Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Udělejte si Vánoce takové, jaké vyhovují právě vám, radí výživová poradkyně Tereza Broschová

Vánoce se blíží a možná se vám v hlavě honí otázky, jak ty letošní pojmout z hlediska jídla a pohoštění.

Právě to je důležitá (ale ne hlavní) ingredience, bez které by Vánoce nebyly Vánocemi.

Čím více mám za sebou konzultací s klienty, tím hůře se mi píší články s obecnými radami platnými pro všechny bez rozdílu, protože co člověk, to jiná historie, jiné potřeby, jiné nastavení.

Udělejte si Vánoce takové, jaké vyhovují právě vám, radí výživová poradkyně Tereza Broschová

Proto zde nenajdete žádné jasné odpovědi, ale zřejmě vám následně vyskočí v hlavě spousta otázek. Až si na ty otázky sami odpovíte, budete lépe vědět, jak tyto Vánoce chcete prožít. Tady jsou moje možnosti přístupu:

Tradice je tradice!

Možná toho máte za celý rok dost (a kdo tento rok ne, že?) a prostě teď chcete vypnout a přichystat na Vánoce to, co děláte vždycky a co zrovna nemusí odpovídat příručkám zdravé výživy. Nemáte energii studovat nové recepty, nechce se vám nic měnit při tom všem ostatním zařizování.

I tohle je z mého pohledu výživové poradkyně v pořádku, pokud víte, že letos to prostě lépe nedáte, i kdybyste chtěli. Smiřte se s tím a opravdu vědomě pusťte všechny výčitky k vodě.

  • Je mnohem lepší prožít Vánoce v klidu, v leže u pohádek s vanilkovými rohlíčky, než ve stresu a totálním vyčerpání zobat na štědrý den raw dortíky.

Můžete si dát nějaký výhled, že od ledna začnete po krůčkách měnit svůj jídelníček, ale že teď to prostě necháváte plavat. I tak je to v pořádku.

Musí se za každou cenu dodržovat tradice?

Tradice nejsou neměnné. Vše plyne, posouvá se v závislosti na tom, v jaké době lidé žijí, jaké mají zdroje, jaká je jejich náplň života, jaké vyznávají hodnoty. Bezmyšlenkovitě přejímat tradice, aniž bychom se podívali, v jakém kontextu je přejímáme a jestli je to ještě něco, co nám slouží, v čem je smysl, co nám dělá radost, je krátkozraké.

  • Je dobré se ptát: Dělá mi to takto dobře? Chci to tak dělat? Chci toto předávat svým dětem? Pokud se neptáme, tak se z toho můžou stát pseudotradice, naprosto vyprázdněné soubory pravidel, jak se co má, nebo nemá dělat.

A myslím, že právě tohle se stalo s Vánocemi. Většinové společnosti chybí přesah a místo plnění mysli, plní své pupky. Vánoce se pro spoustu lidí staly časem, kdy mohou vystoupit z každodenního stresu a trochu se nadechnout, ale najednou zažívají prázdno, které není čím vyplnit. Nebo vlastně ano – tím, co je na stole, nebo tím, co najdou pod stromečkem v podobě hmotných dárků. Ovšem to k pocitu spokojenosti nestačí. A všichni to víme, i když před tím mnozí zavírají oči.

Vánoce našich předků nebyly o jídle, nebyly o dárcích, byly o klidu, radosti, rodinné pospolitosti, oslavě narození Ježíše Krista, o pocitu sounáležitosti s něčím, co člověka přesahuje. Jídlo povyšovalo tento důležitý svátek. Byl to výjimečný čas, kdy si lidé dopřávali to, co si během roku nemohli dovolit.

Jak jiné je to ovšem dnes – když zůstaneme u jídla. Nacpat se hromadou jídla (a to ještě mnohdy z těch nejméně kvalitních surovin) a prolít to alkoholem je pro mnoho lidí hlavní a nejdůležitější náplní konce roku, a to vše pod rouškou hlásání tradic. Smutné.

Doma jinak a lépe, na návštěvách tolik neřešit

Tato varianta je o tom, že si to doma letos uděláte jinak a lépe. Nachystáte si zdravější recepty, alternativní pojetí různých jídel. Zejména vánočního cukroví jde udělat desítky různých variant, které budou stejně dobré, jen zdravější a přinesou vašemu organismu i důležité živiny.

  • Nemusí to ale nutně znamenat, že to bude vše jen jinak. Klidně si můžete namíchat to, co děláte vždy s tím, co zkusíte nově.

Začnete tak pro sebe a svoje děti tvořit jiné tradiční pojetí, to vaše. To, co v dnešním světě, kdy nadváha a chronická onemocnění jsou brána jako něco normálního, dává smysl vám. Naučíte postupně svou rodinu, že kvalita je více než kvantita a že střídmost patří do zdravého životního stylu (i o Vánocích).

Udělat si můžete radost potravinami, které běžně nekupujete (kvalitní ryby z lovu, čerstvý kokos, potraviny v bio kvalitě – maso, ořechy, koření, čaje, uzeniny bez éček a cukru, kvalitní káva a víno).

A u babiček, tetiček a přátel to zkrátka nebudete řešit a s chutí si dáte to, co vám nabídnou.

Zdravěji bez kompromisů

Možná držíte právě v tento čas nějakou terapeutickou dietu, která vám pomáhá udržovat vaše tělo zdravé. Možná jste v nějaké fázi hubnutí a nechcete svůj plán porušit.

  • Zkrátka chcete si jet to svoje i navzdory všem návštěvám a jejich lákadlům.

V mnoha rodinách je jídlo citlivé téma a často se jím vyjadřuje láska, přijetí a rodinná pohoda. Je dobré komunikovat svoje potřeby dopředu, abyste si pak nezkazili vánoční atmosféru. Mnoho maminek a babiček si může vzít osobně, že odmítnete všechno, co pro vás s láskou přichystaly.

Zásadní je proto mluvit o tom ještě předem. Vysvětlit, proč je to pro vás důležité a poprosit o respekt. Snáze se pak i domluvíte, jak to konkrétně uděláte, co budete/nebudete jíst, případně co přivezete sami, co mají koupit a přichystat vašim dětem, atd.

Závěr 

Jak jsem říkala na začátku, je dobré se zamyslet, co nyní já teď v životě chci. Čím se chci obklopit na Vánoce, jak je chci pojmout, jak je to pro mě právě teď dobré. A podle toho se zařídit a nedívat se na to, jak to dělá sousedka, kamarádka nebo někdo, koho sledujete na sociálních sítích.

Já toto období, kdy něco končí a něco začíná, mám moc ráda. Využívám to pro zastavení a ponor do sebe, kdy vnímám, co si přeji mít ve svém životě i dál, a co pouštím, protože to už nepotřebuji. A to se vždy dělá lépe s čistou, lehkou hlavou než s přecpaným žaludkem.

Přeji vám krásné Vánoce, vykročení pravou nohou do nového roku a posílám recept na vánoční kešu perníčky z mé e-kuchařky. Nečekejte, že budou stejné jako ty tradiční. Nebudou. Budou jiné a možná vám zachutnají více než ty, které každoročně pečete.

Vánoční kešu perníčky

Co budete potřebovat 

  • 1 hrnek kešu ořechů
  • 4 lžíce kokosové mouky
  • 3 lžíce ghí
  • 4 lžíce medu
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžičku skořice
  • 2 lžičky perníkového koření

Polevu uděláte z:

  • 1/3 tabulky hořké čokolády (nejméně 70%)
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička medu (nemusí být)

Vánoční kešu perníčky

Jak na to

  1. Kešu ořechy si namočte nejméně na 3 hodiny do vody. Poté vodu slijte a ořechy ještě propláchněte. Pár kešu oříšků (cca 5 ks) si dejte stranou na finální posypání perníčků.
  2. V mixéru si kešu ořechy důkladně rozmixujte.
  3. Ghí i med si připravte v tekuté podobě (pokud nejsou, rozehřejte si je).
  4. Smíchejte v míse suché suroviny – kokosovou mouku, sůl, jedlou sodu, skořici a perníkové koření. Poté přidejte rozmixované kešu ořechy, vejce, ghí a med. Rukama těsto dobře propracujte a dejte ho alespoň na půl hodiny do lednice, aby trochu ztuhlo a dobře se s ním pracovalo.
  5. Vychladlé těsto si položte na linku a válečkem ho rozválejte na výšku cca 0,5 cm. Poté už můžete vykrajovat perníčky.
  6. Perníčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pomazaným troškou kokosového oleje (Pozn. Pokud se vám během vykrajování těsto začne hodně lepit, je dobré část vrátit opět do lednice a brát si z něj jen po kouscích, aby se s ním stále dobře pracovalo.)
  7. Perníčky pak pečte 10 minut v předem vyhřáté troubě na 180 ˚C.
  8. Poleva: Zatímco se perníčky pečou, dejte si do malého kastrůlku hořkou čokoládu a kokosový olej (případně lžičku medu). Za stálého míchání při nízké teplotě nechte čokoládu rozpustit.
  9. Upečené perníčky nechte chvilku vychladnout a pak je můžete pomocí malé lžičky polévat čokoládou. Hned, ještě než poleva ztuhne, je posypte trochou rozdrcených kešu oříšků, které jste si předtím dali stranou.

foto: VitalikRadko – cz.depositphotos.com a autorka článku (perníčky)

Z archivu aneb přečtěte si také:

Kuchařka ze Svatojánu: Moje Vánoce

Kuchařka ze Svatojánu: Moje Vánoce

Vánoce byly pro mě od dětství hned vedle prázdnin tím nejvíc očekávaným obdobím roku. Netrvaly den nebo dva, ale celé dlouhé dny před nimi a ještě první dny školy po nich.

U nás byly Vánoce vždycky hlavně svátkem dárků, nebudu nic předstírat. Dárků a jídla.

Celý článek 21.12.2015 2

Tereza Broschová
https://terezabroschova.cz

Bc. Tereza Broschová je výživová poradkyně, která se specializuje na dětskou stravu a terapeutickou dietu AIP (autoimunitní protokol).

Je autorkou úspěšné knihy Opravdové jídlo pro děti a online kurzu zaměřeného na AIP.

Vydává také e-kuchařky (Sladké tečky, Necukroví), které najdete na jejím webu.

3.12.2020 Články, Jak si udržet zdraví, Recepty a výživa

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024