Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Tereza Broschová: Něco více o autoimunitním protokolu aneb dá se jídlem léčit?

Řadu lidí dnes trápí nepříjemné zdravotní problémy. Jako by jich bylo stále více a více.  

Co se to děje? Proč jsou chronická onemocnění v naší společnosti čím dál častější?

Kolik lidí dnes trpí na ekzémy, alergie a intolerance? Kolik lidí má rozhozené trávení, refluxy, průjmy nebo zácpy? Kolik lidí se neustále potýká s oslabenou imunitou, kdy přecházejí jedno nachlazení za druhým a doufají, že je to nikdy nedožene?

Tereza Broschová: Něco více o autoimunitním protokolu aneb dá se jídlem léčit?

A kolik lidí (a to na vrcholu svých sil ve svých třiceti, čtyřiceti letech) řeší už i závažná autoimunitní onemocnění jako je lupénka, celiakie, cukrovka 1. typu, autoimunitní onemocnění štítné žlázy, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida a desítky dalších? A co je na celé situaci nejhorší – všechny tyto problémy trápí tisíce rodičů nemocných dětí.

Geny vs. prostředí

Více a více se ukazuje, že geny hrají v mozaice zvané zdraví trochu jinou úlohu, než se doposud zdálo. To, že máte nějaké genetické predispozice k určitému onemocnění, ještě neznamená, že tímto onemocněním musíte trpět.

  • To, co určí, zda se nemoc projeví, ve velké míře záleží na tom, jak se ke svému tělu chováte a jaké vlivy na něj necháte působit.

Jde o faktory jako je strava, spánek, stres, sociální vztahy, pohyb v přírodě a na slunci nebo prostředí, ve kterém žijete (ať už jde o vodu, kterou pijete, vzduch, který dýcháte, hygienu a čisticí prostředky, které používáte a mnoho dalšího). Jde zkrátka o celkově nastavený životní styl.

Chronická onemocnění nevypuknou přes noc a na základě pouze jednoho nezvládnutého faktoru. Je to sčítání jednotlivých kapek od vašeho narození (a vliv má i prenatální vývoj a zdraví vašich rodičů v době početí) až do projevení prvních potíží. Zkrátka jednoho dne přijde ta poslední kapka a pohár přeteče, spouštěčem může být cokoliv (infekce, stresová situace, apod.)

Jaké jsou základní příčiny chronických onemocnění

U chronických potíží se nestačí zaměřit na určitou část těla, kde se jen manifestují příznaky, ale je třeba se podívat na celkový stav organismu a vše řešit komplexně. Člověk není stroj, ve kterém by bylo možné opravit jednu součástku a znovu nahodit motor. Člověk je složitý organismus, ve kterém vše souvisí se vším a v případě léčby je nutné se na něj takto dívat.

Kořeny problémů u většiny chronických onemocnění jsou stejné a navzájem provázané. Jde o oslabený imunitní systém, rozhozený hormonální systém, propustné střevo (tzv. syndrom leaky gut), dysbiózu (nerovnováha mikrobiomu) ve střevech, chronický zánět a nedostatek živin.

U autoimunitních onemocnění už je imunitní systém v tak špatném stavu, že se otočí proti vlastním buňkám a tkáním (a podle toho, v které části těla zaútočí, tam se projeví příznaky).

Autoimunitní protokol (AIP)

Autoimunitní protokol se primárně používá k remisi příznaků u autoimunitních chorob, ale perfektně funguje také na „mírnější“ chronické problémy, o kterých je řeč na začátku článku. Tyto dnes běžné a čím dál častější potíže totiž bývají jen předstupněm onemocnění závažnějších.

Autoimunitní protokol není jen eliminační dieta zaměřená pouze na stravu, je to mnohem víc. AIP se skládá ze tří částí a jejím smyslem a účelem je v první fázi restartovat organismus, nechat mu prostor začít se uzdravovat a nakonec docílit takové podoby stravy a nastavení dalších faktorů životního stylu, aby to bylo dlouhodobě udržitelné a abyste byli zdraví, bez příznaků a s dostatkem všeho, co organismus ke svému bezproblémovému fungování potřebuje.

První fáze AIP

Autoimunitní protokol vám pomůže identifikovat faktory, které udržují vaše tělo nemocné.

V první fázi AIP dochází k eliminaci určitých potravin na 1 – 3 měsíce maximálně. Jde o potraviny, které mají na nemocný organismus negativní vliv, ať už z toho důvodu, že obsahují látky, které jsou pro tělo nepřirozené (chemická aditiva, umělé cukry, pesticidy, …) nebo látky sice přirozeně se vyskytující v potravinách, ale pro nemocné lidi velmi těžko stravitelné (prolaminy, aglutininy, saponiny, inhibitory trávicích enzymů, fytáty).

  • Vylučují se tedy zprocesované potraviny (včetně rostlinných olejů), alkohol, umělá sladidla, obiloviny, pseudoobiloviny, luštěniny, mléčné výrobky, vajíčka, ořechy a semínka, lilkovitá zelenina.

Jídelníček je naopak postaven na velmi výživných potravinách doslova nabitých zásadními mikroživinami (vitamíny, minerály, stopové prvky, antioxidanty) a esenciálními mastnými kyselinami a aminokyselinami. Jde o kvalitní maso, ryby, mořské plody, vnitřnosti, zeleninu a ovoce.

Tereza Broschová: Něco více o autoimunitním protokolu aneb dá se jídlem léčit?

Tyto potraviny mají velký potenciál snížit chronický zánět v těle, upravit hormonální systém, nastavit správný poměr mikrobioty ve střevech, zahojit střevní stěnu a díky tomu všemu zklidnit a posílit imunitní systém.

U autoimunitního protokolu je mnohem důležitější množství mikroživin než přesně nastavený podíl makroživin (tuků, sacharidů, bílkovin). Makroživiny si každý může na svůj talíř poskládat podle toho, co jemu samotnému vyhovuje – část lidí preferuje nízkosacharidovou verzi AIP, část si ponechává v jídelníčku ve větší míře ovoce a zeleninu.

Velkou roli v první fázi AIP hrají i další vlivy, o kterých už byla řeč – spánek, stres (ať už psychický, tak fyzický z prostředí okolo nás), pohyb, sociální vztahy. I na ty je nutné se zaměřit a nebrat to jen jako okrajovou součást.

Druhá fáze AIP

Druhá fáze spočívá v opětovném zavádění vyloučených potravin do jídelníčku (podle přesně nastavených pravidel) a sledování reakcí na ně. Mnoho z vyloučených potravin patří do kvalitní a zdravé stravy a byla by škoda je nejíst (jde zejména o vajíčka, ořechy, semena, lilkovitou zeleninu, kvalitní mléčné výrobky).

  • Tato fáze je naprosto zásadní a nejvíce vám ukáže, kam až si můžete dovolit zajít bez toho, aby se příznaky onemocnění opět zhoršovaly nebo vracely.

Třetí fáze AIP

Třetí fáze už je u každého naprosto individuální a je o nastavení dlouhodobé cesty. Strava by měla být dostatečně variabilní a široká, abyste se i po psychické stránce cítili dobře, neomezovalo vás to v běžném životě, ale zároveň to vyhovovalo vašemu organismu a nemoc se nevracela.

  • Také byste měli být schopni posoudit, jaké další faktory kromě stravy na vás mají největší vliv (u někoho to může být spánek, někdo si musí více dávat pozor na přemíru psychického stresu, apod.) a zařídit se ve svém životě podle toho.

Verze AIP

Autorkou autoimunitního protokolu je dr. Sarah Ballantyne. V současné době už existují i další verze autoimunitního protokolu, např. od dr. Amy Myers (do češtiny byla přeložena její kniha Autoimunitní řešení) či dr. Terry Wahls.

Stojí to za to?

Autoimunitní protokol je náročná, a krátkodobá dieta, která má svá pravidla, ale lze si ji modifikovat i do mírnější podoby podle svých zdravotních problémů. Vše záleží na cíli, kterého chcete dosáhnout.

Naše těla jsou velmi moudrá a často stačí relativně krátký restart a vykročit směrem k výživným a pro tělo nepostradatelným potravinám. To všechno se na autoimunitním protokolu můžete naučit. Vaše tělo vás to naučí, stačí ho jen trochu podpořit a pak naslouchat jeho signálům.

Tereza Broschová

terezabroschova.cz

Bc. Tereza Broschová je výživová poradkyně, která se specializuje na dětskou stravu a terapeutickou dietu AIP (autoimunitní protokol).

Je autorkou úspěšné knihy Opravdové jídlo pro děti a online kurzu zaměřeného na AIP.

Vydává také e-kuchařky (Sladké tečky, Necukroví), které najdete na jejím webu.

13.1.2020 Tereza Broschová Články, Recepty a výživa

Z archivu

Jak přibrat s Kalorickými tabulkami

Co to?, řekne si asi většina z vás. Jak přibrat, snad zhubnout?

Ale vězte, že existují případy využití Kalorických tabulek i na přibírání. A můžu nabídnout naši osobní zkušenost.

Celý článek 16.11.2017

Související články

Helena Franclová: Moje cesta s Kalorickými Tabulkami aneb od nadváhy k pin-up girl

Aplikaci Kalorické Tabulky jsem si poprvé stáhla do svého mobilu v roce 2012, když můj přítel /nynější manžel odcestoval služebně do Švédska a já jsem se rozhodla pro trvalou změnu svého „tělesného já“.

Ale pojďme hezky od začátku.

Celý článek 17.5.2025

Hubnutí, zdravý životní styl a motivace (5. díl): Proč raději hubnout pomalu, ale udržitelně. Příběh (nejen) mé hlavy

Jasně, každý z nás by nejraději viděl výsledky hned. Ale je potřeba si uvědomit, že na svou aktuální váhu jsme se taky nedostali přes noc. Takže rychle to dolů také nejde.

Vlastně… ani by nemělo.

Celý článek 15.5.2025

O kaloriích nevážně: Chvála hořčice

Pokud znáte hořčici jen tu světlou ze stánků s párky v rohlíku nebo z bufetů na stadionech, vězte, že její historie a počet druhů a možností je daleko širší.

A je dobré o tom něco málo vědět…

Celý článek 11.5.2025

Změna výpočtu bazálního metabolismu v Kalorických Tabulkách

Možná jste si všimli, že se vám v Kalorických Tabulkách změnil doporučený denní příjem, aniž byste sami měnili vstupní hodnoty. Abychom podrobně vysvětlili, co se stalo, vytvořili jsme tento článek.

Celý článek 7.5.2025

Hubnutí, zdravý životní styl a motivace (4. díl): Nový způsob života jako náš nový standard, nikoliv dočasná snaha o hubnutí

Dalším článkem se dostáváme do fáze, která je pro spoustu z nás klíčová – budování zdravého životního stylu jako nového standardu.

Už to není jen o tom počátečním nadšení, počítání kalorií

Celý článek 3.5.2025

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner