Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Lektorka jógy Karolina Racková: Jak vypadá můj jídelníček a oblíbené recepty

Jídlo si umím plně vychutnat a nepopírám, že některé pokrmy patří k mým denním rituálům.

To se týká zejména snídaně…

Již odmalička jsem zvyklá na sladkou snídani. A to mi vydrželo až do dospělosti. Momentálně nejraději snídám bílý jogurt s ovocem. Buď je to ananas, na jehož sladké chuti jsem vysloveně závislá, nebo různé drobné a bobulovité ovoce – doplněné celozrnnými vločkami.

Lektorka jógy Karolina Racková: Jak vypadá můj jídelníček a oblíbené recepty

K tomu většinou popíjím bylinkový čaj. Mám ráda citronovou trávu a Padající vločku od Oxalisu. Pochutnávám si také na Ayurveda Spice Chai.

Snídani si náležitě vychutnám. Jak jsem již řekla, patří k neoddělitelným součástem mého dne.

  • O nějaký ten okamžik později doplním svou snídani o kávu. S mlékem – nebo bez něj. O tom nechávám rozhodnout své momentální chutě.

Jako dopolední svačinu většinou opět volím ovoce – banán, jablko nebo oboje.

O co více si dávám záležet na snídani, o to méně času mi zůstane na oběd. Pokud tedy nepopadnu pečivo a nezaliji jej kefírem, pak mi postačí i obyčejná rýže s máslem, okořeněná trochou sojovky od Kikkomana.

Záleží na míře energie v ten který den, ale obvykle zakončím svůj „oběd“ sladkostí. Ze všech sladkostí zůstávám již léta věrná tyčince Milky way… ačkoliv mám ráda pokrok, v určitých věcech jsem prostě konzervativní.

Poznámka redakce č. 1

Nutno dodat, že Karolína i po letech tohoto hřešení vypadá stále jako éterická víla)

Karolína Racková

Karolína Racková

Odpolední svačina se opět skládá z pár kousků ovoce nebo ořechové směsi.

Dalším mým oblíbeným jídelním rituálem je večeře, kterou mám nejraději v okruhu svých nejbližších. Ne každý den se sejdeme všichni včas doma a vzhledem k náročnému zaměstnání mého muže večeříme dost často odděleně.

Jsou ale dny, kdy se spolu usadíme a z tohoto společného jídla se stává sdílená radost. A co nejčastěji máme? Večeře bývá bohatá. Většinou máme polévku, křupavé pečivo, pečené brambory, můj milovaný ledový salát připravený mým mužem (na tisíc originálních a zcela delikátních způsobů). A k tomu skleničku suchého červeného vína.

Lektorka jógy Karolina Racková: Jak vypadá můj jídelníček a oblíbené recepty

Recept na dýňovou polévku

600 g dýně hokkaido
2-3 jablka
1 cibule
1 stroužek česneku
20 g přepuštěného másla
1,5 lžičky kari koření
1,5 lžičky zázvoru
1 l zeleninového vývaru (nebo bujón)
panenský dýňový olej na ozdobení
čerstvé bylinky na ozdobení
sůl

Dýni nakrájíme na kostky, jablka zbavíme slupky a nakrájíme na kostky. Na nízkém ohni rozehřejeme máslo a přidáme cibuli a česnek. Osmahneme tak, aby cibule zesklovatěla, ale nezhnědla. Po pár minutách přidáme kari a zázvor. Za stálého míchání krátce osmahneme. Přidáme dýni a jablka, osolíme. Zvolna vaříme v zeleninovém vývaru do změknutí dýně (35 – 40 minut). Ručním mixérem zpracujeme do hladka. Podáváme ozdobené kapkami dýňového oleje a bylinkami.

Recept na lehký ledový salát

hlávka čerstvého ledového salátu
pár stroužků česneku
100 ml extra panenského olivového oleje
parmazán
100g sušených rajčat
šťáva z půlky citrónu
sůl
pepř

Salát očistíme a ručně natrháme na menší kousky. Česnek a rajčata nakrájíme na plátky. Parmazán nastrouháme nahrubo. Přidáme šťávu z citronu. Dochutíme solí a čerstvým pepřem. Zalijeme olejem. Těsně před podáváním vše důkladně promícháme. Podáváme s jasmínovou rýží nebo s čerstvou bagetou.

Poznámka redakce č. 2

Podívejte se na ukázky jógy v podání Karoliny:

 

Z archivu aneb přečtěte si také:

Hubnutí do plavek: Která cvičení nejlépe formují postavu

Karolina Racková
www.yogakarolina.com

Karolina studuje obor Sociální pedagogika na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Její oblast zájmu leží hlavně v psychohygieně a terapii. Studovala také v Londýně a absolvovala semináře v Německu (Heidelberg). Jako lektorka jógy vede lekce Hatha jógy a Vinyasa flow jógy v pražských jógových studiích. Jógové zkušenosti nabyla v Německu, na Srí Lance i u nás.  Karolina je maminkou dvou krásných dětí.

28.8.2017 Články, Recepty a výživa

Související články