Kuchařka ze Svatojánu: Recepty na polévky pro každý den
Pokud jde o mě, mohla bych na polévkách docela snadno přežít. K tomu krajíc domácího žitného kváskového chleba a nic víc není třeba.
Polévek je tolik a dá se kouzlit s takovým množstvím variací, nápadů, vylepšení a obměn, že za celý život bychom nemuseli sníst dvě stejné polévky.
Ideální je využít to, co nám zahrada a spíž poskytuje během roku a vůbec nejlepší je teď na jaře vyběhnout ven pro čerstvé bylinky. Každá polévka se dá jimi vylepšit!
Chudá bramboračka
Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět dvě pokrájené cibule, přidáme menší hrst (asi 6 – 7 kusů) mletých vlašských ořechů, okořeníme kmínem, drceným libečkovým semínkem, máme-li jej, sušenou (v létě čerstvou) libečkovou a celerovou natí a osolíme. Chvíli společně mícháme, a jakmile se cibule s kořením začne přichytávat ke dnu hrnce, vsypeme půl kila oloupaných a na kostičky nakrájených brambor. Zalijeme 1 l zeleninového vývaru nebo vody a vaříme 20 minut. Do hotové polévky prolisujeme tři stroužky česneku, opepříme a na talíři bohatě zdobíme čerstvými bylinkami. V zimě se musíme spokojit s bylinkami sušenými nebo mraženými. Divokou pažitku ale najdete i pod sněhem.
2 lžíce oleje
2 cibule
hrst vlašských ořechů
1 lžička kmínu
1 lžička drceného libečkového semínka
libečková a celerová nať
sůl
500 g brambor
1 l zeleninového vývaru
3 stroužky česneku
divoké bylinky (pampeliška, bršlice, sedmikráska, řebříček, divoká pažitka…)
Polévka z jarních bylin
Na jaře je takřka naší povinností uvařit polévku z prvních bylinek, bez toho se zkrátka jarní menu neobejde a naše tělo zaplesá. Při sbírání bylin strčte některé rovnou do pusy, syrové jsou přece jen nejprospěšnější.
V hrnci rozehřejeme tři lžíce oleje a zlehka na něm osmahneme stroužek utřeného česneku. Vsypeme 130 g nahrubo pomleté nebo podrcené červené pšenice (můžete použít i špaldu nebo kamut) a chvíli společně mícháme. 100 g bylinek (bršlice, mladé lístky pampelišky a kopřivy, květy a lístky sedmikrásky, mladé lístky kostivalu, česnek medvědí, řeřišnice luční, divoká pažitka, popenec břečťanolistý, mladé jitrocelové a řebříčkové lístky atd…) spaříme horkou vodu, nasekáme a přidáme do hrnce. Okořeníme lžičkou čerstvě drcené černuchy a zalijeme 2 l vody. Osolíme a vaříme za častého míchání asi 15 minut. Na talíři „chladíme chlebem“, jak bylo zvykem v chalupách.
3 lžíce oleje
1 stroužek česneku
130 g červené pšenice
100 g jarních bylinek
1 lžička černuchy
sůl
chleba k podávání
Zeleninová polévka s čočkou
Snadná, výjimečně chutná a zdravá polévka.
Nakrájíme 2 mrkve, půlku celeru, 2 červené řepy a 1 červeného zelí a deset minut zeleninu opékáme na dvou lžících oleje. 200 g červené čočky propláchneme v cedníku a přidáme ji do hrnce. Okořeníme polévkovým kořením, osolíme a zalijeme 2 litry horké vody. Vaříme půl hodiny, vmícháme utřený stroužek česneku, 200 ml rostlinné zakysané smetany a prohřejeme. Polévku můžeme částečně rozmixovat a dochutit jablečným octem. S chlebem je to postačující večeře.
2 mrkve
1/2 celeru
2 červené řepy
1 červeného zelí
2 lžíce oleje
200 g červené čočky
polévkové koření (nejlépe domácí)
sůl
1 stroužek česneku
200 ml rostlinné zakysané smetany
1 – 2 lžíce jablečného octa
Ať vám chutná!
Poznámka redakce:
Recepty na chutné a zdravé polévky najdete v novinkové knize Eva Francová: Polévky ze Svatojánu (Motto, 2019). V úvodu knihy se říká, že ve vodě můžete povařit cokoliv jedlého a získáte syté jídlo, které zažene hlad i žízeň. Polévka může dokonce i léčit, to když přidáte zeleninu a byliny s blahodárnými účinky na organismus, především na játra, naši nejvýkonnější vnitřní továrnu. Polévky zdaleka nemusí být pouze masové, a dokonce se obejdeme bez jakýchkoliv živočišných produktů, nijak to nesníží zdravotní a výživový přínos polévek. Právě naopak, poděkuje nám nejen naše tělo, ale i planeta, která dostává od lidí nevybíravě zabrat.
Kuchařka ze Svatojánu
Výtvarnice na volné noze, autorka úspěšného blogu Kuchařka ze Svatojánu a fotografka.
Denně doplňuje zásobárnu vegetariánských a veganských receptů inspirovaných kuchyní našich babiček.
Je moudrá a výjimečná.
7.3.2019
Kuchařka ze Svatojánu
Články, Recepty a výživa