Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Vhodné přílohy nejen pro diabetiky

Může diabetik správným jídelníčkem zlepšit svoji cukrovku? Minule jsme si na tuto otázku odpověděli. A následně také vysvětlili důvod. 

Nyní v této souvislosti nabízím k výběru vhodné přílohy a několik tipů na jejich přípravu.


Vždy mějte na paměti, že „dobrého pomálu“. Tedy i zdravé přílohy má být tak akorát. Obvyklé množství pečiva na jednu porci je 60 – 70 g. Obvyklé množství přílohy (brambor, čočka apod) je 150 – 200 g.

Pečivo

Kromě klasického chleba či housek zkuste objevit netradiční pečivo. Obsahuje další složky:obiloviny, olejniny, luštěniny, vlákninu, suché skořápkové plody, zeleninu, mléčné výrobky nebo brambory: např. pita chléb, arabský chléb. Zkuste objevit tzv. „VEČERNÍ PEČIVO“. Obsahuje snížené množství sacharidů, které je zde nahrazeno bílkovinami a tuky. Ovšem pozor: Jeho celková energetická hodnota (zejména kvůli vysokému obsahu kalorických semínek), ale zůstává zachována nebo může být i mírně vyšší. Toto pečivo se v poslední době stalo oblíbenou potravinou diabetiků.

brambory mají téměř stejné množství sacharidů jako luštěniny

Brambory

Mnoho lidí považuje brambory za nevhodné, protože obsahují škrob. Pravda je ale taková, že brambory mají téměř stejné množství sacharidů jako luštěniny. Jsou velmi bohaté na živiny. Obsahují draslík, vitamín B6, thiamin, riboflavin, hořčík, fosfor, železo, zinek a kyselinu listovou. Jsou zdrojem vlákniny. Neobsahují tuk, cholesterol ani sodík. Je zajímavé, jak metody přípravy ovlivňují výslednou glykémii. Glykemický index brambor může být střední (brambory vařené ve slupce) až vysoký (bramborová kaše, smažené hranolky, brambory pečené v troubě). Brambory tedy nejlépe na loupačku nebo pečené.
Víte, že vitamín B6 hraje důležitou roli v metabolismu? Pomáhá tělu vytvářet neesenciální aminokyseliny potřebné k výrobě různých tělesných bílkovin. Je také důležitý pro tvorbu hemoglobinu – základní složky červených krvinek.

Fazole mungo a jiné luštěniny (čočka, cizrna)

Všechny luštěniny mají velmi vhodné nutriční složení. Patří ke zdrojům rostlinných bílkovin. Jsou rovněž zdrojem kyseliny listové, niacinu, thiaminu, manganu, fosforu a hořčíku. Luštěniny mohou mít příznivý efekt na krevní tlak, cholesterol, zažívíní a hladinu cukru v krvi. Dále díky vysokému obsahu vlákniny a vysokému obsahu bílkovin snižují pocit hladu a tím i příjem kalorií. Ideální jsou například do salátů.

Fazole mungo a jiné luštěniny (čočka, cizrna)

Bulgur, kuskus

Bulgur je potravina typická pro Středomoří a Střední východ. Je to předvařená, nalámaná, nejčastěji tvrdozrnná pšenice. Je vynikajícím zdrojem vlákniny. Kuskus je spařená, do kuliček tvarovaná krupice z pšenice, ječmene nebo prosa. Díky tomu, že jsou předvařené, je jejich příprava velmi rychlá a jednoduchá. Bulgur je obzvláště dobrým zdrojem manganu, hořčíku a železa.
Věděli jste že, mangan v kombinaci s vápníkem, zinkem a mědí podporuje hustotu minerálů v kostech? Také je důležitý při tvorbě a fungování antioxidantu, který může pomoci snížit poškození buněk. Dále pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Recept na tabbouleh, bylinkový salát blízkého východu

Suroviny pro 4 porce: 120 g bulguru, 4 rajčata, 40 g nati hladkolisté petrželky bez stonků, 20 g lístků čerstvé máty, šťáva z 1/2 citronu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli.
Postup: Bulgur dáme vařit ve dvojnásobném množství vody, osolíme zarovnanou lžičkou soli, zakryjeme pokličkou a zvolna povaříme 5 minut. Poté necháme 15 minut odstát a dojít doměkka. Rajčata nakrájíme nadrobno a petržel i mátu nasekáme nahrubo. Uvařený bulgur smícháme s olivovým olejem a citronovou šťávou podle chuti. Poté přidáme zbytek surovin, osolíme, opepříme a necháme prolnout chutě při pokojové teplotě asi 10 minut. Podáváme podle tradice na listech salátu.

Quinoa

Neboli merlík čilský je rostlina, která se řadí mezi pseudoobiloviny. Tato potravina přirozeně neobsahuje lepek. Proto je vhodná např. pro lidi trpící celiakií.

vhodné přílohy při cukrovce

Quinoa je považována za „kompletní“ zdroj bílkovin, což znamená, že poskytuje všechny esenciální aminokyseliny. Je výborným zdrojem antioxidantů a minerálů, hořčíku, železa, vlákniny a zinku. Dále obsahuje mangan, fosfor, měď a kyselinu listovou. Z této potraviny lze připravit např. zeleninové saláty, těsto na pizzu, muffiny, rizoto či ji podávat pouze jako přílohu samotnou.

Recept: Quinoa s trhaným lososem

Ingredience na 4 porce: 480 g losos čerstvý bez kůže, 480 g quinoa vařená (180 g surová), 350 g mražená zeleninová směs (mrkev, kukuřice, hrášek), 20 g máslo, sůl, pepř.

Postup: Quinou několikrát propláchneme pod tekoucí vodou. Do hrnce dáme na 1 díl quinoi a 2,5 díly vody. Vaříme asi 20 minut. Před koncem vaření přidáme ke quinoe směs mražené zeleniny a krátce dovaříme. Slijeme přebytečnou vodu, přidáme máslo, sůl a pepř. Lososa očistíme a celý steak dáme vařit na páru nebo jej upravíme jako steak na pánvi. Hotovou rybu natrháme vidličkou na malé kousky. Vmícháme do připravené směsi quinoi a zeleniny.

Pohanka

Pohanka je rostlina z čeledi rdesnovitých, kterou řadíme do kategorie pseudoobilovin. Je oblíbená pro své nutriční benefity a jemně oříškovou chuť. Pomáhá zpomalovat vzestup glykémie po jídle či a také činí buňky citlivější na inzulín. Obzvláště bohatá je na aminokyseliny lysin (napomáhá vstřebávání vápníku či budování svalové hmoty) a arginin (pozitivní efekt na cévy a krevní tlak). Také obsahuje mnoho dalších prospěšných látek pro srdce a cévy. Mezi ně patří například rutin, hořčík, měď a vláknina.

pohanka pomáhá zpomalovat vzestup glykémie po jídle

Příprava pohanky je velmi jednoduchá a rychlá. Pouze asi 3 minuty se udržuje ve varu a poté se nechá 15 minut stát. Z pohanky lze připravit kaše sladké i slané, zeleninové saláty, lze ji použít jako samostatnou přílohu, nahradit s ní rýži v rizotu, použít jako zavářku, základ v karbanátcích či jako doplněk luštěnin.

Topinambur

Slunečnice topinambur nebo také jeruzalemský artyčok je bylina z čeledi hvězdnicovitých. Tato rostlina připomíná brambory. Hlízy mají hladký povrch, mohou se jíst se slupkou či dokonce i syrové. I když mají topinambury téměř stejný obsah energie i sacharidů jako brambory, nutriční vlastnosti jsou rozdílné. Brambory obsahují jako zásobní látku škrob. Topinambury jsou složeny především z polysacharidu zvaného inulin. Tento bílý prášek má nasládlou chuť a na rozdíl od škrobu jej neumí trávící enzym amyláza štěpit. Proto ho v tenkém střevě neumíme vstřebávat. Inulin tedy nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Inulin je rovněž vláknina: prebiotikum, to znamená že poskytuje zdroj potravy pro probiotické organismy.

  • Bohužel, neobvyklé množství inulinu může u některých jedinců (obzvláště nových strávníků) způsobovat trávící obtíže jako jsou bolesti břicha a plynatost.

Proto se doporučuje zařazovat potraviny obsahující inulin postupně a v menším množství. Topinambury jsou také zdrojem antioxidačních vitamínů A, C, E. Konzumací 100 g topinambur přijmeme až 9% denní dávky draslíku nebo 42,5% železa. To z topinambur činí pravděpodobně největší zdroj železa mezi běžně jedlými kořeny.

Věděli jste že, rychlost vstřebávání sacharidů ovlivňuje také fakt, zda jsou současně s nimi konzumovány i bílkoviny a tuky? Například suchý chléb zvyšuje hladinu cukru v krvi více než chléb s máslem, šunkou a zeleninou. Ale pozor: Pokud bude tuku hodně (např. hranolky, smažené maso) dochází naopak k výrazné, hodiny trvající hyperglykémii.

foto: cz.depositphotos.com

Kalorické Tabulky doporučují:

Může diabetik správným jídelníčkem zlepšit svoji cukrovku?

Z archivu aneb přečtěte si také:

MUDr. Bartášková Dagmar
https://www.dobrycukr.cz

Vystudovala 3. lékařskou fakultu University Karlovy v Praze, kde absolvovala v roce 1993. První atestaci z vnitřního lékařství složila v roce 1996, atestaci z diabetologie v roce 2002. Zkušenosti získala na Interní klinice FN Motol, nejprve na jednotce intenzivní metabolické péče, poté v diabetologické ambulanci, kde se zajímala o léčbu inzulínem, inzulínovými pumpami a dalšími technologiemi, vedla ambulanci pro léčbu těhotných diabetiček. Od roku 2007 pracuje v diabetologické ambulanci v Praze 4 a v Příbrami. Pravidelně se účastní odborných konferencí a pokračuje ve vzdělávání, aby pacientům umožnila léčbu podle nejnovějších doporučení. K tomu má dvě dospívající děti, sportuje (kolo, tenis, chůze po horách), tančí a pracuje na zahradě. Spolu s kolegyní MUDr. Vladimírou Nekvindovou natáčejí pro diabetiky krátká videa, která učí pacienty jak zvládat cukrovku. Najdete je na www.dobrycukr.cz.

MUDr. Bartášková je celoživotní optimistkou, své pacienty vytrvale učí, jak zvládnout cukrovku, její motto zní: „Slovo nejde neexistuje“.

26.8.2021 Články, Jak si udržet zdraví

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024