Udělejte si Vánoce takové, jaké vyhovují právě vám, radí výživová poradkyně Tereza Broschová
Vánoce se blíží a možná se vám v hlavě honí otázky, jak ty letošní pojmout z hlediska jídla a pohoštění.
Právě to je důležitá (ale ne hlavní) ingredience, bez které by Vánoce nebyly Vánocemi.
Čím více mám za sebou konzultací s klienty, tím hůře se mi píší články s obecnými radami platnými pro všechny bez rozdílu, protože co člověk, to jiná historie, jiné potřeby, jiné nastavení.
Proto zde nenajdete žádné jasné odpovědi, ale zřejmě vám následně vyskočí v hlavě spousta otázek. Až si na ty otázky sami odpovíte, budete lépe vědět, jak tyto Vánoce chcete prožít. Tady jsou moje možnosti přístupu:
Tradice je tradice!
Možná toho máte za celý rok dost (a kdo tento rok ne, že?) a prostě teď chcete vypnout a přichystat na Vánoce to, co děláte vždycky a co zrovna nemusí odpovídat příručkám zdravé výživy. Nemáte energii studovat nové recepty, nechce se vám nic měnit při tom všem ostatním zařizování.
I tohle je z mého pohledu výživové poradkyně v pořádku, pokud víte, že letos to prostě lépe nedáte, i kdybyste chtěli. Smiřte se s tím a opravdu vědomě pusťte všechny výčitky k vodě.
- Je mnohem lepší prožít Vánoce v klidu, v leže u pohádek s vanilkovými rohlíčky, než ve stresu a totálním vyčerpání zobat na štědrý den raw dortíky.
Můžete si dát nějaký výhled, že od ledna začnete po krůčkách měnit svůj jídelníček, ale že teď to prostě necháváte plavat. I tak je to v pořádku.
Musí se za každou cenu dodržovat tradice?
Tradice nejsou neměnné. Vše plyne, posouvá se v závislosti na tom, v jaké době lidé žijí, jaké mají zdroje, jaká je jejich náplň života, jaké vyznávají hodnoty. Bezmyšlenkovitě přejímat tradice, aniž bychom se podívali, v jakém kontextu je přejímáme a jestli je to ještě něco, co nám slouží, v čem je smysl, co nám dělá radost, je krátkozraké.
- Je dobré se ptát: Dělá mi to takto dobře? Chci to tak dělat? Chci toto předávat svým dětem? Pokud se neptáme, tak se z toho můžou stát pseudotradice, naprosto vyprázdněné soubory pravidel, jak se co má, nebo nemá dělat.
A myslím, že právě tohle se stalo s Vánocemi. Většinové společnosti chybí přesah a místo plnění mysli, plní své pupky. Vánoce se pro spoustu lidí staly časem, kdy mohou vystoupit z každodenního stresu a trochu se nadechnout, ale najednou zažívají prázdno, které není čím vyplnit. Nebo vlastně ano – tím, co je na stole, nebo tím, co najdou pod stromečkem v podobě hmotných dárků. Ovšem to k pocitu spokojenosti nestačí. A všichni to víme, i když před tím mnozí zavírají oči.
Vánoce našich předků nebyly o jídle, nebyly o dárcích, byly o klidu, radosti, rodinné pospolitosti, oslavě narození Ježíše Krista, o pocitu sounáležitosti s něčím, co člověka přesahuje. Jídlo povyšovalo tento důležitý svátek. Byl to výjimečný čas, kdy si lidé dopřávali to, co si během roku nemohli dovolit.
Jak jiné je to ovšem dnes – když zůstaneme u jídla. Nacpat se hromadou jídla (a to ještě mnohdy z těch nejméně kvalitních surovin) a prolít to alkoholem je pro mnoho lidí hlavní a nejdůležitější náplní konce roku, a to vše pod rouškou hlásání tradic. Smutné.
Doma jinak a lépe, na návštěvách tolik neřešit
Tato varianta je o tom, že si to doma letos uděláte jinak a lépe. Nachystáte si zdravější recepty, alternativní pojetí různých jídel. Zejména vánočního cukroví jde udělat desítky různých variant, které budou stejně dobré, jen zdravější a přinesou vašemu organismu i důležité živiny.
- Nemusí to ale nutně znamenat, že to bude vše jen jinak. Klidně si můžete namíchat to, co děláte vždy s tím, co zkusíte nově.
Začnete tak pro sebe a svoje děti tvořit jiné tradiční pojetí, to vaše. To, co v dnešním světě, kdy nadváha a chronická onemocnění jsou brána jako něco normálního, dává smysl vám. Naučíte postupně svou rodinu, že kvalita je více než kvantita a že střídmost patří do zdravého životního stylu (i o Vánocích).
Udělat si můžete radost potravinami, které běžně nekupujete (kvalitní ryby z lovu, čerstvý kokos, potraviny v bio kvalitě – maso, ořechy, koření, čaje, uzeniny bez éček a cukru, kvalitní káva a víno).
A u babiček, tetiček a přátel to zkrátka nebudete řešit a s chutí si dáte to, co vám nabídnou.
Zdravěji bez kompromisů
Možná držíte právě v tento čas nějakou terapeutickou dietu, která vám pomáhá udržovat vaše tělo zdravé. Možná jste v nějaké fázi hubnutí a nechcete svůj plán porušit.
- Zkrátka chcete si jet to svoje i navzdory všem návštěvám a jejich lákadlům.
V mnoha rodinách je jídlo citlivé téma a často se jím vyjadřuje láska, přijetí a rodinná pohoda. Je dobré komunikovat svoje potřeby dopředu, abyste si pak nezkazili vánoční atmosféru. Mnoho maminek a babiček si může vzít osobně, že odmítnete všechno, co pro vás s láskou přichystaly.
Zásadní je proto mluvit o tom ještě předem. Vysvětlit, proč je to pro vás důležité a poprosit o respekt. Snáze se pak i domluvíte, jak to konkrétně uděláte, co budete/nebudete jíst, případně co přivezete sami, co mají koupit a přichystat vašim dětem, atd.
Závěr
Jak jsem říkala na začátku, je dobré se zamyslet, co nyní já teď v životě chci. Čím se chci obklopit na Vánoce, jak je chci pojmout, jak je to pro mě právě teď dobré. A podle toho se zařídit a nedívat se na to, jak to dělá sousedka, kamarádka nebo někdo, koho sledujete na sociálních sítích.
Já toto období, kdy něco končí a něco začíná, mám moc ráda. Využívám to pro zastavení a ponor do sebe, kdy vnímám, co si přeji mít ve svém životě i dál, a co pouštím, protože to už nepotřebuji. A to se vždy dělá lépe s čistou, lehkou hlavou než s přecpaným žaludkem.
Přeji vám krásné Vánoce, vykročení pravou nohou do nového roku a posílám recept na vánoční kešu perníčky z mé e-kuchařky. Nečekejte, že budou stejné jako ty tradiční. Nebudou. Budou jiné a možná vám zachutnají více než ty, které každoročně pečete.
Vánoční kešu perníčky
Co budete potřebovat
- 1 hrnek kešu ořechů
- 4 lžíce kokosové mouky
- 3 lžíce ghí
- 4 lžíce medu
- 2 vejce
- špetka soli
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1 lžičku skořice
- 2 lžičky perníkového koření
Polevu uděláte z:
- 1/3 tabulky hořké čokolády (nejméně 70%)
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička medu (nemusí být)
Jak na to
- Kešu ořechy si namočte nejméně na 3 hodiny do vody. Poté vodu slijte a ořechy ještě propláchněte. Pár kešu oříšků (cca 5 ks) si dejte stranou na finální posypání perníčků.
- V mixéru si kešu ořechy důkladně rozmixujte.
- Ghí i med si připravte v tekuté podobě (pokud nejsou, rozehřejte si je).
- Smíchejte v míse suché suroviny – kokosovou mouku, sůl, jedlou sodu, skořici a perníkové koření. Poté přidejte rozmixované kešu ořechy, vejce, ghí a med. Rukama těsto dobře propracujte a dejte ho alespoň na půl hodiny do lednice, aby trochu ztuhlo a dobře se s ním pracovalo.
- Vychladlé těsto si položte na linku a válečkem ho rozválejte na výšku cca 0,5 cm. Poté už můžete vykrajovat perníčky.
- Perníčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pomazaným troškou kokosového oleje (Pozn. Pokud se vám během vykrajování těsto začne hodně lepit, je dobré část vrátit opět do lednice a brát si z něj jen po kouscích, aby se s ním stále dobře pracovalo.)
- Perníčky pak pečte 10 minut v předem vyhřáté troubě na 180 ˚C.
- Poleva: Zatímco se perníčky pečou, dejte si do malého kastrůlku hořkou čokoládu a kokosový olej (případně lžičku medu). Za stálého míchání při nízké teplotě nechte čokoládu rozpustit.
- Upečené perníčky nechte chvilku vychladnout a pak je můžete pomocí malé lžičky polévat čokoládou. Hned, ještě než poleva ztuhne, je posypte trochou rozdrcených kešu oříšků, které jste si předtím dali stranou.
foto: VitalikRadko – cz.depositphotos.com a autorka článku (perníčky)
Tereza Broschová
Bc. Tereza Broschová je výživová poradkyně, která se specializuje na dětskou stravu a terapeutickou dietu AIP (autoimunitní protokol).
Je autorkou úspěšné knihy Opravdové jídlo pro děti a online kurzu zaměřeného na AIP.
Vydává také e-kuchařky (Sladké tečky, Necukroví), které najdete na jejím webu.
3.12.2020
Tereza Broschová
Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa