejem. Těsně před podáváním vše důkladně promícháme. Podáváme s jasmínovou rýží nebo s čerstvou bagetou.

Poznámka redakce č. 2

Podívejte se na ukázky jógy v podání Karoliny:

 

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jídla a kalorické rady v pořekadlech

Karolina Racková
www.yogakarolina.com

Karolina studuje obor Sociální pedagogika na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Její oblast zájmu leží hlavně v psychohygieně a terapii. Studovala také v Londýně a absolvovala semináře v Německu (Heidelberg). Jako lektorka jógy vede lekce Hatha jógy a Vinyasa flow jógy v pražských jógových studiích. Jógové zkušenosti nabyla v Německu, na Srí Lance i u nás.  Karolina je maminkou dvou krásných dětí.

28.8.2017 Články, Recepty a výživa

Komentáře

1

Ála

28.8.2017 09:14

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak to v tomto případě řešíte s bílkovinami, jestli jsem něco nepřehlédla, tak jich tam je velice málo, navíc předpokládám, že máte i díky Vaší profesi slušný energetický vývoj a tím pádem i zvýšenou jejich „spotřebu“. Díky za odpověď

2

Božena

29.8.2017 10:47

Zdravím, díky sladkostem den co den se domnívám že příliš zdravě nejíte! Navíc jste ještě hodně mladá , nechci Vás děsit ale začne ten boj s větrnými mlýny ve věku át! Ve vašem věku jsem jedla mnohem nezdravěji nežli Vy a byla jsem jak proutek a to do 55let. Vše ale jednou skončí!!! Třeba budete výjimka,že.

3

Jana

29.8.2017 11:45

Paní Karolina má svůj styl života a preference ve stravování, což chápu, ale z hlediska složení jídelníčku je jídelníček značně diskutabilní. Vysoce sacharidová strava s nějakým podílem ořechů a jedna Milky Way po velice skromném obědě není příliš následováníhodná. Když čtu tento jídelníček a podívám se na fotografie paní na FB, říkám si co by jí řekl pan dr. Jessen z pořadu Zhubni nebo přiber, jehož sledování mi dost pomohlo se zamyslet nad mým složením zdravého jídleníčku, co jsem v té době měla. Nepíšu toto jako kritiku, ale jako připomenutí, že zde na KT plno lidí hledá v článcích seriozní inspiraci a rady pro výživu a i mě KT velmi pomohly. Správcům stránek a redaktorům vše nej a veliké díky. Jsem vděčný a úspěšný uživatel.:-)

4

Jana M.

29.8.2017 18:53

Díky za recept na salát, byl super 🙂

5

Karolina Racková

30.8.2017 06:35

Dobrý den paní Álo, děkuji za Váš dotaz.
Co se týče bílkovinových zdrojů, tak jsou to jednoznačně luštěniny- červená čočka, cizrna. Pak mám ráda ořechy- vedou pistácie. Pokud si dávám vajíčka, což je nejčastěji o víkendu, kdy ke snídani usedáme společně celá rodina, pak nejlépe úplně na „tekuto“… jemně posolené… taková vajíčková polévka.
Ve vaření preferuji jednoduchost a má to rád i můj metabolismus. Hezký den, K.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.

Přidat komentář

Související články

Jak se na krizi připravovala Kuchařka ze Svatojánu

Jak se na krizi připravovala Kuchařka ze Svatojánu

Krize, o které mluvili jen někteří z ekonomů, politologů nebo přírodovědců, se nakonec dostavila v té nejméně očekávané podobě.

Pandemie koronaviru, a s ní spojené ekonomické propady, sociální izolace, nejistota, deprese a strach měly určitý vliv téměř na každého z nás…

Celý článek 5.7.2020 0