Lektorka jógy Karolina Racková: Jak vypadá můj jídelníček a oblíbené recepty
Jídlo si umím plně vychutnat a nepopírám, že některé pokrmy patří k mým denním rituálům.
To se týká zejména snídaně…
Již odmalička jsem zvyklá na sladkou snídani. A to mi vydrželo až do dospělosti. Momentálně nejraději snídám bílý jogurt s ovocem. Buď je to ananas, na jehož sladké chuti jsem vysloveně závislá, nebo různé drobné a bobulovité ovoce – doplněné celozrnnými vločkami.
K tomu většinou popíjím bylinkový čaj. Mám ráda citronovou trávu a Padající vločku od Oxalisu. Pochutnávám si také na Ayurveda Spice Chai.
Snídani si náležitě vychutnám. Jak jsem již řekla, patří k neoddělitelným součástem mého dne.
O nějaký ten okamžik později doplním svou snídani o kávu. S mlékem – nebo bez něj. O tom nechávám rozhodnout své momentální chutě.
Jako dopolední svačinu většinou opět volím ovoce – banán, jablko nebo oboje.
O co více si dávám záležet na snídani, o to méně času mi zůstane na oběd. Pokud tedy nepopadnu pečivo a nezaliji jej kefírem, pak mi postačí i obyčejná rýže s máslem, okořeněná trochou sojovky od Kikkomana.
Záleží na míře energie v ten který den, ale obvykle zakončím svůj „oběd“ sladkostí. Ze všech sladkostí zůstávám již léta věrná tyčince Milky way… ačkoliv mám ráda pokrok, v určitých věcech jsem prostě konzervativní.
Poznámka redakce č. 1
Nutno dodat, že Karolína i po letech tohoto hřešení vypadá stále jako éterická víla)
Odpolední svačina se opět skládá z pár kousků ovoce nebo ořechové směsi.
Dalším mým oblíbeným jídelním rituálem je večeře, kterou mám nejraději v okruhu svých nejbližších. Ne každý den se sejdeme všichni včas doma a vzhledem k náročnému zaměstnání mého muže večeříme dost často odděleně.
Jsou ale dny, kdy se spolu usadíme a z tohoto společného jídla se stává sdílená radost. A co nejčastěji máme? Večeře bývá bohatá. Většinou máme polévku, křupavé pečivo, pečené brambory, můj milovaný ledový salát připravený mým mužem (na tisíc originálních a zcela delikátních způsobů). A k tomu skleničku suchého červeného vína.
Recept na dýňovou polévku
600 g dýně hokkaido 2-3 jablka 1 cibule 1 stroužek česneku 20 g přepuštěného másla 1,5 lžičky kari koření 1,5 lžičky zázvoru 1 l zeleninového vývaru (nebo bujón) panenský dýňový olej na ozdobení čerstvé bylinky na ozdobení sůl
Dýni nakrájíme na kostky, jablka zbavíme slupky a nakrájíme na kostky. Na nízkém ohni rozehřejeme máslo a přidáme cibuli a česnek. Osmahneme tak, aby cibule zesklovatěla, ale nezhnědla. Po pár minutách přidáme kari a zázvor. Za stálého míchání krátce osmahneme. Přidáme dýni a jablka, osolíme. Zvolna vaříme v zeleninovém vývaru do změknutí dýně (35 – 40 minut). Ručním mixérem zpracujeme do hladka. Podáváme ozdobené kapkami dýňového oleje a bylinkami.
Recept na lehký ledový salát
hlávka čerstvého ledového salátu pár stroužků česneku 100 ml extra panenského olivového oleje parmazán 100g sušených rajčat šťáva z půlky citrónu sůl pepř
Salát očistíme a ručně natrháme na menší kousky. Česnek a rajčata nakrájíme na plátky. Parmazán nastrouháme nahrubo. Přidáme šťávu z citronu. Dochutíme solí a čerstvým pepřem. Zalijeme olejem. Těsně před podáváním vše důkladně promícháme. Podáváme s jasmínovou rýží nebo s čerstvou bagetou.
Karolina studuje obor Sociální pedagogika na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Její oblast zájmu leží hlavně v psychohygieně a terapii. Studovala také v Londýně a absolvovala semináře v Německu (Heidelberg). Jako lektorka jógy vede lekce Hatha jógy a Vinyasa flow jógy v pražských jógových studiích. Jógové zkušenosti nabyla v Německu, na Srí Lance i u nás. Karolina je maminkou dvou krásných dětí.
Dnes to nebude jen o pohybu a zdravém pečení. Ráda bych tu udělala takovou malou osvětu o červené řepě.
Možná většina z vás už tuto kořenovou zeleninu běžně zařazuje do jídelníčku. Já se popravdě s řepou ještě stále učím pracovat. Ale co všechno o její přípravě a účincích vlastně víme?
Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté – váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.
Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.
Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.
Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.
Podle dostupných dat konzumuje dostatek zeleniny v České republice jen malá část populace. Údajně pouze asi 30 % dospělé populace zvládá doporučené množství, tj. 400 g denně.
Další studie ukazují, že mnoho lidí v ČR trpí nadváhou nebo dokonce obezitou, což je často spojováno s nevhodným stravováním. Náhoda? Nemyslím si.
Pokud jde o přílohy, často u jídel měníme jen klasicky brambory, rýži, špagety nebo kolínka a knedlíky. Případně chleba, pokud jde o lečo, chilli con carné či guláš.
Náš biorytmus neboli vnitřní hodiny jsou alfou a omegou našeho zdraví. Určuje, jak nakládáme s energií, ergo časuje její šetření i výdej.
Hlavní projev biorytmu představuje cyklus spánku a bdění, který trvá přibližně 24 hodin a který je primárně řízen naším mozkem. Kdybychom v mozku tuto funkci neměli, těžko bychom se jako lidstvo dožili tolik generací a dokázali se vyvinout až do dnešní moderní podoby.