Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Eva Mackanič: Co obnáší legendární léčebná metoda Ludmily Mojžíšové, jež pomáhá ženám, které nemohou otěhotnět?

Léčebná metoda Ludmily Mojžíšové může pozitivně ovlivnit funkční sterilitu, tedy nemožnost otěhotnět, a to v případe, pokud jsou všechna gynekologická vyšetření v pořádku.

S jejím praktikováním mám velmi dobré zkušenosti a letitou praxi.

Metodika Ludmily Mojžíšové představuje ucelený léčebný systém, který je nejpřirozenějším způsobem léčby u neplodných párů, ale také přirozeným reflexním ovlivněním nervosvalového aparátu, hlavně pánevního dna za použití pohybové léčby, ve vztahu k bederní páteři, kosti křížové, pánvi, kostrči a svalům, které ovlivňují jejich polohou. Pozitivně ovlivňuje také svalové přetížení a svalové stažení (spasmy), kterými bývá zatížený celý svalový korzet páteře.

Co je důležité?

Vzájemná spolupráce zkušené fyzioterapeutky a pacienta, individuální přístup, důkladné vyšetření a terapie. Podstatou je manuální léčba fyzioterapeutem a následné pravidelné domácí cvičení souborů speciálních cviků, které vymyslela a sestavila před mnoha lety paní Ludmila Mojžíšová. Pravidelnost se v tomto případě rozumí cvičit každý den. Sestava vyrovnává nerovnováhu (dysbalance) v celém úseku páteře, tedy krční, hrudní, bederní – i celé pánve.

Jak dlouho cvičit a kdy se dostavují výsledky

Nejméně půl roku by měla cvičit žena, která zkouší otěhotnět pomocí této metody. Jinak se může stát, že sice otěhotní, ale dítě nedonosí. Prvních výsledků nedosáhneme za první cyklus. Mnoho žen si myslí, že když budou cvičit tři čtyři týdny, že se to spraví. Je třeba si uvědomit, že když je něco porouchané a nefunkční, tak trvá nějakou dobu, než se to spraví. A stejné je to s naším tělem. Když je tam nerovnováha svalového napětí, rotační postavení skeletu, tak my musíme určitou dobu pracovat na tom, abychom to naše tělo dostali do rovnováhy. Už paní Mojžíšová za svou praxi zjistila, že  když ženy otěhotněly během prvních dvou cyklů od začátku cvičení, tak obvykle potratily. Důležité je tedy nic neuspěchat.

Jak dlouho tedy ženy musejí cviky podle Ludmily Mojžíšové dělat, aby otěhotněly a dítě donosily?

Jakmile ženy odcvičí opravdu tři cykly, tak procentuálnost úspěchu narůstá a zároveň se minimalizuje pravděpodobnost potratu. Tříměsíční doba cvičení je nezbytná, neboť první tři cykly jsou o tom, že  cíleným cvičením dostáváme tělo do rovnováhy. Je totiž nezbytná stoprocentní funkčnost orgánů, dělohy a vaječníků, aby žena bez problémů otěhotněla.

A co následuje potom? Po třech cyklech říkám klientce, aby se snažila o přirozené otěhotnění. Ideální je cvičit půl roku až rok. To znamená, že když je ženě do třiceti let, tak zásada je, že třetina žen otěhotní ve čtvrtém cyklu od začátku cvičení. Když je ženě mezi 30 až 35 rokem, tak se čas prodlužuje. A může to trvat sedm až devět cyklů.

Navíc v posledních letech stoupá neplodnost u mužů a už paní Ludmila Mojžíšová hlásila, že jde o léčbu páru, a ne jen ženy. Donedávna převládal názor, že neplodnost je ženským problémem.

Přibližně v polovině případů neplodnosti je to postižení muže, jehož reprodukční schopnosti zřejmě v důsledku negativních civilizačních vlivů klesají. Produkce kvalitních spermií je také mimo jiné ovlivňována svalovou ne/rovnováhou v oblasti pánevního dna, kde jsou pohlavní orgány uloženy. S tím je tedy spojena pohybová aktivita, která je v poslední době nedostačující jak u žen,  tak u mužů. Sedavé zaměstnání a stresové prostředí velmi ovlivňuje svalové napětí a tím i držení těla.

Pokud se tedy rozhodnete podpořit početí potomka metodou Ludmily Mojžíšové, mějte na paměti, že k fyzioterapeutce by se měl dostavit také muž. Správným vyšetřením, terapií a vhodně zvolenými pohybovými aktivitami je možné ovlivnit spermiogram a kvalitu spermií.

Pár poznatků z mé praxe

Otěhotnět se podařilo pacientkám, které měly diagnostikovanou endometriozu, PCO (polycystická ovaria) nebo jim fungoval pouze jeden vaječník, případně  anebo byly po čtyřech neúspěšných IVF, než se dostaly ke mně. Páté IVF jim vyšlo díky přípravě metodou Ludmily Mojžíšové.

Dalším velkým přínosem metody paní Mojžíšové, který oceňují všechny pacientky, je, že se při pravidelném cvičení cítí po pár týdnech o mnoho lépe fyzicky.

Závěrem bych ráda vyzdvihla mnohoúčelnost této metody v dnešní době, která pohybovým aktivitám není moc nakloněna. Odcvičení sestavy cviků, jež trvá cca patnáct minut, každý den nám může ušetřit mnohé další trápení a potíže s pohybovým aparátem. Cviky jsou navíc jednoduché a snadno zapamatovatelné, prostorově nenáročné. Dají se bez problémů cvičit doma v obýváku.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Bára Wolfová Balcarová: Nedaří se vám zhubnout v menopauze? Vyzkoušejte 15 metabolicky vstřícných tipů

Eva Mackanič
www.fyzio.org

Certifikovaný Instruktor psychomotorického vývoje dětí dle metodiky Evy Kiedroňové
Léčba ženské sterility dle L. Mojžíšové
Akupresura
Aplikační techniky ve fyzikální terapii
Senzomotorická stimulace a stabilizace pohybového systému
Forum Kineziologie Olomouc
Diagnostika a terapie funkčních poruch hybné soustavy
Hiporehabilitace

28.3.2018 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024