Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

S každou změnou začínám na jaře, protože se sluníčkem to jde lépe, říká osmatřicetiletá Jana, jež s aplikací Kalorické tabulky zhubla 40 kg!

Přinášíme další úžasnou proměnu uživatelky aplikace Kaloricketabulky.cz.

A protože Jana prý vždycky začíná s novými věcmi na jaře, věříme, že právě v těchto již téměř jarních dnech bude její příběh pro všechny tou nejlepší motivací.

Se sympatickou Janou, maminkou tří dětí, jsme byli v kontaktu už přibližně dva a půl roku. Ačkoliv už tehdy byly její výsledky opravdu skvělé, chtěla před zveřejněním své proměny dát ještě nějaké kilo dolů. A to se jí podařilo. Přesto stále zdůrazňuje, že nejde o žádný velký příběh. Prý jen tak nějak začala. A to je právě nejdůležitější.

Prostě jsem si řekla dost. Já ta kila dostanu dolů, protože JÁ CHCI,“ říká o svých začátcích Jana, která v čase tohoto rozhodnutí vážila při výšce 170 cm 126 kg a její největší objem přes „pneumatiku“ v pase byl 134 cm. S aplikací Kaloricketabulky.cz začala až o trochu později, když váha ukazovala přibližně 121 kg. Vlastně měla štěstí: „Netrápily mě  žádné zdravotní potíže a můj báječný muž mě vždy bral takovou, jaká jsem i se všemi těmi kilogramy,“ dodává žena, jež má nyní  85 kg a v pase 85 cm!

  • Z velikosti oblečení 56 se dostala do kategorie 42/44. Krása!

Začala jsem s hubnutím na jaře 2014. Vždycky začínám na jaře, se sluníčkem to jde jaksi lépe,“ vysvětluje žena, která má sedavé zaměstnání a miluje zahradničení, kutilství, přírodu a srandu. Ani tak začátek ovšem nebyl lehký. Měla chuť na rohlíky, sušenky a všechny ty oblíbené věci.Abych chutě zvládla, začala jsem si chystat mísy s ovocem, zeleninou, ořechy a semínky. Když mě přepadla chuť, sáhla jsem do misky,“  vzpomíná na dobu, kdy určitě mnohokrát „přešvihla“ zelené kolečko vlákniny, ale říkala si, že lepší je mísa ovoce a zeleniny, než rohlíky, sušenky a jiné laskominy.

A tak pokračovala dál. Studovala příručky, rady a návody. „Nejvíc na mě fungovala rada jíst pravidelně,“ prozrazuje: „Ráno a dopoledne sacharidy, oběd přiměřeně od každého něco a večer zeleninu a bílkoviny. Podle Kalorických tabulek jsem pak začala měřit, zapisovat a ladit jednotlivé potraviny.“

Jaké byly konkrétní kroky?

Odbourali jsme večerní hory těstovin, rohlíků a dobrůtek. Bylo potřeba si uvědomit, že sacharidy se dají tělu dodat i v podobě ovoce, zeleniny a jiných, mnohem výživově hodnotnějších potravin. To byla v našem domácím jídelníčku asi největší změna,“ zdůrazňuje Jana a nastiňuje svůj jídelníček:

  • Žitný chleba, různá žervé, tvarohové pomazánky, cizrnové pomazánky a zelenina, nebo když je chuť na sladkou snídani, tak mám stále na lince smíchané ovesní vločky + dyňová semínka + chia semínka + lněná semínka.
  • Pár lžic této směsi zaliju teplou vodou, přidám ovoce (např. banán, jahody, švestky, kivi) a bílý jogurt. Ze začátku jsem si přislazovala medem, dnes už to zvládnu i bez medu.
  • Dopoledne na svačinu jím opět ovoce. Obědy máme v práci ze školní jídelny, takže masíčko „na vodě“ je na denním pořádku.
  • Odpoledne se snažím jíst zeleninu, vejce, tvaroh, vysokoprocentní šunku, různé saláty např. celerový s vejcem, salát z červené řepy s vejcem, husté zelenivo-luštěninové polévky.
  • Jím jen do 18 hodin, protože v půl deváté většinou už ležím s dětmi v posteli.

Jak je to s pohybem

Od jara do podzimu se hýbu stále. Nerada sedím, na televizi moc nekoukám, stále si hledám nějakou činnost. Stačí, že prosedím pracovní dobu,“ odpovídá na často diskutovanou otázku ohledně pohybových aktivit Jana a doplňuje, že pohyb má kolem domu, na zahradě: „Trávím tam každé odpoledne, je tam stále co dělat. A když ne, tak jsou tu děti – někdy jedeme na bazén, někdy na kolo, jindy někdy na výlet.“  A nyní se s kamarádkou chystají začít chodit běhat. „To bych si s těmi kily před tím nikdy nedovolila a ani bych to nezvládla. Takové aktivity mě dřív odrazovaly. Snažila jsem se vždy hýbat, tak nějak přirozeně, aby mi to bylo příjemné, a hlavně abych se nezničila,“ vysvětluje.

Krize a hříchy

Krizi mám každou zimu,“  přiznává Jana a vysvětluje si to tím, že nemůže na zahradu. A pořád „šmejdí“ v kuchyni, víc jí a víc spí. Přes Vánoce prý vždy přibere 5 kg, ale naštěstí už ví, že s prvními slunečními paprsky to půjde zase dolů. Můj velký hřích je pak káva: „Bez té nemohu žít. Sladím si ji medem, protože neslazenou nemám ráda. Ale 3 až  4 kávičky za den nejsou problém,“ usmívá se.

Nálada a motivace

Ohlasy okolí jsou prý příjemné. „Člověka to ještě více nakopne a dodá mu to sebevědomí zkoušet v tomto směru nové věci, ať už sportovní, či stravovací,“ raduje se Jana a dodává, že ji potěší, když známí žasnou nad její proměnou při prohlížení starých fotografií.

Závěrem

Není důležité shodit 30 kg za rok v potu a krvi, o hladu a výčitkách z nějaké dobroty. Může to jít i pomalu, a přesto s radostí a lehkostí. Myslím, že to je cesta k trvalým správným stravovacím návykům a zdravému životnímu stylu,“ vzkazuje všem úspěšná Jana a dodává, že to člověka prostě musí bavit.

Neznáte aplikaci KalorickéTabulky.cz?

Z archivu aneb přečtěte si také:

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

11.3.2019 Články, Jak zhubnout

Související články

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Lenka: Mojí největší motivací k hubnutí byla moje dcera, chtěla jsem jí stačit, a nezadýchávat se jako bych běžela maraton

Věděla jsem, že je něco špatně, že takhle se žít dlouhodobě nedá a vlastně ani nechci.

Kvůli tomu, jak jsem ve svých pětadvaceti letech vypadala, jsem se bála jít i k doktorce na preventivní prohlídku. Měla jsem jednoduše strach z toho, že mě postaví na váhu a já se hanbou propadnu za to, kam až jsem se dostala.

Celý článek 22.4.2024