Slané snídaně trochu jinak – tři recepty, které nadchnou vaše chuťové buňky i zdraví
Hromada zlatavých palačinek, po které stéká javorový sirup, je sice krásná představa – ale je těžké se po takovéto snídani přinutit cokoli dělat, natož se úplně nepřejíst.
Pokud je vaše snídaně hodně sladká, plná rychlých cukrů, pravděpodobně bude celý váš den protkán myšlenkami na nějaké dobroty.
Když však vaše snídaně bude ze základu slaná, bude obsahovat jak škroby, tak proteiny, vlákninu i zdravé tuky, nikdy se vám nestane, že byste po její konzumaci padli únavou zpět do postele.
Ovesná kaše pro ploché bříško
1 porce
- 1 vejce
- 35 g ovesných vloček (fajn jsou ty bez lepku)
- ¼ avokáda
- olivový olej
- hrst cherry rajčátek
- voda/ vývar dle potřeby
- sůl, pepř
V rendlíku přiveďte vodu k varu (pokud můžete, zaměňte vodu za kvalitní vývar), následně přisypte vločky a osolte. Za občasného míchání nechte vařit asi 5 minut. Mezitím na pánvičce s kapkou oleje orestujte nakrájená cherry rajčátka a jako poslední připravte volské oko (případně si ve vodě udělejte vejce ztracené, je lépe stravitelnější). Osolte, opepřete. Do misky dejte vločky, přidejte k nim ¼ zralého avokáda, orestovaná rajčátka a hotové vejce.
Slaná verze pečené ovesné kaše
6 porcí
Tato snídaně určitě nebude patřit k těm, které si přichystáte třeba při pondělním shonu, kdy vám nezazvonil budík. Pečená kaše je výborná při nedělní snídani, kdy je čas posedět s rodinou/ partnerem u ranního šálku čaje a dát si něco netradičního. Pokud budete na pekáček jen dva, máte tak při jedné přípravě vyřešené hned 3 snídaně v týdnu.
6 porcí
- 2 lžíce chia semínek + 6 lžic vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká mrkev
- 1 menší cibule
- malá cuketa
- 1 hrnek hub
- 2 hrnky ovesných vloček
- 5 lžic semínek (mix dle chuti)
- sůl, pepř
- tymián, rozmarýn
- 1 hrnek rýžového mléka
Troubu zapněte na 170 °C. Chia smíchejte s vodou a nechte chvilku nasáknout. Mezitím nakrájejte cibuli na malé kostičky, žampiony na trochu větší kousky. Cuketu a mrkev nastrouhejte na jemném struhadle.
Na kapce oleje restujte cibuli, přidejte žampiony, sůl, pepř, bylinky a dejte bokem. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky se semínky, přidejte restovanou cibulku, žampiony, cuketu, mrkev, chia semínka, mléko a důkladně vše spojte. Teď už jen šup s tím do zapékací mísy a pečte zhruba 40 minut.
Avokádo ve vajíčku
Vyzkoušejte jednoduchou pomazánku ze tří ingrediencí – vejce, avokádo a koření.
2 porce
- 2 celá vejce
- 1 bílek
- 1/2 avokáda
- sůl a pepř podle chuti
Uvařte vejce, nechte vychladnout, rozkrojte na půl, vydloubněte žloutky a smíchejte je s avokádem, solí a pepřem. Výsledkem bude krásně zelenkavá pomazánka, kterou můžete naplnit zbylé bílky a přikousnout k tomu pečivo či krekr, případně si pomazánku rovnou namazat na kus pečiva, poklást bílkem a přikousnout kus čerstvé zeleniny.
Bc. Daubnerová Renata
Nutriční terapeut (Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta), výživový poradce a sportovní dietolog – rekvalifikační kurz Mahra, sportovní dietolog, masér a lektor TRX.
Odpůrce jakýchkoli léků a umělých doplňků, které slibují zázračné účinky na zdraví
7.9.2017
Bc. Daubnerová Renata
Články, Recepty a výživa