Inspirace osobním příběhem Petry L. Krajčinovič: Hubnutí vás musí bavit
S váhou jsem nikdy problémy nemívala, zato s určitým typem závislosti na jídle už od dětství ano.
Když bylo u nás doma dusno, vlezla jsem si s cukrovinkou „Milou“ pod peřinu…
Biohacking není futuristický jev, ale forma hlubšího sebepoznání a snaha o vytvoření lepší verze sebe samotného.
Biohacking vyjadřuje vědomý a aktivní přístup k vlastnímu životu v širším kontextu.
Biohacking je ve světě zavedený termín, na který u nás zatím moc nenarazíte, ale jsem si jistá, že v souvislosti se současným stavem společnosti ho budete slýchat čím dál častěji.

Biohacking vyjadřuje vědomý a aktivní přístup k vlastnímu životu a biologii v širším kontextu.
Pokud chceme hacknout sami sebe, je třeba maximalizovat biologii těla tak, abyste se cítili co nejlépe. A s tím souvisí kontext harmonizace čtyř základních rovin: fyzické, mentální, emocionální a spirituální.

Jde o vědomý, aktivní a zdravý přístup k vlastnímu životu jako celku: od elementární výživy, přes využití technologií (aplikace, chytré hodinky a náramky), správných suplementů, cvičení, meditace a denních návyků a rituálů pro naplnění vlastního potenciálu tak, abyste byli udržitelně výkonní a maximálně zdraví.
Všechno, co vložíme do našich těl – jídlo, myšlenky, pohyby, emoce, prostředí, ve kterém žijeme a pracujeme, ovlivňuje tělesné procesy, naše chování a pocity. Jídlo je však primárním základem našeho bytí, a právě tím jak jídlo ovlivňuje chování našich genů se zabývá nutrigenomika.
Tento populární typ biohackingu je založen na myšlence, že celková genetická exprese našeho těla může být zmapována a optimalizována testováním toho, jak různé živiny ovlivňují naše zdraví fyzické, ale i to, jak se cítíme, přemýšlíme a chováme.
Nutrigenomika může hacknout vaši biologii několika způsoby:
Když se zaměříme konkrétně na střevní mikroflóru, dnes už lze vytvořit přesné složení probiotických a prebiotických kultur dle vašeho biologického typu. Jak už bylo řečeno, jídlo ovlivňuje naše geny a je tedy nejzásadnější složkou a zároveň tím nejjednodušším, s čím může začít každý z nás ovlivňovat kvalitu vlastního života.
Ale pamatujte, že každé tělo reaguje jiným způsobem na změny ve stravě nebo v návycích. Při reakci našeho těla na změny ve stravování hrají roli i další faktory jako je míra pohybu, úroveň stresu a vztahy. Před větší změnou je tedy vždy dobré poradit se s odborníkem.
Užívání nootropik, což je unikátní směs extraktů z bylin a dalších přírodních látek stimulujících mozkovou činnost a pozitivně ovlivňujících lidskou psychiku. Mají příznivý vliv na funkce mozku – jako je zlepšení paměti, soustředění, motivace, kognitivní funkce, zmírnění neurodegenerativních procesů spojených se stárnutím a podobně.

Využití elektronických zařízení ke sledování a vyhodnocování biometrických dat. Použití podomácku vyrobených implantátů rozšiřujících schopnosti lidského těla (např. magnetické implantáty nebo NFC čipy). Sekvencování DNA za pomoci laboratoří a výzkum osobních genetických predispozic.
Biohackingem můžete skutečně transformovat své tělo, abyste měli více energie, svou mysl, abyste byli produktivnější. Na cestě biohacking si hýčkejte ty věci, o nichž víte, že vám fungují a eliminujte vše, co vás brzdí a vysiluje. Vykašlete se na zaručené recepty „těch druhých“, vytvořte si vlastní koktejl na zdraví, protože odborník na své tělo jste jen vy!
foto: archiv autorky
15.10.2020 Petra L. Krajčinovič Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnoutS váhou jsem nikdy problémy nemívala, zato s určitým typem závislosti na jídle už od dětství ano.
Když bylo u nás doma dusno, vlezla jsem si s cukrovinkou „Milou“ pod peřinu…
Celý článek 23.7.2020
Kdysi dávno lidstvo přišlo na to, že smícháním mouky a vody vznikne těsto, a začalo z něj péct chleba. A potom někoho napadlo dát do těsta náplň, zabalit a těsto uvařit či osmažit.
Časem dokonce vznikly i nové varianty těsta jako listové nebo odpalované.
Celý článek 6.11.2025
Četl/a jste článek „Nechtěné myšlenky – tichý sabotér naší snahy zhubnout“?
Pokud ne, nezapomeňte se na něj později juknout. Teď se podíváme opět na myšlenky – tentokrát na první pohled pozitivní, jež mají ovšem také své ale…
Celý článek 3.11.2025
Gochujang, možná znáte pod slovním spojením „pasta z červené chilli papričky“. Je to sladko-slané fermentované koření velmi oblíbené v korejské kuchyni.
V poslední době začíná být velmi populární nejen kvůli svému exotickému názvu, ale také pro zajímavé spektrum chutí, které dodá běžným pokrmům.
Celý článek 31.10.2025
Dnešní potravinářský průmysl dokáže hotové zázraky. Umí vyrobit potraviny, které vypadají skvěle, chutnají božsky a ještě se tváří jako něco, co prospěje našemu zdraví.
Krásný obal, lákavé slogany, sliby o zdraví, a to s hlavním cílem – přesvědčit nás, že kupujeme něco dobrého pro naše tělo.
Celý článek 28.10.2025
Tak trochu jako slepý k houslím jsem se dostal ke studijnímu výletu na pár dní do jednoho z řeckých monastýrů, kde jsem zjistil, že existují jídla jako patatopita, spanakopita, skordalia, koulourakia, koliva, bougatsa, tyrokafteri nebo arakas latheros.
A samozřejmě jsem si zapsal recepty – viz níže.
Celý článek 26.10.2025