Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Miloslav: Svalová hmota a síla zůstala na úrovni mé původní váhy, ale konečně vypadám jako člověk

V rámci aplikace Kaloricketabulky.cz zveřejňujeme proměny našich uživatelů, často jde o ženy.

Tentokrát máme pro vás po delším čase opět chlapa… Naším dnešním hostem je muž, který se rozhodl, že svou změnu vloží do rukou odborníků. A protože prý vaření není jeho silnou stránkou, k novému tréninkovému programu přidal i krabičkovou dietu.

Miloslav Kot

Pětatřicetiletý sympaťák Miloslav je od pohledu silový sportovec. Jak sám říká, jeho koníčkem je posilovna. A pak jeho pes, s kterým podniká dlouhé vycházky.

Zásadní mezník v Miloslavově životě přišel po těžkém úrazu nohy. Třikrát zlomený kotník a rozdrcená holeň ho upoutaly na lůžko: „Najednou jsem zjistil, ze váha je prostě problém. Necítil jsem se dobře. Navíc manželka měla vypracované břišáky …

  • Jeho míry před proměnou byly 185 cm, 108 kg, hrudník 130 cm, pas 98 cm, biceps 50 cm. „Tehdy mi bylo jedno, jak vypadám. Dával jsem důraz na silový výkon, ne na vzhled,“ popisuje ještě relativně nedávné období.

Miloslav Kot

Dalším impulsem pro nový životní styl bylo, že po čtrnácti letech také změnil fitko: „A v tom novém se všichni naváželi do mého břicha. Bylo jedno, jakou mám sílu… A tak jsem se rozhodl, že jim ukážu, že to umím i jinak. A hlavně jsem nechtěl, aby se manželka za mě musela stydět,“ usmívá se a dodává, že z velkých vah už ho bolely karpály, šlachy a klouby – a že KARDIO pro něho bylo do té doby sprosté slovo.

Jaké byly hlavní změny v jídelníčku a pohybovém režimu?

Rozhodl jsem se začít dodržovat sacharidové vlny, což je nejjednodušší způsob, jak nastartovat metabolismus a poměrně jednoduše a bez velké námahy vidět okamžité výsledky,“ říká muž, který se nakonec rozhodl v této své změně využít kompletní nabídky Jakuba Krause a Evičky, které znáte i našeho blogu z článku o cyklování sacharidů.

Všechno je pouze v hlavě,“ opakuje okřídlenou větu Miloslav a dodává, že on osobně má silnou vůli a dokáže si odříct, když ví, proč to dělá a jak svého cíle dosáhnout. „Nechtěl jsem ani zbytečně marnit peníze a čas – ani můj, ani mých trenérů. Eva s Jakubem jsou opravdoví profíci, kteří jsou schopni se přizpůsobit a jejich práce není založena jen na doporučování krabičkové diety, kterou mimo tréninků také nabízejí. Vědí, co dělají a hlavně dělají to tak, aby to fungovalo.

•    A právě díky nim má Miloslav nyní míry –  86 kg,  130 cm hrudník, 46 cm biceps, 88 cm pas.

Jak svůj úspěch hodnotí Miloslav?

Neberu to nijak zvlášť jako svůj úspěch. Je to prostě změna stravování, což je 80% všeho. Diky sacharidovým vlnám si udržíte v podstatě veškerou svalovou hmotu a pálíte čistě jen tuk. Jsem důkazem toho, že můj trenér ví, co dělá. Stačí držet správnou dietu a jíst to, co tělo potřebuje,“ pochvaluje si.

Chutě v této dietě prý neexistují. Ve chvíli, kdy vyměníte nepotřebné cukry a nasycené tuky za správný tuk, tělo nemá potřebu vás „honit mlsnou“…

Sám bych si jídlo neuměl připravit, proto jsem zvolil hotové krabičky. Jejich pestrost je neuvěřitelná. Také množství je dostačující. A to jsem byl opravdu velký jedlík (kilo masa na posezeni, tři pytlíky rýže nebo velký pytel těstovin – žádný problém). Každých 14 dní mám v neděli cheat day. A je fakt, že na ten se extrémně těším. Chybí mi sushi, zmrzlina a mandle v hořké čokoládě. Vstávám kvůli tomu třeba v šest ráno a v poledne jsem tak přejedený, ze se zase těším na pondělí, kdy mám nízký  den a konečně mi nebude zle,“ směje se.

Jak vnímá změnu okolí?

Nikdo nevěřil, že jsem to já. Lidé, kteří mě tři měsíce neviděli, mě nepozdraví, protože mě nepoznávají,“ hodnotí stručně svou proměnu.

Co by poradil uživatelům aplikace Kaloricketabulky.cz

„Všechno je v hlavě. Pokud se člověk rozhodne, jde všechno a žádná dřina to není. Stačí vypustit výmluvy a výmysly, proč to nejde, a hledat způsoby, jak to udělat. Doktoři vyhrožovali, že budu rád, pokud budu ještě někdy normálně chodit. Z postele jsem vstal po čtrnácti dnech od operace a moje cesta byla do fitka na benč,“ říká podle pravdy.

Miloslav Kot

Jak to dělá Miloslav – pohybový a stravovací režim

  • Tréninky 5 x týdně – jedu každou partii zvlášť: ruce, hrudník, ramena, záda, nohy.
  • Břicho jako takové jsem cvičil maximálně dvakrát v životě. Je to sice neuvěřitelné, ale takhle fungují sacharidové vlny.
  • U nohou je to kvůli zranění horší – mám devadesátiprocentní omezení hybnosti kotníku, tedy dřepy pro mě již neexistují.
  • Třikrát týden KARDIO – hodina orbitreku, víceméně pro zábavu, na úbytek váhy to nemá vliv, jde mi o fyzičku.
  • Denně nosím dvacetikilovou zátěžovou vestu, když jdu se psem lesem normální chůzí, cca 10 km (pes už je veterán, přes dvanáct let, tedy procházky přizpůsobuji spíše jemu).
  • Z doplňků používám pouze a čistě arginin (není třeba do sebe sypat umělé proteiny, které tělo ve finále neumí pořádně uložit, BCAA ani glutamin). Je to zbytečné mrhání peněz a zatížení organismu.

Dle mého názoru je ale třeba si uvědomit, že každé tělo funguje jinak! Nicméně na sacharidy bohužel 99 procent lidi reaguje stejně – tloustne, jsou unaveni, podráždění a mají chutě,“ doplňuje svůj výčet.

Proč zvolil krabičky?

S manželkou se prý snažili počítat, vážit a dělat si sacharidové vlny doma, respektive ona, protože Miloslav tvrdí, že neumí uvařit ani čaj. „Ale zjistili jsme, ze je to finančně dvakrát náročnější než tyhle krabičky a strávíte třeba i tři až čtyři hodiny vymýšlením odpovídajících jídel a vařením,“ vysvětluje rozhodnutí ohledně krabiček.

Manželka samozřejmě používala Kaloricketabulky.cz – bez nich by to bylo nereálné. A výsledky se skutečně začaly dostavovat, ale bylo to tak časově náročné, že to nešlo. Na základě referencí jsme zvolili nabídku Jakuba a Evičky a dnes už vím, že i když nepojedu sacharidové vlny, budu v jídelníčku pokračovat s nimi,“ říká nadšeně muž, který dokázal díky změně stravování projít skvělou proměnou a dodává, že jelikož jeho trenéři připravují dobré jídlo, není třeba tolik vůle. „A když přišla krize, stačí v nízký den uzený losos, quest tyčinka nebo sušené hovězí. Ve vysoký den jsem nikdy krizi neměl. Vlastně jsem nikdy žádnou pořádnou krizi, ale mě ten losos tak chutná,“ směje se a zdůrazňuje, že jeho příběh nemáme brát jako reklamu na Vitalbox, ale že on jim je zkrátka osobně vděčný za to, co pro něho udělali.

Tolik tedy další z našich proměn, tentokrát s naznačením, že nový jídelníček je možné vyřešit i jinak než hodinami strávenými sháněním kvalitních potravin a vařením. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud máte náročnější práci, staráte se o rodinu, je strašně těžké  dodržovat nějaký specifický jídelníček, zvlášť když pro ostatní v domácnosti je třeba připravovat ještě „normální“ jídla.

Kontakt na trenéry: 

Evička + Jakub: Fitnessmiláčci

Z archivu aneb přečtěte si také:

Sbohem, obezito! Já se k té vysněné figuře projím

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

9.1.2017 Články, Jak zhubnout

Související články

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

PhDr. Iva Málková: Jak být i při hubnutí labužníkem

Dnes v rozhodování kolik, co, proč a jak jíst hrají roli kromě bohaté nabídky lákavých dobrot především emoce. Jak přesvědčit lidi, že je důležité, nejen co jedí, ale i proč jedí a jak jedí?

Důležité je naučit se nebrat jídlo jako pomůcku k řešení problémů, které s ním vůbec nesouvisejí.

Celý článek 10.3.2024

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024