Jak nám prospívají správné tuky v jídelníčku a které to jsou (2. část)
V první části pojednání o prospěšnosti omega-3 mastných kyselin jsme si zopakovali základní pojmy.
A řekli si něco o dávkování… Dnes se podíváme na konkrétní případy.
Dostal jsem dotaz od jedné mladé slečny. Nebyl ničím výjimečný. Naopak se týkal tématu, se kterým se setkávám velmi často. A dotýká se mnoha z nás.
Ne těch, kteří na své tělo úplně kašlou a zdravým způsob života jim nevoní, ale těch, kteří se snaží se sebou něco dělat, ale nedaří se jim.
Není to špatně sestaveným jídelníčkem, není to tím, že by se nesprávně hýbali. Jen jim to evidentně nefunguje. Proč? To je základní otázka, kterou bychom si měli položit, když pocítíme, že se něco neděje tak, jak jsme si to vysnili.
„Běhám, zdravě jím, a nehubnu. Trápím se, mám úzkosti, jsem bez partnera a celkově nejsem šťastná.“ Takto ve zkratce vypadala zpráva od této slečny. Popisuje, jak se často váží, a nevidí vůbec žádný úbytek. Má několik jídelníčků od výživových poradců. Snaží se vše dodržovat, sleduje se a pořád se nic neděje. To jediné, co se u ní vnitřně odehrává, je absolutní beznaděj, která je čím dál hlubší.
Možná jste to už zaslechli: „Kdo chce moc, nemá nic“. Často je to totiž tak, že tak moc o něco usilujeme, až se naše tělo doslova „sekne“. Tělo odmítne spolupracovat, protože naše snaha je absolutně přehnaná. A místo toho, abychom tělu trošku ulevili, tak ho zatěžujeme jen dalšími výzvami, dalším úkolem, kterým od našeho těla chceme výsledky. Vlastně mu říkáme: „To nestačí. Musíš ukázat víc.“, resp. „To, jak vypadáš není hezké, musíš vypadat jinak.“
A dále to převádíme na sebe a v duchu si tím říkáme:
Osobně si myslím, že je sport úžasná věc, jak si pročistit hlavu a rozproudit endorfiny. Jenže taky mám pocit, že hodně lidí se snaží tím sportem zakrýt něco v nás. Něco, co nechceme vidět, před čím chceme jako by utéci. Hodně často se setkávám s lidmi, kteří dřou doslova jak koně. Cvičí 2 x denně, každý den běhají více než 20 km a jejich tréninky v posilovně trvají i 2 hodiny. To vše jen proto, aby se vycvičili nebo vydřeli k vysněné postavě. Nebo k další výzvě, cíli…
Víte, o čem to vše je? Všechno se točí okolo jedné podstatné věci! A tou je vlastní spokojenost! Schopnost mít se rád/a!
Je důležité nezatěžovat tělo a nedávat mu další a další výzvy. Nehledat v extrémních výkonech ten důkaz, že jsem dost dobrá. Neříkat si, že AŽ něčeho dosáhnu, tak POTOM budu štastná…
Funguje to přesně naopak:
Často jsem hledal odpověď na otázku, jak se naučit mít rád, protože byly období, kdy tomu tak nebylo. Hledal jsem rychlé způsoby a zaručený postup. Žádný zaručený návod ale nefunguje. Jsou to MALÉ KROKY, které nás mohou posunout dále. Každý den o krůček vpřed. Čím dříve začnete, tím dříve to pocítíte. Může to trvat týden, měsíc, rok nebo dva roky. Nevím. Ale vím, že to má smysl.
Snažte se své tělo moc nezatěžovat tím, co musí.
To jsou vaše silné stránky. Těm se snažte věnovat více. Uvědomte si, že každý člověk se zajímá hlavně sám o sebe. Někdy je to kruté si přiznat. Ale každý, opravdu každý jede na své triko. A na vás je, abyste si to své triko chránili. Tím si vytvoříte vlastní chráněný svět, kde vaše tělo ucítí, že je mu tak vlastně dobře. Potom začnete postupně vnímat, že nepotřebujete sladkosti, aby vám bylo chvilkově dobře. Že nepotřebujete super výkon, abyste zjistili, že jste dobří. Prostě to přijde tak nějak samo a přirozeně.
Vše méně řešit. Více prožívat. Více se smát. Méně hledat. Méně mluvit. Více sledovat. A více si každou chvilku užívat. Od doušku pití, přes každé sousto jídla až po pohled na skoro podzimní krajinu.
Břicháč Tom: Proč je lepší se pustit do hubnutí sám za sebe. A co můžeš SÁM dokázat?
15.9.2018 Břicháč Tom Články, Jak zhubnoutV první části pojednání o prospěšnosti omega-3 mastných kyselin jsme si zopakovali základní pojmy.
A řekli si něco o dávkování… Dnes se podíváme na konkrétní případy.
Celý článek 31.1.2019
Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.
Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.
Celý článek 22.7.2024
V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.
S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.
Celý článek 19.7.2024
Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.
A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.
Celý článek 16.7.2024
Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.
Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.
Celý článek 14.7.2024
Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…
Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.
Celý článek 12.7.2024