Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Posílení nespecifické imunity: S možnostmi prevence i podpůrné terapie covid-19 radí lékárníci

S nadcházející sezonou akutních respiračních onemocnění připravila Česká lékárnická komora (ČLnK) přehled vhodných preventivních opatření a možností podpůrné terapie vedoucí ke zvýšení nespecifické imunity.

Přečtěte si konkrétní tipy pro následující týdny.

Při virových onemocnění je důležitá funkce tzv. nespecifické imunity. Tu lze podpořit a zesílit za použití několika látek. Vzhledem k tomu, že nespecifická imunita roste 3–5 týdnů, na její postupné posílení pomocí podpůrné terapie je nyní nejvhodnější čas. Vhodná jsou i další opatření, která pomohou organismu v lepším boji s případnou infekcí. Doporučuje se doléčit všechny chronické záněty a u obézních osob nastartovat proces hubnutí.

Posílení nespecifické imunity: S možnostmi prevence i podpůrné terapie covid-19 radí lékárníci

K vybudování dostatečné hladiny nespecifické imunity je potřeba užívat pravidelně vybrané přípravky po dobu 3–5 týdnů. Po uplynutí této doby je organismus dostatečně posílen před obdobím zvýšené expozice. S výběrem vhodné podpůrné terapie poradí pacientům lékárník, přičemž doporučujeme v tomto případě primárně vybírat z nabídky léků vydávaných bez předpisu, nikoliv ze sortimentu doplňků stravy,“ říká Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., prezident České lékárnické komory (ČLnK). „V rámci podpůrné terapie vedoucí ke zvýšení nespecifické imunity lze doporučit užívání vitaminu D, betaglukanů, zinku a selenu. Vždy v doporučené denní dávce, kterou konzultujte se svým lékárníkem,“ vysvětluje farmaceutka PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D., z Farmaceutické fakulty Masarykovy univerzity Brno.

Vitamin D

Pouze 1 % populace ČR má dostatek vitaminu D ze stravy, studie přitom jednoznačně prokazují vliv jeho nedostatku na snížení obranyschopnosti organismu. Je důležitý pro aktivaci bílých krvinek, konkrétně T-lymfocytů, jejichž úkolem je rozeznat buňky infikované viry nebo jinými vnitrobuněčnými parazity. Denní dávka by neměla překročit
2000 IU (mezinárodních jednotek).

Betaglukany

Preventivní podávaní betaglukanů může ovlivnit projevy virových infekcí a zmírnit jejich průběh. Studie zabývající se ovlivněním fagocytózy, hladinou cytokinů a odpovědí na protilátky potvrzují, že podávání betaglukanů významně snížilo příznaky chřipkové́ infekce. Je třeba dbát na dostatečnou denní dávku (doporučuje se 250–500 mg) a jeho užívání na lačno.

Zinek

Minerál s výraznými antioxidační účinky, díky nimž dochází k ochraně lidských buněk a buněčných membrán před poškozením volnými radikály. Zinek si tělo nedokáže vyrobit, a proto jej musíme přijímat potravou. Doporučuje se v denní dávce 30–50 mg.

Selen

Antioxidant, který v těle vychytává volné radikály, jež mohou poškozovat buňky lidského organismu. Jeho doporučená denní dávka je 50–100 mcg. Tu není vhodné zvyšovat, protože přebytek selenu tělu naopak škodí.

Onemocnění koronavirem se můžeme bránit i tehdy, když už se virus dostane do našeho těla. V rámci podpůrné i symptomatické léčby je možné využít účinku lékořice hladké, hořce drsného a výtažku z pelargonie,“ shrnuje možnosti léčby farmaceutka PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D. a dále doplňuje: „V praxi se při první fázi onemocnění, i při suchém kašli, osvědčilo podávat mukolytika (léky podporující odstraňování hlenu) s obsahem acetylcysteinu nebo bromhexinu .“ Léčba vychází z konkrétních potřeb pacienta a je nutné podotknout, že kauzální léčba patří vždy do rukou odborníka.

Při přípravě organismu na sezonu akutních respiračních onemocnění, včetně covid-19, je žádoucí zaměřit se i na další opatření. „Je vhodné pokud možno doléčit všechny chronické záněty, které zbytečně zaměstnávají náš imunitní systém. Pokud trpíte například zánětem močových cest, prostatitidou či zánětem zubů, soustřeďte se nejprve na jejich léčbu,“ upřesňuje další kroky v prevenci viceprezident ČLnK PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D.

A pokud už dlouho oddalujete hubnutí, s koronavirovou pandemií přichází další důvod, proč se snížením hmotnosti začít. „V případě obézních pacientů dochází k tomu, že umírající tukové buňky vyvolávají chronický zánět mírné intenzity a aktivizují tak prozánětlivé cytokiny. Ty se pak, laicky řečeno, plně nesoustředí na řešení celkových infekcí typu sepse nebo právě infekce covid-19. Stav hubnutí ale zlepšuje všechny metabolické parametry. Není tedy důležité, kolik kilogramů zhubneme, ale jde o samotné nastartování procesu snižování hmotnosti,“ objasňuje závěrem farmaceutka PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D.

Symptomatická a podpůrná léčba:

Infekce covid-19 nemá zatím zcela jasnou a jednoznačnou kauzální léčbu (léčbu zaměřenou přímo proti příčině nemoci), pacienti však podle průběhu a závažnosti onemocnění mohou po poradě s lékárníkem zahájit symptomatickou a podpůrnou léčbu, která zmírňuje příznaky infekce. Léčba je vždy individuální a vychází z konkrétních potřeb pacienta!

  • Pro léčbu zvýšené teploty a bolesti se užívají běžně dostupné léčivé přípravky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu.

Pro léčbu kašle je nutné zajistit dostatečnou a kvalitní expektoraci (vykašlávání). Obzvláště u koronavirových infekcí je vhodné zabezpečit důsledné odstranění hlenu z dýchacích cest, jelikož se tím snižuje riziko sekundárních plicních infekcí. Jako vhodná léčiva se doporučují např. acetylcystein a bromhexin .

Acetylcystein

Toto léčivo má expektorační účinky (podporuje odstraňování hlenu z dýchacích cest), zároveň zvyšuje množství glutathionu (jednoho z nejsilnějších antioxidantů) a následně zlepšuje buněčnou imunitu. Doporučená denní dávka je 1200–1800 mg.

Bromhexin

Snížením viskozity a aktivováním řasinkového epitelu podporuje vylučování hlenů. Usnadňuje vykašlávání.

Pro podpůrnou terapii kašle a dalších příznaků lez použít i protivirově působící léčiva dostupná bez receptu, jež obsahují rostlinné extrakty:

Lékořice hladká (Glycyrrhiza glabra)

Výtažek z této léčivé rostliny obsahuje látku glycyrrhizin, která velmi účinně zabraňuje replikaci, tedy množení virů. Glycyrrhizin u velmi podobné infekce SARS snižoval přilnutí a vniknutí viru do buněk. K dispozici jsou léčivé přípravky a léčivé čajové směsi, nebo individuálně připravovaná Mixtura solvens (směs rozpouštějící hleny).

Výtažek z pelargonie (Pelargonium sidoides)

Antivirový účinek této substance je založen na inhibici replikace virů. Výtažek zabraňuje množení virů, a tak působí proti šíření infekce. Výtažek z pelargonie také podporuje nespecifickou imunitu. Může zmírnit průběh infekce i zabránit rozvoji sekundární infekce.

Hořec drsný (Gentiana scabra)

Několik studií prokázalo, že extrakt z kořene hořce drsného (Gentiana scabra) potlačuje růst viru SARS-CoV. V ČR je například registrované léčivo obsahující extrakty z kořene hořce žlutého a výtažky dalších rostlin. Studie nebyly prováděny přímo na covid-19, léčivo může zmírnit průběh onemocnění a zabránit sekundární infekci.

Upozornění:

Tento přehled pro laickou veřejnost vytvořila Česká lékárnická komora na základě odborných podkladů PharmDr. MVDr. Vilmy Vranové, Ph.D. a PharmDr. Karla Vašuta, Ph.D. z Farmaceutické fakulty Masarykovy univerzity Brno.Vzhledem k hromadícím se dotazům veřejnosti i médií sestavila ČLnK seznam léčivých látek, jejichž užívání má prokazatelně pozitivní vliv na prevenci nebo průběh virových respiračních onemocnění. Zatím u žádného léku nebyly provedeny studie přímo na to, zda je účinný proti koronaviru covid-19.

Zdroje:

  1. Tisková zpráva České lékárnické komory. Česká lékárnická komora je samosprávná nepolitická stavovská organizace sdružující lékárníky. Byla zřízena zákonem ČNR č. 220/1991 Sb., o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře.
  2. De Flora, S., Balansky, R., & La Maestra, S. (2020). Rationale for the use of N-acetylcysteine in both prevention and adjuvant therapy of COVID-19. FASEB journal: official publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology, 10.1096/fj.202001807. Advance online publication.
  3. De FS, Grassi C, Carati L. Attenuation of influenza-like symptomatology and improvement of cell-mediated immunity with long-term N-acetylcysteine treatment. Eur
    Respir J 1997 July;10(7):1535-1541.
  4. De Flora, S., Balansky, R., & La Maestra, S. (2020). Rationale for the use of N-acetylcysteine in both prevention and adjuvant therapy of COVID-19. FASEB journal : official publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology, 10.1096/fj.202001807. Advance online publication.
  5. De FS, Grassi C, Carati L. Attenuation of influenza-like symptomatology and improvement of cell-mediated immunity with long-term N-acetylcysteine treatment. Eur
    Respir J 1997 July;10(7):1535-1541.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Jak se udržet v kondici nejen po dobu karantény? Zkuste názorná videa jógy s logem KalorickéTabulky.cz

Jak se udržet v kondici nejen po dobu karantény? Zkuste názorná videa jógy s logem KalorickéTabulky.cz

Trávíte většinu času doma u televize či monitoru? Tak klidně pokračujte! Jen si u toho podle té „televize“ také občas v soukromí svého domova zacvičte.

I když mohou být od 27. dubna 2020 otevřena fitcentra, cvičení s rouškou, které je tam přikázáno, není bohužel nic, co by většina lidí zvládla. A tak zřejmě dál budou mnozí pokračovat v omezeném pohybovém režimu.

Celý článek 25.4.2020 0

redakce
www.kaloricketabulky.cz

2.9.2020 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024