Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Může diabetik správným jídelníčkem zlepšit svoji cukrovku?

Odpověď zní pochopitelně ano, může. A budete překvapeni, jak moc to funguje.

Cukrovka je totiž jednou z mála nemocí, kde se na výsledku léčby hodně podepisuje sám pacient.

Bylo zjištěno, že i při použití nejnovějších léků nelze dlouhodobě mít cukrovku dobře pod kontrolou, pokud diabetik nedodržuje základy správné životosprávy – tedy dietu a pohyb. Lze říci, že léky tvoří jen asi 50 až 60% úspěšné léčby diabetika. Čím déle nemoc trvá, tím je důležitější právě režim a dieta.

Všichni diabetici vědí, že vysoký cukr nebolí. Je proto někdy těžké změnit léta zažité nevhodné jídelní zvyklosti. Je ale důležité si uvědomit, že udržením hodnot glykémie v přijatelných mezích od samého počátku nemoci lze pak žít život bez pozdních komplikací (jako je např. infarkt myokardu).

Dieta diabetická není žádný strašák! Většinou není nutné dodržovat přísná pravidla, úzkostlivě vážit si všechny potraviny a trápit se hlady. Je ale důležité uvědomit si, v jakých potravinách se cukr vyskytuje a jaký má vliv na hladinu krevního cukru (tzv. glykémie). A s tím může významně pomoci aplikace KalorickéTabulky.cz.

jídelníček při cukrovce

Jak vybírat správné cukry v potravinách, aby z toho mělo tělo prospěch

Když se ptám svých pacientů, jak se stravují, velmi často slýchám: „Já ale žádný cukr nejím, nesladím, zákusky si nedávám, už ani nepeču.“ Řada lidí si neuvědomuje, že cukr naše tělo k životu přijímat potřebuje. A že cukr nejsou jen sladkosti. A že dva kopečky rýže nejsou úplně ideální příloha. To, že sladkosti nejsou pro diabetika vhodné, je jasné každému. Ale jak je to s těmi ostatními cukry?

Podle doporučení České diabetologické společnosti by měl každý diabetik přijmout 45–60 % denního energetického přijmu ve formě sacharidů (cukrů). Ty se v potravinách vyskytují ve dvou podobách:

1. Cukry rychlé (ovoce, mléko, mléčné výrobky, sladkosti) se po požití ze zažívacího traktu rychle vstřebávají. Z cukrů rychlých preferujeme ovoce a mléčné výrobky. Ovšem v přiměřeném množství. To znamená 1-2 kusy ovoce o váze 150 g na den, 2 dl mléka, 1 bílý jogurt. Můžeme si ale dopřát i nějakou zdravou sladkost (čokoláda, puding s chia semínky). Všechny ostatní sladkosti (tedy potraviny slazené řepným cukrem či medem) by měl diabetik přijímat jen výjimečně a v malém množství

2. Cukry pomalé neboli složené (polysacharidy, škroby) se po požití ze střeva pomaleji uvolňují. Přednost bychom měli dávat cukrům pomalým, neboť po jejich konzumaci stoupá hladina cukru v krvi pomaleji. Ale pozor – velké množství těchto vhodnějších cukrů rovněž vede k výraznému nárůstu glykémie (např. talíř těstovin, pizza). Tedy všeho s mírou. Do skupiny cukrů pomalých řadíme klasické přílohy: brambory, rýže, těstoviny, knedlíky, chléb a ostatní pečivo. Jako výrazně lepší přílohy se ale jeví: hrách, čočka, fazole, cizrna, quiona, kuskus, pohanka.

  • Víte, že vyšší příjem vlákniny je vhodný nejen pro správnou funkci našeho zažívání, ale také napomáhá snižovat glykémii po jídle a dokonce hladinu cholesterolu v krvi? Její vyšší příjem je také spojen s nižším rizikem srdečního onemocnění, diabetu 2. typu a obezity.

Jak složení potravy ovlivňuje glykémii?

Vstřebávání sacharidů z potravy zpomaluje vyšší podíl vlákniny a tzv. glykemický index. Sacharidy se pak do krve uvolňují postupně, glykémie díky tomu zůstává vyrovnaná a my se cítíme zasyceni déle (například pečená brambora, čočkový salát). Naopak po potravinách s obsahem rychlého cukru, vysokým glykemickým indexem (např. francouzská bageta) vlivem nízkého obsahu vlákniny, dochází k prudkému zvýšení glykémie. Tělo vyprodukuje vyšší množství inzulínu, který následně způsobí rychlý pokles glykémie s pocitem hladu. Celý proces se následně opakuje a začneme přibírat na váze.

Co je glykemický index (GI)?

Je to číslo, které vyjadřuje, s jakou rychlostí po požití konkrétní potraviny vzrůstá hladina krevního cukru. Hodnotu 100 má glukóza. Čím vyšší je glykemický index, tím více stoupá hladina cukru v krvi po jídle. Co tedy potraviny s nízkým glykemickým indexem dokáží? (platí to pro potraviny s GI pod 70)

  • snižují spotřebu inzulínu
  • snižují hladinu cukru v krvi po jídle, proto se podílejí na zlepšení kompenzace cukrovky
  • prodlužují pocit sytosti, jsou velmi vhodné pro redukční diety

TIP: V každém hlavním jídle alespoň jedna potravina s nízkým glykemickým indexem, věnujte pozornost příbalovým letákům potravin. Vybírejte takové s GI pod 70.

Může diabetik správným jídelníčkem zlepšit svoji cukrovku?

Dieta diabetická, pokud nemá pacient nadváhu, je vlastně dieta racionální. Takto bychom se měli stravovat všichni. Zde přinášíme hlavní principy:

  1. Sacharidy (zde myslíme jako přílohu) vybíráme převážně složené, hlídáme si i jejich množství (cca 150 g na porci).
  2. Pokud máme chuť na sladké, bude ho málo a jen občas (například 1x za týden), vybíráme zdravější sladkosti (ovoce, kopeček zmrzliny, kvalitní čokoláda).
  3. Maso neobsahuje cukry. Zdá se, že jej diabetik může konzumovat bez omezení. Maso je ale vydatný zdroj energie, proto jeho nadměrná konzumace přispívá k nárůstu hmotnosti a může vést ke zhoršení kompenzace cukrovky. Porce masa by měla být 100 – 150 g.
  4. Dostatek vlákniny snižuje hladinu glykémie, snižuje chuť k jídlu, snižuje hladinu cholesterolu. Denně alespoň 25 – 30g. TIP: Množství vlákniny si můžete kontrolovat opět zápisem do aplikace KalorickéTabulky.
  5. Myslíme na na vitaminy, stopové prvky, tj. jíme pestrou stravu: oříšky, semena, klíčky.
  6. Pitný režim kolem 2 litrů tekutin denně. Ideálně v podobě vody nebo neslazených nápojů.
  7. Alkohol jen v malém množství. Sklenici piva, 2 dc suchého vína.

Pokračování: Vhodné přílohy a několik tipů na jejich přípravu

foto: cz.depositphotos.com

MUDr. Bartášková Dagmar https://www.dobrycukr.cz

Vystudovala 3. lékařskou fakultu University Karlovy v Praze, kde absolvovala v roce 1993. První atestaci z vnitřního lékařství složila v roce 1996, atestaci z diabetologie v roce 2002. Zkušenosti získala na Interní klinice FN Motol, nejprve na jednotce intenzivní metabolické péče, poté v diabetologické ambulanci, kde se zajímala o léčbu inzulínem, inzulínovými pumpami a dalšími technologiemi, vedla ambulanci pro léčbu těhotných diabetiček. Od roku 2007 pracuje v diabetologické ambulanci v Praze 4 a v Příbrami. Pravidelně se účastní odborných konferencí a pokračuje ve vzdělávání, aby pacientům umožnila léčbu podle nejnovějších doporučení. K tomu má dvě dospívající děti, sportuje (kolo, tenis, chůze po horách), tančí a pracuje na zahradě. Spolu s kolegyní MUDr. Vladimírou Nekvindovou natáčejí pro diabetiky krátká videa, která učí pacienty jak zvládat cukrovku. Najdete je na www.dobrycukr.cz.

MUDr. Bartášková je celoživotní optimistkou, své pacienty vytrvale učí, jak zvládnout cukrovku, její motto zní: „Slovo nejde neexistuje“.

23.8.2021 MUDr. Bartášková Dagmar Články, Jak si udržet zdraví

Z archivu

Kalorické Tabulky: Nejlepší recepty včetně QR kódů pro jednoduší zápis do aplikace

V roce 2020 jsme vydali ve spolupráci s Nakladatelstvím Jota naši první kuchařku.

Naším cílem bylo představit aplikaci Kalorické Tabulky i lidem, kteří se třeba nepohybují na vlnách internetu s takovou samozřejmostí. Nebo prostě jen milují papír…

Celý článek 28.1.2021

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner