Sýry včera, dnes a zítra aneb Zdraví, sílu najdeš v sýru
Historie i současnost kulinářství by se těžko obešla bez mléka a výrobků z něj.
Máslo, pomazánkové (ne)máslo, jogurty, kefíry, tvaroh, podmáslí, smetana, zmrzliny. A sýry.
O zdravé výživě toho má většina lidí načteno celkem hodně. O to víc mě udivuje, kolik z nich neumí v této souvislosti poslouchat svoje těo a respektovat jednoduchá pravidla sestavování jídelníčku.
Vidím to na klientech, kteří chodí cvičit na moje hodiny, a stravují se po svém…
„Co si mám dát k večeři,“ zeptala se mě kamarádka, která ke mně chodí na soukromé lekce cvičení a která se již nějakou dobu snaží shodit nějaké to kilo.

„Já nevím, protože nevím, co jsi celý den jedla a kolik jsi toho jedla. Nevím, jestli ti nechybí bílkoviny nebo tuky či vláknina. Pokud bych ti měla poradit adekvátně, tak taková jednoduchá klasika je zeleninový salát a hoď na to tuňáka,“ odpovídám pravdivě.
„Mohu si k tomu dát žitný chleba? Takhle na večer…,“ pokračuje.
„Já myslím, že ano, ale ještě jednou ti říkám, že je to vytržené z kontextu. A mohu jen hádat, co asi potřebuješ“, stojím si za svým.
„Tak k snídani jsem měla bílý jogurt a müsli, k obědu ohřáté kuřecí kari s rýží, co se prodává jako hotovka v obchodě. To jsem měla ale až ve 14 hodin. A teď v šest hodin večer jestě nemám hlad.“
„To jsi snědla dost málo,“ odpovídám.
„Takhle jím pořád, a nehubnu. Tak co mám jíst,“ zajímá se.
„To je právě ono. Tvůj jídelníček, pokud se takto stravuješ dlouhodobě, je podhodnocený. To znamená, že přijímáš málo energie a vůbec všech živin. Tělo to nějaký čas vydrží, adaptuje se, ale protože mu vše, co jsem vyjmenovala, chybí, dřív či později si o to řekne. A při první příležitosti se pořádně najíš. Pak to nějaký čas neřešíš, jíš nepravidelně, nebo pravidelně, ale na skladbu jídla nekoukáš. A pak si zas řekneš, že s tím něco uděláš. A najedeš na svou oblíbenou dietu s nízkým příjmem energie a jídly, které tělu nedodají potřebné živiny. Ale takovou dietou nikdy trvale nezhubneš – jen postupně a plíživě přibíráš, protože tělo se adaptuje a vše, co je v nadbytku uloží do tukových zásob na horší časy“.
„Pokud chceš hubnout, tak to vše každý den. Jak pestré si to uděláš, záleží jen na tobě,“ dodávám.
„A čím mám začít,“ ptá se.
„Začni tím, že se zaregistruješ na www.kaloricketabulky.cz a budeš si psát vše, co sníš a vypiješ. Až budeš mít vyplněných 7 dní, já se podívám, kde je chyba, co ti chybí, co přebývá, na co si dávat pozor, z jakých zdrojů získávat kvalitní palivo. Změny budeme dělat postupně a časem se sama naučíš vytvořit si vyvážený jídelníček tak, abys pomalu hubla. Neboj, nebude to drastické a časem si uvědomíš, že vyvážený jídelníček lze vytvořit i z potravin, které běžně jíš a co ti chutná. Jde jen o to nepodlehnout lákavým reklamám, co všechno k životu (ne)potřebujeme: 80 % otravin, tedy potravin, které se běžně prodávají, k životu nepotřebujeme, vynecháme. Je potřeba se vrátit k přírodě, k základním a nezpracovaným potravinám. Jíst jednoduše a prostě. Udělat si čas pro sebe a na sebe, připravit si jídlo, které v klidu a s láskou sníš. Že nestíháš, nemáš čas? Tak si ho udělej a nevěnuj čas věcem, které ti nic nedají. Vlastně tak trochu na sebe kašleš, když se odbýváš v jídle, “ vypadne ze mě.
Chcete zhubnout a cítit se dobře? Je potřeba něco změnit. Já jako výživový poradce mohu pomoci, ukázat cestu, jak na to, ale rozhodnout se a udělat to musí každý sám.
25.9.2017 Kateřina Dobešová Články, Jak zhubnoutHistorie i současnost kulinářství by se těžko obešla bez mléka a výrobků z něj.
Máslo, pomazánkové (ne)máslo, jogurty, kefíry, tvaroh, podmáslí, smetana, zmrzliny. A sýry.
Celý článek 7.2.2019
Když člověk začne hubnout, obvykle to doprovází silná motivace, snaha o změnu a odhodlání „něco konečně dělat“.
Jenže výsledky nejsou vždycky hned rychlé a reálný život s sebou přináší spoustu práce, aktivit, povinností, překážek i návraty ke starým návykům. Proto pokud jste se snahou o zhubnutí stále na začátku, můžou vám pomoct následující tipy, které vás podrží na cestě vpřed.
Celý článek 9.11.2025
Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.
Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.
Celý článek 6.11.2025
Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?
Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…
Celý článek 3.11.2025
Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.
V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.
Celý článek 31.10.2025
Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.
Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.
Celý článek 28.10.2025