Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Kuchařka ze Svatojánu: Recepty na polévky pro každý den

Pokud jde o mě, mohla bych na polévkách docela snadno přežít. K tomu krajíc domácího žitného kváskového chleba a nic víc není třeba.

Polévek je tolik a dá se kouzlit s takovým množstvím variací, nápadů, vylepšení a obměn, že za celý život bychom nemuseli sníst dvě stejné polévky.

Ideální je využít to, co nám zahrada a spíž poskytuje během roku, a vůbec nejlepší je teď na jaře vyběhnout ven pro čerstvé bylinky. Každá polévka se dá jimi vylepšit!

Chudá bramboračka

Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět dvě pokrájené cibule, přidáme menší hrst (asi 6 – 7 kusů) mletých vlašských ořechů, okořeníme kmínem, drceným libečkovým semínkem, máme-li jej, sušenou (v létě čerstvou) libečkovou a celerovou natí a osolíme. Chvíli společně mícháme a jakmile se cibule s kořením začne přichytávat ke dnu hrnce, vsypeme půl kila oloupaných a na kostičky nakrájených brambor. Zalijeme 1 l zeleninového vývaru nebo vody a vaříme 20 minut. Do hotové polévky prolisujeme tři stroužky česneku, opepříme a na talíři bohatě zdobíme čerstvými bylinkami. V zimě se musíme spokojit s bylinkami sušenými nebo mraženými. Divokou pažitku ale najdeme i pod sněhem.

2 lžíce oleje
2 cibule
hrst vlašských ořechů
1 lžička kmínu
1 lžička drceného libečkového semínka
libečková a celerová nať
sůl
500 g brambor
1 l zeleninového vývaru
3 stroužky česneku
divoké bylinky (pampeliška, bršlice, sedmikráska, řebříček, divoká pažitka…)

Polévka z jarních bylin

Na jaře je takřka naší povinností uvařit polévku z prvních bylinek, bez toho se zkrátka jarní menu neobejde a naše tělo zaplesá. Při sbírání bylin strčte některé rovnou do pusy, syrové jsou přece jen nejprospěšnější.

V hrnci rozehřejeme tři lžíce oleje a zlehka na něm osmahneme stroužek utřeného česneku. Vsypeme 130 g nahrubo pomleté nebo podrcené červené pšenice (můžete použít i špaldu nebo kamut) a chvíli společně mícháme. 100 g bylinek (bršlice, mladé lístky pampelišky a kopřivy, květy a lístky sedmikrásky, mladé lístky kostivalu, česnek medvědí, řeřišnice luční, divoká pažitka, popenec břečťanolistý, mladé jitrocelové a řebříčkové lístky atd…) spaříme horkou vodou, nasekáme a přidáme do hrnce. Okořeníme lžičkou čerstvě drcené černuchy a zalijeme 2 l vody. Osolíme a vaříme za častého míchání asi 15 minut. Na talíři „chladíme chlebem“, jak bylo zvykem v chalupách.

3 lžíce oleje
1 stroužek česneku
130 g červené pšenice
100 g jarních bylinek
1 lžička černuchy
sůl
chleba k podávání

Zeleninová polévka s čočkou

Snadná, výjimečně chutná a zdravá polévka.

Nakrájíme 2 mrkve, půlku celeru, 2 červené řepy a 1 červeného zelí a deset minut zeleninu opékáme na dvou lžících oleje. 200 g červené čočky propláchneme v cedníku a přidáme ji do hrnce. Okořeníme polévkovým kořením, osolíme a zalijeme 2 litry horké vody. Vaříme půl hodiny, vmícháme utřený stroužek česneku, 200 ml rostlinné zakysané smetany a prohřejeme. Polévku můžeme částečně rozmixovat a dochutit jablečným octem. S chlebem je to postačující večeře.

2 mrkve
1/2 celeru
2 červené řepy
1 červené zelí
2 lžíce oleje
200 g červené čočky
polévkové koření (nejlépe domácí)
sůl
1 stroužek česneku
200 ml rostlinné zakysané smetany
1 – 2 lžíce jablečného octa

Ať vám chutná!

Tip redakce Kalorické Tabulky

Recepty na chutné a zdravé polévky najdete v knize Eva Francová: Polévky ze Svatojánu (Motto, 2019). V úvodu knihy se říká, že ve vodě můžete povařit cokoliv jedlého a získáte syté jídlo, které zažene hlad i žízeň. Polévka může dokonce i léčit, to když přidáte zeleninu a byliny s blahodárnými účinky na organismus, především na játra, naši nejvýkonnější vnitřní továrnu. Polévky zdaleka nemusí být pouze masové, a dokonce se obejdeme bez jakýchkoliv živočišných produktů, nijak to nesníží zdravotní a výživový přínos polévek. Právě naopak, poděkuje nám nejen naše tělo, ale i planeta, která dostává od lidí nevybíravě zabrat.

Kuchařka ze Svatojánu

Facebook profil

Výtvarnice na volné noze, autorka úspěšného blogu Kuchařka ze Svatojánu a fotografka.
Denně doplňuje zásobárnu vegetariánských a veganských receptů inspirovaných kuchyní našich babiček.
Její knihy zakoupíte na ALBATROS MEDIA.

7.3.2019 Kuchařka ze Svatojánu Články, Recepty a výživa

Z archivu

Varovné signály, které vás upozorňují, že by bylo vhodné změnit trenéra či fitcentrum

Chodíte neradi cvičit? Možná za to tak úplně nemůžete. Prostě se tam necítíte dobře. Víte, kdy je lepší změnit trenéra, skupinovou lekci nebo rovnou celé fitcentrum? 

Připravili jsme pro vás ty nejzásadnější varovné signály a připojili názory lidí, kteří že v prostředí fitness pohybují den co den. Možná díky změně, kterou třeba na základě článku provedete, budete nyní navštěvovat fitko s radostí…

Celý článek 28.2.2019

Související články

Kopíruj položky v jídelníčku i celé denní doby

Ušetři čas při opakujících se zápisech a použij nové kopírování jednotlivých položek z celého dne do dnů nastávajících.

Celý článek 18.3.2025

Výživový poradce Pavel Furch: Překročení redukčního příjmu kalorií – co s tím?

Mnoho z vás si poctivě hlídá kolečka celkového kalorického příjmu či jednotlivých makroživin, ale někdy se stane, že se to celé trochu splaší.

Zapomenete si to ohlídat a rázem nevěřícně koukáte na to, jak kolečka namísto uklidňující zelené barvy září v barvách červených. Zahodili jste celou svoji snahu?

Celý článek 17.3.2025

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jíte pořád to samé dokola? Přináším tipy pro konzervativní strávníky

Ve své nutriční poradně vídám ve spojitosti se stavováním mnoho různých typů lidí. A každému se dá vyhovět…

Někteří lidé potřebují v jídle pestrost, variabilitu, pořád něco nového a nemají rádi v jídle nudu.

Celý článek 14.3.2025

Vylepšení stávající funkce mazání záznamů v Kalorických Tabulkách je tu

Chybami se člověk učí. To platí i pro sestavování jídelníčku. To je důvod, proč jsme v aplikaci Kalorické Tabulky pro iOS vylepšili mazání chybných zápisů. 

Celý článek 11.3.2025

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Přírodní zdroje důležitých vitamínů a minerálů

Dnes tolik populární doplňky stravy se jistě vyplatí během zimních měsíců nebo při určitých druzích onemocnění, případně při zvýšené námaze.

Během většiny roku a za běžných okolností máme však dostatek možností, jak doporučených denních dávek dosáhnout přirozeně.

Celý článek 9.3.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner