Petr Fridrich: Smích jako sport aneb proč bychom se měli často smát
Možná vás nikdy nenapadlo smát se jen tak bez důvodu – brát smích třeba jako aerobní cvičení…
Ale rozhodně to stojí za to vyzkoušet.
„Kašli, kýchej, smrkej do kapesníku.“ Tento plakát kdysi visel v podstatě v každé čekárně u doktora.
Dříve se považovalo za běžné dodržovat jakési hygienické a společenské návyky. Žel, s novou dobou si mnozí vykládají svobodu jako možnost dělat si, co chtějí, bez ohledu na ostatní.
Stačí, když jedete městskou hromadnou dopravou. Kolik lidí si kýchne nebo zakašle, a nepoužije kapesník ani v tu chvíli, ani následně. Podle jednoho průzkumu (polikliniky na Národní) tak činí až tři čtvrtiny cestujících! Jak je v současné době vidět, podobný sobecký postoj se může těžce nevyplatit, když nám hrozí riziko nákazy novým virem, u něhož nevíme, co a jak umí a jak se bude chovat. Více o tom v závěru článku.
Správnou hygienou přitom zabráníte šíření bakterií, které mohou způsobit onemocnění. A základní pravidla jsou skutečně jednoduchá a nevyžadují velké úsilí ani námahy.
Po příchodu z venku, po použití WC a před jídlem se myjí ruce. Dělali to lidé už před třemi tisíci lety a není důvod, abychom to v civilizované společnosti nedělali i my. Dokonce se dá říci, že staří Římané a Řekové na tom byli s úrovní hygieny daleko výš, než my dnes.
Na YouTube po zadání hesla „jak si mýt ruce“ najdete několik videí se správným postupem mytí rukou. Doporučuje se ruce navlhčit, poté pořádně namydlit, nejen dlaně, ale i hřbety dlaní, palce a mezery mezi prsty a následně důkladně omýt. Na utírání by měl mít každý svůj ručník.
Jako dítě jsem si ruce nemyl a skončil jsem se žloutenkou v nemocnici, kde jsem strávil dlouhou a nudnou dobu, ale navíc jsem přišel i o hračky a oblíbeného plyšáka Pepajze – vysokého, modrého králíka s červenými botkami –, protože je museli spálit. Co já tehdy prolil slz!
Nezapomínejte ani na klávesnice počítače a především mobilní telefony a tablety, na které nejčastěji saháte rukama – buď je samotné často čistit, nebo si po jejich použití rovněž mýt ruce.
Samozřejmostí by mělo být každodenní čištění zubů, protože i v ústech se tvoří bakterie. O pravidelném stříhání nehtů, za nimiž se může jinak usazovat špína, nebo mytí vlasů ani nemluvě. Další doporučení se týkají intimní hygieny. Ženy během menstruace asi vědí, jak správně zacházet s vložkami. Umývání intimních partií každý den večer by mělo rovněž patřit k obecným pravidlům. Také spodní prádlo bychom si měli brát každý den čisté. A pravidelně měnit i povlečení.
Každý den alespoň pět minut bychom měli nechat byt provětrat otevřenými okny, což je možné opakovat klidně každou hodinu.
Spousta lidí zapomíná omýt ovoce a zeleninu. U masa se pak omývání nedoporučuje, aby se případné bakterie z něho nedostaly do dřezu a na pracovní desku. Tepelnou úpravou se pak bakterie zničí.
Nůž, kterým krájíme maso (nebo kterým jme rozklepli syrové vejce), bychom měli před dalším použitím opět umýt ve vařící vodě. Po práci s masem (nebo syrovými vejci) je rovněž potřeba si umýt ruce.
Pokud vám upadne při krájení nebo vaření něco na zem – kousek masa, cibule – vyhoďte to. Další samozřejmostí by taktéž mělo být i mytí nádobí.
V ledničce by každá přihrádka měla být vyhrazena různým druhům potravin – v jedné budou masné výrobky, ve zcela jiné sýrové produkty a na zeleninu by se měl používat spodní šuplík. O rozložení potravin v ledničce jsme podrobněji už psali.
Hotové jídlo, které dáme do ledničky, se má zakrýt potravinovou fólií, případně je alespoň fajn je zabalit do igelitového pytlíku. Je potřeba hotové jídlo z ledničky nejpozději druhý den sníst.
Ne každý z nás sice může toto doporučení dodržet, ale neměli bychom při náznacích chřipky, angíny, rýmy, kašle apod. jezdit MHD, chodit do práce a vůbec mezi lidi, ale zůstat doma. Třeba jen rýma dokáže během prvních tří dnů nakazit mnoho lidí ve vašem okolí.
Když na nás „něco leze“ a musíte ven, je dobré se při nutné cestě ven vybavit kapesníky a používat je. Kapénky dovedou urazit cestu až 1,5 metru vzduchem. Naprosto nesmyslné je kýchat či kašlat do ruky – cestou ji nebudete mít kde umýt a sáhnete s ní pak minimálně na držadlo nebo na tlačítko pro výstup u dveří. Když už není kapesník rychle po ruce, použijte alespoň předloktí paže a kýchněte do bundy, košile či svetru.
V některých restauracích a fast foodech (a v nemocnicích zcela běžně) se setkáme s dávkovači dezinfekčních gelů. Aktuálně se nacházejí i na některých vlakových nádražích nebo ve vozech MHD. Ruce se podobným gelem natírají podobně jako při mytí rukou – tedy nejen hřbet a dlaně, ale i palce… viz výše.
Prodávají se i přenosné antibakteriální gely v lahvičkách, jež můžete mít s sebou a v případě potřeby je použít. Hodí se i mokré ubrousky, jež seženete v drogerii a které využijete k otření špinavého místa nejčastěji ve vlacích nejen v kupé, ale především na WC.
Když jsme u záchodků, jak ty veřejné, tak ty v restauracích rovněž nemusejí být vzorem čistoty (byť za ně zaplatíte), takže i tam je dobré dávat si pozor a nepoužívat mýdlo, které leží v louži špinavé vody na umyvadle, nebo látkový ručník, do kterého se utíralo kdoví kolik lidí před vámi. Je-li to možné, použijte papírové jednorázové ručníky.
Pokud vám podají nápoj ve špinavé skleničce, nejlépe s otiskem rtěnky nějaké ženy, která z ní pila před vámi, máte právo na čistou sklenici, takže se nebojte si o ni říct. A příště do podobné špeluňky raději nechoďte. Sice je dnes moderní dělat kočičí kavárny nebo pouštět do restaurací i psy, ale vězte, že z hlediska hygieny je to ošajstlich, i když to žádná vyhláška nezakazuje. Ano, je to moderní trend, ano, opět jsme u té svobody jednotlivce, ale i ostatní mají právo na to, aby se jim kolem nohou během oběda nemotal pejsek, nebo jim na stole při konzumaci neseděla kočka. Záleží na vás, zda chcete být trendy hipsteři, nebo raději neriskovat zdraví.
Během mimořádných událostí, jakou je pandemie doposud neznámého viru, může vláda na základě krizového zákona č. 240/2000 Sb. omezit práva vyplývající z Listiny základních práv a svobod.
Čím menší jsou v podobné kritické situaci kontakty mezi lidmi, tím vyšší možnost, že se podaří pandemii dostat co nejdříve pod kontrolu. Jednoduchá úměra.
Přesto stále hodně lidí možná rizika podceňuje a opatření nedodržuje, čímž vystavují nebezpečí sebe i ostatní kolem sebe. Jsou jako ty tři čtvrtiny lidí v tramvaji, kteří nedovedou nebo nechtějí použít kapesník při kýchání. Nebo spíše jako nezbedné děti, kterým zakážete hrát si se sirkami ve stohu.
K těmto opatřením patří i ony roušky, které asijské národy používají běžně už léta při obyčejné rýmě, natož chřipce. Koneckonců v Asii se ze zdravotních důvodů nezdraví pozdravením ruky, ale úklonou. Podáním ruky se totiž přenáší nejvíce bacilů.
Rouška slouží především nemocným, aby dál nešířili nemoc kapénkami, zdravé nemusí rouška až tak efektivně ochránit, a proto se doporučují respirátory třídy ffp3 s filtrem, který zachytí viry, aerosoly a bakterie.
Skutečně nejlepší ochranou je zůstat doma, nezdržovat se v místech s vyšší koncentrací lidí a dodržovat ona výše zmíněná základní hygienická pravidla, především mytí rukou.
„Rouška je, jak se ukazuje, o dost lepší než nic. To hlavní ale je, že když bude nosit roušky na ulicích hodně lidí, tak si na to zvykneme a mnohem ochotněji je začnou nosit i nemocní, což je zcela zásadní. I proto jsem rád, že teď ta móda vznikla,“ říká mimo jiné k tématu MUDr. Jiří Štefánek. Jeho aktuality ohledně epidemie můžete sledovat na facebooku..
17.3.2020 Jan Lipšanský Články, O kaloriích nevážněMožná vás nikdy nenapadlo smát se jen tak bez důvodu – brát smích třeba jako aerobní cvičení…
Ale rozhodně to stojí za to vyzkoušet.
Celý článek 9.3.2020
Internet je boží věc. Najdeme tam do pár vteřin všechno, co jsme o stravě chtěli vědět.
Nebo možná skoro víc, než bychom potřebovali a vědět vůbec chtěli.
Celý článek 2.11.2024
Vaření jídel v jednom hrnci je v podstatě staré jako lidstvo samo. Archeologické nálezy dokladují tento způsob přípravy do doby před 16 tisíci lety.
Vlastně se není co divit. Pokud jste žili jako nomádi, těžko jste mohli mít široce vybavenou kuchyni s mnoha pánvičkami, hrnci, pekáči a několika plotýnkami.
Celý článek 29.10.2024
S podzimními dny opět rozjíždíme náš volný cyklus „proměny“.
Jde o příběhy uživatelů aplikace Kalorické Tabulky, v kterých najdete nejen návody, jak na to (jak dotyčný dokázal změnit svůj život a postavu), ale také notnou dávku motivace.
Celý článek 25.10.2024
Ať už je vaším cílem zhubnout, zlepšit krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu, zvýšit svalovou hmotu, mít více energie nebo zkrátka jen jíst zdravěji, tak jedno je jisté – váš úspěch začíná už v obchodě, v kterém nakupujete potraviny.
Přesně tam začínáte rozhodovat, zda svých cílů dosáhnete nebo ne, protože to, co nakoupíte, se poté promítnete do vašeho jídelníčku.
Celý článek 21.10.2024
Je odpoledne a já sedím v kavárně, ve které si dopřávám ledový čaj bez cukru. Mnozí z těch, jež mě znají, by se nad tím hned zarazili – bez cukru? Spousta z nich mě již léta neviděli, a tak nevědí, že jsem nedávno prošla nejen fyzickou proměnou.
Ale to už trochu předbíhám, vezmu to od začátku, i když příběh bude trochu delší.
Celý článek 19.10.2024