Biohacking není futuristický jev, ale forma hlubšího sebepoznání a snaha o vytvoření lepší verze sebe samotného.
Biohacking vyjadřuje vědomý a aktivní přístup k vlastnímu životu v širším kontextu.
Biohacking je ve světě zavedený termín, na který u nás zatím moc nenarazíte, ale jsem si jistá, že v souvislosti se současným stavem společnosti ho budete slýchat čím dál častěji.
O co tedy jde?
Biohacking vyjadřuje vědomý a aktivní přístup k vlastnímu životu a biologii v širším kontextu.
Pokud chceme hacknout sami sebe, je třeba maximalizovat biologii těla tak, abyste se cítili co nejlépe. A s tím souvisí kontext harmonizace čtyř základních rovin: fyzické, mentální, emocionální a spirituální.
Jak se hacknout?
Jde o vědomý, aktivní a zdravý přístup k vlastnímu životu jako celku: od elementární výživy, přes využití technologií (aplikace, chytré hodinky a náramky), správných suplementů, cvičení, meditace a denních návyků a rituálů pro naplnění vlastního potenciálu tak, abyste byli udržitelně výkonní a maximálně zdraví.
Všechno, co vložíme do našich těl – jídlo, myšlenky, pohyby, emoce, prostředí, ve kterém žijeme a pracujeme, ovlivňuje tělesné procesy, naše chování a pocity. Jídlo je však primárním základem našeho bytí, a právě tím jak jídlo ovlivňuje chování našich genů se zabývá nutrigenomika.
Tento populární typ biohackingu je založen na myšlence, že celková genetická exprese našeho těla může být zmapována a optimalizována testováním toho, jak různé živiny ovlivňují naše zdraví fyzické, ale i to, jak se cítíme, přemýšlíme a chováme.
Jak funguje nutrigenomika
Nutrigenomika může hacknout vaši biologii několika způsoby:
snižuje rizika vzniku onemocnění, ke kterému jste geneticky náchylní
pomáhá dosáhnout fyzických, mentálních nebo emocionálních změn jako je hubnutí nebo zmírnění symptomů deprese
pomáhá optimalizovat tělesné funkce, jako je například krevní tlak nebo střevní bakterie (složení mikrobiomu).
Když se zaměříme konkrétně na střevní mikroflóru, dnes už lze vytvořit přesné složení probiotických a prebiotických kultur dle vašeho biologického typu. Jak už bylo řečeno, jídlo ovlivňuje naše geny a je tedy nejzásadnější složkou a zároveň tím nejjednodušším, s čím může začít každý z nás ovlivňovat kvalitu vlastního života.
Ale pamatujte, že každé tělo reaguje jiným způsobem na změny ve stravě nebo v návycích. Při reakci našeho těla na změny ve stravování hrají roli i další faktory jako je míra pohybu, úroveň stresu a vztahy. Před větší změnou je tedy vždy dobré poradit se s odborníkem.
Z biohackingu mohou nejvíc vytěžit lidé, kteří:
Mají nadváhu, případně zdravotní potíže.
Jsou unavení až vyčerpaní a mají pokleslou náladu.
Cítí, že v životě nedosahují toho, čeho by mohli dosáhnout.
Mají potíže se soustředěním, zejména u náročných úloh v práci a ve škole.
Touží se stát lepším člověkem.
K profesionálním přístupům v biohackingu se řadí:
Užívání nootropik, což je unikátní směs extraktů z bylin a dalších přírodních látek stimulujících mozkovou činnost a pozitivně ovlivňujících lidskou psychiku. Mají příznivý vliv na funkce mozku – jako je zlepšení paměti, soustředění, motivace, kognitivní funkce, zmírnění neurodegenerativních procesů spojených se stárnutím a podobně.
Využití elektronických zařízení ke sledování a vyhodnocování biometrických dat. Použití podomácku vyrobených implantátů rozšiřujících schopnosti lidského těla (např. magnetické implantáty nebo NFC čipy). Sekvencování DNA za pomoci laboratoří a výzkum osobních genetických predispozic.
Biohackingem můžete skutečně transformovat své tělo, abyste měli více energie, svou mysl, abyste byli produktivnější. Na cestě biohacking si hýčkejte ty věci, o nichž víte, že vám fungují a eliminujte vše, co vás brzdí a vysiluje. Vykašlete se na zaručené recepty „těch druhých“, vytvořte si vlastní koktejl na zdraví, protože odborník na své tělo jste jen vy!
Tip na domácí biohack aneb co můžete udělat okamžitě:
zkuste začít drobnými změnami ve stavovacích návycích
kupujte a konzumujte co nejvíce čerstvých, průmyslově nezpracovaných potravin
zkuste z jídelníčku zcela vyřadit cukr a kasein /mléko a mléčné výrobky/,
omezte příjem potravin obsahujících lepek /pšeničné výrobky/ a vyhněte se obloukem chemicky zpracovaným potravinám a nápojům obsahujícím aditiva /např. aspartam/
tvořte si jídelní plány a zařaďte do nich zdraví prospěšné potraviny a jejich optimální kombinace /kvásek, mák, česnek, zázvor, kurkumu, echinaceu atp./
zastavte se na pár minut každý den a ponořte se do činnosti, u které se cítíte nejlépe
soustřeďte se na vděčnost každý den, kdykoli si na to vzpomenete
vyměňte jízdu za chůzi, minimálně 6 000 kroků denně
Takzvané „light“ výrobky zažívaly v minulých letech velkou přízeň. Ta poslední dobou naštěstí klesá. Lidem se dostává do podvědomí, že cesta ke zdraví a pěstěnější postavě většinou vede jinudy…
Pojďme se pro jistotu podívat na tuto skupinu potravin zblízka.