Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Posílení imunity lokálními potravinami

Podzimní počasí přináší méně sluníčka, a tudíž i menší nabídku kvalitní zeleniny, kterou jsme byli zvyklí jíst přes léto.

Vitamínů však v tomto období paradoxně potřebujeme více…

Jak jíst na podzim? Měli bychom si vybírat zeleninu nejlépe sezónní a lokální, která obsahuje dostatek vitamínů a minerálních látek. V naší zemi najdete mnoho potravin, které v sychravém ročním období můžete využít. Jsou chutné  a hlavně bohaté na cenné látky, které zlepšují naše zdraví! A necestují přes půlku planety!

Bavíme se o kořenové zelenině jako je petržel, celer a mrkev. Bohatá na fytochemikálii betanin je pak červená řepa. Tradiční je kysané zelí, které je napěchované vitamínem C a bakteriemi, pro lepší střevní mikrobiom.

Zkuste recepty, které jsou oblíbené u nás doma:

Tradiční vývar s kořenovou zeleninou podle mojí babičky

Kvalitní vývar vás ochrání proti nemocem díky glutaminu, aminokyselině, která podporuje imunitní systém.

Suroviny:
– 1,5 kg předního hovězího masa s kostí
– 2 mrkve
– ¼ středně velkého celeru
– 2 cibule
– 1 pórek
– 15 kuliček celého pepře
– 3–5 bobkových listů
– svazek petrželky
– sůl a mletý pepř

Na dokončení:
– 1 lžíce řepkového oleje
– 1mrkev
– 1 petržel
– ¼ menšího celeru

Postup:
1. Do předehřáté trouby na 180 °C  vložte v pekáči naporcované omyté maso společně se zeleninou, přidejte koření, lehce podlijte vodou a pečte cca 45 minut. Během pečení několikrát promíchejte.
2. Pečenou „směs“ vyndejte na plotnu a zalijte studenou vodou, aby ingredience byli ponořené. Přidejte petrželku, lžičku soli a přiveďte pomalu k varu. Ztlumte oheň a bez poklice nechte 4–5 hodin vařit, pěnu sbírejte. Hotový vývar sceďte. Maso nakrájejte na kousky a vraťte do polévky. Rozvařenou zeleninu s částí vývaru můžete například využít na zeleninovou omáčku ke králičímu masu.
3. Na lžíci řepkového oleje opékejte kořenovou zeleninu a pak ji dejte do polévky. Přidat můžete rozšlehané vajíčko a na ozdobu petrželku. Vývar zřeďte a ochuťte dle vlastních preferencí.

Netradiční bramborák s kysaným zelím

V kysaném zelí, které není tepelně upravené, je hodně vitamínu C –  podporuje nejenom obranyschopnost, ale také napomáhá vytvářet kolagen v kloubech. Kysané zelí nejbohatší na bakterie je samozřejmě to domácí, ale můžete zabrousit ve svém okolí a koupit lokální kysané zelí (u nás v Táboře např. kokotské).

Suroviny:
– 4 střední nastrouhané brambory
– 100 g červené syrové čočky
– špaldová celozrnná mouka na zahuštění
– 2 vajíčka
– koření na bramborák (sůl, majoránka, pepř, kmín, petržel)
– 4 stroužky česneku (množství je na vás)
– 1 střední cibule
– sádlo/olej
– hoodně kysaného zelí

Postup:
1. Čočku namočíme na cca 12 hodin (stačí namočit ráno, když budete bramborák dělat večer).
2. Nastrouhané brambory smícháme se slitou namočenou čočkou, přidáte vajíčka, prolisovaný česnek, najemno nakrájenou cibulku a okořeníme. Postupně zahušťujeme špaldovou moukou, až dosáhnete hutnější konzistence.
3. Bramboráčky pokapané olejem/sádlem,pečeme v troubě na 180 °C dozlatova. Pro křupavou krustu nastavíme ke konci troubu na „horní gril“.
4. Podáváme s kysaným zelím.

Červená řepa inspirovaná Jamie Oliverem

Červená řepa není zdraví prospěšná jen díky svému barvivu betaninu, ale význam má i vitamín E a selen –  ty přispívají k posílení imunity. Má protizánětlivé účinky a pektin pomáhá udržovat zdravá střeva.

Suroviny:
– ½ kg malých bulv červené řepy
– 3 PL řepkového/rýžového oleje
– 3 PL balsamicového octa
– sůl, pepř, majoránka/oregano/bazalka (na co máte chuť)
– můžete přidat neoloupaný česnek cca 1 palička
– 2 PL olivového oleje na dochucení

Postup:
1. Oloupané řepy nakrájejte na tenké plátky, posypte kořením a pokapejte řepkovým/rýžovým olejem a balsamicem.
2. Řepu pečte na cca 200 °C ve vymazané zapékací misce přikryté alobalem.
3. Po upečení zakápněte olivovým olejem, případně dochuťte pepřem, solí nebo bylinkami.

  • Nebo si z červené řepy můžete udělat boršč, který je spojením červené řepy a výše zmíněné kořenové zeleniny.

Pokud zapojíte tyto super zdravé lokální potraviny, myslím, že nástrahy podzimního počasí překonáte ve zdraví. Přeji vám pohodové dny plné lásky a zdraví a samozřejmě krásné nadcházející vánoční svátky!!

Petra Školová

www.skolova.cz

  • Vysokoškolské studium v oboru Výchova ke zdraví na JU v Českých Budějovicích
  • Instruktor pohybových aktivit se zaměřením na civilizační onemocnění
  • Koučování Lifestyle trénink (Institut zdravého životního stylu)
  • Workshop – Výživa a pohyb při sedavém zaměstnání (s MUDr. Kateřinou Hlavatou – Vím, co jím)
  • Motto: Nemusím, ale CHCI zdravě žít, cvičit, věřit v sebe!
19.11.2018 Petra Školová Články, Recepty a výživa

Z archivu

Posílení nespecifické imunity: S možnostmi prevence i podpůrné terapie covid-19 radí lékárníci

S nadcházející sezonou akutních respiračních onemocnění připravila Česká lékárnická komora (ČLnK) přehled vhodných preventivních opatření a možností podpůrné terapie vedoucí ke zvýšení nespecifické imunity.

Přečtěte si konkrétní tipy pro následující týdny.

Celý článek 2.9.2020

Související články

Veronika Mayová: Tělo zhublo, hlava to nestíhala

Zhubla jsem. Po letech snažení se číslo na váze konečně změnilo na mnou trochu přijatelné. Oblečení jsem už za tu dobu několikrát změnila.

Jak mi začalo být volné, musela jsem si utahovat pásek. A také lidé kolem si všímali změny.

Celý článek 8.4.2025

Hubnutí, zdravý životní styl a motivace: Základní informace a určení cílů

V průběhu ledna proběhla ve facebookové skupině „Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami“ výzva #nebudulednacek, jež měla pomoci zrealizovat novoroční předsevzetí.

Spousta z vás se ale do hubnutí nebo jen změny životního stylu pouští také nyní na jaře s nadějí, že se budou v létě (zejména na dovolené) cítit o mnoho lépe.

Celý článek 5.4.2025

Premium novinka AI zápis pomocí fotky v Kalorických Tabulkách

Rozpoznávání vyfocených jídel a odhad gramáže je další věc, která do Kalorických Tabulek přistála – umělá inteligence jako pomocník při zápisu. 

Celý článek 1.4.2025

Pět článků, které vám pomohou pochopit užívání aplikace Kalorické Tabulky

V našich skupinách na Facebooku se často setkáváme s povzdychem „já těm TABULKÁM“ vůbec nerozumím.

Dotyční mají na mysli samozřejmě aplikaci Kalorické Tabulky, kterou stovky lidí roky úspěšně využívají ke kontrole svých jídelníčku. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak jednoduché to může být…

Celý článek 31.3.2025

Představujeme ti další novinku v Kalorických Tabulkách – Kalorickou bilanci

Doteď byly výpočty v aplikaci tak trochu magické, vše se odehrávalo na pozadí a mohlo být matoucí, kde se která čísla berou. Proto padlo rozhodnutí, že je objasníme.

Celý článek 27.3.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner