Inspirace osobním příběhem Petry L. Krajčinovič: Hubnutí vás musí bavit
S váhou jsem nikdy problémy nemívala, zato s určitým typem závislosti na jídle už od dětství ano.
Když bylo u nás doma dusno, vlezla jsem si s cukrovinkou „Milou“ pod peřinu…
Biohacking není futuristický jev, ale forma hlubšího sebepoznání a snaha o vytvoření lepší verze sebe samotného.
Biohacking vyjadřuje vědomý a aktivní přístup k vlastnímu životu v širším kontextu.
Biohacking je ve světě zavedený termín, na který u nás zatím moc nenarazíte, ale jsem si jistá, že v souvislosti se současným stavem společnosti ho budete slýchat čím dál častěji.
Biohacking vyjadřuje vědomý a aktivní přístup k vlastnímu životu a biologii v širším kontextu.
Pokud chceme hacknout sami sebe, je třeba maximalizovat biologii těla tak, abyste se cítili co nejlépe. A s tím souvisí kontext harmonizace čtyř základních rovin: fyzické, mentální, emocionální a spirituální.
Jde o vědomý, aktivní a zdravý přístup k vlastnímu životu jako celku: od elementární výživy, přes využití technologií (aplikace, chytré hodinky a náramky), správných suplementů, cvičení, meditace a denních návyků a rituálů pro naplnění vlastního potenciálu tak, abyste byli udržitelně výkonní a maximálně zdraví.
Všechno, co vložíme do našich těl – jídlo, myšlenky, pohyby, emoce, prostředí, ve kterém žijeme a pracujeme, ovlivňuje tělesné procesy, naše chování a pocity. Jídlo je však primárním základem našeho bytí, a právě tím jak jídlo ovlivňuje chování našich genů se zabývá nutrigenomika.
Tento populární typ biohackingu je založen na myšlence, že celková genetická exprese našeho těla může být zmapována a optimalizována testováním toho, jak různé živiny ovlivňují naše zdraví fyzické, ale i to, jak se cítíme, přemýšlíme a chováme.
Nutrigenomika může hacknout vaši biologii několika způsoby:
Když se zaměříme konkrétně na střevní mikroflóru, dnes už lze vytvořit přesné složení probiotických a prebiotických kultur dle vašeho biologického typu. Jak už bylo řečeno, jídlo ovlivňuje naše geny a je tedy nejzásadnější složkou a zároveň tím nejjednodušším, s čím může začít každý z nás ovlivňovat kvalitu vlastního života.
Ale pamatujte, že každé tělo reaguje jiným způsobem na změny ve stravě nebo v návycích. Při reakci našeho těla na změny ve stravování hrají roli i další faktory jako je míra pohybu, úroveň stresu a vztahy. Před větší změnou je tedy vždy dobré poradit se s odborníkem.
Užívání nootropik, což je unikátní směs extraktů z bylin a dalších přírodních látek stimulujících mozkovou činnost a pozitivně ovlivňujících lidskou psychiku. Mají příznivý vliv na funkce mozku – jako je zlepšení paměti, soustředění, motivace, kognitivní funkce, zmírnění neurodegenerativních procesů spojených se stárnutím a podobně.
Využití elektronických zařízení ke sledování a vyhodnocování biometrických dat. Použití podomácku vyrobených implantátů rozšiřujících schopnosti lidského těla (např. magnetické implantáty nebo NFC čipy). Sekvencování DNA za pomoci laboratoří a výzkum osobních genetických predispozic.
Biohackingem můžete skutečně transformovat své tělo, abyste měli více energie, svou mysl, abyste byli produktivnější. Na cestě biohacking si hýčkejte ty věci, o nichž víte, že vám fungují a eliminujte vše, co vás brzdí a vysiluje. Vykašlete se na zaručené recepty „těch druhých“, vytvořte si vlastní koktejl na zdraví, protože odborník na své tělo jste jen vy!
foto: archiv autorky
15.10.2020 Petra L. Krajčinovič Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnoutS váhou jsem nikdy problémy nemívala, zato s určitým typem závislosti na jídle už od dětství ano.
Když bylo u nás doma dusno, vlezla jsem si s cukrovinkou „Milou“ pod peřinu…
Celý článek 23.7.2020
Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.
Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.
Celý článek 22.7.2024
V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.
S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.
Celý článek 19.7.2024
Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.
A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.
Celý článek 16.7.2024
Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.
Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.
Celý článek 14.7.2024
Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…
Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.
Celý článek 12.7.2024