Lektorka jógy Karolina Racková: Jak vypadá můj jídelníček a oblíbené recepty
Jídlo si umím plně vychutnat a nepopírám, že některé pokrmy patří k mým denním rituálům.
To se týká zejména snídaně…
Již odmalička jsem zvyklá na sladkou snídani. A to mi vydrželo až do dospělosti. Momentálně nejraději snídám bílý jogurt s ovocem. Buď je to ananas, na jehož sladké chuti jsem vysloveně závislá, nebo různé drobné a bobulovité ovoce – doplněné celozrnnými vločkami.
K tomu většinou popíjím bylinkový čaj. Mám ráda citronovou trávu a Padající vločku od Oxalisu. Pochutnávám si také na Ayurveda Spice Chai.
Snídani si náležitě vychutnám. Jak jsem již řekla, patří k neoddělitelným součástem mého dne.
O nějaký ten okamžik později doplním svou snídani o kávu. S mlékem – nebo bez něj. O tom nechávám rozhodnout své momentální chutě.
Jako dopolední svačinu většinou opět volím ovoce – banán, jablko nebo oboje.
O co více si dávám záležet na snídani, o to méně času mi zůstane na oběd. Pokud tedy nepopadnu pečivo a nezaliji jej kefírem, pak mi postačí i obyčejná rýže s máslem, okořeněná trochou sojovky od Kikkomana.
Záleží na míře energie v ten který den, ale obvykle zakončím svůj „oběd“ sladkostí. Ze všech sladkostí zůstávám již léta věrná tyčince Milky way… ačkoliv mám ráda pokrok, v určitých věcech jsem prostě konzervativní.
Poznámka redakce č. 1
Nutno dodat, že Karolína i po letech tohoto hřešení vypadá stále jako éterická víla)
Karolína Racková
Odpolední svačina se opět skládá z pár kousků ovoce nebo ořechové směsi.
Dalším mým oblíbeným jídelním rituálem je večeře, kterou mám nejraději v okruhu svých nejbližších. Ne každý den se sejdeme všichni včas doma a vzhledem k náročnému zaměstnání mého muže večeříme dost často odděleně.
Jsou ale dny, kdy se spolu usadíme a z tohoto společného jídla se stává sdílená radost. A co nejčastěji máme? Večeře bývá bohatá. Většinou máme polévku, křupavé pečivo, pečené brambory, můj milovaný ledový salát připravený mým mužem (na tisíc originálních a zcela delikátních způsobů). A k tomu skleničku suchého červeného vína.
Recept na dýňovou polévku
600 g dýně hokkaido 2-3 jablka 1 cibule 1 stroužek česneku 20 g přepuštěného másla 1,5 lžičky kari koření 1,5 lžičky zázvoru 1 l zeleninového vývaru (nebo bujón) panenský dýňový olej na ozdobení čerstvé bylinky na ozdobení sůl
Dýni nakrájíme na kostky, jablka zbavíme slupky a nakrájíme na kostky. Na nízkém ohni rozehřejeme máslo a přidáme cibuli a česnek. Osmahneme tak, aby cibule zesklovatěla, ale nezhnědla. Po pár minutách přidáme kari a zázvor. Za stálého míchání krátce osmahneme. Přidáme dýni a jablka, osolíme. Zvolna vaříme v zeleninovém vývaru do změknutí dýně (35 – 40 minut). Ručním mixérem zpracujeme do hladka. Podáváme ozdobené kapkami dýňového oleje a bylinkami.
Recept na lehký ledový salát
hlávka čerstvého ledového salátu pár stroužků česneku 100 ml extra panenského olivového oleje parmazán 100g sušených rajčat šťáva z půlky citrónu sůl pepř
Salát očistíme a ručně natrháme na menší kousky. Česnek a rajčata nakrájíme na plátky. Parmazán nastrouháme nahrubo. Přidáme šťávu z citronu. Dochutíme solí a čerstvým pepřem. Zalijeme olejem. Těsně před podáváním vše důkladně promícháme. Podáváme s jasmínovou rýží nebo s čerstvou bagetou.
Karolina studuje obor Sociální pedagogika na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Její oblast zájmu leží hlavně v psychohygieně a terapii. Studovala také v Londýně a absolvovala semináře v Německu (Heidelberg). Jako lektorka jógy vede lekce Hatha jógy a Vinyasa flow jógy v pražských jógových studiích. Jógové zkušenosti nabyla v Německu, na Srí Lance i u nás. Karolina je maminkou dvou krásných dětí.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak to v tomto případě řešíte s bílkovinami, jestli jsem něco nepřehlédla, tak jich tam je velice málo, navíc předpokládám, že máte i díky Vaší profesi slušný energetický vývoj a tím pádem i zvýšenou jejich „spotřebu“. Díky za odpověď
2
Božena
29.8.2017 10:47
Zdravím, díky sladkostem den co den se domnívám že příliš zdravě nejíte! Navíc jste ještě hodně mladá , nechci Vás děsit ale začne ten boj s větrnými mlýny ve věku át! Ve vašem věku jsem jedla mnohem nezdravěji nežli Vy a byla jsem jak proutek a to do 55let. Vše ale jednou skončí!!! Třeba budete výjimka,že.
3
Jana
29.8.2017 11:45
Paní Karolina má svůj styl života a preference ve stravování, což chápu, ale z hlediska složení jídelníčku je jídelníček značně diskutabilní. Vysoce sacharidová strava s nějakým podílem ořechů a jedna Milky Way po velice skromném obědě není příliš následováníhodná. Když čtu tento jídelníček a podívám se na fotografie paní na FB, říkám si co by jí řekl pan dr. Jessen z pořadu Zhubni nebo přiber, jehož sledování mi dost pomohlo se zamyslet nad mým složením zdravého jídleníčku, co jsem v té době měla. Nepíšu toto jako kritiku, ale jako připomenutí, že zde na KT plno lidí hledá v článcích seriozní inspiraci a rady pro výživu a i mě KT velmi pomohly. Správcům stránek a redaktorům vše nej a veliké díky. Jsem vděčný a úspěšný uživatel.:-)
4
Jana M.
29.8.2017 18:53
Díky za recept na salát, byl super 🙂
5
Karolina Racková
30.8.2017 06:35
Dobrý den paní Álo, děkuji za Váš dotaz.
Co se týče bílkovinových zdrojů, tak jsou to jednoznačně luštěniny- červená čočka, cizrna. Pak mám ráda ořechy- vedou pistácie. Pokud si dávám vajíčka, což je nejčastěji o víkendu, kdy ke snídani usedáme společně celá rodina, pak nejlépe úplně na „tekuto“… jemně posolené… taková vajíčková polévka.
Ve vaření preferuji jednoduchost a má to rád i můj metabolismus. Hezký den, K.
Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.
V roce 2020 jsme vydali ve spolupráci s Nakladatelstvím Jota naši první kuchařku.
Naším cílem bylo představit aplikaci Kalorické Tabulky i lidem, kteří se třeba nepohybují na vlnách internetu s takovou samozřejmostí. Nebo prostě jen milují papír…
Ve skupině Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými tabulkami si užíváme jídlo každý den.
A to díky vynalézavým kuchařkám a kuchařům z řad uživatelů aplikace www.kaloricketabulky.cz. Klobouk dolů, jak dokážou doslova vykouzlit vyvážené pokrmy, jež skvěle chutnají a božsky vypadají.
Komentáře
Ála
28.8.2017 09:14
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak to v tomto případě řešíte s bílkovinami, jestli jsem něco nepřehlédla, tak jich tam je velice málo, navíc předpokládám, že máte i díky Vaší profesi slušný energetický vývoj a tím pádem i zvýšenou jejich „spotřebu“. Díky za odpověď
Božena
29.8.2017 10:47
Zdravím, díky sladkostem den co den se domnívám že příliš zdravě nejíte! Navíc jste ještě hodně mladá , nechci Vás děsit ale začne ten boj s větrnými mlýny ve věku át! Ve vašem věku jsem jedla mnohem nezdravěji nežli Vy a byla jsem jak proutek a to do 55let. Vše ale jednou skončí!!! Třeba budete výjimka,že.
Jana
29.8.2017 11:45
Paní Karolina má svůj styl života a preference ve stravování, což chápu, ale z hlediska složení jídelníčku je jídelníček značně diskutabilní. Vysoce sacharidová strava s nějakým podílem ořechů a jedna Milky Way po velice skromném obědě není příliš následováníhodná. Když čtu tento jídelníček a podívám se na fotografie paní na FB, říkám si co by jí řekl pan dr. Jessen z pořadu Zhubni nebo přiber, jehož sledování mi dost pomohlo se zamyslet nad mým složením zdravého jídleníčku, co jsem v té době měla. Nepíšu toto jako kritiku, ale jako připomenutí, že zde na KT plno lidí hledá v článcích seriozní inspiraci a rady pro výživu a i mě KT velmi pomohly. Správcům stránek a redaktorům vše nej a veliké díky. Jsem vděčný a úspěšný uživatel.:-)
Jana M.
29.8.2017 18:53
Díky za recept na salát, byl super 🙂
Karolina Racková
30.8.2017 06:35
Dobrý den paní Álo, děkuji za Váš dotaz.
Co se týče bílkovinových zdrojů, tak jsou to jednoznačně luštěniny- červená čočka, cizrna. Pak mám ráda ořechy- vedou pistácie. Pokud si dávám vajíčka, což je nejčastěji o víkendu, kdy ke snídani usedáme společně celá rodina, pak nejlépe úplně na „tekuto“… jemně posolené… taková vajíčková polévka.
Ve vaření preferuji jednoduchost a má to rád i můj metabolismus. Hezký den, K.
Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani provozovatele blogu.