Cesta ke zdraví
a pohodě
App store rating

Cesta ke zdraví
a pohodě

Únor s lektorkou jógy: Vyhýbejte se chladu

Jmenuji se Šárka Simonidesová a mám pro vás tentokrát povídání o ledvinách.

Osobně se inspiruji tradiční čínskou medicínou, životem našich předků a samozřejmě přírodou. Zkuste to i vy!

Rozhlédněte se kolem sebe. Co vidíte? Co dělá příroda? Odpočívá. Všude je klid. Vězte, že ale právě nyní jsou naše ledviny náchylné na energetickou nerovnováhu, resp. na to, aby onemocněly, když nejsme v souladu s přírodou. Naši předkové s přírodou souzněli. My na sílu a vliv přírody často úplně zapomínáme. Není to škoda?

Únor s lektorkou jógy: Vyhýbejte se chladu

Z pohledu západní medicíny jsou ledviny jakýmsi filtrem neboli čističkou našeho těla. Partnerským orgánem je močový měchýř. Řídí metabolismus vody, mají na starosti vylučování toxinů,jedů a filtrují krev. Nerovnováha energie ledvin se proto může projevit otoky nebo tmavými váčky pod očima. I proto také v těhotenství, které ledviny hodně vyčerpává, otékají některým ženám snadno nohy.

Choďte brzy spát, neplýtvejte energií tam, kde o ni nestojí

V tomto období pro svoji energii a tedy ledviny nejlépe uděláte, když nebudete příliš ponocovat. A pokud jen trochu můžete, přispíte si. Tak, jako se umíte schoulit do klubíčka pod peřinou, se zkuste po celou zimu zachumlat do sebe, do své vnitřní krajiny. Buďte zejména sami se sebou. Scházejte se s lidmi, kteří vám nevysávají energii a nepijí krev. Teď není čas na to, abyste mrhali energií pro někoho, kdo za to nestojí, protože ji budete potřebovat na jaře, v období síly a rozpuku. Vyhýbejte se jakémukoliv chladu nejen fyzicky, ale i emočně.

Jak podpořit ledviny fyzicky, emočně a energeticky?

Po stránce emoční vyčerpává ledviny strach, na energetické úrovni je vysiluje chlad a obavy. Když se cítíme odvážní, nebojácní, odhodlaní a máme silnou vůli, tak to znamená, že se naše ledviny cítí dobře, jsou v harmonii.

Na fyzické úrovni pro sebe i své ledviny uděláte dobře, když omezíte cukr a příliš slaná jídla. Když to bez soli nepůjde, sáhněte po mořské nebo himalájské soli, případně si přidejte do jídla mořskou řasu. Vyhýbejte se konzervovaným jídlům a chemii. Ledvinám neprospějete tučnými jídly. Vyčerpávají jsou alkohol, káva, ale i chlad.

Naopak je posilují fazole, které jsou ledvinám svým tvarem podobné. Všimli jste si toho někdy? Stejně tak jsou prospěšné kešu oříšky, které také vypadají jako ledviny. Platí zde, že podobné se léčí podobným. Ledviny, fazole, kešu – jsou podobné tvaru ucha. Ne náhodou je sluch spojován s okruhem ledvin. (Ale pozor, když si stočíte třeba karamelku do tvaru fazole, tak takhle to určitě nefunguje 🙂

Upřednostněte v tomto období potraviny teplé až horké. Zapomeňte na syrové saláty, spíše jídlo vařte, pečte a duste. Vybírejte z kořenové zeleniny, například červená řepa je známá svými pročišťujícími účinky. Vsaďte na kysané zelí, kapustu, brokolici a květák. Z obilovin zase na jáhly a pohanku, která krásně prohřívá. Přidejte za studena lisované oleje, zobejte sezamové a lněné semínko, vlašské nebo lískové. A již zmíněné kešu ořechy.

Ledviny jsou nejaktivnější v podvečer mezi pátou a sedmou hodinou. Můžete popíjet některou z ledvinových směsí nebo bylinné tinktury z vřesu nebo lichořeřišnice. Obecně se doporučuje zvýšit příjem tekutin, hlavně vody o pokojové teplotě.

Energetická dráha ledvin

Meridián ledvin začíná na plosce nohy pod malíčkem, pokračuje šikmo na vnitřní plochu nohy, odtud se šplhá k vnitřnímu kotníku přes vnitřní stranu nohy až do oblasti třísel. Dále pokračuje páteří nahoru, zde se spojuje s ledvinami prostřednictvím spojnice s močovým měchýřem, proniká játry, bránicí a vnořuje se na hrudníku až do plic. Postupuje podél hrdla a končí u kořene jazyka. Na dráze ledvin leží 27 akupresurních bodů.

Únor s lektorkou jógy: Vyhýbejte se chladu

Cvik na ledviny podle orgánové sestavy Šárky Simonidesové

Uvelebte se v sedu s rovnými zády a natáhněte snožené nohy před sebe. Špičky přitáhněte k tělu a pomalu se s výdechem hluboce předkloňte, hlavu položte na kolena. Prsty rukou uchopte špičky nohou a prostředníky tlačte na bod L1, který se nachází uprostřed horní třetiny chodidla. Pokud vám to nejde, uchopte se tam, kde dosáhnete, případně pokrčte nohy. Uvolněte trup, ramena, šíji a chvíli setrvejte v pozici na několik dechů. Pak pomalu vracejte obratel po obratli zpět do sedu. Cvik vidíte na obrázku nahoře. Vy si ho ovšem zacvičte v teple domova.

Šárka Simonidesová https://svethormonalnijogy.cz

Vyhledávaná lektorka hormonální jógové terapie dle Dinah Rodrigues, jejímiž kurzy prošlo už přes 7 000 žen. Šárka učí nejen tuto harmonizující sestavu, ale otevírá různá ženská témata, například role pánevního dna v životě ženy. Je autorkou Orgánové sestavy dle Šárky Simonidesové. Své dlouholeté poznatky jak z kurzů, tak vlastního života shrnula do knihy Jóga pro holky ze Západu, která vyšla v roce 2021 (Albatros). Miluje život, barvy, zvířata, ráda plave a cestuje.

31.1.2022 Šárka Simonidesová Články, Jak si udržet zdraví, O kaloriích nevážně

Z archivu

Václav Krejčík: Dejte si pozor na urputnost!

S oblíbených lektorem Václavem Krejčíkem jsme si povídali u příležitosti opožděného křtu jeho zatím poslední knihy.

ŽIJTE JÓGU 2 s podtitulem „hledání harmonie“ vyšla na jaře letošního roku, ale kvůli covidové situaci byla pokřtěna až nyní v říjnu.

Celý článek 12.10.2021

Související články

Salsa, dip, pesto, čatní, omáčky – jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Ochucování jídel nekončí jen u koření a bylinek, o nichž jsme psali minule. Od pradávna si lidé jídlo také ochucovali různými směsmi ze zeleniny, bylinek, olejů, medů, lesních plodů, ovoce, mléka, ryb apod.

Z podobných směsí později vznikly omáčky tak, jak je známe dnes. A to nejenom křenová, svíčková, rajská, ale i ty teplé indické, o nichž jsme rovněž psali. Nebo italské jako ta boloňská.

Celý článek 22.7.2024

Marcela Szlauerová: Moje cesta k vaření a oblíbené recepty

V rámci volného cyklu pro blog Kalorických Tabulek „jak jsem se naučil/a mít ráda přípravu jídel“ vám představujeme další příběh.

S prosbou o sepsání osobnějších řádků jsme se obrátili jak na odborníky, kteří s námi spolupracují, tak na některé členy skupiny Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Celý článek 19.7.2024

Bc. Martina Rusňáková Korejčková, DiS.: Jak si připravovat kvalitní jídlo a zároveň nestrávit v kuchyni celý den

Milí čtenáři blogu aplikace Kalorické Tabulky, než se dostanu k tomu, abych vám předala moje tipy, jak nestrávit v kuchyni příliš času, ráda bych se s vámi krátce podělila o to, jak jsem k přípravě vyváženého jídla našla cestu já.

A jak jsem se naučila zacházet s časem, který je třeba tomu věnovat.

Celý článek 16.7.2024

Ovlivňuje stanovení cíle proces hubnutí?

Můžeme si to říct rovnou – ano, stanovování cílů je jedním z nejúčinnějších a zároveň nejlevnějších nástrojů, který můžeme využít při snaze o úpravu hmotnosti a udržení dlouhodobé motivace.

Ať už jste muž nebo žena, tento proces může zásadně ovlivnit (ne) úspěch ve snaze o zlepšení životního stylu.

Celý článek 14.7.2024

Jan Lipšanský o kaloriích nevážně: Buďme rádi za uzavírky

Jako každé léto, i letos jsou centra velkých měst rozkopaná. Asi aby to turisté měli zábavnější. Ale nejenom centra, i na okrajích měst se kutá, zavírají se silnice, chodníky…

Jde o nemilou věc, ale všechno zlé bývá k něčemu dobré. A pro nás, kteří se snažíme zhubnout, jde doslova o požehnání. Skutečně.

Celý článek 12.7.2024

Dostupné všude, kde potřebuješ

Kalorické Tabulky jsou dostupné na webu, telefonu, tabletu i na chytrých hodinkách jako Garmin nebo Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner