Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Petra Krajčinovič: Co je biohacking

Biohacking není futuristický jev, ale forma hlubšího sebepoznání a snaha o vytvoření lepší verze sebe samotného.

Biohacking vyjadřuje vědomý a aktivní přístup k vlastnímu životu v širším kontextu.

Biohacking je ve světě zavedený termín, na který u nás zatím moc nenarazíte, ale jsem si jistá, že v souvislosti se současným stavem společnosti ho budete slýchat čím dál častěji.

Petra Krajčinovič: Co je biohacking

O co tedy jde?

Biohacking vyjadřuje vědomý a aktivní přístup k vlastnímu životu a biologii v širším kontextu.
Pokud chceme hacknout sami sebe, je třeba maximalizovat biologii těla tak, abyste se cítili co nejlépe. A s tím souvisí kontext harmonizace čtyř základních rovin: fyzické, mentální, emocionální a spirituální.

Petra Krajčinovič: Co je biohacking

Jak se  hacknout?

Jde o vědomý, aktivní a zdravý přístup k vlastnímu životu jako celku: od elementární výživy, přes využití technologií (aplikace, chytré hodinky a náramky), správných suplementů, cvičení, meditace a denních návyků a rituálů pro naplnění vlastního potenciálu tak, abyste byli udržitelně výkonní a maximálně zdraví.

Všechno, co vložíme do našich těl – jídlo, myšlenky, pohyby, emoce, prostředí, ve kterém žijeme a pracujeme, ovlivňuje tělesné procesy, naše chování a pocity. Jídlo je však primárním základem našeho bytí, a právě tím jak jídlo ovlivňuje chování našich genů se zabývá nutrigenomika.

Tento populární typ biohackingu je založen na myšlence, že celková genetická exprese našeho těla může být zmapována a optimalizována testováním toho, jak různé živiny ovlivňují naše zdraví fyzické, ale i to, jak se cítíme, přemýšlíme a chováme.

Jak funguje nutrigenomika

Nutrigenomika může hacknout vaši biologii několika způsoby:

  • snižuje rizika vzniku onemocnění, ke kterému jste geneticky náchylní
  • pomáhá dosáhnout fyzických, mentálních nebo emocionálních změn jako je hubnutí nebo zmírnění symptomů deprese
  • pomáhá optimalizovat tělesné funkce, jako je například krevní tlak nebo střevní bakterie (složení mikrobiomu).

Když se zaměříme konkrétně na střevní mikroflóru, dnes už lze vytvořit přesné složení probiotických a prebiotických kultur dle vašeho biologického typu. Jak už bylo řečeno, jídlo ovlivňuje naše geny a je tedy nejzásadnější složkou a zároveň tím nejjednodušším, s čím může začít každý z nás ovlivňovat kvalitu vlastního života.

Ale pamatujte, že každé tělo reaguje jiným způsobem na změny ve stravě nebo v návycích. Při reakci našeho těla na změny ve stravování hrají roli i další faktory jako je míra pohybu, úroveň stresu a vztahy. Před větší změnou je tedy vždy dobré poradit se s odborníkem.

Z biohackingu mohou nejvíc vytěžit lidé, kteří:

  • Mají nadváhu, případně zdravotní potíže.
  • Jsou unavení až vyčerpaní a mají pokleslou náladu.
  • Cítí, že v životě nedosahují toho, čeho by mohli dosáhnout.
  • Mají potíže se soustředěním, zejména u náročných úloh v práci a ve škole.
  • Touží se stát lepším člověkem.

K profesionálním přístupům v biohackingu se řadí:

Užívání nootropik, což je unikátní směs extraktů z bylin a dalších přírodních látek stimulujících mozkovou činnost a pozitivně ovlivňujících lidskou psychiku. Mají příznivý vliv na funkce mozku – jako je zlepšení paměti, soustředění, motivace, kognitivní funkce, zmírnění neurodegenerativních procesů spojených se stárnutím a podobně.

Petra Krajčinovič: Co je biohacking

Využití elektronických zařízení ke sledování a vyhodnocování biometrických dat. Použití podomácku vyrobených implantátů rozšiřujících schopnosti lidského těla (např. magnetické implantáty nebo NFC čipy). Sekvencování DNA za pomoci laboratoří a výzkum osobních genetických predispozic.

Biohackingem můžete skutečně transformovat své tělo, abyste měli více energie, svou mysl, abyste byli produktivnější. Na cestě biohacking si hýčkejte ty věci, o nichž víte, že vám fungují a eliminujte vše, co vás brzdí a vysiluje. Vykašlete se na zaručené recepty „těch druhých“, vytvořte si vlastní koktejl na zdraví, protože odborník na své tělo jste jen vy!

Tip na domácí biohack aneb co můžete udělat okamžitě:

  • zkuste začít drobnými změnami ve stavovacích návycích
  • kupujte a konzumujte co nejvíce čerstvých, průmyslově nezpracovaných potravin
  • zkuste z jídelníčku zcela vyřadit cukr a kasein /mléko a mléčné výrobky/,
  • omezte příjem potravin obsahujících lepek /pšeničné výrobky/ a vyhněte se obloukem chemicky zpracovaným potravinám a nápojům obsahujícím aditiva /např. aspartam/
  • tvořte si jídelní plány a zařaďte do nich zdraví prospěšné potraviny a jejich optimální kombinace /kvásek, mák, česnek, zázvor, kurkumu, echinaceu atp./
  • zastavte se na pár minut každý den a ponořte se do činnosti, u které se cítíte nejlépe
  • soustřeďte se na vděčnost každý den, kdykoli si na to vzpomenete
  • vyměňte jízdu za chůzi, minimálně 6 000 kroků denně

foto: archiv autorky

Z archivu aneb přečtěte si také:

Petra L. Krajčinovič
https://www.bykrajcinovic.cz

V průběhu profesního života vytvořila několik úspěšných projektů pro sebe i klienty. Napsala desítky scénářů “ze života” k seriálu Ulice a řadu dalších scénářů k televizním a rádiovým pořadům, online videím a podcastům s osobnostně rozvojovou tématikou. Ve spolupráci se zajímavými hosty pořádá „zážitkové kurzy vaření s Petrou“ a pro rok 2022 vydala svůj vlastní kalendář plný chutných receptů.

 

15.10.2020 Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024