Březen pohledem Šárky Simonidesové: Posilujeme žlučník a vítáme jaro
Už zanedlouho ustane nadvláda zimy a sluníčko nás bude těšit svými hřejivými paprsky.
Mnozí na to čekáme jak na smilování.
Je tady duben. Kdy jindy psát článek o játrech?
Podle TČM se totiž játra vážou k měsíci dubnu, ale ono jim vlastně patří celé jaro, neboť jejich partnerským orgánem je žlučník, o kterém jsme si povídali minule.
Játra. Orgán, bez kterého nemůžeme žít. Orgán, který tak moc trpí tím, co jíme a pijeme, a ovlivňuje ho nejen chemie z jídla, ale i z kosmetiky, kterou používáme. Na játra má vliv i to, čím jsme doma obklopeni. Třeba i takový špatný prací prášek oslabuje prý játra. Úplně vážně. Zkrátka játrům dáváme v dnešním civilizovaném světě opravdu zabrat. Něco ovlivnit nemůžeme, něco ale ano.
Abyste si vůbec uvědomili, jak důležitá jsou vaše játra, tak si představte, že zastupují v těle až 500 funkcí. Fungují jako metabolická továrna, přeměňují živiny, vitamíny a hormony, rozkládají aminokyseliny, štěpí tuky. Všechny tyto látky pak dále distribuují tělem. Jsou také zásobárnou energie. Mají jedinečnou schopnost se sama regenerovat, novou tkáň dokážou vytvořit i ze zbylých deseti procent. V našem těle fungují jako nenahraditelná čistička.
Tradiční čínská medicína přisuzuje játrům element dřeva a energii větru. Svůj vrchol mají právě teď na jaře. Nejaktivnější jsou játra mezi jednou až třetí hodinou v noci, kdy se nejvíce zbavují zplodin. Obnovuje se energie těla a vylučují se i nashromážděné prožitky a pocity. Stav jater ve velké míře určuje celkový zdravotní stav u žen. Nerovnováha jater proto může způsobovat i poruchy menstruace, potíže s oplodněním nebo jiné gynekologické obtíže. Za premenstruační syndrom může především stagnující energie jater.
Vše, co v sobě dusíme, se ukládá v játrech. A má za vinu jejich oslabení. Hlavní emocí jater je hněv, patří sem ale i závist, ukřivdění, neklid, podrážděnost, vznětlivost, vzdorovitost, rozhořčenost, nevraživost, zatrpklost, frustrace nebo vztek. Játra mají ráda uvolněnost. Když se poruší rovnováha jater, nastává životní stagnace. Vše zůstává při starém, nedochází k obnově ani k žádným změnám.
Odlehčete. Doslova. Odlehčete tělu i své hlavě. Poslouchejte přírodu. Aniž bychom si to nějak cíleně uvědomovali, příroda nás po zimním spánku „nutí“ do očisty, do zbavení se všeho, co na nás i v nás během zimy ulpělo. Jsme více připraveni na změny, máme větší chuť trávit čas venku, uklízíme. Jsme nastartováni na nové období. Jarní energie je opravdu mocná, a proto se ji snažte využít co nejvíce.
Buďte hodně venku, protože čerstvý vzduch vám navodí pocity uvolněnosti. Budete se cítit svobodni a volni. A to mají játra moc ráda. Takový stav vám pomůže překonávat různé frustrace. Zkrátka a dobře – když vás něco nahněvá, zkuste to rozchodit, abyste v sobě zbytečně nepotlačovali něco, co má jít ven. Vyvětrejte sebe i své pocity.
Vaše játra nejvíce ocení přirozenou stravu. Tak jednoduché to opravdu je. Prostě jezte takovou stravu, u které nemusíte studovat etikety a dělat složitou volbu. Jsou to základní suroviny – žádné krabičky s barvivy, stabilizátory a podobnými „vylepšováky“. Vsaďte na luštěniny, obiloviny, zeleninu, ovoce, maso, neochucené výrobky z mléka, kváskový chléb a podobně. Nejlépe v bio nebo farmářské kvalitě. Játrům vyhovuje kyselá a pikantní chuť. A stejně jako žlučník i játra milují vše zelené. Potraviny bohaté na chlorofyl podporují tvorbu krve. Čchi jater vyživuje vše, co roste směrem nahoru, a má tedy stoupající energii. Výborná je brukvovitá zelenina nebo tmavá listová zelenina. Játra harmonizuje i zelený ječmen, pšenice nebo mořská „zelenina“. Červená řepa celkově detoxikuje, má vysoký podíl antioxidantů a posiluje krvetvorbu. Vyzkoušejte po ránu čerstvou šťávu z řepy a mrkve, pomůže jaterní očistě. Známými jaterními čističi jsou i artyčoky, chřest nebo celer.
Seďte opět rozkročmo jako u cviku pro žlučník – jen s tím rozdílem, že tentokrát se vytáhněte z pasu a přejděte do čistého úklonu k pravé noze. Palcem a ukazovákem ruky se pevně uchopte za palec na stejné noze. Ostatní prsty na ruce obejmou ostatní prsty na noze. S každým výdechem můžete prohloubit úklon. Druhá ruka je vzpažená a ohnutá přes hlavu ve stejném směru jako tělo. Následně opakujete úklon na levou stranu.
Už zanedlouho ustane nadvláda zimy a sluníčko nás bude těšit svými hřejivými paprsky.
Mnozí na to čekáme jak na smilování.
Celý článek 23.2.2022
O tomto tématu chci napsat už dlouho, protože se se zmíněným jevem setkávám v mojí nutriční poradně velmi často.
Jde o to, že určitá skupina lidí opravdu potřebuje začít jíst více (a samozřejmě často ruku v ruce i kvalitněji), aby začala zdravě hubnout.
Celý článek 28.5.2025
Cvičení doma se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout svých fitness cílů.
Ať už chcete zhubnout, nabrat svaly nebo si jednoduše udržet zdraví a cítit se dobře, správný přístup je klíčový.
Celý článek 25.5.2025
Když se mluví o hubnutí, většina lidí si automaticky představí hezčí postavu a lepší zdravotní stav. A to je samozřejmě pravda.
Jenže tahle změna s sebou přináší mnohem víc – benefity, které si často ani neuvědomujeme, a přitom mají zásadní vliv na náš každodenní život.
Celý článek 22.5.2025
Co, kdy a kde jíst v práci řeší každý z nás. Pojďme se tentokrát zaměřit na stravování zdravotnických pracovníků.
Zdravotnictví je samozřejmě velmi široký obor. Možná pracujete na směny, v ambulanci nebo na urgentním příjmu v nemocnici.
Celý článek 19.5.2025
Aplikaci Kalorické Tabulky jsem si poprvé stáhla do svého mobilu v roce 2012, když můj přítel /nynější manžel odcestoval služebně do Švédska a já jsem se rozhodla pro trvalou změnu svého „tělesného já“.
Ale pojďme hezky od začátku.
Celý článek 17.5.2025