Aplikace KalorickeTabulky.cz Získat

Únor s lektorkou jógy: Vyhýbejte se chladu

Jmenuji se Šárka Simonidesová a mám pro vás tentokrát povídání o ledvinách.

Osobně se inspiruji tradiční čínskou medicínou, životem našich předků a samozřejmě přírodou. Zkuste to i vy!

Rozhlédněte se kolem sebe. Co vidíte? Co dělá příroda? Odpočívá. Všude je klid. Vězte, že ale právě nyní jsou naše ledviny náchylné na energetickou nerovnováhu, resp. na to, aby onemocněly, když nejsme v souladu s přírodou. Naši předkové s přírodou souzněli. My na sílu a vliv přírody často úplně zapomínáme. Není to škoda?

Únor s lektorkou jógy: Vyhýbejte se chladu

Z pohledu západní medicíny jsou ledviny jakýmsi filtrem neboli čističkou našeho těla. Partnerským orgánem je močový měchýř. Řídí metabolismus vody, mají na starosti vylučování toxinů,jedů a filtrují krev. Nerovnováha energie ledvin se proto může projevit otoky nebo tmavými váčky pod očima. I proto také v těhotenství, které ledviny hodně vyčerpává, otékají některým ženám snadno nohy.

Choďte brzy spát, neplýtvejte energií tam, kde o ni nestojí

V tomto období pro svoji energii a tedy ledviny nejlépe uděláte, když nebudete příliš ponocovat. A pokud jen trochu můžete, přispíte si. Tak, jako se umíte schoulit do klubíčka pod peřinou, se zkuste po celou zimu zachumlat do sebe, do své vnitřní krajiny. Buďte zejména sami se sebou. Scházejte se s lidmi, kteří vám nevysávají energii a nepijí krev. Teď není čas na to, abyste mrhali energií pro někoho, kdo za to nestojí, protože ji budete potřebovat na jaře, v období síly a rozpuku. Vyhýbejte se jakémukoliv chladu nejen fyzicky, ale i emočně.

Jak podpořit ledviny fyzicky, emočně a energeticky?

Po stránce emoční vyčerpává ledviny strach, na energetické úrovni je vysiluje chlad a obavy. Když se cítíme odvážní, nebojácní, odhodlaní a máme silnou vůli, tak to znamená, že se naše ledviny cítí dobře, jsou v harmonii.

Na fyzické úrovni pro sebe i své ledviny uděláte dobře, když omezíte cukr a příliš slaná jídla. Když to bez soli nepůjde, sáhněte po mořské nebo himalájské soli, případně si přidejte do jídla mořskou řasu. Vyhýbejte se konzervovaným jídlům a chemii. Ledvinám neprospějete tučnými jídly. Vyčerpávají jsou alkohol, káva, ale i chlad.

Naopak je posilují fazole, které jsou ledvinám svým tvarem podobné. Všimli jste si toho někdy? Stejně tak jsou prospěšné kešu oříšky, které také vypadají jako ledviny. Platí zde, že podobné se léčí podobným. Ledviny, fazole, kešu – jsou podobné tvaru ucha. Ne náhodou je sluch spojován s okruhem ledvin. (Ale pozor, když si stočíte třeba karamelku do tvaru fazole, tak takhle to určitě nefunguje 🙂

Upřednostněte v tomto období potraviny teplé až horké. Zapomeňte na syrové saláty, spíše jídlo vařte, pečte a duste. Vybírejte z kořenové zeleniny, například červená řepa je známá svými pročišťujícími účinky. Vsaďte na kysané zelí, kapustu, brokolici a květák. Z obilovin zase na jáhly a pohanku, která krásně prohřívá. Přidejte za studena lisované oleje, zobejte sezamové a lněné semínko, vlašské nebo lískové. A již zmíněné kešu ořechy.

Ledviny jsou nejaktivnější v podvečer mezi pátou a sedmou hodinou. Můžete popíjet některou z ledvinových směsí nebo bylinné tinktury z vřesu nebo lichořeřišnice. Obecně se doporučuje zvýšit příjem tekutin, hlavně vody o pokojové teplotě.

Energetická dráha ledvin

Meridián ledvin začíná na plosce nohy pod malíčkem, pokračuje šikmo na vnitřní plochu nohy, odtud se šplhá k vnitřnímu kotníku přes vnitřní stranu nohy až do oblasti třísel. Dále pokračuje páteří nahoru, zde se spojuje s ledvinami prostřednictvím spojnice s močovým měchýřem, proniká játry, bránicí a vnořuje se na hrudníku až do plic. Postupuje podél hrdla a končí u kořene jazyka. Na dráze ledvin leží 27 akupresurních bodů.

Únor s lektorkou jógy: Vyhýbejte se chladu

Cvik na ledviny podle orgánové sestavy Šárky Simonidesové

Uvelebte se v sedu s rovnými zády a natáhněte snožené nohy před sebe. Špičky přitáhněte k tělu a pomalu se s výdechem hluboce předkloňte, hlavu položte na kolena. Prsty rukou uchopte špičky nohou a prostředníky tlačte na bod L1, který se nachází uprostřed horní třetiny chodidla. Pokud vám to nejde, uchopte se tam, kde dosáhnete, případně pokrčte nohy. Uvolněte trup, ramena, šíji a chvíli setrvejte v pozici na několik dechů. Pak pomalu vracejte obratel po obratli zpět do sedu. Cvik vidíte na obrázku nahoře. Vy si ho ovšem zacvičte v teple domova.

Z archivu aneb přečtěte si také:

Václav Krejčík: Dejte si pozor na urputnost!

Václav Krejčík: Dejte si pozor na urputnost!

S oblíbených lektorem Václavem Krejčíkem jsme si povídali u příležitosti opožděného křtu jeho zatím poslední knihy.

ŽIJTE JÓGU 2 s podtitulem „hledání harmonie“ vyšla na jaře letošního roku, ale kvůli covidové situaci byla pokřtěna až nyní v říjnu.

Celý článek 12.10.2021 0

Šárka Simonidesová
https://svethormonalnijogy.cz

Vyhledávaná lektorka hormonální jógové terapie dle Dinah Rodrigues, jejímiž kurzy prošlo už přes 7 000 žen. Šárka učí nejen tuto harmonizující sestavu, ale otevírá různá ženská témata, například role pánevního dna v životě ženy. Je autorkou Orgánové sestavy dle Šárky Simonidesové. Své dlouholeté poznatky jak z kurzů, tak vlastního života shrnula do knihy Jóga pro holky ze Západu, která vyšla v roce 2021 (Albatros). Miluje život, barvy, zvířata, ráda plave a cestuje.

31.1.2022 Články, Jak si udržet zdraví, O kaloriích nevážně

Související články

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Kalorické bomby najdete i v tzv. racio sortimentu

Informovanost lidí ohledně výběru potravin se velmi zlepšuje. Nicméně někdy ne natolik, aby lidé přestali kupovat nekvalitní potraviny a výrobci takových produktů by to už neměli komu prodávat. Prostě by nebyla poptávka.

Tímto článkem bych chtěla znovu přispět k edukaci v oblasti výběru každodenních potravin.

Celý článek 3.3.2024

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Anna Nováková: Diastáza břišních svalů

Dvě ze tří rodiček trápí vystouplé břicho, necitlivost – „odpojení“ středu těla nebo nevzhledný „převis“, a to i dlouhou dobu po porodu. A nejen je. Ženy podstupující hormonální léčbu, ženy s nadváhou či ženy procházející menopauzou se též potýkají s mnohými tělesnými výzvami.

Pokud se ve svém těle necítíte dobře, stydíte se nosit upnutá trička (natož plavky) a nevíte, kdy, jak a jestli vůbec se vám podaří břicho oploštit do uspokojivé podoby, tento článek je tu pro vás.

Celý článek 20.2.2024