Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Proč nám tak chutná nezdravé jídlo?

Přes den hamburger s hranolky, večer máme chuť na čokoládu. Víme, že co se zdravé výživy týká, tak hřešíme, ale nemůžeme si pomoct.

Čím to je, že nám více chutnají jídla, označovaná jako nezdravá, zatímco třeba mrkev každému zrovna nejede?

Problém je poněkud složitější a odpověď se nedá zevšeobecnit, jak se často děje. Protože co člověk, to jiné chutě. Ovlivňuje nás i to, co jsme jedli v dětství. Nebo v době, kdy nám bylo ouvej. Ne vše nezdravé je skutečně nezdravé. Někdy se tělo jen samo hlásí o doplnění chybějících živin. Rovněž hraje roli naše aktivita, jež bývá daleko nižší než u našich předků.

EVOLUČNÍ TEORIE

Většinou se skutečnost návyku jíst nezdravá jídla vysvětluje evolucí. Aby náš praprapředek přežil, musel se holt pořádně nacpat, protože netušil, kdy zase něco uloví. Podle evoluční teorie mělo tedy lidstvo po celou dobu v historii hlad a nedostatek kalorií. A tak se stalo nezbytným brát kalorie, kde se dá, a tělo zásobit na období, kdy kalorie po ruce nebudou.

Navíc v podstatě neexistovala v historické minulosti doba, kdy by pro přežití byl nutný například draslík, takže lidské tělo po vitamínech nijak netoužilo. Proti této teorii však stojí fakt, že existovala i období blahobytu a minimálně od doby počátku zemědělství a chovu domácích zvířat se nedá mluvit o těžkém a velkém hladovění a nedostatku možnosti ulovit si někde mamuta nebo natrhat pár přesliček.

  • Avšak prý nejde měnit genetická výbava jen tak na počkání, takže lidské tělo se už v tomto ohledu dále nevyvíjelo, navíc blahobytné civilizace fungovaly v časovém horizontu daleko menšího období, než evoluce pračlověka.

Nevím, kreacionisté by asi moc nesouhlasili, navíc evoluční teorie nebere v potaz i další možnosti.

VŮNĚ

Když člověk začal objevovat svět, stálo to i v oblasti jídla nemálo úsilí – a hodně lidských životů. Aby člověk přežil, musel experimentovat a zkoušet, co je, a co není jedlé. Většinou se musel nejprve orientovat zrakem a čichem. Pokud něco vypadalo vábně a vonělo, byl zde velký předpoklad, že se takové jídlo bude jíst.

Takže vůně jablek, hrušek, vína nebo hub svým způsobem přispěla k jejich „objevení“ a zařazení na jídelníček. Od doby přípravy jídel na ohni, kdy upečené maso voní velmi lákavě, co si budeme povídat, se díky vůni zařadilo na voňavý jídelníček i maso.

V kontrastu s tím se nedá říct, že by mrkev nějak extra voněla, a kdo někdy vařil zelí nebo kapustu, asi rovněž neprohlásí, že jde o nějaké voňavé a vůní lákající pokrmy. Tedy je zde i tato možnost, proč nám chutnají nezdravá jídla – prostě voní.

CHUŤ A ZRAK, SŮL A CUKR

A co je vůně bez chuti? Věděli jste, že se zavázanýma očima nemusíte vždy přesně trefit jídlo, které jíte? A když u toho zadržíte dech, abyste nemohli dýchat ani vůni, tak skoro nikdy nepoznáte, co jíte? Lidský organismus totiž funguje, co se jídla týče, jako jeden stroj s několika navzájem spolupracujícími součástkami.

Zrak zhodnotí barvu jídla, přičemž vědci díky pokusům došli k zajímavé skutečnosti. Zelené jídlo tělo odmítá. Velmi pravděpodobně je to dáno zkušeností, že plesnivé jídlo je většinou zelené, a že po plesnivém jídle je člověku špatně. Touto zkušeností jsme se jako lidé naučili být ke všemu zelenému spíše obezřetní, a podvědomě stále čekáme, jestli nám po takovém zeleném jídle nebude špatně.

  • Chuťové orgány pak sestávají ze čtyř druhů buněk seřazených od špičky jazyka po jeho kořen. Každý chuťový pohárek má kolem padesáti nervových vláken, existuje deset dnů a poté zaniká a vznikne jiný.

Podle některých studií vnímáme sladkou chuť především na špičce jazyka, slanou hned buňkami za ní, vzadu hořkou a kyselou po stranách.

Sůl je důležitá pro životní funkce většiny organismů a ostatně vznik života je založen na soli z prapůvodních moří.

Také v lidském organismu má tedy sůl důležitou roli – podporuje trávení, vylepšuje nervové synapse, svalovou činnost, reguluje krevní tlak, udržuje vyrovnanou hladinu tělesných tekutin v buňkách… Ostatně, více si o soli můžete přečíst v našem starším článku.

Podobně cukr. Podle studie Sugars and Health Controversies: What Does the Science Say? (tedy Cukr a sporné otázky o zdraví: Co na to věda?) z roku 2015 se zjistilo, že běžná – opakuji slovo běžná – konzumace cukru nemá zjistitelný vliv na zdraví. Dokonce se nepodařilo vědecky zjistit přímou souvislost mezi konzumací cukrů a civilizačními chorobami.

Protože cukry i sladká chuť jsou rovněž pro náš organismus důležité a mají s vývojem našeho těla taktéž dávnou historickou souvislost. Proto nedokážeme odbourat chuť na sladké, protože by šlo o potlačení přirozených chuťových preferencí.

Pokud má tělo dostatek pohybu a člověk se celkově nepřejídá, je příjem cukru dokonce označován jako zdravý – je nutný pro stimulaci nervového systému, zklidnění při stresu, a u sportovců nebo tvrdě manuálně pracujících lidí jde o rychlý zdroj energie pro tělo.

Polysacharidy v luštěninách, rýži nebo těstovinách mají navíc nižší glykemický index, tedy uvolňují energii postupně a tělo zažívá delší dobu pocit sytosti.

SPOLEČENSTVÍ A OCHUTNÁVÁNÍ

Víme, že lidé měli od pradávna potřebu se sdružovat. Tlupy pralidí žily společně v jeskyních, později přišly komunity, zemědělské společnosti, vesnice, města… Máme to tak dodnes.

Jak to souvisí s chutí na nezdravá jídla? Hodně. Protože ve skupině člověk dodržuje návyky skupiny. Když se rodina sejde u společného stolu, nejen slavnostního, dělá se většinou jeden druh jídla. Podobně naši předkové když sehnali kus masa, tak jím podělili rodinu.

U jižních a asijských národů existuje společenské sezení u společného stolu, kde se na stole objeví ode všeho něco, a každý si může nabrat to, na co má chuť. Případně ochutnat ode všeho. Je na strávníkovi, na jaká jídla má chuť, a jaká chce ochutnat.

V našich zemích se většinou drží firemní společné obědy, a dost často se zde vytvoří jistý okruh jídel, jaký skupina spolupracovníků navzájem preferuje. A teď jde o to, jestli se dostanete do firmy, kde upřednostňují k obědům suši a asijskou rýži, nebo do společnosti, kde se ctí především guláš, svíčková a řízek. Aby člověk zapadl, dá si tedy i při pracovním obědě nezdravá jídla, a občas se stane, že mu zachutnají.

Případně se k nezdravým jídlům vztahují určité vzpomínky, kdy jsme měli rande v nějaké příjemné hospůdce a „zhřešili“ jsme, avšak nyní nám chuť na toto nezdravé jídlo připomene něco milého a příjemného.

NEDOSTATEK ŽIVIN

Někdy má lidské tělo chuť na nezdravá jídla, protože mu něco chybí. Například se říká, že chuť na čokoládu signalizuje nedostatek hořčíku v těle, takže lze tuto vášeň ošidit snězením jiného, zdravějšího jídla, obsahujícího hořčík. Nebo si dejte skutečnou čokoládu s vysokým obsahem kakaových bobů a s minimem cukru. Pravá čokoláda totiž nabízí nejen hořčík, ale také další minerální látky, navíc má antioxidační účinky.

Chuť na sladké obecně prý signalizuje nedostatek chromu, fosforu či síry. A chuť na slané brambůrky zase nedostatek vápníku. I tyto prvky se ale dají tělu dodat zdravými potravinami.

Podobně touha po tučném nemusí hned znamenat, že jste zvrhlí jedlíci, ale že tělo tuk potřebuje pro tvorbu esenciálních mastných kyselin, jež si tělo nedokáže samo vytvořit, nebo pro využití vitamínů rozpustných v tucích. Nebo přichází zima, kdy tělo obalené tukem má větší šanci na přežití.

ZÁVĚREM

Naše chutě po nezdravém jídle tedy mohou mít spousty různých příčin. Přitom ne vždy se dá říct, že jde o nezdravá jídla. Záleží na množství, frekvenci a využití. Dřevorubec v lese využije přece jen jiný jídelníček než úředník, který sedí osm a více hodin v práci u počítače, a maximálně se pohybuje směr parkoviště či zastávka MHD.

Je jen na nás a našem uvážení, co si dáme k jídlu. Zlatá střední cesta funguje i zde. A článek rozhodně není určen k omlouvání si vlastní slabosti a hřešení nad běžnou míru. Jen naznačuje, že ne vždy si musíme dělat výčitky, protože spoustu věcí máme prostě zakódovaných v genech. A ke zdravému životnímu stylu nám může leckdy stačit se jen více hýbat.

Jan Lipšanský

Absolvent scenáristiky, novinář, spisovatel, spolupracovník České televize, v současné době si užívající svých dvou synů a výletů s nimi.

14.5.2018 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážně

Z archivu

Iva Málková: Nebuďte otroky sami sebe ani toxického prostředí a zhubněte zdravě a přirozeně

Štědrý večer nastal –  co se k tomu pojmu váže? Pohoda, láska, dárky a především  hodně dobrého jídla.

To je v pořádku. I kdybyste se přejedli co to jde, můžete na Štědrý večer přibrat maximálně půl kilo, neboť půl kilo tuku odpovídá zhruba příjmu o 14 000 kJ oproti normálu a víc se vám nepovede spořádat ani náhodou..

Celý článek 24.12.2015

Související články

Vylepšené funkce v aplikaci. Kopírování a hromadné mazání položek!

Zapisování tvého jídelníčku teď bude ještě rychlejší a jednodušší! Přinášíme dvě vylepšené funkce, které ušetří čas.

Celý článek 15.4.2025

Hubnutí, zdravý životní styl a motivace (2. díl): Přemýšlej o jídle jinak

Už tě nebaví nekonečný kolotoč diet a zákazů?

Možná je čas přestat hledat zázračné řešení a začít se dívat na jídlo jako na něco, co ti má pomáhat, ne tě omezovat.

Celý článek 14.4.2025

Ing. Barbora Karásková: Jak zkrotit chutě na sladké

Při práci výživové specialistky a trenérky se setkávám s opakujícími se problémy, jež lidem brání zhubnout.

Jedním z nich je neustálá a intenzivní chuť na sladké potraviny.

Celý článek 12.4.2025

Veronika Mayová: Tělo zhublo, hlava to nestíhala

Zhubla jsem. Po letech snažení se číslo na váze konečně změnilo na mnou trochu přijatelné. Oblečení jsem už za tu dobu několikrát změnila.

Jak mi začalo být volné, musela jsem si utahovat pásek. A také lidé kolem si všímali změny.

Celý článek 8.4.2025

Hubnutí, zdravý životní styl a motivace: Základní informace a určení cílů

V průběhu ledna proběhla ve facebookové skupině „Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami“ výzva #nebudulednacek, jež měla pomoci zrealizovat novoroční předsevzetí.

Spousta z vás se ale do hubnutí nebo jen změny životního stylu pouští také nyní na jaře s nadějí, že se budou v létě (zejména na dovolené) cítit o mnoho lépe.

Celý článek 5.4.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner