Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Zpověď Healthy Nikol: Hnala jsem se za vysněným číslem, dnes už vím, že to bylo špatně

Pokud to člověk přežene s redukcí váhy, mohou se dostavit velmi nepříjemné následky.

Pamatujte, že každá změna životního stylu by měla být hlavně udržitelná!

Na úplném začátku jsem byla oplácaná holka, která si nechtěla připustit, že to není nic dobrého pro její zdraví.

Postupem času, kdy jsem dokončila střední školu a udělala si čas na sebe, jsem se začala zajímat o zdravý životní styl a pomalu hubnout. Když jsem viděla výsledky, tak mě to hnalo kupředu a chtěla jsem víc! Pořídila jsem si redukční jídelníček na míru a pořádně se do hubnutí opřela, jak o tom píšu tady v minulém článku.

  • Díky prvním úspěchům jsem založila také motivační sociální sítě jako je Instagram, Facebook a YouTube „Healthy Nikol“, kde dokumentuji své kroky.

Zhubla jsem 40 kg za dva roky, z toho 20 kg za půl roku s jídelníčkem, kdy jsem se na konci už hnala spíše za vysněným číslem na váze. 

Ale proč? Vždyť je to jen číslo! To neurčuje naše pocity ani to, jak se cítíme!

Když už jsem dosáhla vysněného čísla na váze – a to 65 kg, tak jsem s kamarádkou zrovna odlétala na dovolenou do Amsterdamu. Bylo to úžasné, ale zároveň začalo období, kdy si tělo začalo brát, co mu scházelo poslední měsíce. Ničil mě vlčí hlad! Moji hlavu ovládaly myšlenky na jídlo.

Chtěla jsem všechno ochutnat a vyzkoušet, čemuž se ani nedivím, vždy jsem byla v cizí zemi plné lákadel. Ale takto to pokračovalo i po návratu domu. Začalo období PPP (poruchy příjmu potravy) a záchvatovitého přejídání, kdy jsem měla černo před očima a potřebovala jsem se doslova cpát. Vyrazila jsem na nákup a brala jen to, co tělo déle jak rok nemělo  – sladkosti, pečivo, atd. A všechno během chvilky snědla. Toto přešlo během měsíce v bulimii! Začala jsem po neustálém konzumování neplnohodnotných potravin a polotovarů rychlostí blesku přibírat zpátky. Ale to jsem nechtěla, tak jsem jídlo začala ihned po snězení zvracet. Nebo taky proto, abych udělala v žaludku místo a mohla jist dál.

Kam to vedlo? Nikam! Poškozené trávení, poškození zubní skloviny a hlavně psychika na hadry.

Jak jsem to řešila?

Nejdůležitější je uvědomit si, že máme nějaký problém, protože teprve potom ho můžeme začít řešit. A jak? Odhlásila jsem se ze všech sociálních sítí, kde dennodenně vyskakují příspěvky plné “dokonalosti”. Začala jsem se zaměřovat jen a jen na sebe, na rodinu, na přátele a na kvalitní jídlo. Žádné polotovary a cukry, které dělaly v mojí hlavě zmatek. Neříkám, ze se z této poruchy dá někdy vyléčit úplně, protože v hlavě asi bude v pozadí myšlenka, která nás bude nabádat jinak než chceme my sami. Ale musíme se snažit být silnější a poslat tuhle myšlenku někam..

  • Co z toho plyne? Všeho s mírou! Hubnout ano, ale odsud posud. Nechte si poradit od rozumných výživových poradců, ale hlavně dejte na zdravé uvážení a rozum.

Já bohužel od té doby bojuji s poškozeným trávením. Samozřejmě se snažím ho navrátit do správné rovnováhy. Vyzkoušela jsem proto před časem například program Whole30.

Co je Whole30?

Jedná se o třicetidenní očistný program a odnaučení různých nešvarů, mezi které patří mimo jiné závislost na sladké chuti, uzobávání jídla v průběhu dne, jedení polotovarů, kouření a další. Funguje na principu jedení skutečného jídla ve třech velkých a vyvážených porcích v průběhu dne po dobu třiceti dnů.

Program obnáší určitá pravidla a omezení. Jsou představeny v celosvětovém knižním bestselleru. Kniha vyšla také v češtině pod názvem Jídlo na prvním místě. Já jsem chtěla primárně uzdravit své trávení, očistit tělo a odvodnit se. To, že jsem lehce zhubla, byl jen příjemný bonus. Svůj první Whole30 mám už za sebou a cítím se parádně. Jsem ráda, že jsem do toho šla. Pojďte se také očistit –  měsíc leden je pro nový start jako stvořený.

Pamatujte na to, že zdraví je na prvním místě a máme ho jen jedno. Příště vám představím pár svých nejoblíbenějších zdravých receptů.

Pro inspiraci mě sledujte:

Ať se vám daří přeje Nikol

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jarka Matoušková: Hubnout v tandemu? Proč ANO, a proč NE?

redakce
www.kaloricketabulky.cz

9.12.2018 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024