Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Co se zbytky jídel? Uvažujte prakticky!

Moje prababička z Moravy nás, děti, učila, abychom nenechávali zbytky.

Že se tím nejen rouháme Bohu, ale opovrhujeme i tím, co nám země dává. A že vše se dá dále využít.

Pravda, babička měla na dvorku pár slepic a jedno prasátko, takže pro ni nebyl problém využít i starý chleba či skořápky od vajíčka. Ale přece jen pár rad mne naučila, tedy jak a co se zbytky jídel třebas od nedělních obědů.

Tvrdé pečivo

Ne vždy stihneme sníst všechen chleba a rohlíky, které si koupíme. A pak jen s obavami sledujeme, jak pečivo tvrdne, a netušíme, co s tím. Tak tady nabízím pár nejen prababiččiných tipů, snad přijdou vhod.

Třeba s tvrdým chlebem (a funguje to i s rohlíkem) se dá udělat ta věc, že jej rozkrájíte (podle tvrdosti rozřežete) na malé, čtvercové kousky. Rozpálíte troubu na 180 ° Celsia, na plech rozložíte kostičky tvrdého chleba (rohlíku), můžete je podle své chuti okořenit (sladká paprika, česnek), trochu zakápnout olejem a necháte je pár minut zapéct.

  • Vznikne chuťovka ve stylu krekrů, kdy takto zapečené tvrdé pečivo je sice navenek tvrdé, ale uvnitř nadýchané a příjemně křupavé.

Tvrdnoucí chleba také prababička využila tak, že kostičky nakrájela do plecháčku, zalila mlékem a zasypala cukrem a nechala na ohni pomalu ohřívat. Následné „selské müsli“ jedla velkou plechovou lžící…

Krajíce tvrdnoucího chleba lze také namočit v rozšlehaném vajíčku a pak je osmažit na oleji v pánvi. Pomažeme hořčicí a poklademe navrch kolečka cibule. Podobně lze využít i tvrdnoucí rohlíky, překrojit je na poloviny, obalit v rozšlehaném vajíčku… a i dále je postup stejný.

Nijak měkké, ale ještě ne zcela tvrdé rohlíky lze využít na přípravu domácích mini panini. Překrojíte rohlík, pomažete jednu půlku máslem, přidáte plátek sýra, plátek šunky, případně nějakou zeleninu (papriku, česnek, jarní cibulku apod.), přiklopíte druhou půlkou a vložíte do rozpáleného toasteru neboli sendvičovače.

  • Aby vám ingredience „nevytékaly“ při splácnutí rohlíku v toasteru ven, lze při prvotní přípravě rohlík jen po straně nakrojit jako na hot dog a ingredience vkládat sem jako do kapsy.

Tvrdé rohlíky nakrájené na kousky můžete po čase namočit do mléka a použít do knedlíků. A samozřejmě se dají staré rohlíky použít na strouhanku – stačí dobré struhadlo, není ani nutné mít mlýnek.

Moje maminka ale mlýnek má, takový světle modrý, s bílým pěchovadlem. Strouhal jsem na mlýnku rohlíky moc rád, protože mne bavilo pak špičky rohlíků pěchovat tím pěchovadlem. Ale to jen tak, aby řeč nestála.

Brambory, knedlíky, rýže, těstoviny

Když zbude hodně brambor, dají se buď připravit k večeři s vajíčkem v podobě volského oka – a táta si na brambory ještě pokrájí na kostičky cibuli, nebo se dají druhý den použít na bramborové těsto (přidá se jen hrubá mouka, vejce, sůl, a pokud je těsto moc tuhé, pak trochu mléka).

Babička z tohoto těsta dělala šulánky (protože se těsto šoulelo po válu), někde tomu říkají šlejšky. Uděláte z těsta dlouhou nudli, nakrájíte na menší kousky, hodíte do vařící vody v hrnci a pak podáváte v hlubokém talíři posypané mletým mákem s moučkovým cukrem, skořicí, prostě podle libosti, a zalité rozpuštěným máslem. Jdou připravit i na slano, dáte na ně cibulku se slaninou a třeba kyselé zelí, a je paráda hotová.

  • Nebo bramborové těsto použijete jako kapsu, do níž vložíte ingredience podle své chuti (někdo dává kombinaci šunka – sýr, jiný slanina – zelí) a jednotlivé plněné kapsy pak osmažíte na oleji na pánvi.

Podobně jde vytvářet kouzla s rýží. Vezměte, co zbylo, smíchejte s cibulkou, zeleninou, špenátem, kousky masa, sýra, šunkou, jak vám chuť velí, a vytvořte z nich kuličky. Ty pak obalte podobně jako řízek, a stejně tak osmažte. A opět je o zábavu postaráno. Dají se udělat i na sladko, ale to ne každému chutná. Tohle jídlo možná znáte z Itálie, říká se mu arancini.

  • Zbytky rýže se dají jednoduše využít i na jedno rychlé studentské jídlo – osmažíme cibulku, přidáme fazole z plechovky (ty hnědé s bílou barvou rýže lépe kontrastují), přidáme rýži, promícháme, necháme chvíli prohřát a podáváme.

A pak zde máme nejznámější využití přebytků rýže – přípravu rizota –, což si myslím je tak obligátní, že nemá smysl zmiňovat přípravu nějak podrobněji.

Dobrý recept jsem dostal i na knedlíky, které zbudou třeba po nedělním vepřo-knedlo-zelo. Dáte si zpěnit cibulku, vložíte na kostičky pokrájené knedlíky, a na ně dáte na kostičky pokrájená rajčata. Rajčata do knedlíků pustí šťávu, čímž je změkčí. Pak můžete jako tradičně přidat i vajíčko. Takové knedlíky s vejci nejsou vůbec tvrdé, navíc rajče jim dodá osvěžující chuť.

S těstovinami je nejmenší problém – hodí se třeba pro zeleninový salát s těstovinami, stačí si jen například v páře připravit zeleninu a namíchat s těstovinami a jogurtem (nebo majonézou).

Nebo dáte osmažit cibulku, přidáte zeleninu, kousek masa či slaninu, pak těstoviny, chvíli necháte prohřát, a nakonec přidáte rozkvedlané vajíčko.

  • A případně jen těstoviny prohřejete v napařovači a podáváte na sladko s mletým mákem a moučkovým cukrem, zalité rozpuštěným máslem.

Prý se dají zbytky těstovin promíchat se zbytky brambor a prohřát na pánvi na zpěněné cibulce, ale tuto kombinaci jsem osobně nezkoušel, takže nevím, jak chutná. Když přidáme slaninu a když se zalije tato směs rozšlehaným vejcem, máme zde zajímavou omeletu.

Zbytky luštěnin

Prababička mne také naučila, co se zbytky čočkové kaše z minulého dne. Přidala vajíčko, strouhanku, a udělala z takto vzniklého těsta placičky. Ty pak osmažila jako karbanátky. Jde to i s fazolemi nebo hrachem.

Ze zbytků fazolí je možné připravit fazolovou pomazánku (šla by i hrachová či čočková, ale ty mi přijdou poněkud suché) – namačkáte či rozmixujete zbylé fazole, přidáte na drobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř – a je hotovo. Někteří přidávají ještě natvrdo uvařené vejce nebo tvaroh, jiní ještě opečený česnek či sardinky.

Jestliže zbudou celé kousky luštěnin, dají se využít na přípravu skvělé polévky, již pak stačí jen pořádně zahustit nebo do ní dokonce přidat trochu smetany.

V každém obchodě lze dnes koupit placky tortilly. Doma je krátce z každé strany opečte na rozpálené pánvi a pak dovnitř vložte směs z luštěnin se salátem, rajčetem, paprikou, případně kousky opečeného kuřete – a máte doma mexickou siestu!

Samozřejmě existuje mnoho dalších tipů, třeba jsme nezmínili chlebovou polévku, nezbyl čas na rady, co s ovocem, nebo že zkyslé víno lze použít jako octovou zálivku či dresink vinaigrette. Ale pokud by se vám chtělo, můžete se podělit o další tipy a rady v komentářích.

Aplikace Kalorické tabulky.cz – zapisujte si, co sníte

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

27.11.2017 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Aneta Šámalová: Celá cesta je cílem aneb neuvěřitelný příběh, který vás nakopne

S váhou je to často jako na houpačce. Jsou období, kdy to jde tak nějak samo, a pak to začne dřít.

Vliv má na to mimo jiné i náš aktuální psychický stav. A právě o tom je i náš dnešní motivační příběh.

Celý článek 4.4.2016

Související články

Výživová poradkyně Monika Hronová: Jak efektivně plánovat vyvážený jídelníček

Plánování jídelníčku může být klíčové pro dosažení vyváženého příjmu živin a splnění vašich cílů – ať už se jedná o zlepšení kondice, lepší regeneraci nebo jen pocit, že jíte správně.

Často bývá problémem naplánovat dostatek bílkovin, které jsou pro tělo velmi důležité. Jak na to?

Celý článek 20.1.2025

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak poznat, že signál hladu u vás nefunguje správně?

V novém roce jsem si pro vás, milí čtenáři, připravila článek na téma týkající se pocitu hladu.

Jak poznat, že signál hladu u vás nefunguje správně? A je vhodné se najíst opravdu až ve chvíli, kdy dostaneme hlad?

Celý článek 17.1.2025

Fantastické proměny uživatelů aplikace Kalorické Tabulky. Inspirujte se a změňte také svůj život k lepšímu

Opět po nějakém čase nová dávka motivace nejen pro ledňáčky – tzv. proměny uživatelů aplikace Kalorické Tabulky.

Děkujeme všem, kteří s námi sdílí své příběhy. Začněte DNES i vy a třeba za rok tady bude vaše „proměna“.

Celý článek 15.1.2025

Začněte nový rok s novým plánem: Tipy na jídla, která vás nakopnou

Nový rok je ideální příležitostí, jak si nastavit zdravější návyky a vykročit správnou nohou.

Plánování jídelníčku na pár dní dopředu vám ušetří spoustu času, energie i stresu z vymýšlení, co vlastně vařit a jíst.

Celý článek 11.1.2025

Deset kroků, jež pomohou správně začít hubnout

Máme za sebou vánoční svátky, jež bývají mnohdy spojené s větší konzumací jídla a také kalorií v podobě alkoholu.

Navíc řada z nás si v tuto dobu začne dávat nesmyslně náročná novoroční předsevzetí, která samozřejmě dlouho nevydrží plnit. Jak to tentokrát pojmout lépe?

Celý článek 9.1.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner