Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Vánoce bez obav z kalorií: Zkuste každou sváteční dobrotu obklopit čerstvou zeleninou nebo ovocem

Nic si nemá cenu nalhávat – vánoční svátky prostě mohou dopadnout jako veliký tlustý průšvih. Všechno to cukroví, řízky a svařené víno…

Pokud se ale vše včas hezky promyslí a naplánuje, můžete Vánoci proplout bez jediného povánočního kila.

Možná mi dáte zapravdu, že když se něco šidí, není to ono. Proto, pokud bez tradičních sladkostí, smažené ryby a jednohubek nemůžete o Vánocích být, dejte si je, ale chytře. Zakomponujte každé jídlo do vašeho dne tak, aby vaší linii nikterak neublížilo. Zkuste každou sváteční dobrotu obklopit čerstvou zeleninou nebo ovocem. Díky tomu budete bez vážného hřešení příjemně a poměrně zdravě zasyceni.

Vyzkoušejte jídelníček plný tradičních dobrot a užijte si tak svátky chutně a s rozumem.

Snídaně:

Miska jablečné přesnídávky se skořicí a tvarohem slazeným erythritolem/xylitolem a k tomu 1 až 2 kusy lineckého.

Ingredience na přesnídávku 4-5 porcí:

  • 1 kg sladších jablíček – vykrájených, oloupaných
  • 1 vanilkový pudink v prášku
  • 30 ml vody
  • 3 hřebíčky, 1 celá kůrka skořice, 1 anýz

Postup:

Jablíčka nakrájejte na menší kousky a společně s kořením a 150 ml vody je dejte dusit do hrnce pod pokličku asi na 10 minut. Mezitím si do zbylých 150 ml vody nasypte pudinkový prášek a důkladně jej promíchejte. Jakmile budou jablíčka změklá, vlijte do hrnce připravený pudink a ještě asi minutu míchejte, dokud vše nezhoustne.

Ingredience na linecké:

  • 250 g másla
  • kůra z jednoho důkladně očištěného (bio) citrónu
  • 50 g třtinového moučkového cukru (krystal stačí mixérem upravit na moučku)
  • 60g xylitolu/ erythritolu
  • 1 polévková lžíce vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 200 g jemné pohankové mouky
  • 150 g jemné pšeničné celozrnné mouky

Postup:

Máslo utřete spolu se žloutky, cukrem a citrónovou kůrou. Přidejte mouku, těsto důkladně propracujte a na závěr z něj vyrobte kouli, kterou zabalte do folie a nechte v lednici uležet alespoň 12 hodin.
Než se pustíte do vykrajování, zapněte si troubu na 150 °C (horkovzdušná 130 °C). Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát tenký asi 4 mm, snažte se, aby byl na všech místech stejně silný. Vykrájené tvary dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte do lehce růžova. Upečená vychladlá kolečka slepujte kyselejší marmeládou. Pokud necháte linecké pár dnů odležet, bude ještě lepší.

Svačina:

Zimní smoothie – ingredience na 2 porce:

  • 1 větší zralý banán (ideálně, pokud jej pár hodin předem nakrájíte a dáte do mrazáku – mražený banán vytvoří krásně krémovou konzistenci smoothie)
  • 1 velká hrst špenátu (100 g)
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 ks hezky zralého kiwi
  • 3 větší růžičky syrové brokolice
  • hrníček kokosového mléka (150-200ml)
  • šťáva z ¼ citrónu

Postup: Vše společně rozmixovat do hladké konzistence.

Oběd:

Například poctivý talíř rybí polévky s kouskem oblíbeného chleba.

Svačina:

1 větší perníček + ½ bílého jogurtu a mrkvový salát

Ingredience na salát, 2 porce:

  • 1 velká jemně strouhaná mrkev
  • 1 sladší jablíčko
  • 1 mandarinka
  • skořice, citronová šťáva a hrstka plátků mandlí

Postup: Všechny ingredience promnout společně a je hotovo.

Večeře:

Kuřecí řízek velký jako vaše dlaň pečený v troubě a bramborový salát bez brambor

Ingredience na salát:

  • 2 vařená vejce
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 sterilovaná okurka
  • 1 celer
  • 1 cuketa
  • 1 jablko
  • 2 mrkve

Postup: Očištěnou cuketu, mrkve a celer poduste v páře do změknutí. Mezitímuvařte vejce natvrdo. Uvařenou zeleninu nechte vychladnout, poté ji nakrájejte na kostičky. Vychladlá vejce oloupejte a nakrájejte také na kostičky.Jablko a sterilovanou okurku nahrubo nastrouhejte.  Vše smíchejte ve větší míse a dochuťte solí a pepřem. Hotový salát nechte ještě chvíli rozležet na chladném místě.

Ingredience na řízek:

  • 4 kuřecí plátky
  • marináda: ½ bílého jogurtu, sůl, 1 stroužek česneku, 1 vejce
  • na obalení: strouhanka, tvrdý sýr

Postup: Maso nakrájíme na menší plátky a naklepeme. V misce smíchejte bílý jogurt, vejce, prolisovaný česnek, sůl a koření podle chuti. Naložte do této směsi naklepané maso – nejlépe přes noc, ale stačí i 2 hodiny. Směs na obalení připravte ze strouhanky a strouhaného sýru v poměru asi 1:1. Řízky obalte v připravené směsi a rozložte na plech vyložený pečícím papírem potřený olejem. Střapaté řízky pečte asi 20 minut v troubě při 180 °C. Řízky musí hezky zrůžovět. Ke konci pečení doporučuji přepnout troubu pouze na horní pečení, aby se sýr zespodu nepřipálil.

Bc. Daubnerová Renata www.fitarian.cz

Nutriční terapeut (Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta), výživový poradce a sportovní dietolog – rekvalifikační kurz Mahra, sportovní dietolog, masér a lektor TRX.
Odpůrce jakýchkoli léků a umělých doplňků, které slibují zázračné účinky na zdraví

23.12.2018 Bc. Daubnerová Renata Články, Recepty a výživa

Z archivu

Aerobik – aerobní trénink, který si zamilujete

Dnešní téma je pro mě výjimečné. Aerobik mi ovlivnil život v mnoha směrech. Prožila jsem na něm pubertu, určitou část života se živila jako instruktorka aerobiku, napsala jsem knihu s názvem Aerobik a přes patnáct let provozuji internetové stránky www.aerobic.cz. Co dodat? 🙂

Když jsem před více než deseti lety psala knížku Aerobik (Grada, 2001), oslovila jsem několik osobností, které byly s aerobikem a skupinovými lekcemi často skloňovány. A těší mě, že mi stále z celé republiky chodí zprávičky od čtenářů, kteří její obsah využívají dodnes…. Děkuji.

Celý článek 8.4.2013

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner