Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Andy z FITFAB Strong: Nikdo naše tělo nezná tak dobře jako my sami

Vystudovala právo a tím se také živí. Před lety začala psát blog Fit & Fabulous a dnes je autorkou a hlavní tváří populárního projektu FITFAB Strong.

Jde o unikátní fitness program, který je výjimečný nejen tím, že je zdarma, ale že se na něj nabalují rozličné aktivity, výzvy, kniha, diář a nyní také pracovní sešit. Žít život podle Andy a jejího týmu je teď zkrátka IN.

A protože pro Kalorické tabulky napsala už v roce 2016 velmi zajímavý článek Osm největších chyb v hubnutí a zdravém stravování a jak je snadno odstranit, zajímalo nás, jak se za tu dobu z blogerky, kterých jsou stovky, stala tak vlivná osoba. Bez přehánění – díky jejím aktivitám k ní dychtivě vzhlíží davy fanoušků, kteří chtějí přinejmenším být fit jako ona.

Andy z FITFAB Strong: Nikdo naše tělo nezná tak dobře jako my sami

Na úvod si pojďme říct něco k vašim začátkům. To je taková téměř povinná otázka. Kdy a za jakých okolností vás napadlo psát blog o životním stylu a kdy pak přišel ten zlom, že jste se posunula dál – a postupně tam, co jste dnes?
Začalo to v momentě, kdy jsem si uvědomila, na jak jednoduchých principech funguje moje tělo, jak a proč se musím hýbat, stravovat nebo kde mám čerpat informace o zdravějším životním stylu. Nejsem sice ten typ, co by začal radit lidem na potkání nebo by se dal na dráhu kouče jen proto, že jemu se něco povedlo, ale začala jsem tu svoji cestu za zdravějším a spokojenějším životem popisovat formou blogových článků a doufala, že aspoň někomu pomohou. A ono jo. Psalo mi mnoho lidí, že se začali mít radši, přestali se trápit dietami a hlavně začali cvičit nebo běhat pro radost, a ne pro hubnutí. A pak už to hubnutí byl jen příjemný bonus.

Pro tyhle čtenáře jsem psala články s doporučením na běhání nebo domácí cvičení, až se jednoho dne stalo to, že jsme taková videa na cvičení natočili sami. V Česku mi chyběl kvalitní fitness program zdarma, který by byl zároveň zábavný a člověk by si ho doma pouštěl s chutí, že si jde zacvičit se svou oblíbenou partou. A od té doby natáčíme, tvoříme, píšeme a nějak to samo pěkně frčí.

To zní opravdu snadně… Ostatně, líbí se mi dlouhodobě, že to vše děláte nejen s lehkostí, ale nechybí ani vtip, umění nebrat se příliš vážně. Kde se to ve vás bere? Byla jste třeba jako dítě takový ten bavič?
Kdepak. Já jsem naopak ten největší nervák. Vím, že to tak ve videích nevypadá, ale stát před kamerou je pro mě obrovský diskomfort. Každé natáčení mám stažený žaludek a těším se, až bude po všem. Na druhou stranu mi hrozně záleží na tom, aby byl výsledek milý, zábavný a lidi si nás pouštěli rádi. Takže spíš než bavič jsem asi dříč, protože zatnu zuby a udělám vše pro to, abych s lekcí byla spokojena.

Vystudovala jste náročnou školu. Naučilo vás už její studium dnes tolik zmiňovaný „work life bilance“ a jak jej vy osobně udržujete, když je váš život asi více než pracovně nabitý?
Abych pravdu řekla, práva zas tak náročné vystudovat nebylo. O zkouškovém jsem samozřejmě musela zabrat, ale přes semestr jsem mohla v klidu na částečný úvazek pracovat a žít si ten bezstarostný vysokoškolský život. Ten hukot přišel až po promoci, kdy jsem na plný úvazek nastoupila do advokátky a musela s ní skloubit všechny rozjeté projekty a ještě najít čas na sebe nebo sociální život.

Mám na to několik zásad, které dodržuju a celkem to funguje. V práci mám jasně nastavené, kdy jdu domů (abych ještě měla energii) a co dělám za agendu (zajímavou, která mě baví). To je předpoklad pro to, abych po práci neodpadla a nepustila si na gauči seriál. Druhou věcí je ta, že nejdu spát, dokud nemám hotovo to, co jsem si naplánovala na to-do listu. To hrozně pomáhá mé psychice. A pokud náhodou nestíhám, mám ve FITFAB Strong týmu moc šikovné holky, které mi se vším pomáhají. Zjištění, že můžu věci delegovat, bylo asi jedno z nejlepších poznání za poslední roky – trochu bolelo, ale teď díky tomu můžu taky žít a místo sezení u počítače do půlnoci si občas jít zaběhat, zahrát tenis nebo odučit jógu.

Co vás na vašich současných fitness aktivitách nejvíce baví, a co naopak je tou částí, kterou berete jako nutné zlo?
Těžká otázka, ale je skvělá. Nejvíc mě asi baví dělat radost našim fanouškům. Víte, lepší publikum jsem asi nikdy neviděla. Naši sledující jsou ti nejmilejší, nejpozitivnější a nejvíc přející lidé. A my se pro ně pak snažíme dělat to nejlepší. A proto mě nejvíc baví momenty, kdy vydáme nějakou novou věc (ať už fitness diář, nový fitness program nebo teď FITFAB Pracák) a sledujeme jejich reakce. To jsem schopná prosedět u jejich zpráv a komentářů hodiny a mít radost, že má někdo o naši práci zájem.

A pokud bych měla jmenovat nějakou aktivitu, moc mě baví organizovat sportovní víkendy, na které naše fanoušky asi čtyřikrát do roka bereme. Po celé republice vybíráme zajímavé komplexy, kde od rána do večera sportujeme a večer kecáme u vína. Je to hrozně fajn, vidět ty ksichtíky z Facebooku pak naživo.

Nutné zlo je pro mě potom papírování, fakturace, účetnictví (máme totiž vlastní e-shop) a veškerou administrativu s tím spojenou. Ale to k tomu prostě patří.

Předpokládám, že jste v pohybu každý den. Kde berete energii? Co musí obsahovat váš jídelníček, aby to tělo zvládlo? A jaké jsou vaše nejčastější prohřešky vůči němu?
Na mě většinou lidi nevěřícně koukají a nechápou, že pořád jím. A kolik toho sním. Ale protože jsem celý den v jednom kole, pořád někam běhám, téměř každý den sportuju a nezastavím se, dokud neležím v posteli, je to opravdu třeba.

Svůj jídelníček moc ráda opírám o zdravý talíř. Je to taková pěkná pomůcka, jak si udržet stravu co nejvyváženější. Obecně si všímám, že jsem takový sacharidožrout, ale nedělám si z toho úplně hlavu. Ke kafi si prostě ráda schroupu croissant, nějaký koblížek nebo namažu pečivo a přílohami nešetřím. Na druhou stranu na svém těle vidím a cítím, že je s tím v pohodě a nemám potřebu to nějak měnit. V létě zas hodně často piju někde venku pivo, takže jsem si zvykla, že mám v létě vždycky o dvě, tři kila víc. Z toho bych si ještě před pár lety dělala hlavu, teď se tomu vždycky směju.

FITFAB Strong je 4týdenní fitness program, který se cvičí z pohodlí domova a zcela zdarma.

Teď tu tak trochu vnitřně zelená závistí, ale potvrzuji, že dřív, kdy jsem měla také více pohybu, mi to fungovalo podobně. Pojďme ale ještě zůstat u vztahu mezi stravováním a pohybem. Často se lidé, kteří začínají cvičit nebo se snaží v problematice hlouběji zorientovat, ptají, co jíst před a po cvičení. V každém videu připomínáte pití, tak bych vás poprosila, zda se můžete trochu víc zastavit u toho jídla. Co byste doporučila lidem, kteří cvičí podle videí na internetu, a jak to třeba řešíte vy konkrétně?
Tady vnímám klasický problém začátečníků. Velmi často začnou totiž cvičit a hrozně rapidně změní svůj jídelníček, protože přeci začínají ten nový, lepší život. Nejsem odborník na výživu, proto do toho nechci nějak zabředávat, to nechám zkušeným. Ale obecně se do toho začátečníci opřou až moc naplno, začnou si hlídat každé kilo, centimetr, kalorii a velmi často se extrémně omezí. To pak způsobí velký nápor na jejich tělo, ale i psychiku, která jim v té cestě může dost zavařit.

Obecně taky neexistuje jeden zaručený způsob, jak a kdy jíst před nebo po cvičení. Každý má jiný cíl, každý je zvyklý na něco jiného, každý cvičí trochu jinak a v jinou dobu. Já konkrétně radši cvičím večer, protože do toho můžu dát všechno, a pak už se jen navečeřet a být v klidu doma. Někomu jinému ale vyhovuje cvičit ráno nalačno před snídaní. Doporučila bych tedy každému, aby se nekoukal na to, co jí jeho oblíbená blogerka nebo trenérka. Ať si nastaví jídlo tak, aby mu to dělalo dobře, neměl hlad, necvičil přejedený, ani hladový a poslouchal potřeby svého těla. Nikdo naše tělo nezná tak moc dobře, jako my sami.

Vaše kniha (První a poslední fitness kniha, Albatros media, 2019) se mi líbila. A to jsem, myslím, jako držitel více jak třicetileté sbírky publikací o zdravém životním stylu celkem náročný „kritik“. Ocenila jsem jednoduchost, s jakou jste v ní prezentovala nejen cvičební věci, ale také základy výživy. Žádné zbytečné odbornosti, cizí termíny, ale hezky po lopatě. Čím jste se při psaní inspirovala vy, resp. kdo je v této branži váš vzor?
Moc děkuju, to mě potěšilo! Já obecně moc vzorů nemám. Mým pohonem a motivací jsou moji fanoušci a čtenáři. Při tvorbě každého takového díla se do nich snažím vžít a představit si, co by mě na jejich místě potěšilo. Jaké otázky si kladou a jak je potřebují zodpovědět.

Taky si zkusím vždycky představit, jak bych ocenila já, aby kniha, diář nebo pracovní sešit měl vypadat. Co bych se tam před pár lety chtěla dočíst. Co by mě bavilo, naplňovalo a co by pro mě opravdu bylo užitečné. A právě proto si myslím, že všechna naše dílka jsou tak praktická a slaví úspěch.

cvičení na internetu zdarma

To určitě ano. Žhavou novinkou, kterou jste přichystala, je FITFAB Pracák, který má – pokud se nemýlím – formát bullet journalu. A zase se zeptám: Jak jste na tento nápad přišla a zaznamenáváte si vy sama pro sebe do nějakého deníku své životní posuny?
Přesně tak. Došlo mi totiž, že po celou dobu, co FITFAB Strong funguje (něco přes dva roky), na naše fanoušky jenom hrneme informace, články, videa, diáře, tipy, rady, ale ještě jsme je nikdy nenechali samotné tvořit, přemýšlet, malovat nebo vyplňovat. A vymysleli jsme cestu, jak se u toho mohou něco užitečného dozvědět.

To je pro mě absolutně stěžejní, aby si člověk vyzkoušel, jestli tomu, jak lidské tělo a zdravá strava funguje, vlastně rozuměl a uměl to použít v praxi. Sama jsem na takový formát ve světě fitness a výživy nenarazila, a proto doufám, že se to i našim fanouškům bude líbit. Sama jsem pracovní sešity, kreslící deníky nebo kreativní diáře vždycky milovala a sledovat v nich svůj pokrok, vývoj nebo myšlenky je podle mě ideální cestou, jak se propracovat ke zdravějšímu já.

Jako úspěšný influencer máte možnost ovlivnit myšlení a hlavně konání řady lidí… líbí se mi, že rozumně bojujete proti nebezpečným názorům, které mnohdy bez rozmyslu říkají různé populární hvězdičky internetu, které právě té své určité moci (že je sleduje hodně lidí) dost zneužívají ve svůj prospěch a často rozumnému člověku zůstává rozum stát… Bohužel hodně lidí slyší na „rychle a bez práce“, proto utrácí neuvěřitelné částky za zázračné hubnoucí či očistné prostředky. Co byste poradila těm, kteří třeba v moři informací stále ještě tápou?
V první řadě se zastavit, zamyslet se, spojit si A + B, použít kapku kritického myšlení, a pak teprve soudit nebo aplikovat. A pokud ani tehdy nebudu vědět, obrátit se na zaručené zdroje jako odborné časopisy, fitness a nutri instituty jako třeba Institut moderní výživy, Fitness Institut nebo blogy nutričních terapeutů a specialistů. Ti velmi často mýty vyvrací a lze se na ně obrátit s dotazem nebo prosbou o konzultaci.

 nejlepší věci v životě jsou zadarmo

Samostatnou kapitolou jsou pak také jídelníčky na míru za horentní sumy. Nic proti tomu, když někdo potřebuje na své cestě vést, ale z vašich videí vím, že v této oblasti doporučujete ostražitost. Dalo by se opět nějak ve stručnosti říct, co jsou kromě přemrštěné ceny další varovné signály, že do tohoto bychom se své peníze vrážet neměli?
Mně obecně nepřijde rozumné chtít od někoho jídelníček nalajnovaný od A do Z – od snídaně až po večeři. Myslím, že je lepší poradit se s odborníkem, který mi vysvětlí, jak strava funguje, co má smysl dělat či nedělat, jak mohu zdravě nakupovat a vařit nebo jaké složení živin mají moje pokrmy mít. Není vlastně ani od věci, pokud si na začátku pro informaci naházíte jídlo do tabulek nebo aplikace, abyste věděli, jak je na tom s živinami, jaké množství vás zasytí a naučili se s tím intuitivně pracovat.

Základem asi je, aby se člověk naučil, co mu sedí, pomáhá, po čem se cítí dobře. Cesta k tomu je obvykle dlouhá. A moje rada je, abyste vytrvali. Abyste to nevzdali jen proto, že to třeba nepůjde hned. Rychlé změny nejsou zdravé a jsou k ničemu. Pracujte na sobě a buďte trpěliví. Ono to přijde a uvidíte, že to zas taková věda není. Tak hodně štěstí!

Děkujeme za rozhovor a ať se stále daří.

foto a poděkování: FITFAB Strong

Z archivu aneb přečtěte si také:

Ing. Macáková Marcela

Studium na VŠCHT ji inspirovalo k zájmu o výživu a zdravý životní styl. Po promoci (1993) psala na toto téma pro řadu časopisů – Vlasta, Fit styl, Longevity, Moje zdraví, aj. Vedle blogu Kalorických tabulek, kde pracuje jako editorka a správce facebooku, provozuje již téměř dvacet let vlastní webík www.aerobic.cz. Tam si přijdou na své všichni, které baví jakékoliv skupinové cvičení (aerobik, jóga, pilates…)

14.5.2020 Články, Fitness a wellness

Související články

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Saša Rohlíková: Jak hubne ta, co učí hubnout druhé

Cvičím a sportuju celý život. Sport je i součástí mé práce, neboť aktivně vedu jako trenérka lekce pohybu.

Přesto jsem byla poslední roky s vlastním tělem nespokojená. Z mnoha zdravotních, osobních i celosvětových důvodů šla poctivá péče o mne stranou. Byla jsem zvyklá být ve formě, ale ta najednou „zmizela“.

Celý článek 12.2.2024

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Kryoterapie: Mráz dokáže léčit tělo i duši

Extrémní horko, nebo nepředstavitelný mráz? Saunu už většina z nás zkusila. Pokud se v ní cítíme dobře, přináší nám řadu benefitů.

A stejně tak pár minut v nepředstavitelném mrazu dokáže s naším tělem zázraky….

Celý článek 16.12.2023