Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Lektorka jógy Karolina Racková: Jak vypadá můj jídelníček a oblíbené recepty

Jídlo si umím plně vychutnat a nepopírám, že některé pokrmy patří k mým denním rituálům.

To se týká zejména snídaně…

Již odmalička jsem zvyklá na sladkou snídani. A to mi vydrželo až do dospělosti. Momentálně nejraději snídám bílý jogurt s ovocem. Buď je to ananas, na jehož sladké chuti jsem vysloveně závislá, nebo různé drobné a bobulovité ovoce – doplněné celozrnnými vločkami.

Lektorka jógy Karolina Racková: Jak vypadá můj jídelníček a oblíbené recepty

K tomu většinou popíjím bylinkový čaj. Mám ráda citronovou trávu a Padající vločku od Oxalisu. Pochutnávám si také na Ayurveda Spice Chai.

Snídani si náležitě vychutnám. Jak jsem již řekla, patří k neoddělitelným součástem mého dne.

  • O nějaký ten okamžik později doplním svou snídani o kávu. S mlékem – nebo bez něj. O tom nechávám rozhodnout své momentální chutě.

Jako dopolední svačinu většinou opět volím ovoce – banán, jablko nebo oboje.

O co více si dávám záležet na snídani, o to méně času mi zůstane na oběd. Pokud tedy nepopadnu pečivo a nezaliji jej kefírem, pak mi postačí i obyčejná rýže s máslem, okořeněná trochou sojovky od Kikkomana.

Záleží na míře energie v ten který den, ale obvykle zakončím svůj „oběd“ sladkostí. Ze všech sladkostí zůstávám již léta věrná tyčince Milky way… ačkoliv mám ráda pokrok, v určitých věcech jsem prostě konzervativní.

Poznámka redakce č. 1

Nutno dodat, že Karolína i po letech tohoto hřešení vypadá stále jako éterická víla)

Karolína Racková
Karolína Racková

Odpolední svačina se opět skládá z pár kousků ovoce nebo ořechové směsi.

Dalším mým oblíbeným jídelním rituálem je večeře, kterou mám nejraději v okruhu svých nejbližších. Ne každý den se sejdeme všichni včas doma a vzhledem k náročnému zaměstnání mého muže večeříme dost často odděleně.

Jsou ale dny, kdy se spolu usadíme a z tohoto společného jídla se stává sdílená radost. A co nejčastěji máme? Večeře bývá bohatá. Většinou máme polévku, křupavé pečivo, pečené brambory, můj milovaný ledový salát připravený mým mužem (na tisíc originálních a zcela delikátních způsobů). A k tomu skleničku suchého červeného vína.

Lektorka jógy Karolina Racková: Jak vypadá můj jídelníček a oblíbené recepty

Recept na dýňovou polévku

600 g dýně hokkaido
2-3 jablka
1 cibule
1 stroužek česneku
20 g přepuštěného másla
1,5 lžičky kari koření
1,5 lžičky zázvoru
1 l zeleninového vývaru (nebo bujón)
panenský dýňový olej na ozdobení
čerstvé bylinky na ozdobení
sůl

Dýni nakrájíme na kostky, jablka zbavíme slupky a nakrájíme na kostky. Na nízkém ohni rozehřejeme máslo a přidáme cibuli a česnek. Osmahneme tak, aby cibule zesklovatěla, ale nezhnědla. Po pár minutách přidáme kari a zázvor. Za stálého míchání krátce osmahneme. Přidáme dýni a jablka, osolíme. Zvolna vaříme v zeleninovém vývaru do změknutí dýně (35 – 40 minut). Ručním mixérem zpracujeme do hladka. Podáváme ozdobené kapkami dýňového oleje a bylinkami.

Recept na lehký ledový salát

hlávka čerstvého ledového salátu
pár stroužků česneku
100 ml extra panenského olivového oleje
parmazán
100g sušených rajčat
šťáva z půlky citrónu
sůl
pepř

Salát očistíme a ručně natrháme na menší kousky. Česnek a rajčata nakrájíme na plátky. Parmazán nastrouháme nahrubo. Přidáme šťávu z citronu. Dochutíme solí a čerstvým pepřem. Zalijeme olejem. Těsně před podáváním vše důkladně promícháme. Podáváme s jasmínovou rýží nebo s čerstvou bagetou.

Poznámka redakce č. 2

Podívejte se na ukázky jógy v podání Karoliny:

 

Karolina Racková www.yogakarolina.com

Karolina studuje obor Sociální pedagogika na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Její oblast zájmu leží hlavně v psychohygieně a terapii. Studovala také v Londýně a absolvovala semináře v Německu (Heidelberg). Jako lektorka jógy vede lekce Hatha jógy a Vinyasa flow jógy v pražských jógových studiích. Jógové zkušenosti nabyla v Německu, na Srí Lance i u nás.  Karolina je maminkou dvou krásných dětí.

28.8.2017 Karolina Racková Články, Recepty a výživa

Z archivu

Aerobik, step aerobik, H.E.A.T. Program, indoor cycling, indoor rowing a Zumba: Nejlepší způsoby, jak se zbavit nadbytečných kilogramů

Předpokládám, že každý čtenář stránek kaloricketabulky.cz dnes už ví, že při zdravém hubnutí je třeba včlenit do života aerobní pohyb. Na teorii výpočtu doporučené tepové frekvence, kterou potřebujeme udržovat pro vytoužené výsledky, se podíváme podrobně v některém dalším povídání. A nyní si představíme rovnou vhodné adepty z nabídky tělovýchovných zařízení, díky kterým bude hubnutí jednodušší a radostnější.

Na úvod připomenu důležité a logické pravidlo  – vždy musíme vybírat pohybovou aktivitu podle našeho zdravotního stavu (a zohledňovat i případná kila navíc), a ne podle atraktivity, případně popularity, kterou daný styl právě zažívá.

Celý článek 28.1.2013

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner