Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Co se zbytky jídel? Uvažujte prakticky!

Moje prababička z Moravy nás, děti, učila, abychom nenechávali zbytky.

Že se tím nejen rouháme Bohu, ale opovrhujeme i tím, co nám země dává. A že vše se dá dále využít.

Pravda, babička měla na dvorku pár slepic a jedno prasátko, takže pro ni nebyl problém využít i starý chleba či skořápky od vajíčka. Ale přece jen pár rad mne naučila, tedy jak a co se zbytky jídel třebas od nedělních obědů.

Tvrdé pečivo

Ne vždy stihneme sníst všechen chleba a rohlíky, které si koupíme. A pak jen s obavami sledujeme, jak pečivo tvrdne, a netušíme, co s tím. Tak tady nabízím pár nejen prababiččiných tipů, snad přijdou vhod.

Třeba s tvrdým chlebem (a funguje to i s rohlíkem) se dá udělat ta věc, že jej rozkrájíte (podle tvrdosti rozřežete) na malé, čtvercové kousky. Rozpálíte troubu na 180 ° Celsia, na plech rozložíte kostičky tvrdého chleba (rohlíku), můžete je podle své chuti okořenit (sladká paprika, česnek), trochu zakápnout olejem a necháte je pár minut zapéct.

  • Vznikne chuťovka ve stylu krekrů, kdy takto zapečené tvrdé pečivo je sice navenek tvrdé, ale uvnitř nadýchané a příjemně křupavé.

Tvrdnoucí chleba také prababička využila tak, že kostičky nakrájela do plecháčku, zalila mlékem a zasypala cukrem a nechala na ohni pomalu ohřívat. Následné „selské müsli“ jedla velkou plechovou lžící…

Krajíce tvrdnoucího chleba lze také namočit v rozšlehaném vajíčku a pak je osmažit na oleji v pánvi. Pomažeme hořčicí a poklademe navrch kolečka cibule. Podobně lze využít i tvrdnoucí rohlíky, překrojit je na poloviny, obalit v rozšlehaném vajíčku… a i dále je postup stejný.

Nijak měkké, ale ještě ne zcela tvrdé rohlíky lze využít na přípravu domácích mini panini. Překrojíte rohlík, pomažete jednu půlku máslem, přidáte plátek sýra, plátek šunky, případně nějakou zeleninu (papriku, česnek, jarní cibulku apod.), přiklopíte druhou půlkou a vložíte do rozpáleného toasteru neboli sendvičovače.

  • Aby vám ingredience „nevytékaly“ při splácnutí rohlíku v toasteru ven, lze při prvotní přípravě rohlík jen po straně nakrojit jako na hot dog a ingredience vkládat sem jako do kapsy.

Tvrdé rohlíky nakrájené na kousky můžete po čase namočit do mléka a použít do knedlíků. A samozřejmě se dají staré rohlíky použít na strouhanku – stačí dobré struhadlo, není ani nutné mít mlýnek.

Moje maminka ale mlýnek má, takový světle modrý, s bílým pěchovadlem. Strouhal jsem na mlýnku rohlíky moc rád, protože mne bavilo pak špičky rohlíků pěchovat tím pěchovadlem. Ale to jen tak, aby řeč nestála.

Brambory, knedlíky, rýže, těstoviny

Když zbude hodně brambor, dají se buď připravit k večeři s vajíčkem v podobě volského oka – a táta si na brambory ještě pokrájí na kostičky cibuli, nebo se dají druhý den použít na bramborové těsto (přidá se jen hrubá mouka, vejce, sůl, a pokud je těsto moc tuhé, pak trochu mléka).

Babička z tohoto těsta dělala šulánky (protože se těsto šoulelo po válu), někde tomu říkají šlejšky. Uděláte z těsta dlouhou nudli, nakrájíte na menší kousky, hodíte do vařící vody v hrnci a pak podáváte v hlubokém talíři posypané mletým mákem s moučkovým cukrem, skořicí, prostě podle libosti, a zalité rozpuštěným máslem. Jdou připravit i na slano, dáte na ně cibulku se slaninou a třeba kyselé zelí, a je paráda hotová.

  • Nebo bramborové těsto použijete jako kapsu, do níž vložíte ingredience podle své chuti (někdo dává kombinaci šunka – sýr, jiný slanina – zelí) a jednotlivé plněné kapsy pak osmažíte na oleji na pánvi.

Podobně jde vytvářet kouzla s rýží. Vezměte, co zbylo, smíchejte s cibulkou, zeleninou, špenátem, kousky masa, sýra, šunkou, jak vám chuť velí, a vytvořte z nich kuličky. Ty pak obalte podobně jako řízek, a stejně tak osmažte. A opět je o zábavu postaráno. Dají se udělat i na sladko, ale to ne každému chutná. Tohle jídlo možná znáte z Itálie, říká se mu arancini.

  • Zbytky rýže se dají jednoduše využít i na jedno rychlé studentské jídlo – osmažíme cibulku, přidáme fazole z plechovky (ty hnědé s bílou barvou rýže lépe kontrastují), přidáme rýži, promícháme, necháme chvíli prohřát a podáváme.

A pak zde máme nejznámější využití přebytků rýže – přípravu rizota –, což si myslím je tak obligátní, že nemá smysl zmiňovat přípravu nějak podrobněji.

Dobrý recept jsem dostal i na knedlíky, které zbudou třeba po nedělním vepřo-knedlo-zelo. Dáte si zpěnit cibulku, vložíte na kostičky pokrájené knedlíky, a na ně dáte na kostičky pokrájená rajčata. Rajčata do knedlíků pustí šťávu, čímž je změkčí. Pak můžete jako tradičně přidat i vajíčko. Takové knedlíky s vejci nejsou vůbec tvrdé, navíc rajče jim dodá osvěžující chuť.

S těstovinami je nejmenší problém – hodí se třeba pro zeleninový salát s těstovinami, stačí si jen například v páře připravit zeleninu a namíchat s těstovinami a jogurtem (nebo majonézou).

Nebo dáte osmažit cibulku, přidáte zeleninu, kousek masa či slaninu, pak těstoviny, chvíli necháte prohřát, a nakonec přidáte rozkvedlané vajíčko.

  • A případně jen těstoviny prohřejete v napařovači a podáváte na sladko s mletým mákem a moučkovým cukrem, zalité rozpuštěným máslem.

Prý se dají zbytky těstovin promíchat se zbytky brambor a prohřát na pánvi na zpěněné cibulce, ale tuto kombinaci jsem osobně nezkoušel, takže nevím, jak chutná. Když přidáme slaninu a když se zalije tato směs rozšlehaným vejcem, máme zde zajímavou omeletu.

Zbytky luštěnin

Prababička mne také naučila, co se zbytky čočkové kaše z minulého dne. Přidala vajíčko, strouhanku, a udělala z takto vzniklého těsta placičky. Ty pak osmažila jako karbanátky. Jde to i s fazolemi nebo hrachem.

Ze zbytků fazolí je možné připravit fazolovou pomazánku (šla by i hrachová či čočková, ale ty mi přijdou poněkud suché) – namačkáte či rozmixujete zbylé fazole, přidáte na drobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř – a je hotovo. Někteří přidávají ještě natvrdo uvařené vejce nebo tvaroh, jiní ještě opečený česnek či sardinky.

Jestliže zbudou celé kousky luštěnin, dají se využít na přípravu skvělé polévky, již pak stačí jen pořádně zahustit nebo do ní dokonce přidat trochu smetany.

V každém obchodě lze dnes koupit placky tortilly. Doma je krátce z každé strany opečte na rozpálené pánvi a pak dovnitř vložte směs z luštěnin se salátem, rajčetem, paprikou, případně kousky opečeného kuřete – a máte doma mexickou siestu!

Samozřejmě existuje mnoho dalších tipů, třeba jsme nezmínili chlebovou polévku, nezbyl čas na rady, co s ovocem, nebo že zkyslé víno lze použít jako octovou zálivku či dresink vinaigrette. Ale pokud by se vám chtělo, můžete se podělit o další tipy a rady v komentářích.

Aplikace Kalorické tabulky.cz – zapisujte si, co sníte

Z archivu aneb přečtěte si také:

Proměna Tomáše: Jaké byly hlavní změny v jídelníčku a jak vypadá jeho den zapsaný do aplikace Kaloricketabulky.cz?

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

27.11.2017 Články, O kaloriích nevážně

Související články

Vejce stokrát jinak

Vejce stokrát jinak

Vždycky, když opakují film Jak básníkům chutná život, zaujme mne příprava hostiny podle knihy Připravujeme vejce.

Šimon Šafránek v podání Pavla Kříže čeká dámskou návštěvu Píšťalky v podání Evy Vejmělkové, a tak právě podle knihy Připravujeme vejce chystá vaječný raut. Jenž mu překazí, jak jinak, jeho kamarád Kendy se dvěma dívkami z televizního štábu.

Celý článek 14.3.2024

Polévka je grunt…

Polévka je grunt…

Říkaly nám to už naše babičky, ale je to pravda? Dokáže nás zasytit jenom polévka?

Na tu druhou otázku jsem nedávno dostal odpověď v pražském areálu SAPA, kam si občas se synem zajdeme koupit nějaké exotické pochoutky, koření a na oběd. Na jednom rohu je bistro, kde pán vaří jen a pouze kapří polévku. Nečekal jsem však, že dostaneme skoro litrový lavor, pardon velký talíř, plný rybího vývaru, nudlí, zeleniny a opečených kousků kapra. Měli jsme problém polévku dojíst a vlastně jsme pak dlouho, dlouho neměli hlad.

Celý článek 29.2.2024