Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Deset důvodů, proč by ryby neměly chybět v jídelníčku

Češi si často na rybách nepochutnávají, protože je prostě neumí správně připravit.

Ryba neznamená jen kapra na Vánoce nebo rybí filé, i když i tyto varianty se dají připravit kvalitně a chutně.

1. Zdroj kvalitních lehce stravitelných bílkovin

Rybí maso je zdrojem kvalitních bílkovin, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny a kvalitou se vyrovnávají masu ostatních zvířat. Obsah bílkovin se pohybuje v rozmezí 15-20 g na 100 g rybího masa v syrovém stavu. Bílkoviny ryb jsou lehce stravitelné a trávicí trakt je dokáže rozložit za 2–3 hodiny v porovnání s masem ostatních živočichů, které stráví v žaludku a střevech mnohem více času.

2. Zdroj polynenasycených mastných kyselin

Tuk obsažený v rybách se svým složením významně odlišuje od tuku jiných živočichů. Při vysoké spotřebě masa hospodářských zvířat dochází současně ke zvýšené konzumaci nasycených mastných kyselin, která je u člověka spojována se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Naopak tuk ryb, zejména těch mořských, obsahuje vyšší podíl nenasycených mastných kyselin, včetně polyenových omega-3 mastných kyselin – eikosapentaenové kyseliny (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA), které si naše tělo neumí vyrobit a je proto důležité je přijímat ze stravy.

Polynenasycené mastné kyseliny působí příznivě na srdečně-cévní systém, upravují hodnoty cholesterolu v krvi a jsou důležité také pro správný vývoj mozku dětí (a to i v prenatálním období). Nejvíce nenasycených mastných kyselin obsahují tučnější mořské ryby, jako je tuňák, makrela nebo losos. Obsah polynenasycených omega-3 mastných kyselin je jedním z nejdůležitějších důvodů, proč ryby do jídelníčku zařazovat.

3. Zdroj vitaminů

vitaminů obsažených v rybách mají význam zejména vitaminy rozpustné v tucích – A a D, v menší míře i vitaminy rozpustné ve vodě (B1, B2, B6 a B12). Obsah vitaminu D v rybách ovlivňuje řada faktorů, bohatším zdrojem je maso tučných mořských ryb, ještě lépe jsou na tom játra tučných mořských ryb. Kombinace vitamínů A a D v rybách je výhodná z hlediska tvorby kostní tkáně a prevence osteoporózy. Příjem vitaminu D je v naší stravě často nedostatečný a konzumace ryb tak může jeho dostatečný příjem pomoct naplnit.

4. Zdroj jódu

Mořské ryby jsou důležitým zdrojem jódu. Jeho nedostatečný příjem již není tak častý (z důvodu jodizace soli), nicméně nedostatek jódu ve stravě může být příčinou potíží se štítnou žlázou.

5. Zdroj selenu

Ryby jsou poměrně bohatým zdrojem selenu, který v našem těle působí jako antioxidant.

6. Sardinky jako zdroj vápníku

V menších rybách (např. sardinkách), které se jedí i s malými kůstkami, se nachází také významné množství vápníku, jehož příjem je v české populaci často nedostatečný.

7. Nízká energetická hodnota

Méně tučné ryby, jako je například candát, štika nebo treska, obsahují jen okolo 1 g tuku na 100 g hmotnosti v syrovém stavu a jejich energetická hodnota se pohybuje okolo 80 kcal. Můžete je tedy bez obav zařadit do jídelníčku i při hubnutí. Nicméně kvalitní tuky jsou v jídelníčku také potřeba, a proto se nemusíte bát sáhnout i po tučnějších druzích ryb, jen je potřeba počítat s vyšší kalorickou hodnotou.

8. Sladkovodní ryby můžeme mít opravdu čerstvé

Mořské ryby přináší sice více benefitů zejména v podobě omega-3 nenasycených mastných kyselin a jódu, ale neznamená to, že by sladkovodní ryby nebyly kvalitní. I ty nám přináší spoustu prospěšných živin a je vhodné je do jídelníčku zařadit společně s rybami mořskými. Výhodou je, že je i u nás můžete sehnat opravdu čerstvé.

9. Rychlá příprava

Příprava ryb je velmi rychlá a jednoduchá, ač se toho řada lidí bojí. Není to ale nic složitého, rybám stačí jen pár minut tepelné úpravy, ať už na pánvi, v troubě nebo třeba na grilu. K ochucení postačí sůl, čerstvé bylinky a citronová šťáva. Pro méně zdatné je možné sáhnout i po kvalitní konzervě, kterou můžete využít i na cestách nebo mít doma jako železnou zásobu.

10. Vynikající chuť

Kvalitní dobře připravená ryba může být opravdovou delikatesou. Pokud si nejste jisti její přípravou, můžete navštívit nějakou restauraci specializující se na rybí pokrmy, kde si na rybě rozhodně pochutnáte.

Je třeba ale nezapomenout zmínit i tu stinnou stránku ryb. A tou je především fakt, že některé ryby, zejména ty, které jsou ulovené u ústí velkých řek, kam se dostávají městské splašky, nebo říční ryby některých oblastí jihovýchodní Asie, mohou obsahovat toxické složky (například rtuť, PCB). Rizika však mohou nastat jen při konzumaci vysokého množství jednoho druhu nebo u citlivých jedinců (těhotné a kojící ženy, děti). Pokud se budeme řídit pravidlem jíst ryby 2x týdně a střídat více druhů, tak se jejich konzumace nemusíme vůbec obávat.

Držte se tedy osvědčené rady všeho s mírou a jezte ryby mořské i sladkovodní, tučnější i méně tučné a především kvalitní a čerstvé.

foto: archiv STOB

[poll id=“7″]

Ing. Málková Hana

ww.stob.cz

odbornice na výživu společnosti STOB

absolventka VŠCHT (zaměření Kvalita a bezpečnost potravin) a řady výživových kurzů a seminářů

spoluautorka knih a dalších pomůcek pro rozumné hubnutí

12.10.2017 Ing. Málková Hana Články, Recepty a výživa

Z archivu

Jana Najbrtová: Cvičení pro seniory aneb Ve zdravém těle zdravý duch

Stárnutí je nezvratitelný proces. Postihuje s rozdílnou rychlostí všechny orgány, které následně ztrácejí svou funkčnost.

Vhodně strukturovaná pohybová aktivita jednoznačně zpomaluje tempo stárnutí a zvyšuje kvalitu života seniorů na všech úrovních.

Celý článek 19.7.2018

Související články

Zimní superpotraviny: Jaké potraviny vám dodají energii a podpoří zdraví

V období mrazivých měsíců je potřeba vzít zavděk mraženými či nakládanými potravinami, případně těmi, které dlouho vydrží, třeba kořenová zelenina, a jsou cenově přijatelné po celý rok.

Koneckonců je využívaly v zimě už naše babičky a prababičky…

Celý článek 19.11.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Chůze jako nejvýhodnější celoroční pohybová aktivita

Kdo mě zná díky článkům tady na blogu Kalorických Tabulek, tak asi ví, že se ve své nutriční poradně nejčastěji věnuji tématu redukce tělesné hmotnosti.

K tomu, aby člověk vhodným způsobem redukoval svoji tělesnou hmotnost, je žádoucí zařadit i pravidelný pohyb a nespoléhat tedy jen na úpravu stravování.

Celý článek 17.11.2024

Co je světelná hygiena a proč je světlo klíčový hráč ve hře o kvalitní spánek?

Světlo. Co si představíte, když se řekne světlo? Někdo si vybaví křišťálový lustr, někdo žárovku, jiný Slunce.

Právě prožíváme období roku, kdy je nedostatek přirozeného světla. A přitom denní nebo chcete-li sluneční světlo je nepostradatelné pro udržení lidského zdraví, má antidepresivní účinky, ovlivňuje kognitivní i fyzický výkon a řídí cirkadiánní rytmus – tedy navozuje přirozené střídání aktivní bdělosti a spánku.

Celý článek 13.11.2024

Eliška: Minimalistický styl života ve Švédsku mi dal prostor soustředit se na to, co je podstatné

Dnes si povídáme s uživatelkou aplikace Kalorické Tabulky, která dlouhodobě žije ve Švédsku. Sympatická Eliška je součástí původní komunity Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami na Facebooku, jež se k naší radosti stále rozrůstá.

Jak se tedy žije a hlavně stravuje ve Švédsku?

Celý článek 10.11.2024

Kalorické Tabulky v praxi: Co znamená well-being a co pro to můžeme udělat?

V současné době se hodně lidí zajímá o své zdraví a o to, jakým způsobem cvičit a jak se správně stravovat.

Tento pozitivní trend napomáhá tomu, aby lidstvo tolik netrpělo nemocemi způsobenými obezitou a abychom také věděli, co jíme. Podporují jej mnohé knihy, internetové stránky a aplikace.

Celý článek 6.11.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner