Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Lesk a bída sušeného ovoce: Proč bychom měli mít jeho konzumaci pod kontrolou?

Sušení je jednou z nejstarších a zároveň nejlepších forem uchovávání potravin.

Při správném sušení (nízká teplota po delší dobu) dochází k minimální ztrátě nutričně hodnotných látek. V poslední době je velmi in sušení mrazem, tzv. lyofilizace. Ovoce je díky této metodě krásně křehké, plné chutí a bez použití jakýchkoli přísad.


Čerstvé ovoceje zdravé a výživné. Jakmile se vysuší, stává se více energeticky hutným, na minerály, vitamíny a vlákninu bohatším. Sušené ovoce je velmi snadné jíst ve větším množství – to však vede i k nadměrnému příjmu cukru a kalorií.

Co to pro nás znamená? Vysoká dávka fruktózy (ovocného cukru), kterou organismus hned neupotřebí, jde přímo do tuků! Nadbytečná fruktóza se rychle přemění játry na VLDL, což je forma cholesterolu s vysokým obsahem triglyceridů, což vede k ukládání tuku. Fruktóza je také typ cukru, který při vyšším množství spoluvytváří inzulinovou rezistenci, srdeční choroby, obezitu a další.

V poslední době se hodně řeší otázka množství g cukru, které přijmeme z ovoce za den. Mnoho odborníků se shoduje na 30 g pro dospělého člověka.

Představte si, že 1 hrníček čerstvých brusinek obsahuje 4 gramy cukru, avšak 1 hrníček sušených brusinek obsahuje celých 70 gramů!

  • Náš mozek neví, jak říci ne sušenému ovoci!

Je snadné sníst horu sušeného ovoce, protože fruktóza nedává signál mozku, že už má tělo dost. Fruktóza nepotlačuje ghrelin ani nestimuluje leptin po jídle (ghrelin spouští hlad a leptin jej zastavuje). Proto dává smysl, že se stále cítíme hladoví, ačkoli jsme na posezení snědli pytel sušeného ovoce.

Kolik je ta správná míra?

Vezmeme-li meruňky jako příklad – ze šálku čerstvých meruněk se stane přibližně 1/4 šálku sušených. Vycházejme tedy z této představy obecně a jakékoli sušené ovoce si před jeho konzumací představte 3 – 4 x objemnější.

Sladké chutě je velmi těžké zastavit na jednom nebo dvou kusech. Nenechte se sušeným ovocem omámit. Pokud ale hledáte zdravou alternativu rafinovaného cukru, jste na správné cestě. Skvěle se s ním dá sladit při domácím pečení i přípravě tepelně neupravených dezertů. Už jste například zkoušeli datlovou pastu?

Jaké je TOP ovoce, které si můžete dát v sušené formě?

DATLE  – představují bohatý zdroj vlákniny, který pomáhá snižovat LDL cholesterol. Datle jsou také dobrým zdrojem železa, manganu a vitamínu B6.

MERUŇKY – obsahují vysoké množství vitaminu A a jsou opět bohatým zdrojem železa. Vždy se rozhodněte pro hnědé nebo černé organické meruňky, protože zachovaná oranžová barva u sušených plodů je způsobena konzervačními látkami (E220).

ŠVESTKY – obsahují vitamíny B a jsou dobře známým domácím prostředkem pro stimulaci střev. Švestky jsou opět dobrým zdrojem železa.

ROZINKY – dobrý zdroj draslíku a manganu.

A pak také samozřejmě všechny různé druhy superfruits jako jsou goji, acai, lucuma a mnoho dalších.

Sušené ovoce má mnohem delší trvanlivost než čerstvé ovoce a může tak být šikovnou svačinkou vám i vašim dětem, zejména na dlouhých cestách.

Dejte si však pozor při jeho výběru na kvalitu a kupujte jej jen u dobrých značek. V opačném případě hrozí, že bude kontaminováno houbami a toxiny z důvodu nesprávného skladování.

Anketa: Jak často jíte sušené ovoce?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Z archivu aneb přečtěte si také:

Leoš Středa: Úspěch se neodpouští aneb historie hubnutí u nás i ve světě (2. část)

Bc. Daubnerová Renata
www.fitarian.cz

Nutriční terapeut (Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta), výživový poradce a sportovní dietolog – rekvalifikační kurz Mahra, sportovní dietolog, masér a lektor TRX.
Odpůrce jakýchkoli léků a umělých doplňků, které slibují zázračné účinky na zdraví

2.10.2017 Články, Recepty a výživa

Související články