Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Lesk a bída sušeného ovoce: Proč bychom měli mít jeho konzumaci pod kontrolou?

Sušení je jednou z nejstarších a zároveň nejlepších forem uchovávání potravin.

Při správném sušení (nízká teplota po delší dobu) dochází k minimální ztrátě nutričně hodnotných látek. V poslední době je velmi in sušení mrazem, tzv. lyofilizace. Ovoce je díky této metodě krásně křehké, plné chutí a bez použití jakýchkoli přísad.


Čerstvé ovoceje zdravé a výživné. Jakmile se vysuší, stává se více energeticky hutným, na minerály, vitamíny a vlákninu bohatším. Sušené ovoce je velmi snadné jíst ve větším množství – to však vede i k nadměrnému příjmu cukru a kalorií.

Co to pro nás znamená? Vysoká dávka fruktózy (ovocného cukru), kterou organismus hned neupotřebí, jde přímo do tuků! Nadbytečná fruktóza se rychle přemění játry na VLDL, což je forma cholesterolu s vysokým obsahem triglyceridů, což vede k ukládání tuku. Fruktóza je také typ cukru, který při vyšším množství spoluvytváří inzulinovou rezistenci, srdeční choroby, obezitu a další.

V poslední době se hodně řeší otázka množství g cukru, které přijmeme z ovoce za den. Mnoho odborníků se shoduje na 30 g pro dospělého člověka.

Představte si, že 1 hrníček čerstvých brusinek obsahuje 4 gramy cukru, avšak 1 hrníček sušených brusinek obsahuje celých 70 gramů!

  • Náš mozek neví, jak říci ne sušenému ovoci!

Je snadné sníst horu sušeného ovoce, protože fruktóza nedává signál mozku, že už má tělo dost. Fruktóza nepotlačuje ghrelin ani nestimuluje leptin po jídle (ghrelin spouští hlad a leptin jej zastavuje). Proto dává smysl, že se stále cítíme hladoví, ačkoli jsme na posezení snědli pytel sušeného ovoce.

Kolik je ta správná míra?

Vezmeme-li meruňky jako příklad – ze šálku čerstvých meruněk se stane přibližně 1/4 šálku sušených. Vycházejme tedy z této představy obecně a jakékoli sušené ovoce si před jeho konzumací představte 3 – 4 x objemnější.

Sladké chutě je velmi těžké zastavit na jednom nebo dvou kusech. Nenechte se sušeným ovocem omámit. Pokud ale hledáte zdravou alternativu rafinovaného cukru, jste na správné cestě. Skvěle se s ním dá sladit při domácím pečení i přípravě tepelně neupravených dezertů. Už jste například zkoušeli datlovou pastu?

Jaké je TOP ovoce, které si můžete dát v sušené formě?

DATLE  – představují bohatý zdroj vlákniny, který pomáhá snižovat LDL cholesterol. Datle jsou také dobrým zdrojem železa, manganu a vitamínu B6.

MERUŇKY – obsahují vysoké množství vitaminu A a jsou opět bohatým zdrojem železa. Vždy se rozhodněte pro hnědé nebo černé organické meruňky, protože zachovaná oranžová barva u sušených plodů je způsobena konzervačními látkami (E220).

ŠVESTKY – obsahují vitamíny B a jsou dobře známým domácím prostředkem pro stimulaci střev. Švestky jsou opět dobrým zdrojem železa.

ROZINKY – dobrý zdroj draslíku a manganu.

A pak také samozřejmě všechny různé druhy superfruits jako jsou goji, acai, lucuma a mnoho dalších.

Sušené ovoce má mnohem delší trvanlivost než čerstvé ovoce a může tak být šikovnou svačinkou vám i vašim dětem, zejména na dlouhých cestách.

Dejte si však pozor při jeho výběru na kvalitu a kupujte jej jen u dobrých značek. V opačném případě hrozí, že bude kontaminováno houbami a toxiny z důvodu nesprávného skladování.

[poll id=“6″]

Bc. Daubnerová Renata www.fitarian.cz

Nutriční terapeut (Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta), výživový poradce a sportovní dietolog – rekvalifikační kurz Mahra, sportovní dietolog, masér a lektor TRX.
Odpůrce jakýchkoli léků a umělých doplňků, které slibují zázračné účinky na zdraví

2.10.2017 Bc. Daubnerová Renata Články, Recepty a výživa

Z archivu

Vztah ke stravování a pohybu podle našich povahových rysů

Tím, že mi pod mýma „odbornýma rukama“ prošly již stovky lidí, mám možnost nahlédnout do různých aspektů, které rozhodují o našem chování ve stravování a o našich stravovacích zvyklostech.

Aspektem, kterým se budu zabývat v tomto článku, je role temperamentu člověka, tzv. jeho povahový profil.

Celý článek 11.5.2020

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner