Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Mindful eating: Naučte se odolat emočnímu jedení pomocí všímavosti!

Kdy naposledy jste zažili situaci, že jste jedli a nic víc? Žádná televize, žádný počítač, žádné myšlenky na práci, žádný spěch. Jen vy a jídlo, které jste si vychutnali od začátku až do konce.

Troufáme si tvrdit, že takovou situaci už většina z vás nezažila velmi dlouho. A to je obrovská škoda…

Z velké části je jistě na vině uspěchaná doba, ve které žijeme. Není náhoda, že právě v posledních letech zažívají takový úspěch rychlá občerstvení.

  • Mít dobrý přehled o tom, co,  proč a jak jím, vybírat si kvalitní potraviny a hlídat si množství, které zkonzumuji, je přitom velmi důležité, a to nejen při hubnutí.

Jak tedy i přes každodenní shon dostat jídelníček pod kontrolu a začít si jídlo znovu užívat? Odpovědí na tuto otázku může být právě „mindful eating“ – všímavé jedení.

Co je to všímavost?

„Mindfulness – všímavost je uvědomování si přítomného okamžiku věnováním pozornosti této chvíli, bez hodnocení, souzení sama sebe a bez snahy o změnu.“ Jde tedy vlastně o to, co se vám právě teď honí hlavou, jak se má vaše tělo, aniž byste to nějak hodnotili. Dnešní způsob života je rychlý, tlaky vytvářené společností podporují bezmyšlenkovitý a téměř automatický způsob žití, kdy se odpojujeme od potřeb svého těla. Hektické tempo současného života neusnadňuje, abychom to, co jíme, volili moudře. Je naprosto běžné provádět mnoho činností současně a jídlo se stává jen jednou z dalších činností.

  • Jsme doslova obklopeni  jídlem a pitím, které můžeme konzumovat kdekoliv: v autě, na ulici, v kině, u pracovního stolu, za chůze.

Reklamní poutače, reklamy v televizi, na internetu a v časopisech nás lákají k tomu, abychom jedli víc. Není divu, že se často přejídáme a nerespektujeme pocity sytosti. Jednou z možností, jak se dostat z tohoto začarovaného kruhu, je začít si lépe uvědomovat, co se děje uvnitř nás a kolem nás, „najít sám sebe“, starat se více o sebe, kultivovat klid v mysli a v duši. Tyto dovednosti získáme, pokud začneme trénovat všímavost – bdělou pozornost.

Kořeny všímavosti

Kurzy bdělé pozornosti čerpají z východní tradice meditace a jógy, jsou ale navíc doplněné vhledy z moderní medicíny a psychoterapie. Naše mysl je velmi přelétavá a přes den nás napadají tisíce myšlenek (někdy bohužel i v noci a nemůžeme pak usnout). Myšlenky jsou často negativní a zabývají se minulostí (co jsme mohli udělat lépe – nemusela jsem se zase z lítosti přejíst) a nebo se nám vnucují katastrofické myšlenky týkající se budoucnosti (nikdy nezhubnu, nemám vůli…).

Jak se zbavit obtěžujících myšlenek

Nácvik bdělé pozornosti zahrnuje to, že si vyhradíte čas pro svoje vlastní „cvičení“, kdy svoji mysl zaměříte na to, co právě děláte nebo na nějaký určitý objekt.

A když se myšlenky stále vnucují, zaměříte pozornost na dech nebo na smysly – co vidíte, co slyšíte apod. Soustředěním se na přítomnost nenecháte prostor pro rozvíjení dalších negativních myšlenek a z nich pramenících emocí, které často vedou k řešení nepříjemného stavu třebas sladkostmi.

Proč jíte?

Mnozí lidé si neuvědomují, proč se pustí do jídla. Všímavost by vám měla pomoci v rozlišení, zda při konzumaci potravin jde o fyziologický hlad, nebo hlad emoční. A pokud je emoční, více ho prozkoumat. Když si kromě toho, co se děje ve vašem okolí, všímáte také toho, co se děje ve vašem těle, můžete si lépe uvědomit projevy svých emocí. A lépe s nimi pracovat. Možná jste právě smutní a potřebujete nějak utěšit, a proto máte chuť dát si čokoládu.

Oproti dřívějšímu bezděčnému mlsání pak dokážete lépe odlišit, kdy máte opravdu hlad, a kdy ruka sahá po čokoládě jen v důsledku toho, že jste se naučili řešit stres či smutek sladkým.

Všímavé jedení vám pomůže v problému přejídání dále tím, že si všímáte signálů těla jako jsou hlad, nasycenost a spokojenost nebo nespokojenost. Dokážete se naladit na svoji mysl a tělo. Jen vy – bez vlivu jiných okolností – se rozhodnete, zda si sladkost nevezmete, přejíte se, nebo najdete mezi těmito dvěma možnostmi rovnováhu. Při správné volbě i po snězení sladkostí nebudete mít pocity viny, ale bude vám dobře.

Jak jíte?

Váš život je plný časového tlaku, který vás nutí dělat najednou několik činností. Jíte rychle a vedle toho děláte jiné věci: surfujete po sociálních sítích, díváte se na televizi, čtete noviny, diskutujete o práci…

  • Je však jen na vás, na co v dané chvíli zaměříte svoji pozornost.

A při nácviku všímavosti si uvědomíte, že pro hubnutí a vůbec pro zdravý vztah k jídlu je důležité nejen to, co jíte, ale i jakým způsobem potravu přijímáte – JAK jíte. Podstatou všímavosti je to, že prožíváte pouze přítomný okamžik, v našem případě se věnujete pouze své dobrotě. Pokud vaše pozornost ulétne k minulosti či obavám z budoucnosti, vrátíte ji k procesu jedení. Soustředění pozornosti pouze na jídlo – všímavé jedení – vytváří zdravý vztah k jídlu a umožňuje prožívat potěšení z jídla mnohem intenzivněji a plně se soustředit jen na něj a jeho kvality.

  • Je paradoxem, že lidé s kily navíc myslí na jídlo téměř neustále s výjimkou doby, kdy konečně jedí.

Dejte do souladu nutriční znalosti a potřeby svého těla

Při konzumaci jídla je ideální se řídit tím, co potřebuje vaše mysl a tělo (tzv. vnitřní moudrost), a to neví žádný odborník (vnější moudrost), pseudoodborník, přátelé ani rodiče. Jak jste hladoví a co je pro vaše tělo dobré, to víte hlavně vy. Dietami jste se od potřeb těla trochu „odstřihli“, řídili jste se pouze pravidly a postupně mizelo vnímání fyziologických signálů hladu. Po skončení diet pak pokračujete v tom, že se neřídíte potřebami těla, ale jíte spíše v důsledku emocí a napodmiňovaných zlozvyků. Při všímavém jedení se nenecháte unést emocemi nebo provokujícím prostředím, ale budete se sami flexibilně rozhodovat, zda budete v dané situaci jíst jen trochu, víc, nebo vůbec, a také co budete jíst. V rámci vyvážené stravy malý kousek vašeho oblíbeného kalorického jídla nic nezkazí, pokud ho sníte na základě vlastního rozhodnutí, a ne v důsledku bezmyšlenkovitého naučeného chování. Volba se bude lišit chvíli od chvíle a situaci od situace. Z vašeho slovníku zmizí pojem zakázaná potravina. Pokud netrpíte nějakou nemocí, nelze mluvit o zakázaných a povolených potravinách. Jde především o vaši chuť a potřeby.

Pokračování článku s konkrétními tipy jak na to.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Výživa seniorů v domácí péči

PhDr. Málková Iva
www.stob.cz

PhDr. Iva Málková se již 40 let věnuje problematice obezity z pohledu psychologa. V r. 1990 založila společnost STOB (STop OBezitě), kde úspěšně aplikuje metodu kognitivně-behaviorální psychoterapie. Je autorkou a spoluautorkou řady knih. Ta nejnovější se jmenuje „Já zhubnu – s rozumem, zdravě a natrvalo“. Metodika STOBu učí lidi pracovat s myšlením a emocemi, které ovlivňují  chování – tedy stravovací a pohybové návyky. Zabývá se tedy nejenom tím, co lidé s kily navíc jedí, ale proč jedí jídlo navíc a jak jedí (všímavé jedení). Pořádá pobyty v tuzemsku i zahraničí.

21.3.2019 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024