Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Jan Novosad: Nejlepší posilovnou je svět venku. Otevřete dveře a trénujte kdekoliv! Program MovNat vám ukáže, jak na to.

Přirozený pohyb si žádá i přirozené prostředí, proto moje nejoblíbenější tréninky probíhají hlavně venku pod střechou z oblohy.

Proč cvičit venku?

Pocítíte změny ve vnímání těla, z pohybu budete mít daleko větší prožitek.  I „špatné“ počasí je dobrým pomocníkem v tréninku. Naše těla s počasím a venkovní teplotou souzní, proto se i díky počasí mnohem lépe odhaduje vhodná intenzita i obsah tréninku.

  • Standardní až sterilní prostředí uzavřených prostor nejsou pro cvičení dlouhodobě optimální. A často vedou k přetrénování.

Jan Novosad

Podstatný podíl tréninkového času by měl být venku, a proto je můj oblíbený program MovNat, o kterém si více povíme později, úzce propojen s městskými parky, hřišti, lesy, ale i s ulicí.

  • Největší metlou lidstva je „pohodlnost“ a výsledkem je nejen pohybová degenerace.

Všem nám chybí přirozený pohyb. Nevyužíváme chůzi či běh jako způsob transportu na kratší či delší vzdálenost. Na přesuny používáme převážně dopravní prostředky.

  • V práci sedíme, nad prací se ohýbáme a dusíme v sobě tok energie.

A jak se to snažíme řešit? V době extrémů klasicky:

První extrém je PASIVNÍ. Ve svém volném čase sedíme u televize či jiné elektroniky. Cestujeme (autem, busem, letadlem), nebo trávíme čas v restauračních zařízeních apod.

Druhý extrém je AKTIVNÍ. Je to takový moderního vzor „správného zdravého životního stylu“. Díky mediálnímu tlaku se snažíme spalovat co nejvíce energie a kalorií sportem. Jdeme do posilovny cvičit a překonávat sami sebe či své rekordy z mládí. Jdeme si zahrát tenis, fotbal, squash, protože máme rádi kolektivní hry, zápolení a víme, že se u toho pořádně zapotíme a zasloužíme si pak pořádnou večeři.

Jan Novosad

Škola, práce, sport. Tam všude nás nutí podávat výkony na hranici možností. A to už od útlého věku. A když se dostaneme do dospělosti, je logické, že tento známý stav hledáme i v ostatních aktivitách. A stejně jako ve školách nám někdo cizí uděluje hodnocení.

  • A na tomto povrchním základě si sami sebe vážíme více či se zatracujeme.

Nevím jak vás, ale mě to nikdy moc nebavilo a naopak mě to od dětství dost stresovalo. Proto když jsem objevil tréninkový koncept MovNat a jeho principy, bylo pro mě přirozené ze starého kolotoče vystoupit a začít svou vlastní hru.

  • Řešení je jednoduché. Hýbejme se celý den.

Hýbejte se po celý den! Sportování nechte závodníkům a povalování lenochům. Najděte pro sebe zlatý střed, přijměte svá těla taková, jaká jsou, a naučte se je používat s radostí a naplno. Každý má individuální možnosti a podmínky, proto není šťastné se porovnávat s obecnou normou.

A jak to udělat v praxi?

  • Zuste v práci každou hodinu či dvě změnit svou pozici. Ze sedu do stoje. Ze stoje do dřepu. Z dřepu do sedu na zemi.
  • Vyvěste se na větev či vylezte na strom. Projděte se po trávě v parku po všech čtyřech. Choďte či běhejte občas naboso.
  • Postavte se na zábradlí a hledejte rovnováhu. Nebo jen napřimte záda a snažte se stát hrdě s hlavou v prodloužení páteře.

Nastavte svou mysl a tělo ji bude následovat.

(pokračování)

Mgr. Novosad Jan https://www.facebook.com/MovNatCR

Dlouholetý sportovec a několikanásobný úspěšný reprezentant ČR ve sportovním aerobiku. Dle své zkušenosti věří, že každý se může stát „mistrem světa“, protože každý jsme jedinečný a nejlepší, když děláme to, co nás baví a naplňuje. Ať už je to sport, práce, umění či životní koníček.
Kontakt: +420737282456, movnattrainer@gmail.com

7.5.2015 Mgr. Novosad Jan Články, Fitness a wellness

Z archivu

Fitness trendy 2019 podle trenéra Petra Dostála: Vše, co byste měli vědět, aby byl váš trénink přínosný

Je to stále stejné. Když chceme dosáhnout svých fitness cílů, tak kromě odhodlání, pravidelnosti a usilovnosti ve cvičení si musíme dobře vybrat z aktuální nabídky gymů a fitness center.

Každý rok všichni doufají, že se už konečně objeví „NĚCO“, co rychle a snadno vyřeší odvěkou touhu po očekávaných výsledcích.

Celý článek 28.4.2019

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner