Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Katka Dobešová: Hoď na to tuňáka!

O zdravé výživě toho má většina lidí načteno celkem hodně. O to víc mě udivuje, kolik z nich neumí v této souvislosti poslouchat svoje těo a respektovat jednoduchá pravidla sestavování jídelníčku.

Vidím to na klientech, kteří chodí cvičit na moje hodiny, a stravují se po svém…

„Co si mám dát k večeři,“ zeptala se mě kamarádka, která ke mně chodí na soukromé lekce cvičení a která se již nějakou dobu snaží shodit nějaké to kilo.

„Já nevím, protože nevím, co jsi celý den jedla a kolik jsi toho jedla. Nevím, jestli ti nechybí bílkoviny nebo tuky či vláknina. Pokud bych ti měla poradit adekvátně, tak taková jednoduchá klasika je zeleninový salát a hoď na to tuňáka,“ odpovídám pravdivě.

„Mohu si k tomu dát žitný chleba? Takhle na večer…,“ pokračuje.

„Já myslím, že ano, ale ještě jednou ti říkám, že je to vytržené z kontextu. A mohu jen hádat, co asi potřebuješ“, stojím si za svým.

„Tak k snídani jsem měla bílý jogurt a müsli, k obědu ohřáté kuřecí kari s rýží, co se prodává jako hotovka v obchodě. To jsem měla ale až ve 14 hodin. A teď v šest hodin večer jestě nemám hlad.“

„To jsi snědla dost málo,“ odpovídám.

„Takhle jím pořád, a nehubnu. Tak co mám jíst,“ zajímá se.

„To je právě ono. Tvůj jídelníček, pokud se takto stravuješ dlouhodobě, je podhodnocený. To znamená, že přijímáš málo energie a vůbec všech živin. Tělo to nějaký čas vydrží, adaptuje se, ale protože mu vše, co jsem vyjmenovala, chybí, dřív či později si o to řekne. A při první příležitosti se pořádně najíš. Pak to nějaký čas neřešíš, jíš nepravidelně, nebo pravidelně, ale na skladbu jídla nekoukáš. A pak si zas řekneš, že s tím něco uděláš. A najedeš na svou oblíbenou dietu s nízkým příjmem energie a jídly, které tělu nedodají potřebné živiny. Ale takovou dietou nikdy trvale nezhubneš – jen postupně a plíživě přibíráš, protože tělo se adaptuje a vše, co je v nadbytku uloží do tukových zásob na horší časy“.

K tomu ji zopakuji ji mé otřepané fráze:

  • 300 g zeleniny,
  • 2 kusy ovoce,
  • dostatek kvalitních bílkovin a to i z rostlinných zdrojů, tj. 100 -150 g masa či ryby, 100 -150 g luštěnin,
  • kvalitní obiloviny, včetně žitného chleba, neslazené müsli,
  • 5-10 ml za studena lisované oleje nebo 5 -10 g ořechů či semínek

„Pokud chceš hubnout, tak to vše každý den. Jak pestré si to uděláš, záleží jen na tobě,“ dodávám.

„A čím mám začít,“ ptá se.

A já zase odpovídám jako obvykle:

„Začni tím, že se zaregistruješ na www.kaloricketabulky.cz a budeš si psát vše, co sníš a vypiješ. Až budeš mít vyplněných 7 dní, já se podívám, kde je chyba, co ti chybí, co přebývá, na co si dávat pozor, z jakých zdrojů získávat kvalitní palivo. Změny budeme dělat postupně a časem se sama naučíš vytvořit si vyvážený jídelníček tak, abys pomalu hubla. Neboj, nebude to drastické a časem si uvědomíš, že vyvážený jídelníček lze vytvořit i z potravin, které běžně jíš a co ti chutná. Jde jen o to nepodlehnout lákavým reklamám, co všechno k životu (ne)potřebujeme: 80 % otravin, tedy potravin, které se běžně prodávají, k životu nepotřebujeme, vynecháme. Je potřeba se vrátit k přírodě, k základním a nezpracovaným potravinám. Jíst jednoduše a prostě. Udělat si čas pro sebe a na sebe, připravit si jídlo, které v klidu a s láskou sníš. Že nestíháš, nemáš čas? Tak si ho udělej a nevěnuj čas věcem, které ti nic nedají. Vlastně tak trochu na sebe kašleš, když se odbýváš v jídle, “ vypadne ze mě.

Chcete zhubnout a cítit se dobře? Je potřeba něco změnit. Já jako výživový poradce mohu pomoci, ukázat cestu, jak na to, ale rozhodnout se a udělat to musí každý sám.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Martina Korejčková: Jak moje klientka zhubla nepříznivé situaci navzdory

Kateřina Dobešová
katerinadobesova.cz

Jsem cvičitelka, trenérka a výživová poradkyně ulítlá na zelené potraviny. Radím lidem, jak správně cvičit a jíst, aby se cítili dobře tak jako já. Protože radím lidem to, co žiju.

25.9.2017 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024