Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Nejlepší cviky, které vám pomohou cítit se i v práci fit

Určitě právě sedíte za počítačem, máte kulatá záda, ztuhlé prsty od klikání myší a jedno rameno výše než druhé.

Poznáváte se? Já taky!

Bohužel tak zvaným „office syndromem“ dnes trpí většina lidí. Přispívá k tomu nejen sedavé zaměstnání a stresové situace, ale také následné trávení volného času u počítače. Pojďme s tím aspoň něco málo udělat a pokusit se o kompenzaci špatných návyků.

V první řadě je třeba se naučit správný sed

Jak na to? Narovnejte se. S nádechem se snažte povyrůst za hlavou nahoru, s výdechem pak uvolnit a rozšířit ramena. Hlava by nám měla směřovat přímo dopředu (tzn. monitor nejlépe v úrovni očí do vzdálenosti natažené paže) a krk uvolněný s bradou zasunutou lehce dozadu. Obě dvě sedací kosti zatlačte rovnoměrně do židle, tím srovnáte pánev tak, aby byla přímo pod hrudníkem. Nohy jsou postavené na zemi, nejlépe na šířku kyčlí a kolena nepřesahují špičky.

  • Nemusíte se snažit o správný sed neustále, stačí začít chvilkou a pak ty chvilky postupně prodlužovat.

A hned na to následuje cvičení.

Krční páteř a otevírání hrudníku:

S výdechem si dejte ruce za hlavu, uvolněte ramena i hlavu dolů a nasměrujte lokty dopředu. S nádechem zatlačte hlavou do dlaní, otevřete hrudník, lokty stranou a pohled nasměrujte šikmo ke stropu.

Rotace:

Pokud si dáváte nohu přes nohu, můžete toho využít i v protahování. Stačí si položit stejnou ruku (jako máme vrchní nohu) na vnitřní stranu kolene, narovnat se a s výdechem otočit hlavu a trup do opačné strany. Pak vystřídejte nohy i strany.

Protažení předloktí a zápěstí:

Důležitá prevence proti karpálnímu tunelu je protahování svalů předloktí. Zatlačte prsty o hranu stolu a s výdechem několikrát zapérujte. Střídejte postavení rukou směrem vzhůru a dolů.

Předklon u stolu:

Jakmile půjdete pro kávu, protáhněte si hrudník i celá záda. Rozkročte se na šířku ramen, dlaně položte na židli a a zatlačte hrudník s výdechem dolů.

Poznámka redakce

Fitoffice je cvičící program do kanceláře, který pomáhá od špatných stereotypů, jednoduše protáhne i uvolní zatuhlá ramena, zápěstí, záda a další rizikové oblasti. Nemusíme se převlékat, nikam jezdit, dokonce nemusíme ani vstát ze židle. Protáhnout se přece může každý kdykoli a kdekoli. Autorka článku pořádá na toto téma workshopy. Více informací na jejích stránkách.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Zhubni starosti, radí Jana Jarošová aneb Jak prospět svému tělu na podzim, zejména pak tlustému střevu

Karolina Jarošová
https://www.myfitnesslife.cz

  • fitness kouč a instruktor
  • lektorka Fitoffice
  • aktuality na facebooku

28.7.2018 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023