12 tipů na rychlé letní svačinky
Jedna z nejčastějších otázek mých klientů bývá: „Co mám jíst na svačinu během dne?“
Aby to bylo snadno dostupné, rychlé na přípravu, zdravé, výživné, dodalo nám to energii a nepřibírali jste po tom zbytečný tuk.
O zdravé výživě toho má většina lidí načteno celkem hodně. O to víc mě udivuje, kolik z nich neumí v této souvislosti poslouchat svoje těo a respektovat jednoduchá pravidla sestavování jídelníčku.
Vidím to na klientech, kteří chodí cvičit na moje hodiny, a stravují se po svém…
„Co si mám dát k večeři,“ zeptala se mě kamarádka, která ke mně chodí na soukromé lekce cvičení a která se již nějakou dobu snaží shodit nějaké to kilo.
„Já nevím, protože nevím, co jsi celý den jedla a kolik jsi toho jedla. Nevím, jestli ti nechybí bílkoviny nebo tuky či vláknina. Pokud bych ti měla poradit adekvátně, tak taková jednoduchá klasika je zeleninový salát a hoď na to tuňáka,“ odpovídám pravdivě.
„Mohu si k tomu dát žitný chleba? Takhle na večer…,“ pokračuje.
„Já myslím, že ano, ale ještě jednou ti říkám, že je to vytržené z kontextu. A mohu jen hádat, co asi potřebuješ“, stojím si za svým.
„Tak k snídani jsem měla bílý jogurt a müsli, k obědu ohřáté kuřecí kari s rýží, co se prodává jako hotovka v obchodě. To jsem měla ale až ve 14 hodin. A teď v šest hodin večer jestě nemám hlad.“
„To jsi snědla dost málo,“ odpovídám.
„Takhle jím pořád, a nehubnu. Tak co mám jíst,“ zajímá se.
„To je právě ono. Tvůj jídelníček, pokud se takto stravuješ dlouhodobě, je podhodnocený. To znamená, že přijímáš málo energie a vůbec všech živin. Tělo to nějaký čas vydrží, adaptuje se, ale protože mu vše, co jsem vyjmenovala, chybí, dřív či později si o to řekne. A při první příležitosti se pořádně najíš. Pak to nějaký čas neřešíš, jíš nepravidelně, nebo pravidelně, ale na skladbu jídla nekoukáš. A pak si zas řekneš, že s tím něco uděláš. A najedeš na svou oblíbenou dietu s nízkým příjmem energie a jídly, které tělu nedodají potřebné živiny. Ale takovou dietou nikdy trvale nezhubneš – jen postupně a plíživě přibíráš, protože tělo se adaptuje a vše, co je v nadbytku uloží do tukových zásob na horší časy“.
„Pokud chceš hubnout, tak to vše každý den. Jak pestré si to uděláš, záleží jen na tobě,“ dodávám.
„A čím mám začít,“ ptá se.
„Začni tím, že se zaregistruješ na www.kaloricketabulky.cz a budeš si psát vše, co sníš a vypiješ. Až budeš mít vyplněných 7 dní, já se podívám, kde je chyba, co ti chybí, co přebývá, na co si dávat pozor, z jakých zdrojů získávat kvalitní palivo. Změny budeme dělat postupně a časem se sama naučíš vytvořit si vyvážený jídelníček tak, abys pomalu hubla. Neboj, nebude to drastické a časem si uvědomíš, že vyvážený jídelníček lze vytvořit i z potravin, které běžně jíš a co ti chutná. Jde jen o to nepodlehnout lákavým reklamám, co všechno k životu (ne)potřebujeme: 80 % otravin, tedy potravin, které se běžně prodávají, k životu nepotřebujeme, vynecháme. Je potřeba se vrátit k přírodě, k základním a nezpracovaným potravinám. Jíst jednoduše a prostě. Udělat si čas pro sebe a na sebe, připravit si jídlo, které v klidu a s láskou sníš. Že nestíháš, nemáš čas? Tak si ho udělej a nevěnuj čas věcem, které ti nic nedají. Vlastně tak trochu na sebe kašleš, když se odbýváš v jídle, “ vypadne ze mě.
Chcete zhubnout a cítit se dobře? Je potřeba něco změnit. Já jako výživový poradce mohu pomoci, ukázat cestu, jak na to, ale rozhodnout se a udělat to musí každý sám.
25.9.2017 Kateřina Dobešová Články, Jak zhubnoutJedna z nejčastějších otázek mých klientů bývá: „Co mám jíst na svačinu během dne?“
Aby to bylo snadno dostupné, rychlé na přípravu, zdravé, výživné, dodalo nám to energii a nepřibírali jste po tom zbytečný tuk.
Celý článek 28.6.2018
Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.
Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.
Celý článek 22.7.2024
V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.
S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.
Celý článek 19.7.2024
Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.
A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.
Celý článek 16.7.2024
Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.
Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.
Celý článek 14.7.2024
Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…
Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.
Celý článek 12.7.2024